Panika | A hra pokračuje...


Autor: Lauren Oliver
Názov knihy: Panika
Pôvodný názov: Panic
Počet strán: 303
Môžete si objednať TU
Panika začala v Carpe, nudnom zapadákove uprostred ničoho. Pravidlá sú celkom jednoduché – hlavne nemať strach. Heather by nikdy predtým nenapadlo, že by sa do Paniky púšťala. Pretože sa nikdy nepovažovala za nebojácnu a ani nebola ten typ dievčaťa, ktoré by na seba pútalo pozornosť. Dodge sa Paniky nikdy nebál. Vpred ho poháňa tajomstvo, vďaka ktorému prechádza každým ďalším kolom s pocitom sebaistoty a je presvedčený, že vyhrá. Heather a Dodgeovi prinesie hra prekvapivé odhalenia...

Od Lauren Oliver som už mala možnosť prečítať si trilógiu Delírium. Keďže sa mi celkom páčila, siahla som aj po Panike. 
V malom mestečku Carpe majú šancu maturanti vyhrať poriadny balík prachov a tento rok je suma najvyššia. Kto by nechcel šesťdesiatsedem tisíc dolárov?
Panika je o strachu. Nakoľko sú až ľudia schopní siahnuť na dno svojich síl a ukázať, čo v nich je. Nie je ľahké plniť úlohy hry a do Súboja sa môžu dostať iba tí najlepší.

Občas ma zarážalo, čo boli postavy v Panike ochotné urobiť. Niekedy nabrala hra na obrátkach až tak, že som čakala, že ju prerušia. Žiadne životy by nemali byť premárnené kvôli peniazom a zdá sa, že práve to si postavy neuvedomovali. Išli si vytrvalo za svojím cieľom a nezáležalo im, kto sa pri tom zraní.
Akoby kniha rozpráva tak trochu o sebeckosti a krutosti, ktorá je v nás všetkých. Dostáva na svetlo slabé stránky postáv v tom najhoršom slova zmysle. Niekedy som sa pri čítaní pozastavovala nad absurdnosťou a niektorými scénami, pritiahnutými za vlasy.
Lenže keď som sa nad tým po čase zamyslela, v príbehu sa skrýva veľký kus pravdy. Naozaj by ma zaujímalo, kde prišla autorka s týmto nápadom. Snažila sa prostredníctvom slov ukázať čitateľom, ako ďaleko sme ochotní zájsť kvôli peniazom a pomste? Alebo ju bavilo písať o pubertiakoch, ktorí mali takí nudní život, že si ho potrebovali spestriť nejakou poriadne chorou hrou?

Lauren má veľmi zvláštny štýl písania, s ktorým som sa stretla už pri Delíriu. Niekomu by zrejme nesadol. Ani mne spočiatku nie, ale potom som si zvykla. V podstate som bola na začiatku Paniky prichystaná, že sa opäť vraciam do autorkinej hlavy, už som jej spôsob písania ako tak poznala a asi aj preto sa mi knižka ľahšie čítala. Veľké plus je, že strany ubiehali veľmi rýchlo. Knihu som prečítala behom dvoch dní.
Občas som natrafila aj na nudné časti - nebavili ma prvé kapitoly z pohľadu Dodgea, ale potom sa to trošku rozbehlo. Najzaujímavejšiu postavu pre mňa predstavovala Heather. Väčšinou mám voči hlavným hrdinkám dosť veľa námietok, spočiatku som aj pri Heather vraštila obočie, až do okamihu, kedy som si uvedomila, že je vlastne zobrazená veľmi realisticky. Vedela som sa do nej vcítiť a dokonca som sa pristihla, že pri niektorých jej myšlienkach sa s ňou aj stotožňujem. Jej postava dodala celému príbehu viac života.
Bishop sa mi tiež celkom pozdával, ale občas ma chytilo nutkanie tresnúť jeho aj Heather po hlave, aby sa konečne dali dokopy. Bolo tak očividné, že to obaja chcú, až som mala dojem, že je celý ten ich vzťah umelo naťahovaný. Mala som chuť za to znížiť hodnotenie.
Ale napokon to malo veľmi dobré odôvodnenie. Odôvodnenie, ktoré som vôbec nečakala a dosť ma šokovalo a zároveň potešilo, že som na to neprišla skôr. V poslednom čase sa mi darí v knihách predvídať, čo sa stane. Tu to tak nebolo.
Ohľadom konca ale nechcem spoilerovať, takže ak sa chcete dozvedieť, ako sa táto šialená hra skončí, budete si o nej musieť prečítať.

Panika je knižka na dve posedenia a hlavné postavy vôbec nie sú dokonalé. Majú svoje chyby, nie práve úžasný život, ale spravia všetko preto, aby prežili. Nejde o typický YA príbeh, takže ak ste naštartovaní, že budete omdlievať pri sexošoch s tehličkami a hrdinky nebudú riešiť nič iné len vzťahy, musím vás sklamať. Vzťahy síce dostanete, ale úplne v inej verzii a oveľa skutočnejšie, ako je to zvyčajne pri podobných knihách. Občas vám budú liezť postavy na nervy, ale práve kvôli tomu si ich možno obľúbite. Dôjde vám, že práve ich nezvyčajné charaktery robia z Paniky celkom fajn príbeh.

Odporúčanie: Nie je to najlepšia kniha, akú som kedy čítala, ale rozhodne ani najhoršia. Stačí vám na prečítanie jeden víkend. Možno si tam nájdete niečo, čo vám utkvie v hlave, a možno sa vám bude zdať celý príbeh o ničom. Závisí to asi od každého individuálne, ako to bude  vnímať.



Za recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvo Albatrosmedia





5 komentárov

  1. Nevím proč, ale tahle knížka mě už od začátku vůbec nezaujala :D Leckdy hmm, to vypadá vlastně i zajímavě a pak už zas ne :D
    očekávala bych od ní nejspíš vlastně to, cos napsala v recenzi. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Po knižke dlhšie pokukujem a rada by som si ju prečítala :) Vyzerá to celkom zaujmavo :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je to zaujímavé, ale netreba od toho príliš veľa očakávať.

      Odstrániť
  3. Úplne s tvojim názorom súhlasím, síce mala kniha chybičky krásy ja som ich akosi ignorovala a bola som knihou nadšená :)

    www.secretworldofdeepsoul.delicate-flower.com

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak mne sa páčilo, ale kvôli tým chybám som nemohla dať vyššie hodnotenie.

      Odstrániť