Prvá strieborná kniha snov... Prečo máš tak málo strán?


Autorka: Kerstin Gier
Názov knihy: Prvá strieborná kniha snov
Názov série: Silber #1
Pôvodný názov: Silber: Das erste Buch der Träume
Počet strán: 358
Môžete si objednať TU
Prvý diel novej trilógie od Kerstin Gierová, autorky obľúbených Drahokamov!Liv Silberovej sa po presťahovaní do nového mesta sníva podivný sen, v ktorom stretne štyroch chalanov zo svojej novej školy. Pozoruje ich pri temnom magickom rituáli, až sa náhodou ocitá priamo uprostred obradu. Chalani si ju druhý deň pamätajú zo sna a aj Liv sa od tejto chvíle začnú snívať zvláštne sny, ktoré sa zdajú byť také skutočné..


Kedy viem, že čítam naozaj dobrú knihu?
1. Keď nevnímam čas a nekontrolujem, na ktorej som práve strane
2. Keď mi chýba do konca sto strán a je mi do plaču, že už iba tak málo
3. Keď sa mi zatvárajú oči, ale nemôžem ísť spať, lebo ešte jedna kapitola
4. A keď už spím, sníva sa mi o hlavných hrdinoch
5. Keď prvé, na čo ráno myslím, je, kedy si znovu vezmem do ruky knihu
6. Keď si pre istotu až štyrikrát prezerám posledné strany, či tam náhodou ešte niekde nebude pokračovanie
Áno, niekedy je to so mnou fakt zlé...



Určite všetci poznáte sériu Drahokamy. A pokiaľ nie, radšej rýchlo naklikajte online kníhkupectvo a objednajte si to. Zaručujem vám kopec zábavy, milé charaktery a super dej.
Inak to nebolo ani pri Prvej striebornej knihe snov. Pokladám sa za obrovského fanúšika Kerstin Gier, keďže po Drahokamoch som si bola stopercentne istá, že nedokáže napísať nič, čo by bolo aspoň trochu nudné. Nejdem však tieto dve série porovnávať. Každá má niečo do seba a stojí za to si ich prečítať.

Ale teraz späť ku knihe. O čo vlastne ide?
Liv sa aj so sestrou, pestúnkou, psom a mamou presťahuje do Londýna. Teší sa, že bude bývať v obrovskom starom dome, plnom tajomstiev, na jej nepríjemné prekvapenie však zistí, že sa plány zmenili. Mamička si totiž našla prachatého frajera, ktorý má dve deti dvojičky, a nový plán spočíva v tom, že sa dve tieto neúplné rodiny dajú pekne dohromady.
Vyznieva to zatiaľ obyčajne?
Liv bude mať super sexy nového nevlastného brata Graysona, ktorý patrí do klubu najhot chalanov na Froglandskej strednej.
Ale najzaujímavejšie na tom celom sú sny, keďže veľká časť knihy sa v nich odohráva. Ide vlastne o skupinové sny, oveľa živšie a strašidelnejšie.

"Inak, aj ja som bola čierna ovca rodiny," objasňovala horlivo. "Ale potom sa moja sesternica Franziska zaľúbila do svojej upratovačky, preto bola potom čiernou ovcou ona. Kým ju nevystriedal bratranec Basti, lebo premenil svoj hotel na sexklub..."

Celý čas ma hnala dopredu túžba zistiť, o čo v knihe naozaj pôjde. Liv sa stretla v sne s chalanmi, ktorí o nej na druhý deň všetko vedeli. Teda to, čo im prezradila v tých snoch. Znie to divne, záhadne a zároveň aj veľmi vtipne.
Kerstin vždy vedela, ako si čitateľa udržať, inak by som jej knihy nemala prečítané na jeden ťah. Alebo na dva, pokiaľ som veľmi unavená.
Veľmi elegantne vie zakomponovať do príbehu opisy a ešte aj tie sú tak pekne spracované, že vás vôbec nenudia. Má úžasný talent skombinovať komédiu s drámou. Občas (väčšinou) som sa usmievala pri čítaní ako teľa, občas mi bilo srdce ako splašené, lebo sa Liv dostala do nejakého prúseru. Mám však dojem, že vďaka tomu, ako sa kniha skončila, sa ešte dočkáme poriadnej drámy.

A najviac ma potešilo, že som v podstate nič nepredvídala. Ide o jednoduchú zápletku (ale to je len prvá kniha, ešte sa to môže poriadne zamotať... jej cestovanie v čase to iba potvrdzuje), na prvý pohľad sa nezdá byť ani príliš originálna, ale je tak skvelo spracovaná a podaná čitateľovi, že nad tým, či je zápletka originálna, alebo nie ani veľmi neuvažujete.

Neviem, čím to bude, ale do postáv Kerstin sa dokážem vždy perfektne vžiť. Prežívam s nimi všetko a aj keď sa ich charaktery výrazne odlišujú od toho môjho, v tej chvíli mám dojem, že som ako oni.
Dáva to vôbec zmysel?
"Ale to vôbec nemusíš, Grayson, zlatko. Na párty sa smieš jednoducho zabaviť - Liv sa vie postarať o seba naozaj dobre." Naklonila sa k Ernestovi a zašepkala tak nahlas, že jej výborne rozumeli všetci pri stole. "Až príliš dobre. V jej veku som už mala za sebou všetko: prvé alkoholické opojenie, prvý joint, prvý sex. Čo sa toho týka, Liv je pozadu. Pomaly si robím starosti, aby nebola ako jej otec. Ten v živote neurobil nič ľahkovážne. Ale hej, niečo predsa, oženil sa so mnou."

