Holly Black | Krutý princ

Holly Black | Krutý princ (The Folk of the Air #1) 420 strán | CooBoo | Goodreads 

Prvá veta: Jednoho ospalého nedělního odpoledne postával před domem u aleje muž v tmavém dlouhém kabátě. 

Kniha Krutý princ sa stala u čitateľov i knižných blogerov veľmi populárnou. Pripomína mi to ošiaľ ako pri Vranej šestke, keď mi na Instagrame vyskakovali iba príspevky o tejto sérii. Hneď ma upútala obálka s anotáciou a o čosi neskôr aj parádne ohlasy čitateľov, po ktorých som vedela, že si knihu musím prečítať. Nakoniec vôbec neľutujem, že som po nej siahla, aj keď som z Krutého princa tak úplne nepadla na zadok.
Po hromade pozitívnych reakcií som očakávala asi až priveľa, takže chyba je zrejme na mojej strane, no napriek tomu sa mi kniha dobre čítala a rozhodne vo mne vyvolala množstvo dojmov. Dlho mi robilo problém si ich usporiadať do súvislého článku, pretože na jednej strane ma čítanie bavilo, stránky mi ubiehali takmer samy, ale na druhej strane, videla som množstvo nedostatkov, ktoré som napriek autorkinmu štýlu nedokázala prehliadnuť. 
Mala som pocit, že v prvej polovici knihy sa toho veľa neudialo. Predstavilo sa nám množstvo rozmanitých postáv, čo spôsobilo, že ani jedna sa mi nezdala hlbšie prepracovaná, a ani príbeh sa vďaka tomu neposunul ďaleko. Prišlo mi to také trochu rozpačité, akoby si autorka nebola istá, kam smeruje. Obzvlášť ma mrzelo, ako odflákla v prvej polovici vývoj Cardana. Väčšina čitateľov ho zbožňuje (vrátane mňa), to však neznamená, že som nepostrehla, aké boli jeho scény zo začiatku také... nijaké. Nedokázala som si vďaka nim spojiť jeho charakter, ktorý neustále v myšlienkach opisovala Jude, s tým, ako skutočne vystupoval. Pripadalo mi to, že Cardana som dlho spoznávala iba prostredníctvom Judinho uvažovania a nie vďaka dobrým scénam s ním, v ktorých sa ukázalo jeho skutočné ja. Mihol sa tam len občas, zatiahol trefnú poznámku a už ho nebolo. 
Druhá polovica knihy bola oveľa lepšia ako prvá, dej nabral nečakaný spád a autorka si pre nás pripravila niekoľko zaujímavých zvratov, ktoré som nečakala. Stále mi však nešlo do hlavy, ako sa obyčajnej smrteľníčke Jude podarilo primotať do toľkých kráľovských problémov vzhľadom na to, aký mali všetci v tomto krutom svete postoj k ľuďom. Podľa niekoľkých recenzií si Jude nezískala u čitateľov až takú veľkú obľubu, dokonca aj ja ju vnímam zatiaľ skôr len ako rozprávačku a nie ako niekoho, kto svoj život skutočne prežíva. Jej myšlienkové pochody a správanie síce dávajú zmysel – stačí sa pozrieť, kde vyrastala –, ale dúfam, že v dvojke sa s ňou stotožním o niečo lepšie. 
Uvítala by som taktiež hlbší pohľad na niektoré vedľajšie postavy, keď ich tam už autorka šupla také množstvo, pretože zatiaľ som si nevytvorila vzťah k ani jednej okrem protagonistov. Pozdávalo sa mi však, že sa nedalo veriť žiadnej z nich. Nikdy som si nebola istá, kto snová aký plán, a možno aj práve z tohto dôvodu si kniha neustále udržiavala moju pozornosť. 
Autorka výborne pracuje s opismi miest, všetko som si vedela perfektne predstaviť. Ešte by mohla nenápadne strčiť do príbehu niekoľko popisov o svojom komplexnom svete, aby som sa ako čitateľka lepšie zorientovala. 
Najviac ma ale dostal záver. Bol výborný! Ak si aj niekoho príbeh nezískal, pochybujem, že po takomto konci nebude chcieť pokračovanie. Som nesmierne zvedavá, akým smerom sa príbeh uberie. 
Zhrnutie: Kniha Krutý princ má niekoľko múch, ale napriek tomu som ju prečítala rýchlo a koniec ma úplne dorazil. K hlavnej postave som mala skôr neutrálny vzťah, ako rozprávačka príbehu mi neprekážala. Zato Cardana si obľúbi nejedna knihomaniačka. Čitateľ nemá istotu, čoho sú postavy schopné a čo všetko sa môže pokaziť. Autorka výborne opisuje krutosť, škoda len, že prvá polovica knihy sa neniesla v podobnom duchu ako druhá polovica. Po skvelom konci sa neviem dočkať pokračovania a som si istá, že je na tom tak väčšina čitateľov.
Moje hodnotenie:
Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu ALBATROS MEDIA

2 komentáre

  1. Aj ja som po množstve veľmi pozitivných recenzií od čitateľov čakala niečo nadpriemerne geniálne, a preto som bola zo začiatku sklamaná. Ale potom som si to začala užívať a musím priznať,že sa mi kniha veľmi páčila a radí sa medzi jednu z mojich najobľúbenejších sérii.

    A vlastne aj teb pomalý začiatok mal nejaký ten zmysel - aby sme pochopili Judino konanie a jej povahu - či už túžbu po moci alebo uznaní. Bol tam síce pár zbytočných scén - napr. cesta do ľudskéhoo sveta za Heather, ale inak to bolo fajn 😊

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak áno, zmysel určite mal - pochopila som, že autorka tým sledovala nejaký zámer a je mi jasné, že takéto fantasy série sa nemôžu začať rovno akciou a veľkými bitkami, ale našlo sa zopár vecí, ktoré mohli byť podľa mňa aj lepšie.
      Napriek tomu sa mi knižka páčila a pokračovanie ma už čaká na poličke, takže som zvedavá, akým smerom sa bude príbeh uberať. Tá obálka je top!

      Odstrániť