Danteho holka | Predstava dokonalého leta

Courtney Cole | Danteho holka | The Paradise diaries #1 | Dante´s girl | 283 strán | Goodreads | Albatrosmedia | knihcentrum.sk | Gorila

Prvá veta: Není fyzicky možné vypadať sexy, když se na sebe díváte v mdlém zářivkovém světle letištních záchodů. 

Šestnásťročná Reece žije s matkou na farme v Amerike. Jej otec sa presťahoval do Londýna. Každé leto k nemu chudí na prázdniny, lenže raz pri prestupe v Amsterdame sa stane nehoda a uzavrú letisko kvôli možnému teroristickému útoku. Reece tam ale ešte predtým stretne úžasného chalana s dokonalým úsmevom, čo nezabúda pravidelne na každej strane zdôrazňovať, a ani fakt, že sa s ním pozná asi dve hodiny, jej nezabráni v tom, aby s ním odišla na ostrov Caberra v Taliansku. Tam sa dozvie, že je jej vysnený chalan synom premiéra, býva v Starom paláci, peňazí ma dosť na zásobovanie jedného menšieho štátu a neustále okolo neho krúži ako sup sexy baba s telom modelky. Reece to bude mať toto leto veľmi ťažké. Podarí sa jej získať si Danteho srdce?
Po negatívnych reakciách na Ak ostaneš som sa do knihy púšťala s menšími obavami, ktoré však boli zbytočné. Od príbehu som dostala presne to, čo som čakala. Už aj podľa obálky sa dá ľahko určiť, že ide o letné čítanie. Vopred som sa pripravila na to, že v deji nebudú žiadne obrovské zvraty, epické finále ani prepracovaná zápletka. V prvom rade som si chcela vychutnať príjemnú atmosféru a prostredie Caberry, trošku romantiky a vzťahy a priateľstvá medzi postavami. Takéto typy kníh v sebe vždy majú svieži optimizmus a veľmi dobre sa čítajú aj v prípade, že autor zarýpe do vážnejších tém. Pri niektorých scénach som mala nutkanie vyvaliť sa k nám do trávy na deku a opekať sa na slniečku. Škoda, že práve vtedy pršalo a mohla som sa opekať akurát tak pod lampou.

Reece bola šialená tínedžerka, občas niektoré veci zveličovala a pôsobila trochu rozmaznane, čo sa mi zdalo divné, keďže doma robila pravidelne na farme a v podstate bola presným opakom Danteho. 
Celá kniha mi pripadala, akoby bola písaná formou denníka. Dosvedčoval to štýl písania a hrdinkine myšlienkové pochody. Boli zapísané v knihe tak, ako práve prešli autorke hlavou. Myslím si, že trochu škrtania by príbehu neublížilo, pretože niektoré veci sa tam dosť často opakovali. Zrejme to malo zvýrazniť výsledný efekt, udržať čitateľa v napätí a zároveň mu poskytnúť emotívnu jazdu, no priznám sa, že niekedy mi to už liezlo na nervy. Reece dosť často riešila vnútorné dilemy, len aby si neskôr mohla odporovať. Tieto časti knihy dej trochu spomaľovali, ale vždy sa autorka včas spamätala a strčila do kapitoly niečo zaujímavé. 
Dante bol typický chalan z éry dokonalých upírov, len bez tej časti s upírstvom. Bohatý, nádherný, milý, dobrosrdečný, nápomocný... a mohla by som tu menovať do večera, ale stačí, ak si predstavíte vysneného frajera a máte to. Dante predstavoval niečo ako autorkin nesplnený syn. Jej veľkú lásku, ktorú nikdy nezískala, ale rozhodla sa ju dopriať aspoň hlavnej hrdinke. Nezazlievam jej to. Väčšina ľudí píše príbehy hlavne kvôli tomu, aby utiekla realite a mohla vlastné predstavy spraviť čo najskutočnejšími. Vadil mi jedine jeho syndróm úsmevov a úškrnov. Po Čiernej schránke mám ešte stále traumu z toho, ako sa postavy na každej strane usmievali. Tu to bolo presne také isté, no znášala som to o čosi lepšie, keďže hrdinovia na to mali oveľa viac dôvodov. Dalo sa cítiť, že sú šťastní. Lenže pri knihe, kde to necítiť, akosi usmievanie stráca zmysel. 
Ďalšie postavy pri hlavných hrdinoch išli viac do úzadia. Napriek tomu mi boli celkom sympatické. Obľúbila som si Miu aj Gavina. Čo sa týka záporných postáv – hlavne Nata – tie mi prišli skôr silené a umelé. Narušovali harmóniu a mala som pocit, že ich tam autorka strčila len preto, aby sa tam niečo dialo. 

Nesmiem zabudnúť na prostredie Caberry. Dokonalé miesto. Hádam ešte krajšie ako Dante. Živo som si vedela predstaviť všetky zákutia, západy slnka, olivový sad, Starý palác, pláž – jednoducho úžasné. Keby som bola milionárka, hneď teraz si zbalím kufre a idem tam na dovolenku. Autorka má veľké šťastie, že sa jej perfektne podarilo zachytiť atmosféru. Po dočítaní knihy som sa cítila šťastnejšia a pokojnejšia. Takto mi bolo naposledy, keď som prišla z jogy, kde sme robili cvičenia na zbavovanie sa stresu. 

Zhrnutie: Postavy sa mi pozdávali, mali iba zopár chvíľok, kedy som mala chuť niečím ich tresnúť, ale nakoniec sa všetko na dobré obrátilo. Nechýbalo ani zopár vtipných prehlásení, nádherné opisy Caberry a sľubovaná romantika. Čítanie som si užila. Trochu škrtania, viac premyslený dej, menej úsmevov a bolo by to výborné. Takto radím knihu skôr medzi letný priemer. Užila som si to, nemusela som pri čítaní takmer vôbec rozmýšľať a stačilo sa len uvoľniť. Nestalo sa však nič, z čoho by som padla na zadok.
Čo na to ostatní?
Už jen podle anotace jsem věděla, že knihu si velmi brzo přečtu. Slibuje akci, dobrodružství, humor a romantiku. Prostě taková správná slaďárna na parný letní den.
Kath 
Kniha sa v podstate čítala sama. Prečítala som ju za jedno poobedie a po celý čas som mala na tvári prihlúply výraz, ako keby som si pred čítaním dačo šľahla.
Veronika
Moje hodnotenie:

Za recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvu Albatrosmedia

3 komentáre

  1. znie to ako príjemne čítanie, možno si to niekedy prečítam :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Vyzerá ako príjemná oddychovka. Možno sa do nej pustím, no takýchto kníh mám v to-reade kopec a momentálne na ne nemám chuť. :D Možno neskôr, v zime, keď budem lamentovať nad školou, čo som si vybrala a budem potrebovať pauzičku. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hej, to je asi dobrý nápad :D aj ja som si ju mala zrejme nechať až na zimu, na dobitie energie :D

      Odstrániť