Snoopy zbožňuje pásikavé tričká

Už dlhšie som nepridala žiadny článok do rubriky Ako to vidím ja?. Problém spočíva skôr v tom, že som veľmi nemala o čom písať, keďže celé moje leto vyzeralo asi takto: Bola som na nete, pozerala som, čítala som, písala som, behala som, potom som zase pozerala Mentalistu a šla som spať. Tak som si na tento môj nový pohodový režim zvykla, že plačem pri pomyslení na školu, ale zároveň sa teším a som veľmi zvedavá, či som si dobre vybrala. Každý už určite počul o slávnej UKF. Neverím, že idem na výšku. Mám pocit, ako keby to bolo len včera, keď som sa učila hotelový manažment, obsluhovala ako čašníčka v Beladiciach a makala na svadbách. Čas plynie tak neuveriteľne rýchlo, že ho už nestíham ani sledovať. Skúšala som ho dokonca spomaliť, ale ani to nefungovalo. Ak chce človek všetko stíhať, nemá inú možnosť, len začať piť kávu alebo užívať nejaké drogy a obmedziť spánok. Tým šťastnejším sa podarí zohnať časovrat.

Prevažnú väčšinu augusta mňa a Moon zamestnával projekt Zo života knihy. Som veľmi rada, že sa nám ho nakoniec po dvoch mesiacoch podarilo dať dokopy a rozdali sme kopu výhier. Hádam vymyslíme niečo podobné do budúceho leta, ale dovtedy (hlavne u mňa) môžete očakávať skôr blogerský útlm. Poznám sa až príliš dobre, ak som z niečoho v strese alebo ak nabieham na nový režim, na blog sotva pomyslím. 


1. Škola, školička
Inak spomínate si ešte na Martinu z Ourstories? Ukázalo sa, že budeme čeliť editorstvu a vydavateľskej praxi spoločne. No nie je ten svet malý?
Pokiaľ neviem, čo ma čaká, väčšinou som poriadne vystresovaná. Stačilo mi už len prihlásiť sa do aiSu a mala som dosť. To kto vymýšľal ten systém? Neznášam ho, je na moju jednoduchú myseľ až príliš zložitý. Ďakujem nebesám za kamošku, ktorá mi tam trochu poukazovala niektoré veci a začala mi pred zápisom robiť rozvrh. Ukázalo sa však, že škola nezastáva tak celkom systém "ak na niečo neprídeš sám, máš smolu", pretože v deň zápisu nám toho dosť veľa ukázali a myslím si, že každý normálny človek (áno, dokonca aj ja) by to pochopil. Teraz už mám ako tak urobený rozvrh. Vedela som si dokonca pozrieť, o čom sú jednotlivé predmety (som na seba hrdá) a našla som kopec ďalších zaujímavých. Chcela by som hlavne kreatívne písanie, ktoré sa zatiaľ do rozvrhu nedá pridať, kultúru a umenie Írska alebo dejiny a reálie Veľkej Británie.
A čo všetko ma čaká v prvom ročníku?
Teória médii a komunikačných technológii
Úvod do štúdia jazykov
Staršia slovenská literatúra
Ortografia
Teória literatúry
Grafika textu
Základy lingvistickej analýzy
Úvod do štúdia médii a mediálnej komunikácie
Anglický jazyk (dúfajme)
Kreatívne písanie (pomodlím sa a možno bude aj to)

2. Náhľad do mojej Narnie
O oblečení väčšinou príspevky nepíšem. Ale dnes spravím výnimku, lebo s nakupovaním som sa v poslednej dobe dosť rozšupla, aj keď nechápem, ako je to možné, keďže moje príjmy počas leta spočívali akurát tak v tom, že som dostala zadarmo knihy z vydavateľstva. 
Nové prírastky

Pásiky vládnu svetu


Snoopy
3. Objavila som Pinterest!
Ako keby som potrebovala k životu ďalšiu sociálnu sieť. Ako keby neboli pre každého brutálne návykové. Ale čo. Pinterest je úžasný. Keby náhodou ešte niekto nevedel, čo je to zač, tak ide tam vlastne o to, že máte nástenku, kde si pripínate obrázky, čo sa vám zapáčia. Ja som si tam vytvorila nástenky k VZA, k VZR a k veciam, čo si chcem kúpiť... je to skvelé. Pekné obrázky sú niekedy pri písaní rovnako inšpiratívne ako hudba - aspoň pre mňa. 
Priznajte sa, kto z vás je na Pintereste? 


