Zber kostí | Kniha, ktorá si vyžaduje poriadnu dávku predstavivosti


Autor: Samantha Shannon
Názov knihy: Zber kostí
Názov série: The Bone Season #1
Pôvodný názov: The Bone season
Počet strán: 377
Môžete si objednať TU
Píše sa rok 2059. Viacero významných svetových miest ovláda bezpečnostná mocnosť Scion. Paige Mahoneyová pracuje v zločineckom podsvetí Scionského Londýna . Má nezvyčajnú prácu: nabúrava sa do myslí iných ľudí a získava informácie. Paige je tuláčka po snoch, vzácny typ jasnovidca, a v tomto svete sa jasnovidci dopúšťajú velezrady už tým, že dýchajú.
Ale keď Paige chytia a uväznia, objaví silu ešte zlovestnejšiu ako Scion. Väzenie pre jasnovidcov je vlastne celé izolované mesto – Oxford, ktoré je teraz pod nadvládou mocnej rasy z iného sveta. Tieto bytosti, Refaimci, si veľmi cenia jasnovidcov – ako vojakov do svojej armády.
Paige pridelia refaimskému pánovi – Správcovi, ktorý sa má postarať o jej výcvik. Je to jej vlastník a prirodzený nepriateľ. Ale ak chce Paige znova získať slobodu, musí sa dozvedieť viac o jeho mysli a o jeho záhadných pohnútkach.
 Čítala som už knihy, ktoré ma rozosmiali, ktoré ma rozplakali, ktorým som občas nerozumela... ale niečo podobné ako je Zber kostí, sa mi ešte do ruky zatiaľ nedostalo. Čítanie tohto príbehu si vyžaduje poriadnu dávku predstavivosti. Keď toto autorka písala, musela asi na niečom fičať, inak si neviem vysvetliť, že si dokázala vytvoriť v hlave niečo tak zložité, nové a poriadne pomotané. Zo začiatku ma nehnala dopredu ani tak túžba zistiť, čo bude s hlavnými hrdinami a ako sa to celé skončí, ale skôr to, či sa autorka vo vlastnom guláši nezamotá.
Ukázalo sa, že každý si naloží len toľko, koľko zvládne, pretože Samantha rozhodne vie, ako si získať čitateľa.

Na túto knihu sa mi píše recenzia dosť ťažko, nechcem totiž vyzrádzať veľa spoilerov, ale zároveň nejaké prezradiť musím, ak chcem opísať, čo si myslím o charakteroch a o deji a zápletke. Všetko je tak úzko prepojené, až sa dá iba ťažko uveriť, že toto vzišlo z hlavy mladučkej baby.
Nečudujem sa, že sa Zber kostí vyšplhal tak rýchlo medzi svetové bestsellery a získal si fanúšikov aj u nás, rozhodne sa má čím pýšiť.

Hlavnou hrdinkou a aj rozprávačkou celého príbehu je devätnásťročná Paige, ktorá pracuje pre Londýnske podsvetie ako tuláčka po snoch. Celý jej život sa však obráti hore nohami, keď ju vďaka hlúpej náhode - poznáte to, v nesprávny čas na nesprávnom mieste - zatknú. Paige počíta s tým, že jej život sa skončil.
Lenže Scion je iba bábkou Refaimcov, ktorí si zbierajú jasnovidcov a trénujú ich v Šeole I na boj s Émami.
Zmätení?
Ja som tiež dlho bola. Fascinovali ma už len slová ako éterobarón, Scion, flux, špuľka, čušpajz,... Naozaj som ešte nikdy nečítala knihu, kde si autor doslova vytvoril všetko vlastné. Mám rada príbehy odohrávajúce sa v iných svetoch alebo aj dystopické knihy, ale v žiadnej som zatiaľ nenašla toľko nových vecí.
Ako to vôbec dokázala autorka všetko vymyslieť? Je toho pre jednu myseľ až príliš veľa. 
Kniha sa mi páčila už len kvôli tomu, ako ďaleko sa pri čítaní posunula hranica fantázie. Mozog mi musel fakt zabrať, aby som si dala dokopy a zapamätala niektoré veci. Rozhodne to nie je čítanie na dva pohodové večery, ani náhodou. Príbeh nie je určený ani pre slabé nátury, no skôr pre čitateľov, ktorí radi experimentujú, spoznávajú a objavujú nové svety, nový vesmír.
Odjakživa ma lákali dobre prepracované príbehy. Tomuto skoro nič nechýbalo. Drobný problém vidím skôr pri písaní začiatkov - s tými je to niekedy jednoducho drina a nepodarí sa ich dobre spracovať, ani ak sa o to autori veľmi snažia.
Zo začiatku sa mi zdalo všetko v knihe chaotické, bola som príliš prudko vhodená do tohto nového Londýna a nestíhala som sa zorientovať. Okrem informácii o fungovaní celého systému som sa zároveň dozvedela mnoho aj zo života Paige. Výsledkom bolo, že ma prvé strany nechytili a čítala som ich dosť neisto.
Ale verila som, že sa to zlepší, verila som, že na to, aby som sa mohla ponoriť hlbšie do príbehu, musela som mať o všetkom aspoň aký-taký prehľad.
Presne to sa aj stalo.
Autorka určite tušila, že sa čitateľ nevzdá a pokračovanie ho zaujme.

