Večný kolobeh písania: Sťahovanie kníh z internetu

Cez víkend som čítala jeden rozhovor s autorkou, ktorá spomínala, že denne bojuje s internetovými stránkami, na ktorých si vedia čitatelia zadarmo stiahnuť jej knihy. Keďže aj ja sama som autorka a čoskoro vyjde moja kniha v tlačenej aj elektronickej podobe, hneď som sa nad týmto autorkiným bojom zarazila. 
Chápem. Je na prd, že niekto si dá roky práce s tým, aby napísal nejaký príbeh, potom si s tým dá dvakrát toľko práce vydavateľstvo, ktoré ešte aj investuje nemalé peniaze do vydania, a niekto si to zadarmo drzo stiahne. 
ALE dnes žijeme v internetovej dobe. Nikto sa bez mobilu nikam ani len nepohne a ešte som asi nestretla osobu, ktorá by si nestiahla nejaký e-book, seriál alebo film, takže nebuďme pokrytci, dobre? Je to jednoducho tam, ide vám to vybiť oči a vy to chcete a môžete to mať zadarmo. 
Takže čo? Mávnete nad tým rukou a poviete si: „Nieeee, idem si to radšej kúpiť“?
To asi ťažko.
Nechcem teraz tvrdiť, že mňa by neštvalo, keby sa moja kniha vo veľkom šírila po internete a každý si ju mohol zadarmo stiahnuť. Predsa len, písala som svoj príbeh osem rokov, prepisovala som ho tisíckrát a potom som sa na rukopise narobila ešte aj s editorom. Jasné, že by ma mrzelo, keby z tejto práce nedostanem odmenu ani ja a ani samotné vydavateľstvo. 
Oplatí sa však kvôli tomu rozčuľovať? 
Tým, že budem vypisovať stránkam, na ktorých je moja kniha voľne dostupná, ničomu nepomôžem. Akurát tým len ľudí naštvem a s oveľa väčším nasadením budú pokračovať v tomto šírení. 
U mňa ako u vášnivého knihomoľa to je totiž tak. České a slovenské knihy nesťahujem, pretože nemám potuchy, kde by som ich našla. S anglickými je to však iné. Tie nájdete veľmi jednoducho. A nie raz sa mi už stalo, že som na nete objavila knihu, ktorá si ma v e-bookovej forme tak získala, že som si ju napokon aj objednala, len aby som ju mala na poličke. A o to predsa ide, nie? 
Nebolo by super, kebyže si niekto prečíta vašu knihu a potom si ešte aj povie, že si ju musí kúpiť, lebo bola taká dobrá? Určite je to oveľa lepší scenár, ako keď si kúpite knihu za 10 € a potom po druhej kapitole zistíte, že je hrozná. V dnešnej dobe už totiž často kupujete mačku vo vreci, hlavne pokiaľ ide o debutantov. Ani knihy kryté vydavateľstvom nemusia byť dobré. Práve naopak. Môžu obsahovať kopu chýb, môžu byť nekvalitne spracované. V dnešnej dobe ide skôr o kvantitu, nie o kvalitu, takže ja sa čitateľom nečudujem, že s utrácaním peňazí sú opatrní.
Myslím si, že v tejto vojne sťahovania nikdy nikto nevyhrá a bude sa to diať, či už autor zasiahne, alebo nie. 
Na Slovensku máme malý knižný trh, takže tu sa počíta každý predaný výtlačok. Väčšine čitateľov však na tom nezáleží, ak sú trochu schopní a odhodlaní, knihu si na internete vyhrabú, pretože vždy sa nájde nejaký dobrodinec, ktorý ju tam nahrá. Ja som ako autorka so sťahovaním v podstate zmierená, no napriek tomu budem v prvom rade vďačná tým, ktorí sa radšej rozhodnú risknúť to s kúpou. Budem veriť, že som im za tie peniaze ponúkla príbeh, ktorý stojí za to.