4. Movie city
U nás v kine pôjde The Maze runner a If I stay hneď po sebe, číže ak sa rozhodnem ísť na obe, posedím si v kine od piatej do jedenástej. Lenže stále som trochu na vážkach. Pred filmami som si chcela prečítať knihy, ale nestihla som. If I stay mám rozčítané už asi polroka, no stále som sa nedostala na koniec. Rozmýšľam, že to najprv dočítam (aby som vedela, ako sa to skončí a nerozrevala by som sa náhodou v kine) a až potom si pozriem film.
Tiež nesmiem zabudnúť na nový seriál Finding Carter, ktorý je vážne super. Dráma, akcia, rodinné vzťahy, láska - nájdete tam okrem fantasy asi úplne všetko. Vážne odporúčam, ak ste to ešte nevideli. (Hlavná postava hrala v Reign, ale tu je oveľa oveľa zaujímavejšia a milšia :D)

Tiež nesmiem zabudnúť na moje obľúbené The Fosters. Druhá séria bola zaujímavá. O niečo iná ako prvá, ale stále dobrá a ja sa neviem dočkať pokračovania, ktoré tuším uvidím niekedy v decembri. Vianočný špeciál či čo.
Veľmi dobré je teraz Under the Dome - posledné časti a tie konce ma zabíjali, nechcem si ani len predstaviť, ako ukončia druhú sériu. To sa potom zase načakáme, kým bude pokračovanie. Rovnako je to aj s Pretty Little Liars, čo ma, prekvapivo, bavilo tiež. Táto séria sa mi páči oveľa viac ako predošlá. Tam som mala problém dopozerať niektoré časti. Ale myslím si, že veľa spravil aj návrat Caleba a príchod Alison do Rosewoodu. Príbeh nabral iné grády. A tiež tam bola super hudba.

Zopár odkazov na hudbu z Finding Carter a z PLL
Natalie Taylor - Come to this |  Shelley Rosenberg - All is lost | Bad Actress - Guide us home | Denmark and Winter - We gotta get out of this place | Denmark and Winter - Every breath you take | MisterWives - Vagabond | Of Verona - Better with you


5. Písanie 

Odkedy som sa naposledy vyjadrovala na túto tému, pribudli dve recenzie na VZA, za ktoré by som sa chcela poďakovať Sue a Lulu. Som rada, že sa im príbeh páčil. Pozitívne ohlasy vedia spraviť svoje a inak to nie je ani u mňa. 
Snažila som sa počas leta písať čo najviac a aj keď sa mi nepodarilo napísať toľko, koľko som chcela, stále som na tom lepšie ako pred tromi mesiacmi. Bohužiaľ, s pokračovaním napredujem oveľa pomalšie, pretože sa objavilo veľa nových postáv, všetko sa viac zamotalo a v tejto časti sa dosť zameriavam na vyvíjanie vzťahov. VZR bude mať viac strán ako prvá časť, ale dúfam, že sa mi podarí tú hrúbku trochu okresať škrtaním a prepisovaním. Zistila som, že neviem písať a zároveň aj do toho robiť korektúru. Príliš ma to ruší a neviem sa poriadne sústrediť na príbeh, takže si to musím nechať na neskôr. 
Teraz som si spravila menšiu pauzu a musela som popracovať na minulosti postáv. Venovala som sa skôr kratším poviedkam, vyrozprávaným z iných pohľadov, aby som si vedela spraviť ucelenejší obraz o charakteroch, tak dúfam, že mi to pomôže a nikto pri čítaní neumrie od nudy. 

Ako ste na tom s písaním vy? Viete sa sústrediť na príbeh a zároveň aj opravovať?

28 komentárov

  1. Pásiky sú super! :D Inak, mamča mi kúpila Snoopy pyžamo, čo bolo v Lidli a som si na teba spomenula ihneď aj tričká tam mali :D :D
    Inak, hento máš rozvrh na zimný semester? Máš akosi málo predmetov :D Ale to len buď rada :D
    Pinterest chytil aj mňa, si ma na to namotala a teraz si tam obrázky k príbehom dávam aj ja :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som chcela z Lidla snoopy nohavičky, ale nakoniec som si kúpila radšej papučky :D
      Že málo, niektorí majú oveľa menej, toto je ešte aj veľa :D :D
      Všimla som si, že tam v poslednom čase chodíš, mi furt ukazuje upozornenia :D

      Odstrániť
    2. Toto nie je veľa ver mi, moji kamaráti majú oveľa viac :D
      To kvôli tebe vidíš :D

      Odstrániť
    3. Uvidíme, kredity mi vychádzajú dobre :D

      Odstrániť
  2. to čo študuješ? aky odbor fakulta whatever??

