Summer reading 2012 (1)

V lete a na začiatku septembra som prečítala dosť veľa kníh a nechcelo sa mi vtedy na ne písať recenzie. Mala som mizerné pripojenie na net, robila som a po večeroch som sa túlala po vonku, takže na blog (ešte na ten starý) mi veľa času neostávalo.
Preto som sa rozhodla pridať aspoň mini recenzie ku knižkám, ktoré som cez toto leto prečítala.

Séria Vampire academy
Autor: Rachelle Mead
Hodnotenie: 5/5

Asi hovorím za väčšinu fanúšikov VA, že sa príbeh každou knihou iba zlepšuje (pre mňa sa to všetko začína až po príchode Adriana!). Rose je silná a sebestačná hrdinka, nepotrebuje žiadneho chlapa, aby jej behal za zadkom. Niežeby taký nebol. Ba naopak. Takých je hneď viac a vy si môžete vybrať, koho budete zbožňovať. V celej sérii sú naozaj zaujímavé a jedinečné charaktery, prostredie, ktoré autorka vytvorila, je dokonalé a celá zápletka výborne premyslená. Už dávno som nečítala niečo také prepracované, ako bolo VA. Vlastne si spomínam iba na Eragona a na Temné hmoty.
Možno by som tu toho napísala aj viac, ale nie je čo dodať. Najťažšie sa píšu recenzie ku knihám, ktorým nemáte čo vytknúť. Je pravda, že prvej časti som až tak nefandila, no teraz už viem, že to bola chyba a ja neľutujem, že som sa do knižiek pustila. A zrejme je aj dobré, že som toľko čakala - takto som mala celú sériu pekne pokope a nemusela som čakať, kým vyšiel druhý diel.

Na druhej strane bez takej...

Bloodlines#1, The Golden Lily#2
Zo série: Bloodlines
Autorka: Rachelle Mead
Anotácia: Bloodlines, The Golden Lily
Hodnotenie: 6/5

... BL série si neviem predstaviť život. Keď som držala prvú knihu v ruke, všade okolo mňa poletovali iskry šťastia. Hrdo mi stojí na poličke a ja čakám, kedy sa ku mne dostane aj dvojka. Keďže som si BL kúpila po česky, čakám aj na české vydanie dvojky, ale prečítať som si ju jednoducho musela! Teraz tu potichu plačem a netrpezlivo čakám na Indigo spell.
Sydeny je úplne iný typ hrdinky ako Rose, istým spôsob mi prirástla k srdcu oveľa viac, pretože sa správala viac ako... hm... človek a menej ako strážca. Na rozdiel od Rose nevedela bojovať a nevrhala sa bezhlavo do nebezpečenstva. Vo všetkom hľadala zmysel a potrebovala rozumný dôvod, prečo má konať tak a prečo tak. Je veľmi múdra, želala by som si mať jej rozum. A potešilo ma, ako sa postavila k mágii. Neprijala ju, lebo jej pripadala cudzia a snažila sa jej vyhýbať.
Ďalším plusom (asi tým najsuprovejším) je Adrian! Keď som zistila, že je jednou z hlavných postáv, takmer som dostala mŕtvicu. Pri VA som si hovorila, že je to hrozné, ako zle sa to s ním skončilo a scéna, kde sa na konci pohádal s Rose (sorry za spoiler), ma ako jediná v celej VA sérii rozplakala. Čo ma po tom, že sí každý myslí, aký je Dimitri úžasný, ja viem, že je, ale Adrian bol dokonalý v tom, že mal chyby. Chyby, ktoré ho pre mňa robili oveľa reálnejším a po jeho mene som pátrala skoro na každej strane.
Ak ide o ostatné postavy a prostredie, všetko bolo rovnako úžasné ako pri VA. Je vidieť, že autorka nám má čo povedať a ja som rada, že som sa k jej knihám dostala.

 

The Iron king #1
Zo série: The Iron Fey
Autor: Julie Kagawa
Anotácia: The Iron king
Hodnotenie:  4/5

 Na túto sériu pokukujem už dlhšie a konečne sa mi podarilo dostať k čitateľnej verzii ebooku. A neľutujem. S nápadom sa autorka popasovala vynikajúco, postavy sú rovnako zaujímavé, hodné pozornosti. Dialógy vás chytia za srdce a zápletka je osviežená, keďže ide o príbeh, ktorý sa odohráva v dvoch rozdielnych svetoch a dostanete šancu pozrieť sa na oba očami dievčaťa, ktoré žilo doposiaľ iba v tom našom.
Opisy prostredia ma na rozdiel od zápletky až tak veľmi neuchvátili. Autorkin svet bol síce pekný, ale nevedela som sa cez niektoré opisy prehrýzť a nudili ma.
Nebyť princa Asha, asi by som znížila hodnotenie oveľa viac. No takto sa teším na pokračovanie a som zvedavá, ako sa situácia vyvinie na Zimnom dvore.


6 komentárov

  1. ani jednu zo zmienených som ešte nečítala, ale chystám sa na to, tak dúfam, že ma chytia 8)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. the iron king si chcem prečítať aj ja, ale akosi som sa k tomu ešte nedostala :D nie je čas :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. The Iron king by som si aj prečítala, takže dúfam, že s ak tomu raz dostanem. Na druhej strane... nechápem, ako niekto, kto sa zamiloval do VA série práve kvôli tomu, čo jej teraz fanúšikovia Bloodlines vytýkajú - nie úplne v zlom slova zmysle - som sa zas nedokázala poriadne neviazať na Bloodlines, lebo mi tam chýba Rose, chýba mi tam Dimitri a zo všetkého najviac mi tam chýba Christian, ktoré som vždy milovala úplne najviac. Adrian je tiež super a počas čítania BL tiež čakám na každú stranu, kedy sa tam objaví - ale keď tam bol Dimitri, moje srdce bilo o čosi rýchlejšie :D :D Ja - aby som sa teda s nikým nehádala - to uzavriem takto: Vampire Academy = Dimitri (pokiaľ ide o partnera k Rose, inak je to proste Christian :D) a Bloodlines = Adrian (aj keď tam som si v dvojke hrozne obľúbila aj Treya :D) Mám dojem, že Richelline knihy sú u mňa prekliate, že si bezdôvodne zamiluvávam vedľajšie postavy... ale tak prsote... dá sa Christianovi odolať??? Nechcem počuť nie :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Toho som mala vo VA rada aj ja :D ale u mňa vedie na plnej čiare Adrian :D A máš pravdu, k Rose a hodí Dimitri, ale tí dvaja, aj keď neboli spolu, bolo jasné, že spolu byť majú. Ich si dostala automaticky v jednom balení. :D

      Odstrániť
  4. Vampýrská akademie a Pokrevní pouta - to jsou moje srdcovky :) Už se strašně těším na Zlatou lilii. A víš já to s tou Clary a Tess nemyslela až do takové hloubky. Ale že na mě obě tak nějak stejně působili. I když jak si psala je Clary mnohem houževnatější. :)

    OdpovedaťOdstrániť