Pozitíva toho, že si vašu knihu niekto stiahne: 
+ rozšíri sa vaše čitateľské publikum
+ ak sa kniha čitateľom zapáči, je veľká šanca, že si ju aj kúpia
+ ak sa kniha čitateľovi nepáči, aspoň nebude nadávať, že za ňu utratil kopu prachov

Negatíva:
- vydavateľstvá a autori prídu o zisk z predaja
- šírenie na internete je ako chrípka vo februári – má to jeden, o týždeň to už majú všetci
- pokiaľ nebude mať kniha dobré predaje, hrozí, že autorovi už iné diela vydavateľstvo nevydá
Aký máte na sťahovanie názor vy? Zvyknete si sťahovať knihy a keď sa vám zapáčia, objednáte si ich aj v tlačenej forme? Kupujete si aj e-booky?

20 komentárov

  1. Podle mě je stahování neúcta vůči autorovy a jeho práci. Na druhou stranu chápu, že je těžké odolat... Já osobně čtu převážně papírové knihy, které se stánout nedají a pokud se jedná o něco co opravdu chci, nemám problém si připlatit. :))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to áno. Je to neúcta a chápem, že autori sú smutní. Ale myslíš si, že ak proti tomu budú bojovať, ich kniha z internetu zázračne zmizne a prestane sa sťahovať? Lebo podľa mňa nie. Podľa mňa veľa čitateľov nepozerá na to, že je to neúctivé. Je im to jednoducho jedno.
      Podľa mňa rovnako sa to dá uplatniť aj pri seriáloch a filmoch. Aj tie ľudia sťahujú a to voči tvorcom a hercom nie je neúctivé?
      Všetko je to na prd, ale v dnešnej dobe sa s tým nedá veľa spraviť.

      Odstrániť
    2. To je taky pravda, nic se s tím dělat nedá. Ale na druhou stranu pro autora je to když nic jiného, alespoň reklama.

      Odstrániť
    3. Však to. Dnes to bez reklamy tak či tak nejde. :/

      Odstrániť
  2. Knihy si nestahujem lebo nemám čítačku. Ale klamala by som ak by som povedala, že nepoznám nikoho kto to robí.. avšak veľa sa mi stáva to, ako si povedala, že potom prídu za mnou, že si to chcú aj kúpiť. Ono, nie raz som kúpila mačku vo vreci a potom som sa knihy nevedela zbaviť ani antikvariat ju nechcel...
    No aby som citovala Jarka Nohavicu, keď sme boli na jeho koncerte:
    Sťahujte si moje piesne, viete si ich nájsť aj na mojej stránke. Spievajte a hrajte moje piesne. Atmosféra na koncerte sa dá vyrobiť len vtedy, keď si ich spievate so mnou. A tomu sa nič nevyrovná.
    A koncerty má skoro stále vypredané
    Jasné spisovateľ nie je hudobník no myslím si, že ak si niekto omylom stiahne moju knihu (ak teda vyjde) a zapáči sa mu môj štýl, získam ďalšieho cenného čitateľa a ďalšiu knihu si kúpi, či si klikne na môj blog. Neverím že prvotinou sa dá veľa zarobiť, ale verím že ak sa medzi ľuďmi udomácni moje neznáme meno, tak sa to ráta.
    Jasné že má to pichne pri srdci hlavne keď si pomyslím na ušli zisk.
    Mne ale hlavne vadí to, že ako predavačka potrebujem tie knihy predať, platená som od predaja. Vadí mi, že má pripravujú o placu i prácu. Ale to je riziko povolenia.
    Každopádne, ja si tvoju knihu určite kúpim. Ja som stará škola, tablet nikdy nenahradí papier a vôňu knihy.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Povedala si to veľmi pekne a v podstate s tebou súhlasím. Ja mám rada aj e-booky, mám i čítačku a veľmi dobre sa z nej číta, je ľahká, hocikam si ju so sebou vezmem a nebolia ma z nej tak oči ako pri čítaní z knihy alebo z tabletu prípadne mobilu. A batéria vydrží neskutočne dlho.
      No papierová kniha je papierová kniha. Ebooky ju nikdy nenahradia a ak ma niečo fakt zaujme, hneď si to letím kúpiť, aby som knižku mala aj v hmotnej podobe. :D
      Ja som na sťahovanie kníh zmenila názor, keď som niekde čítala článok o tom, ako si Neil Gaiman dal svoju knihu na jeden deň na net zadarmo na stiahnutie a vraj mu potom brutálne stúpli predaje. Akože u nás sa asi takéto veci nestanú, sme krpatý trh, ale vtedy ma to tak zaujalo, že však to sťahovanie nie je iba úplne zlé.
      A zase možno je tak trochu dobré aj to, že čitateľ aspoň vie, do čoho pri kúpe ide, keď už tú knihu má. Alebo možno keby bolo na internete aspoň pár kapitol, aby mal približnú predstavu o tom, do čoho sa púšťa.