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Aj ja chodím na UKF, ale externe a študujem biológiu :) Ináč AIS - to je jedna veľká katastrofa! Nastupujem do druhého ročníka, ale ten systém je pre mňa ešte stále veľmi zložiťý a keby nebolo tých video návodov, tak by som tam nespravila poriadne nič :)
    Tie tričká sú podľa mňa veľmi pekné i praktické, lebo sa hodia k mnohým veciam. Ináč sranda, že čím ďalej, tým viac sa zaujímam o praktické veci, kým kedysi som chcela hlavne krásne veci :)
    Do kina by som už aj ja išla, ale neviem, čo by som si chcela pozrieť. Niekedy tam chodím s jadným cieľom, inokedy si len tak pozerám, čo bude mať premiéru a vyberiem si niečo, čo ma zaujme, ale predtým som o tom nepočula :)
    Noo už čoskoro bude hádam recenzia na VZA aj u mňa. Som už za polovicou a konečne to cítim poctivo a žiadna iná kniha ma pritom nevyrušuje :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hej? :D Ale nás tam je, aj Kahlan chodí na Ukf :D Fuu, ale neviem, či by som sa dala na biológiu, nie je to ťažké? :D
      Ja som zatiaľ robila v aise len rozvrh a to už ako tak viem. Hádam ten systém raz pochopím, len dúfam, že to nebude až v posledný rok štúdia :D
      Tak ja si musím pozrieť program, lebo máme len jednu sálu a v jeden deň dávajú len dva filmy :D
      Mňa by tiež mohli prestať vyrušovať iné knihy, aby som mohla prečítať Silver Shadows. To ako naschvál mi vždy príde recenzák.

      Odstrániť
  4. Toľko pásikov pokope :O Ale pásiky sa mi páčia, dajú sa nosiť skoro ku všetkému. Pekný výber a to sačko je tiež krásne. :) Nech sa ti darí na škole a hlavne nech ťa aj baví :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja viem, ale ani som netušila, že ich mám toľko. Akosi sa mi to nazbieralo. Pásiky som mala vždy rada :D Alebo bublinky :D Možno budem teraz zbierať také :D
      Ďakujem :)

      Odstrániť
  5. Myslím, že je lepšie robiť korektúru oddelene - ja som na toto až úchylná, strašne ma baví len tak. z času na čas otvoriť nejaké svoje veľdielo, kontrolovať čiarky, preklepy, pomeniť pár slov. :D Človek to po čase prosto vidí inak - milujem ten pocit, keď idem opäť písať, no najprv si musím prečítať aspoň poslednú kapitolu (ak ide o väčšie dielko), trošku ju poupraviť a potom prirodzene prejsť k písaniu (hm, oukej, tým pádom vždy neoodeľujem korektúru od písania, ale to býva len taká mini korektúra, tú poriadnu robievam skutočne oddelene :)).

    Argh, prečo len som tiež nešla študovať niečo podobne kúlové?! Zjavne nedokážem myslieť do budúcnosti, lebo až teraz zisťujem, čo by som chcela skutočne robiť a... aj keď sa hovorí, že nikdy nie je neskoro, však? :D Každopádne tebe držím so školou palce, to kreatívne písanie znie super, prajem ti ho, tak snáď!

    A k rýchlemu letu - úplne s tebou súcitím, človek sa ním len voľako prelemračil a teraz zrazu prichádza reálny život a človek je vydesený! :D U mňa je to o to horšie, že už nie som študent, výšku som končila pred letom, čiže idem pracovať a však... to je už najreálnejší život, oveľa radšej by som sa vrátila do tej školy! :D

    Dada / Trojveršie.sk

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som si chcela ušetriť robotu, ale nepomohlo, takže musím robiť oddelene :D Najlepšie je najprv v čítačke a potom, keď si to vytlačím. Niekedy sa mi podarí opraviť a vyškrtať také kraviny, až sa sama čudujem, ako som zo seba mohla také niečo vôbec dostať. :D

      Ďakujem :D A zase ktovie, či to bude kúlové, poviem ti o pár mesiacov :D Ale hádam som si vybrala niečo, čo ma bude baviť, a nedopadnem ako s hotelovou akadémiou.

