Renne Ahdieh | Plameň v hmle


Renee Ahdieh | Plameň v hmle (Plameň v hmle #1) | 320 strán | CooBoo | Goodreads | Martinus | Knihcentrum

Prvá veta: Na počiatku boli dve slnká a dva mesiace. 

O knihe Plameň v hmle som nevedela takmer nič. Všimla som si ju ešte predtým, než vyšla v preklade, no nikdy som sa k nej nedostala. Potom som sa však dozvedela, že ide o retelling Mulan, čo ma hneď zaujalo. Túto rozprávku som ako mladšia pozerávala stále dookola, čiže od knihy som mala veľké očakávania.
Bohužiaľ, tak celkom ich nesplnila. Tešila som sa, že sa ponorím do tajomnej japonskej mytológie, preskúmam nové zákutia, novú kultúru, čo sa sčasti aj splnilo, ale spôsob, akým to bolo podané, sa mi nepáčil. Trochu ma frustrovalo a zároveň rušilo v čítaní, že v knihe bolo kopu cudzích slov a dosť často som sa musela pozerať do slovníka vzadu. Taktiež nechápem ich použitie. Prečo nestačilo napísať, že „bola to geiša“? Prečo tam muselo byť slovo geiko? Mnoho iných vecí bolo takto opísaných (tabi, uba, tatami...) a pripadalo mi to trochu zbytočné. Chápem, že autorka tým asi chcela lepšie zachytiť jedinečnosť prostredia, ale mne by sa jej svet zdal originálny aj vtedy, keby napísala: „kľačal na malej podložke vyrobenej z ryžovej slamy“ namiesto „kľačal na malej podložke tatami“. Slová, a tým pádom aj počet strán, by tak či tak neušetrila, keďže v slovníku vzadu všetko vysvetľuje. 
Pokiaľ ide o postavy, s výnimkou Mariko mi žiadna až tak nesadla. Hlavná hrdinka ma zaujala hlavne preto, že bola taká zvláštna, zvedavá a na niektoré veci sa pozerala úplne inak ako bežné YA hrdinky. Nesmierne ma bavilo sledovať, ako sa popasuje so svojimi povinnosťami, keď predstierala, že je chalan. Sľubovalo to mnoho vtipných, ale aj trápnych situácií. 
Na druhej strane, kapitoly jej brata ma vôbec neoslovili. Nedokázala som si k nemu vytvoriť žiadny vzťah a rovnako u mňa pochodili aj iné postavy.
Môj dojem z čítania však najviac pokazila silená romantika a v niektorých častiach dokonca veľmi neprirodzené dialógy. Napätú atmosféru medzi Marikó a Ókamim som si nesmierne užívala asi do polovice knihy, ale potom niekde nastala chyba a ja som mala zrazu pocit, že ide o nevydarenú instalove. Postavy neustále dávali najavo, ako si lezú na nervy, ako sa neznášajú a z jednej strany na druhú sa to zmenilo na veľkú lásku. Pripadalo mi to, ako keby som vynechala niekoľko kapitol, počas ktorých si začali dôverovať a vytvoril sa medzi nimi hlbší cit. 
Kvetnaté a poetické dialógy môj zmätok, či už z romantiky, alebo z niektorých ďalších scén, len zhoršovali. V knihe sa našlo mnoho krásnych myšlienok, múdrostí, vecí na zamyslenie, ale všetkého veľa škodí. Aj toto je prípad tohto príbehu. Na mňa bolo tých prehnane múdrych dialógov priveľa. Začalo mi to prekážať ešte v prvej polovici knihy a zapríčinilo to, že som občas pri rozhovoroch len krútila hlavou. Jednoducho mi nedávalo zmysel, že by sa ľudia takto medzi sebou neustále rozprávali, neprišlo mi to reálne. Mnoho z tých rozhovorov ani nesúviselo s dejom či s vývojom postáv. Predstavovali len akúsi výplň, ktorá možno poslúži čitateľovi pri výbere z množstva pestrých citátov do recenzie, ale ako celok to u mňa nefungovalo.
Napriek tomu, že na príbehu mi prekážalo dosť veľa vecí, sa kniha čítala veľmi rýchlo. Našla som v nej niekoľko zaujímavých záhad, ktoré ma nútili pokračovať, a bola som zvedavá na vývoj Marikinho charakteru. Keby ma Plameň v hmle vôbec nebavil, zrejme by som ho nedočítala, čo je dobré znamenie. Stále však váham, či sa chcem pustiť do pokračovania. 
Zhrnutie: Nádherná obálka, zaujímavá hlavná hrdinka, zato na môj vkus dosť nevydarená romanca a dialógy, ktoré nemusia sadnúť každému pre jedinečný štýl autorky. Kniha Plameň v hmle je v niektorých veciach výnimočná a v niektorých, naopak, priemerná. Čitateľ získa náhľad na japonské tradície, ale spôsob, akým sú spracované, mu nemusí vyhovovať. Najväčším pozitívom je hlavne to, že stránky sa mi míňali takmer samy a že kniha má takú super hlavnú hrdinku. Každý si však musí utvoriť svoj názor sám. Ak ste zvedaví, ako autorka spracovala retelling Mulan, rozhodne to vyskúšajte. Možno vám príbeh sadne viac ako mne a skôr sa stotožníte s vedľajšími postavami aj s netradičnými dialógmi.
Moje hodnotenie:
Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu ALBATROS MEDIA.

5 komentárov

  1. Konečne som narazila na osobu, ktorá ma na túto knihu rovnaký názor ako ja. Z postáv sa mi pozdávala jedine Mariko a ostatné vo mne zanechali negatívne resp. žiadne emócie. Napriek tomu by som bola zvedavá na pokračovanie, hoci neviem či sa doň niekedy pustím.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Keď si o niečom poviem ja, že ma to až tak nebavilo, ale na pokračovanie sa raz pozriem, tak to znamená, že už si na tú sériu nikdy nespomeniem. :D

      Odstrániť
  2. Na knihu mám podobný názor. Najviac ma vytáčal vzťah medzi Mariko a Ókamim. A celkove...nič moc. Do druhého dielu sa pravdepodobne už neodvážim.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Na knihu mám podobný názor. Najviac ma vytáčal vzťah medzi Mariko a Ókamim. A celkove...nič moc. Do druhého dielu sa pravdepodobne už neodvážim.

    OdpovedaťOdstrániť