      Ďakujem. Som rada :)

      Odstrániť
  3. V podstate s tebou vo všetkom súhlasím. Je pravdou, že slovenské a české knihy v ebookoch nečítam, pretože ich neviem nájsť a... no... nechce sa mi :D Navyše ak by som ich už veľmi chcela čítať, skočím si do knižnice a pozriem, či to nemajú tam (tá pravdepodobnosť je dnes celkom vysoká, hlavne ak je to veľká knižnica). S anglickými knihami to mám takisto ako ty - pred páru rokmi som mala takú kupovaciu mániu a myslím, že polovicu z tých kníh, ktoré som v tom čase kúpila, ani nikdy neprečítam, lebo som medzičasom prišla na to, že to nie je pre mňa alebo som ich teda prečítala a potom zistila, že sa mi nepáčili (napr. Fallen, Matched - a sú to knihy, ktorých sa hádam ani nikdy nezbavím). Na druhej strane ak sa mi kniha sakra páči, kúpim si ju (takto som si kúpila svoje obľúbené romantiky, #Nerd, Before jamaica lane či Lead, lebo ich milujem a musela som ich mať). Ale zase sú prípady, kedy tie knihy vychádzajú v samonáklade a sú papierove hrozne drahá. Nech sa na mňa v tom prípade nehnevajú, ale zase dvadsať eur na knihy neutrácam, odkedy prestali vychádzať Potterovky. Podľa mňa s týmto majú problém hlavne začínajúci autori, autori s malým sebavedomím, autori s veľkými túžbami po zisku a domáci autori, ktorých zisky sú tak na hrane, že ich každý free ebook riadne zabolí (čomu fakt rozumiem, ale v tomto smere nikomu neškodím, keďže - ako som uviedla - slovenské knihy v ebookoch nečítam). Takej Sarah J. Maas free ebooky určite neškodia :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ale inak mňa by vážne zaujímalo, kto sťahuje české a slovenské knihy z netu. Však sa ani nikde nedajú nájsť... alebo to len ja neviem hľadať? Inak s tou knižnicou máš úplnú pravdu. Mám ju skoro pri dome, takže je jednoduchšie zájsť tam, ako pol dňa pátrať po knihe na Googli. U nás mávajú aj novinky, takže by v nej slovenské veci určite boli. České už asi pomenej.
      Neviem si predstaviť, ako by som sa mala denne rozčuľovať nad tým, že niekto šíri moju knihu zadara po internete a každý si to sťahuje. Akože je to smola, peniaze z toho nebudú, ale už len to, že sa o to niekto zaujíma, je na našom slovenskom krpatom trhu super, nie? Ľudia o tom budú hovoriť a je väčšia šanca, že ako autor sa dostanem do povedomia viacerých čitateľov.
      Povedala by som, že my sme ešte taký národ, kde väčšina ľudí aj tak uprednostňuje pred ebookom tlačenú knihu. A okrem toho... ak má knižka krásnu obálku, ako by si ju mohol čitateľ ohmatať v čítačke a ešte k tomu by ju mal aj čierno-bielu... niekedy to jednoducho musíš kúpiť. Už len preto, že to bude dobre vyzerať na poličke. :D

      Odstrániť
  4. Knihy nestahuji. Celkově e-booky... Já jsem prostě klasik, ale kdybych někdy něco napsala asi bych se z tohoto důvodu dost bránila vydání knihy jako e-book... Chápu, že i z toho jdou autorům peníze, ale myslím, že ve finále se to dost možná s nelegálním stahováním pokrátí tak, že je to nula od nuly a jediný výdělek jde z tištěných knih... Je to smutné...:-/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak u nás je v dnešnej dobe stále najdôležitejšie dostať knihy do kamenných kníhkupectiev a predať ich v tlačených verziách. Myslím si, že iba z predaja na internete alebo iba z predaja e-bookov autori a vydavatelia nikdy nezískajú dostatok peňazí.