      No ja neviem, ešte mám zo školy zmiešané pocity a každý mi vraví, že sa tam budem chcieť vrátiť. To hádam posúdim sama. Aj na maturitu mi každý povedal, že je ľahké a pritom ten stres okolo toho nie je pre ľahké povahy. Sama sa čudujem, že som sa nerozrevala a ešte som bola aj chorá, keď som odpovedala z angliny, takže som sa skoro zadrhla :D

      Odstrániť
  6. Super článok :) Inak, mám iba ja ten pocit, alebo sa štúdium edit + vydavateľská prax stala veľmi populárnou? Alebo je to len tým, že posledný mesiac strkám nos do knižných blogov častejšie, ako by bolo zdravé? :)
    No, budem ti držať palce na výške a hlavne aby sa ti to štúdium aj páčilo, Predpokladám, že značná časť vecí tam bude dosť nezáživná , ale ty to učite zvládneš. Dúfam, že pribudnú články o tvojom živote na výške, rada si na tieto časy zaspomínam :) Drž sa!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Podľa mňa máš len pocit. :D Väčšina ľudí ani nevie, čo to je. keď o tom niekomu hovorím, tak na mňa kukajú, ako keby som bola mimozemšťan. A zase toto editorstvo je len v Nitre a hlási sa tam 28 ľudí. Z toho tipujem, že polovica vypadne, lebo ani nevedia, do čoho idú a prihlásili sa tam, pretože sa nerobili prijímačky :D

      Ale ďakujem a aj ja dúfam, že sa mi to bude páčiť. Dúfam, že s tou nezáživnosťou sa mýliš :D mne sa práveže zdajú tie predmety celkom fajn.
      A o články sa pokúsim.

      Odstrániť
  7. Nielen pásiky, ale očividne u teba vládne aj modrá farba :D Ja som kedysi mala plný šatník čiernej, ale v posledných rokoch som sa trochu skrotila a občas si kúpim aj niečo farebné (akože červené a občas modré, to je v súčasnosti môj maximálny farebný rozsah :D). Čo sa týka školy, naozaj veľmi ti želám, aby ťa to bavilo, aby to bolo presne to, čo si si predstavovala, aby si nemala veľa hnusnej povinnej literatúry (a mala popritom čas aj na, čo ja viem, písanie :P) a aby ti vyšli aj tie voliteľné predmety, lebo znejú dosť dobre. Ja si aj Maze Runnera aj If I stay určite pozriem (musím si to dlhé predlhé čakanie na Teen Wolf niečím skrátiť predsa, takže ak sa mi Maze Runner bude páčiť, možno ho budem pozerať veľmi často :D), ale do kina by som na to zase nešla :D No ale ja zase nemam kino hneď vedľa domu, že? :D No a pokiaľ ide o písanie, nie som si istá, či rozumiem, ako prebieha písanie a opravovanie súčasne? Akože niečo napíšem a hneď to potom opravím? Lebo ja napíšem kapitolu a potom ju najlepšie na druhý deň opravím a až tak idem písať ďalšiu (alebo ak nedokončím kapitolu v jeden deň, tak si musím prečítať vždy aspoň tú časť, ktorú som písala naposledy)... Takže asi to robím zároveň, ale vôbec mi to neprekáža, práve naopak, bez opravy predchadzajucej kapitoly by som sa nedokazala sústrediť na písanie, to mám vždy nejaký podvedomý blok.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No tie niektoré veci, čo vyzerajú byť modré, sú čierne :D to len blbý foťák :D
      Inak diki, aj ja si to všetko želám, tak uvidím, ako to vyjde. Ja sa chcem silou mocou zbaviť hlavne teórie literatúry a staršej slovenskej literatúry, to sú povinné voliteľné predmety, ale obe vyhodiť nemôžem, lebo nebudem mať dosť kreditov :/
      Ja práveže do kina chcem ísť, určite to bude pecka. Akcia a efekty, také filmy je najlepšie kukať v kine.
      A to s tým písaním som myslela tak, že som dala napríklad dva odseky, vrátila som sa, opravila som a pokračovala som. Popri tom som ešte škrtala a prepisovala a rozmýšľala o tom, ktoré slová sa mi opakujú, čo nedáva zmysel a na príbeh som sa nesústredila vôbec :D

