Colleen Hooverová | Odvrátená tvár lásky

Colleen Hooverová | Odvrátená tvár lásky | 322 strán | Ikar | Goodreads

Internetové kníhkupectvo BUX.sk

Prvá veta: „Myslím, že vás bodli do krku, slečna.“

Väčšina z nás má už určite nejaké skúsenosti s tvorbou Colleen Hooverovej. A prečo?
1. Lebo píše pútavo
2. Lebo z neoriginálneho nápadu vie vyčarovať perfektnú knihu
3. Lebo jej hlavné postavy sa nedá nezbožňovať
4. Lebo v jej príbehu sa dokáže stratiť každá romantická aj menej romantická duša
Od autorky som už pár kníh čítala, preto som bola presvedčená, že kniha Odvrátená tvár lásky mi perfektne sadne. 
Príbeh je o dvoch mladých ľuďoch, ktorí, aj keď jeden z nich nechce a druhý nemá čas, si k sebe napokon nájdu cestu, ale nie práve zvyčajným spôsobom. Tate a Miles si nepadnú na prvý pohľad do oka. Tate a Miles nie sú ani kamaráti. Cítia však, že je medzi nimi príťažlivosť a rozhodnú sa z toho vyťažiť čo najviac. Začnú spolu spať, pričom existujú dve pravidlá, ktorých sa Tate musí držať: nikdy sa nebude Milesa vypytovať na minulosť a nikdy od neho nebude čakať žiadnu budúcnosť. 
Život by bol asi až príliš jednoduchý, keby spoločnosť fungovala na takýchto jednoduchých dohodách. O čom by bola táto kniha, keby sa do všetkého nepriplietli aj city?
„Každý chce lásku,“ namietnem. „Alebo aspoň sex. Je to v ľudskej povahe.“
Tate je naozaj skvelá hlavná hrdinka. Správala sa dostatočne rozumne a zodpovedne na svoj vek, nenašlo sa nič, kvôli čomu by mi liezla na nervy. Aj preto sa mi s ňou podarilo tak dobre stotožniť. Ako veľa žien v dvadsiatom prvom storočí, aj ona sa chcela v prvom rade zamerať na dokončenie školy a vybudovanie kariéry. Nemala záujem o to, aby jej plány pokazil nejaký vzťah. Čo však čert nechce, do cesty sa jej priplietol chlap, keď to asi najmenej očakávala. Napriek tomu, že si uvedomovala, do akej šlamastiky sa vďaka nezáväznému sexu s Milesom dostane, vrhla sa do toho v nádeji, že sa Miles zmení. 
To je asi na ženách najzaujímavejšie. Vždy si myslia, že dokážu chlapa zmeniť... vylepšiť, aj keď je jasné, že k tomu nikdy nedôjde. Knihomoľky však majú šťastie, pretože toto nie je realita, ale kniha a v knihe sa môžu diať neuveriteľné veci!
Miles zo začiatku nepôsobí vôbec ako slniečko. Vlastne som ho najprv neznášala, lebo sa správal protivne. Ale nie sexy protivne, iba protivne protivne a nevedela som si predstaviť, že nad týmto chlapom mám po zvyšok knihy odpadávať. Má Miles dôvod na to, že je taký hnusák? A aký? 


Tu som už bola namotaná, pretože okrem sľúbenej romantiky sa nenápadne rozvíjala aj veľká záhada, ktorú mali odhaliť Milesove kapitoly z minulosti. Tie mali svoje vlastné čaro aj tempo a predpokladám, že nie každému sadnú. Sú písané veľmi živo, no zároveň odlišne, poeticky, čo môže pôsobiť v spojení s tým protivným chlapom z prítomnosti trochu neuveriteľne. Miles bol totiž kedysi neskutočne zlatý chalan, až kým s ním život nevytrel dlážku.
„Miles nemá čas na baby. Je príliš zaneprázdnený lámaním rekordov spoločnosti, aby sa stal najmladším kapitánom, akého sme kedy mali.“
Colleen má talent všetko dramatizovať. Hovorím „talent“ preto, lebo tým pádom, že vie spraviť aj z krájania hrušky niečo životne dôležité, získavajú jej príbehy grády a udržia si čitateľovu pozornosť až dokonca. Niektoré autorky sa márne pokúsia vytvoriť dramatické situácie, čitateľa niekedy nedokážu dostatočne strhnúť. 
Odvrátená tvár lásky je jednoduchým príbehom s jednoduchou zápletkou, s jednou veľkou záhadou a dvomi sympatickými hlavnými postavami. Nedostanete žiadne zdĺhavé opisy, dostanete tragédie a radosti života, kopu pocitov a niekoľko zaujímavých myšlienok. Nečakajte nič veľkolepé, to v knihe určite nenájdete. Ide o oddychové čítanie, ktoré vás emočne tak nabije, že budete mať chuť po dočítaní knihu opäť otvoriť a začať znovu. 
Odvrátená tvár lásky možno budí dojem drsnosti, ale treba myslieť na to, že je to v prvom rade romantický príbeh, ktorý vám môže zlepšiť deň. Tým, že pôsobí realisticky a s postavami sa dá ľahko stotožniť, iba zvýrazňuje autorkin talent na písanie. Ja som sa hneď namotala a verím tomu, že sa namotám aj pri jej ďalšej knihe. Ak ste ešte od Colleen nič nečítali, rozhodne by ste to mali napraviť. 
Zhrnutie: Táto kniha zhrnutie nepotrebuje. Je super a určite si ju prečítajte.
Moje hodnotenie:
Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Ikar

4 komentáre

  1. Colleen nie je práve moja obľúbená autorka...Asi si som jedna z mála, ale tie "sladké rečičky" sú na mňa niekedy priveľa, alebo jej životom ubité postavy nezvládam a najradšej by som ich pozabíjala :D Avšak Ugly love ma jediná dostala-aj keď na druhý pokus, ale rozmýšľam nad jej kúpou, ktorá ma zas vedie k otázke, že či ten náš slovenský preklad ma nezabije alebo mi nezhnusí jedinú knihu(ok, možno ešte jedna by sa našla :D ), ktorá sa mi od nej páči a nemám k nej (takmer) žiadne výhrady.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To je jediná autorka, pri ktorej mi tie rečičky a životom ubité postavy nevadia, lebo sa mi páči jej štýl písania. Ale pri inej autorke by som už možno prišla o nervy. Podľa mňa Ugly love bola zatiaľ jej naj kniha. A ten preklad, to asi musí posúdiť každý sám, ale tak ja som už videla aj horšie :D

      Odstrániť
  2. Asi radši nemám psát, že jsem od autorky ještě nic nečetla, co? :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Radšej nie :D
      Ale ak budeš, tak začni týmto, toto je podľa mňa jej naj kniha. Ale zase ani Maybe Someday nebolo zlé či Confess :D

      Odstrániť