Liv bola vážne skvelá. Pripadala mi trochu rozmaznaná, ale takým tým lepším spôsobom, podobne ako Gwendolyn. Všetko na nej bolo skôr zaujímavé a zábavné, než hlúpe a klišé. Páčilo sa mi, ako mala chuť neustále riešiť nejaké záhady, čo vlastne aj skvelo pasovalo k tomu, ako pchala do všetkého nos. Iba tesne za ňou viedla jej sestra Mia, ktorá bola malý detektív sama o sebe, a vôbec ma neprekvapí, ak sa jej nakoniec podarí odhaliť, kto je Top Secret Gossip Girl.
A čo naši chalani?
Zjavili sa na scéne hneď štyria a tak trochu som sa bála, že v nich budem mať chaos, ale nestalo sa tak. Najviac mi sadli Grayson a Henry, ale keby si mám medzi nimi vybrať, tak Grayson vyhráva, pretože na Henrym sa mi zdalo po celý čas niečo veľmi divné, ale nevedela som prísť na to, čo.
Persefona mi na rozdiel od zvyšku postáv liezla trochu na nervy, bola neskutočne povrchná, viac som si obľúbila Florence. Lottie zase príjemne osviežila príbeh tým, ako sa o všetkých starala a ako sa jej plietol jazyk pri Charlesovi.

"Určite len nechce, aby si niekto myslel, že by mohla smrdieť ako mokrý pes," povedala som. 
"Medzi nami: zdá sa mi,  že trochu páchne za stajňou," zašepkal Arthur, ktorý sa nepozorovane postavil za nás. "Za slamou a kožou a konským trusom... Len to nepovedzte Graysonovi. Keďže vyzerá, že by pomaly mohla prejaviť väčšiu náklonnosť k nemu ako k svojmu koňovi."

Keďže som z knihy ešte stále trochu mimo, uzavrela by som túto zmätenú recenziu asi len tým, že súrne potrebujem pokračovanie a viac Graysona. Je nefér, že ho tam v druhej polovici bolo tak málo.

Odporúčanie: Kniha je úžasná a keby bolo na mne, zaradila by som ju medzi povinnú literatúru.


Za recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvu Albatrosmedia





20 komentárov

  1. Samé kladné recenzie, asi po nej siahnem :))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Řeknu ti, po tvé recenzi si to prostě musím přečíst. Odrazovala mě ta dětská obálka a Drahokamy jsem ještě nečetla. Mrknu v knihovně napřed :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nečítala si Drahokamy? Tak to by si rýchlo mala napraviť, sú to veľmi dobré série. A zase detská obálka... v tejto knihe riešia iba to, že sa k ním Liv môže pridať jedine, ak je panna :D a pozri sa na tú hlášku od jej mamy :D akože to ma dostalo :D

      Odstrániť
  3. Moc pěkná recenze :)
    Na knížku se taky chystám :c))

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Presne tak, Grayson mi bol tiež o dosť sympatickejší ako Henry. Myslela som si, že to len zase ja budem výnimka, čo neslintá za Henrym, takže som rada, že aj ty máš radšej Graysona :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Bol úžasný :D ja som tak trochu dúfala, že s ním Liv bude niečo mať, tak budem dúfať ďalej však hádam nás ešte minimálne dve ďalšie časti čakajú :D

      Odstrániť
  5. Knihu už mám doma, ale čakám na správnu chvíľu, keď si môžem sadnúť(a ľahnúť) a dočítať knihu na jedno posedenie bez rušivých elementov :D Kerstin je super, takže aj kniha bude určite :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Škoda, že nepíše rýchlejšie a po anglicky :D to by som už dávno mala všetko zmáknuté :D

      Odstrániť
  6. Zaujala ma, ale teraz mám toho na čítanie nachystaného toľko, že k tomuto sa dostanem možno tak o pár mesiacov... :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to sme dve, ja mám toľko kníh a hlavne recenzákov, že neviem, kde mi hlava stojí :D a to chcem ešte aj písať, piecť a pozerať :D

      Odstrániť
  7. Knihu mám doma a veľmi sa na ňu teším, po tejto recenzii ešte viac.:) Drahokamy sa mi veľmi páčili, takže...:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veru, máš sa na čo tešiť :D dúfam, že budeš písať aj recenziu, som zvedavá na tvoj názor :D

      Odstrániť
  8. Už asi k miliontemu článku píšem, že si túto knihu chcem strašne moc prečítať a po prečítaní tvojej recenzie ešte viac! :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to ti verím, inak aj ja som to všade písala.
      Určite si to prečítaj, je to naozaj super knižka :)

      Odstrániť
  9. Zatím jsem četla jen Rudou jako rubín, konečně si dokoupila Modrou a tak se v létě pustím do Rudé znovu a seženu u Zelenou :) A děkuji za komentáře u mě na blogu :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To by si teda mala, je to super séria :D
      A nie je začo, máš super blog :)

      Odstrániť
  10. Hm...žeby som si ju kúpila? :) Si ma navnadila teraz..inač naživo vyzerá ta obálka lepšie? :)

    OdpovedaťOdstrániť