      Aj keby kniha vyšla iba v tlačenej podobe, vždy si podľa mňa niekto nájde nejaký spôsob, ako ju dostať na internet. Pretože čo dnes na internete nie je, že? :D

      Odstrániť
  5. Jsem na tom dost podobně. České knihy nestahuji, ty si můžu rovnou koupit nebo půjčit v knihovně. Jinak je to s knihami v angličtině, které si raději nejprve stáhnu. Aspoň si tak ověřím, jestli se kniha čte dobře, jestli ji se svojí angličtinou zvládnu a jestli stojí za nákup. :) Zkouším tak i knihy, které bych si za peníze nekoupila, protože jsou neznámé, od začínajících autorů.. A pár skvělých kousků už jsem mezi nimi objevila, ty které mě očarovaly jsem si nakonec pořídila :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne! Ja som na tom úplne rovnako. Najprv si v čítačke "okukám", do čoho sa to púšťam a potom si aj tak väčšinu tých dobrých kníh kúpim. Tie, ktoré sa mi nepáčia, aj tak prečítam možno po piatu kapitolu a potom s tým seknem. Vtedy som len rada, že som za príbeh, ktorý ma nebavil, nevysolila desať eur.

      Odstrániť
  6. Toto so sťahovaním e-kníh načierno je dosť veľký problém. Záleží na názore daného človeka, ktorý si tú knihu stiahne. Ruku na srdce, nie som milionár a je jasné, že keď tú knihu nájdem na internete, tak si ju stiahnem a prečítam a potom si ju objednám, lebo sa mi tak veľmi páči. Aspoň mám potom dobrý pocit, že viem lepšie hospodáriť so svojim neexistujúcim rozpočtom.
    Čo sa týka slovenských a českých autorov a pirátstvo - venovala som sa tomu v bakalárke takže viem, že názory na to sú dosť rozdielne. Viem, že jeden český autor, na ktorého meno si momentálne nespomeniem, svoju kompletnú tvorbu zavesil na internet a sprístupnil ju tak pre všetkých. Výsledok? Zvýšila sa predajnosť jeho kníh. Problém je, že nie u každého to funguje, no.
    Takže to uzatvorím diplomaticky, že každý má k tomu iný názor a keďže sama som knižný pirát, nebudem na nikoho pozerať krivo len preto, že niekde požiadal o zaslanie nelegálnej kópie knihy, ktorá vyšla ako novinka len pred pár dňami. Lebo aj také sa stáva. Niektorí ľudia sú fakt agresívni. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hospodárenie s neexistujúcim rozpočtom. :D :D :D Ale tak je to pravda. Dnes si človek veľmi dobre rozmyslí, do čoho vrazí peniaze. Však tá kvalita kníh tiež nie je bohvieaká, možno je potom aj čitateľ rád, že si niečo nekúpil, keď najprv zistil v čítačke, aké to je hrozné. :D
      Viem, že si mala bakalárku o ebookoch, ale netušila som, že si riešila aj pirátstvo. Ten český autor mal potom šťastie. Veď je to v podstate to isté ako tá vec Neilom Gaimanom. Aj tomu to zvýšilo predaje.

      A presne o tom hovorím. Možno sú niektorí autori svätí a v živote z internetu nič nestiahli... no väčšina už minimálne raz siahla po nejakom filme či nejakej hudbe. A to je to isté ako s knihami. Aj z toho ide niekomu zisk. Takže ja si myslím, že je to potom dosť pokrytecké, keď človek bojuje s tým, čo sa deje v podstate každému a čo robí aj on sám.

      Odstrániť
    2. Ja som sa všeličomu venovala v bakalárke, ale pirátstvo dostalo naozaj obsiahlu kapitolu. :)
      Čo viem, tak aj Paulo Coelho verejne sprístupnil nejaké svoje knihy a tie raz za čas mení. Ale je pravda, že jeho asi predajnosť nemusí veľmi trápiť.
      Celý svet je pokrytecký. Nemalo by ťa prekvapovať, že sa to prejavuje aj pri pirátstve e-kníh.

