Colleen Hoover | Verity

 

Colleen Hoover | Verity | 299 strán | Lindeni | Goodreads | Martinus | Preškoly


Prvá veta: Počujem, ako mu praskla lebka, ešte prv než na mňa dopadne spŕška krvi.


V
erity je psychotriler z pera mojej obľúbenej autorky New Adult knižiek. Bola som zvedavá na tento jej experiment, aj preto ma milo prekvapilo, keď sa vydavateľstvo Lindeni rozhodlo ju preložiť. Z knihy výrazne cítiť autorkin typický štýl písania, ktorý je okorenený množstvom strašidelných tajomstiev. Niekedy ma až mrazilo v kostiach z toho, čo sa tam dialo. Príbeh vo mne zanechal akúsi nepríjemnú odozvu. Bavil ma, no zároveň som sa tešila, kedy dočítam. 
Ponoriť sa do knihy Verity bolo, ako ponoriť sa do jazera a zadržiavať dych. Bez ďalšieho nádychu by ste proste dlho nevydržali pod hladinou a podobne som sa cítila aj ja počas čítania. Občas som sa musela z príbehu vynoriť, aby som sa nadýchla, no po krátkej prestávke som sa k nemu vrátila, pretože som sa nevedela dočkať rozuzlenia zápletky. 
Lowen je menej známa autorka, ktorej sa náhle pritrafí do cesty lákavá ponuka po finančnej stránke. Má dokončiť knižnú sériu slávnej spisovateľky Verity Crawfordovej. Na to, aby sa zahĺbila čo najviac do jej mysle, aby ju pochopila a čo najvernejšie podala pokračovanie jej série, si najprv musí podrobne naštudovať chaotické poznámky a spisy vo Veritinej pracovni. Na pár dní sa preto nasťahuje do jej domu. Tam však okrem jej sympatického manžela Jeremyho objaví taktiež spisovateľkinu autobiografiu, ktorá sa nikdy nikomu nemala dostať do rúk. 

Chce byť v tomto meste neviditeľný. Presne ako ja.
Väčšina ľudí prichádza do New Yorku, aby ich objavili. My ostatní sa sem prichádzame ukryť.

Začiatok knihy ma hneď strhol. Autorka má obrovský talent pripútať ku knihe čitateľa už od prvej strany. Nedávno som sa o tom presvedčila v jej novej knihe Heart Bones a rovnako to bolo aj tu. Tieto dve knihy sa podobajú v tom, že začínajú dosť morbídne, tam sa ale ich podobnosť rozchádza. 
Lowen si ma až tak nezískala ako iné hlavné hrdinky od CoHo. Neviem, či to bolo tým, že autorka sa tak zamerala na vyšperkovanie Veritinho charakteru, že mi v porovnaní s ňou pripadala Lowen nezaujímavá suchárka, alebo to bolo jednoducho tým, že Lowen nedostala toľko priestoru na prejavenie sa. Často mi pripadala iba ako rozprávačka podstatnejšieho príbehu a s týmto súvisí tak trochu aj romantická línia knihy. 
Prvýkrát sa moja pozornosť nesústreďovala na romantiku, pretože som chcela pochopiť, čo sa to, sakra, v tej knihe deje. Mnohokrát sa mi zastavoval rozum nad samotnou Verity – nad tým, čoho bola schopná, a nad jej zmýšľaním. Ak chcete dôveryhodný náhľad do mysle psychopata, vďaka Verity ho rozhodne získate.
Atmosféra príbehu pôsobila ponuro, až depresívne. Presne to pasovalo k tomu, čo sa Lowen dozvedala o Verity, o jej deťoch a manželstve. Kapitoly sa pravidelne striedali, no tie Veritine rozhodne zneli zaujímavejšie. Nič podobne strašidelné som zatiaľ nečítala. 
Jeremyho som brala ako postavu, ktorá mi neprekážala, ale ani ma úplne nenadchla. Zdal sa mi pridobrý na celý ten príbeh, neustále som čakala akýsi podraz. Striehla som, kedy sa to zvrtne, kedy sa ukáže, že všetko je úplne inak, ako som si myslela. 

To, čo sa človeku zakráda v mysli, môže byť rovnako nebezpečné ako hmatateľné hrozby.

Približne osemdesiat strán pred koncom, keď už moje znechutenie z Verity stúplo na maximum, som začala mať prvé podozrenia o tom, o čo v skutočnosti v príbehu pôjde. Mala som dve teórie a predpokladala som, že sa nepotvrdí ani jedna. Ukázalo sa, že predvídanie mi ide, lebo moja prvá teória bola správna. Tú však dopĺňali ďalšie, menšie záhady, ktoré som nečakala, takže som zo záveru nezostala úplne sklamaná. 
Fascinuje ma, ako si autorka poradila s podobne ladeným príbehom, ale som aj trochu vystrašená, že niečo takéto sa zrodilo v jej hlave. Ja by som to ako autorka nedala. Minimálne by som to nevedela podať takto dôveryhodne, za čo má môj veľký obdiv. A i keď som rada, že som túto knihu prečítala, pripadala mi dosť chorá. Zanechala vo mne množstvo protichodných a nepríjemných pocitov, takže v najbližšom čase sa k nej rozhodne neplánujem vracať. 

Zhrnutie: Odporúčam milovníkom kníh Colleen Hooverovej. Je to niečo nové, ale stojí to za to. Aj keby vám príbeh nesadol, nie je to niečo, čo bežne čítate, napokon možno budete radi, tak ako ja, že ste sa na to dali a rozšírili si obzory. Autorka zariskovala v písaní a podarilo sa jej to výborne. Oceňujem, aké napätie vložila do príbehu a ako sa pohrala s mojou mysľou a s ponurou atmosférou knihy. Všetko pekne gradovalo a ja som tŕpla v obavách, ako to nakoniec vypáli. 
Hviezdičku strhávam za dosť fádnu hlavnú hrdinku Lowen a za to, že som predvídala finálny zvrat. Ten bol však obohatený o niekoľko iných, ktoré som nečakala, takže som nezostala úplne sklamaná. 
Moje najobľúbenejšie knihy od CoHo Verity síce neprekonala, ale neľutujem, že som si ju prečítala.
                                         
Moje hodnotenie:

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu ALBATROS MEDIA.

Aká je vaša obľúbená kniha od Colleen Hoover?



4 komentáre

  1. Kniha teď hodně letí, přiznám se, že mě to ze začátku docela odrazovalo, ale poslední dobou docela přemýšlím nad tím, že bych ji taky mohla zkusit :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je dosť populárna, ale nečudujem sa. Je aj veľmi dobrá. :) Určite odporúčam. Colleen Hoover má skvelýš štýl písania.

      Odstrániť
  2. Od autorky jsem zatím četla jen Námi to končí, ze které jsem byla nadšená. :) Pokud jde o tuhle zmíněnou, také mě láká a i přesto, že to není zrovna žánr, kterých byhc běžně četla. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ani ja tento žáner bežne nečítam, ale toto ma zaujalo a neľutujem. Skvelo sa mi to čítalo ako skoro všetky knihy od autorky. Určite ešte odporúčam November 9 a novinku Bone hearts. :)

      Odstrániť