      Odstrániť
    2. Aha, no tak to nie, zas taka multifunkčná nie som :D Stane sa mi občas pri písaní, že sa mi ten odsek nepači a tak ho desaťkrát prepisujem a občas sa možno kusok vratim, ale to len malokedy, hlavne ak sa poriadne nesústredím. Takéto opravy robím až pri čítaní hotovej kapitoly.
      Tak toho sa asi bude ťažko zbavovať, keď sú to povinne voliteľné predtmety. A hlavne ešte musíš brať ohľad na to, že by z toho mohli byť štátnicové otázky. Plus by som ti radila naštudovať si študijný poriadok, lebo my sme napríklad mali, že voliteľné predmety môžu tvoriť celkovo len 5% z kreditov, takže aj keď niektoré moje spolužiačky sa chceli zbaviť jedneho takeho otravného PV predmetu, nemohli, lebo by mali priveľa voliteľnych predmetov a ako vraviš, ak by ho vyhodili, nemali by dosť kreditov. Myslim, že v tomto prípade je najlepšie len zatnuť zuby a nejako to prežiť :D Veď ešte nevieš, aký bude ten človek, čo to bude učiť a ani čo sa tam budeš učiť.

      Odstrániť
    3. Ja sa zvyknem občas zaseknúť na jenom mieste, lebo sa mi niečo nezdá a to potom prepisujem aj polhodinu, kým to nie je tak, ako som chcela :D

      Fúúha, to som nevedela :O Ale nemuseli by byť :D asi by som si tiež mala prečítať študijný poriadok :D

      Odstrániť
    4. No možno by si si ho mala prečítať. Ja som sa doňho ale obvykle pustila zakaždým, keď mi niekto niečo povedal a dodal: "je to v študijnom poriadku"... Som si to potom musela overiť a bohužiaľ to tam vždy bolo :D

      Odstrániť
  8. Veľa šťastia na UKF a keď budeš mať čas, nezabudni písať, ako sa ti tam (ne)páči, ten odbor zvažujem popravde aj ja.:D A svet je rozhodne malý.:)
    Inak, krásne nové prírastky, najmä to sako. A aj tá tvoja pásikavá zbierka je super, tiež mám pásiky na tričkách veľmi rada.:)
    Som rada, že na pokračovaní VZA pracuješ a verím, že ty to zase všetko nejako zvládneš a super napíšeš. Od nudy určite nikto umierať nebude!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Len tak medzi nami, aj ja som sa tam hlásila, ale vtedy brali len desiatich a ja som sa medzi nich nedostala :D

      Odstrániť
    2. Neliss: jasnačka, ozvem sa :D teda budem sa snažiť, neviem, ako mi to vyjde s časom
      A ďakujem :)

      Michelle: Našťastie pre mňa, teraz brali 30 ľudí, inak by som asi ďaleko nedošla :D

      Odstrániť
  9. Viem ako to myslíš s tým systémom, segra sa ešte teraz nerváči s rozvrhom a podobnými kravinami a aj tak jej to nevychádza a predmety sa jej prekrývajú :D Ty ich máš celkom v pohode, vyzerajú zaujímavo, aj tá kultúra Írska. Ona má tuším tiež tú Teóriu literatúry a Staršiu slovenskú literatúru. Inak držím palce na to kreatívne písanie...to by bol v pohode predmet. Pre teba skôr asi taký oddychový. :D

    Ja v poslednej dobe ani nemám kedy čítať a to mám rozčítaných asi 6 kníh...len sa snažím ešte vykryť posledné týždne, čo som tu, akciami a stretávkami s ľuďmi, ktorých som nevidela alebo s ktorými chcem byť čo najviac a zamestnáva ma aj autoškola (na ktorú neverím, že som sa dala :D ). A to som ešte pod tlakom, lebo vodičák musím spraviť na prvý raz, inak tu stvrdnem na ďalší mesiac-dva a môj priateľ už minulý týždeň odletel...hlavne že všetci už budú v škole alebo v robote a ja nebudem mať celé týždne čo robiť, pretože v AU už by som mohla nabehnuť aj na pracovný režim aspoň...takže nič moc no. :D Keby aspoň to počasie sa unormálnilo trochu... :(

    OdpovedaťOdstrániť