      Odstrániť
    3. Tak pirátstvo je v dnešnej dobe asi vďačná téma. Je to vlastne taký tichý spoločník každého z nás. Každý to robí, ale nikto sa o tom nahlas nebaví. :D

      Odstrániť
  7. Nuž mám pohľad orientovaný inak. Totiž vďaka jednej známej som objavil stránky, ktoré vydávajú knihy iba online v e-podobe. Autorom tak ide väčší podiel z predaja a tie knihy väčšinou bývajú lacné. Je pravda, že to nie vždy prechádza cez ruky editorov a teda je to mačka vo vreci. Avšak nikomu sa nebráni, aby si knihu propagoval sám, napríklad zverejnením pasáží, recenzií a anotácie niekde na blogu... tie 3-4 € by ani mne nevadilo dať za neznámy obsah, ak to vyzerá že to bude užitočné. Neviem presne akým systémom to robia, ale PDF knihy z Martinusu sú poznačené miestami emailom kupujúceho a teda by to hocikto nezavesil na internet, musel by sa babrať s úpravou PDF a to väčšinu pirátov znechutí. Ak sa mi podarí napísať niečo rozsiahlejšie, potom by som chcel ísť touto cestou e-vydania.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som týmto stránkam, ktoré ponúkajú predaj e-kníh, nikdy nedôverovala. Je to hlavne kvôli tomu, že netuším, čo dostanem a nechcem obetovať ani tie 3 či 4€ za neznámy obsah. Pretože skôr či neskôr sa tie peniaze nahromadia a myslím si, že v týchto prípadoch je iba veľmi malá šanca, že nájdem niečo dobré, pokiaľ nevidno u autora, že sa vážne snaží.
      Zatiaľ som však mala pocit, že autori išli skôr za rýchlym bohatstvom, ktoré však, paradoxne, týmto spôsobom nikdy nedosiahnu a aj tak o nich nikto nevie.
      No ak má niekto už aj v anotáciách chyby, rozhodne si takú knihu nekúpim. Ja som celkovo dosť skeptická voči takýmto príbehom. Zatiaľ som nenašla žiadny, ktorý by si ma získal (teda, niežeby som ich nejako aktívne vyhľadávala, ale občas som na ne natrafila a jednoducho ma nezaujali. Prečo by sa mal vlastne človek namáhať s hľadaním a riskovať kúpu, keď naňho tie dobré a kvalitne spracované knihy svietia z každej poličky v kníhkupectvách a na internete? Je to drsné, ale je to tak). Ak ide o nejaké známejšie vydavateľstvo, tam by mala byť aspoň tá gramatická a štylistická časť textu na nejakej úrovni.
      Pokiaľ ide o stránky s týmito e-knihami, nikde nie je povinné pre autorov to, aby si dali spraviť korektúry, nikto to na týchto stránkach ani len nekontroluje a každý si tam môže vydať hocičo.
      V tom vidím najväčší problém.

      Ľudia sú veľmi vynaliezaví, som si istá, že si vždy nájdu nejaký spôsob, ako tie knihy dať na internet.

      Odstrániť
  8. Ja e-booky veľmi nečítam, takže ich ani nesťahujem. Pár som si stiahla na základnej škole, hlavne Vampýrsku akadémiu a Hraničiarovho učňa, VA už mám celú kúpenú a na HU pracujem, lebo som si tie knihy zamilovala :-) Už dlho však čítam takmer iba papierové knihy.
    Ono je pravda, že autora to mrzí, keď niekto takto jeho knihu rozširuje. Na druhej strane, čo napríklad vidím e-booky na Martinus alebo v týchto známych predajniach, tak mi prídu veľmi drahé - okolo 7-8€ a viac, česť výnimkám, tak to by som si radšej už kúpila papierovú :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Inak to je pravda, že e-booky sú drahé. Ja si tiež poviem, že to už radšej dám o dve eurá viac za papierovú knihu a aspoň ju budem mať na poličke.

      Ja čítam e-booky, ale viac asi papierové knihy. No čítačka je môj veľký kamarát a dobre sa s ňou pracuje. V prvom rade v nej však čítam skôr rukopisy, na to je to veľmi dobré, keď človek nechce trikrát dookola čítať to isté v počítači. Odpadli by mi oči.

      Odstrániť