Paige je veľmi sympatická hlavná hrdinka a na počudovanie, nespráva sa ako naivná sliepka, ale ako normálna ľudská baba v jej veku, ktorá je náhodou jasnovidcom a jej existencia je zakázaná. Nerozmýšľa o frajeroch na každej druhej strane, keď vie, že jej neustále ide o krk - niektorým hrdinkám to nedochádza, takže Paige fáákt tlieskam. Je tvrdohlavá a vedela som sa s ňou okrem toho začiatku veľmi dobre stotožniť. Je vyobrazená realisticky a jej pocity sú pravé. Ak je nahnevaná, hneváte sa s ňou. Ak je nervózna, máte pocit, ako keby ste sedeli na ostnatom drôte.
Takto by mali podľa mňa vyzerať všetky hrdinky podobných kníh. Dokonalosť ich nerobí vždy dokonalými, ako sa to spisovatelia snažia tak veľmi vykresliť.
Dokonalosť je nudná.
Ostatné postavy sa mi tiež páčili. Neboli vyslovene dobré, ale mali svoje charaktery, ktoré ich od seba odlišovali. Ich spracovanie dodalo celému príbehu väčšiu hĺbku. Obzvlášť som si obľúbila Správcu (kto nie?), Nick, Julian, Liss boli takisto fajn a záporné postavy som mala chuť prefackať.

Do Zberu kostí som sa pustila s tým, že som poriadne nečítala anotáciu. Dosť ma šokovalo, keď sa na scéne zjavili Refaimci, nová rasa, niečo ako mimozemšťania... Namiesto krvi mali ektoplazmu a vnímali sa ako silný, nadradený druh. Ľudia pre nich predstavovali otrokov a bolo oveľa ťažšie ich zabiť. Ľudské zbrane nestačili. Všetko je však až príliš prepojené s autorkiným svetom, takže aby ste pochopili ich výnimočnosť, museli by ste si to celé prečítať. 

Po tom, ako sa prehryziete náročným začiatkom, strany už plynú v podstate samé. Nechajte príbeh, aby vás pohltil, aby si vás získal a rozhodne to nevzdávajte už hneď na začiatku, lebo v strede nájdete skutočné klenoty, ku ktorým sa oplatí dočítať.
Veľmi sa teším na druhú časť a som zvedavá, čo si pre nás Samantha pripravila tento raz.


Za recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvu Tatran 

10 komentárov

  1. Tak ma toto nelákalo, až kým som si neprečítala recenziu. Ty kokos už nikdy si nebudem robiť Summer reading list, lebo som už tri iné knihy prečítala a toto bude ďalšia :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nelákalo? :D Mne sa páčila už obálka, keď som ju videla :D
      A ja som to s tým listom vzdala už dávno, aj tak čítam furt niečo iné :D čo príde pod ruku :D

      Odstrániť
  2. Toto je prvá recenzia k tejto knihe, čo mi dáva zmysel :D Znie to veľmi zaujímavo a určite by sa mi to páčilo :)
    Predpokladám, že sa ku knihe tak za rok dostanem :D Jedine ak by som ju posunula v zozname :D Čo je dosť pravdepodobné :P (Ak mi ju požičiaš :D :D :D)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. to som rada :D inak ja som ich čítala tiež dosť a nevedela som si vďaka nim spraviť o knihe prehľad :D už aj kvôli tomu som bola zvedavá, čo to bude :D

      Odstrániť
  3. Ja akurát píšem recenziu :D Zo začiatku som s tým mala problém, zrejme som nebola ani v nálade na to, ale teraz sa to rozbehlo a je to dosť dobré :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Už si bola v tej časti, ktorá ma prekvapila? Týkala sa jej minulosti :D nečakala som to :D

      Odstrániť
    2. Ešte nie,ja čítam ako slimák :D

      Odstrániť
  4. wau. nevenovala som moc pozornosti tejto knihe, ale vyzerá fakt dobre a prepracovane. mi požičiaš 8D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jasnačka :D podľa mňa to bolo super :D myslím si, že by sa ti to mohlo páčiť :D

      Odstrániť