Amélie Wen Zhao | Červená tigrica

Amélie Wen Zhao | Červená tigrica (Krvavá dedička #2) | 416 strán | CooBoo | Goodreads | Martinus

Prvá veta: Novo Mynsk páchol smrťou.

N
a pokračovanie knižky Krvavá dedička som sa veľmi tešila, a keďže už mám doma prvý diel v slovenčine, odolala som čítaniu v origináli a počkala aj pri dvojke na preklad. Obálku pokladám opäť za úžasnú, rovnako ako pri jednotke, a som nesmierne rada, že CooBoo nevybralo tie (strašné) druhé obálky. Ak ste ich nevideli, veď posúďte sami TU.
Príbeh v podstate pokračuje tam, kde Krvavá dedička skončila, a opäť je plný akcie. Autorka má veľký talent na písanie akčných scén, dodáva im zároveň aj veľkú dramatickosť, vďaka ktorej až zatajíte dych pri čítaní. Čo ma zo začiatku trochu iritovalo, boli (prekvapivo) Ramson a Ana. Uvádza sa tam, že cestovali spolu, spoločne hľadali rebelov, až na to, že reálne mali prvú spoločnú scénu PO strane 100. Pripadalo mi to, akoby som najprv nervózne otáčala stránky, lebo mi nedávalo zmysel, prečo sa stále obchádzali, a pripadalo mi to tak, že autorka zámerne naťahuje čitateľa. Ale dobre no, nejako som to predýchala, keďže tieto kapitoly obsiahli relatívne krátky časový úsek. A až na frustráciu z toho, že spolu cestujú, ale vlastne tam medzi nimi nebola viac ako sto strán žiadna interakcia, ma čítanie bavilo a bola som zvedavá, kam sa posunieme v zápletke a ktoré dvere ešte autorka otvorí pre postavy.
Niektoré veci sa dali predvídať, ale niektoré odhalenia ma šokovali. Postavy si prešli zaujímavým vývojom, postupne sa odhaľujú ich rany z minulosti (schválne píšem rany, lebo tam nie je ani jedna postava, ktorá by nemala tragický osud) a čoraz lepšie a lepšie ich spoznávame. Z romantickej linky síce čitatelia vyslovene zaťažení na romantiku nepadnú na zadok, no bolo by divné, keby túto knihu niekto čítal len preto. Mne sa zdala romantika nenásilná, okrajová a pekne podaná. Dopĺňala dej, takže príbeh pôsobil ešte o čosi emotívnejšie a ucelenejšie.
Celkom sa mi v tejto časti zapáčili postavy Linn a obávaného yaegera – som rada, že dostali toľko priestoru. Akurát ku koncu sa mi jedna časť zdala trochu prehnaná a vlastne aj zbytočná, pretože stačilo hocikedy predtým v konverzácii nadhodiť jedno jediné meno a situácia by sa vyvíjala (podľa mňa) úplne inak. Takto som mala pocit, akoby to tam bolo len pre efekt. Túto chybičku krásy však autorke odpúšťam, lebo dej ma naplno pohltil (a drámy predsa nikdy nie je dosť).
Dejovo je táto kniha veľmi bohatá a ponúka čitateľovi množstvo intríg, tajných plánov, zradu, ale ukazuje aj to, aká sa platí vysoká cena za oddanosť.
Objavila sa tu jedna značne protivná, zakomplexovaná záporná postava, ktorá ma väčšinu času rozčuľovala a mala som chuť knihu zahodiť, čo je, paradoxne, skvelé, pretože autorke sa podarilo vytvoriť postavu, ktorá zanechá hlboký dojem, aj keď je negatívny.
Som veľmi zvedavá, ako sa bude príbeh ďalej vyvíjať.
Zhrnutie: Príbeh je obstojným a sviežim pokračovaním jednotky. Dvojka netrpí syndrómom druhých dielov, čo je super. Nájdete tu akciu, veľké dobrodružstvo, rôznorodú paletu postáv, kopu intríg, zaujímavý worldbuilding aj štipku romantiky. Čítanie som si náramne užila. Ak máte radi high fantasy príbehy, tento by rozhodne nemal chýbať na vašej poličke. Som zvedavá, s čím nás autorka prekvapí v pokračovaní.
Moje hodnotenie:

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu ALBATROS MEDIA.




Žiadne komentáre