Mimozemská invázia, boj o prežitie alebo čo prinesie Piata vlna?



Autor: Rick Yancey
Názov knihy: Piata vlna
Názov série: The 5th Wave #1
Pôvodný názov: The 5th Wave
Počet strán: 375
Prišli si po nás... Po všetkých...
Piata vlna je pôsobivý príbeh plný prekvapení – sme uprostred chaotického sveta, ktorý sa nazýva Zem. Ľudstvo, hoci sa hrdinsky snaží vzdorovať mimozemšťanom, má mizivé šance na prežitie. Desivá, neošúchaná a skutočne výnimočná realita, s akou autor stvárnil príchod cudzích bytostí, pohltí každého čitateľa, takže knihu prečíta jedným dychom. Rick Yancey sa pohral so svojimi postavami a očividne ho to bavilo.


Po Prvej vlne zhasli svetlá. Po Druhej obrovské tsunami vlny zaplavili svet. Tretia vlna priniesla epidémiu. Pri štvrtej sa nevedelo, kto proti komu bojuje. 
A čo Piata vlna? 
Z tejto knihy som mala už od začiatku zimomriavky. Fakt. Pripadalo mi to, ako keby písal autor pre nejaké vyspelé mimozemské civilizácie návod na to, ako sa nás zbaviť. Všetko mal premyslené do detailov a občas som ho za to dokonca obdivovala. 
Piata vlna nie je dokonalá kniha a určite to nie je ani nič oddychové. Rozhodne vás čaká pri čítaní pár ťažkých chvíľ, deprimujúcich momentov, kedy by ste najradšej nevedeli, čo sa stane ďalej, ale zato sa objavia aj mnohé zaujímavé scény, ktoré vám ukážu odlišný a zaujímavý pohľad na život. 


Príbeh je vyrozprávaný z pohľadu viacerých protagonistov. Máme tu Cassie, ktorá nám postupne predstaví tento takmer inváziou zničený svet, potom je tu Sammy, Cassin brat, a ešte Zombie. Nájdete tu dokonca jednu kapitolu v tretej osobe z pohľadu Tlmiča (jeden z mimozemšťanov). 
Všetky postavy sú navzájom nejako prepojené, ale každá rozpráva svoj vlastný príbeh a zažíva iné príhody, pričom musí vytrvať a neustále bojovať o holý život. Svet sa pomaly končí, no tieto postavy aj napriek tomu ženie dopredu myšlienka, ktorá je v nás hlboko zabudovaná už tisícročia. Chcú prežiť. 

Najviac sa mi pozdával Zomie. Obľúbila som si ho vďaka jeho odhodlanosti zvládnuť každú prekážku. Možno práve udalosti, ktoré sa prihodili jeho sestre, mu pomohli prežiť a zachrániť mnohé ďalšie životy. 
Osud je nevyspytateľná vec a iba tí najsilnejší majú šancu prežiť. Túto vetu by som pravdepodobne uplatnila aj pri opise záhadných mimozemšťanov, útočiacich na Zem. Z pohľadu ľudí boli obrovské potvory, ale mne pripadali skôr ako bytosti, ktoré museli spraviť, čo je potrebné. A práve toto autor nie raz zdôraznil. 
Všetko jeho postavy urobili veľakrát to, čo bolo potrebné. 

Cassie ma trochu sklamala. Práve vďaka nej som čítala knihu so skeptickým výrazom na tvári. Nesedeli mi jej myšlienky, jej kapitoly sa mi zdali dosť mätúce a asi najviac by sa im zišlo škrtanie. Tak trochu som mala dojem, že sa s ňou autor nevedel zžiť, pretože občas som z nej mala zmiešané pocity, ako keby sa správala raz ako chlap a raz ako žena. Po polovičke sa už ale moje pochybnosti ohľadom jej charakteru stratili a obľúbila som si ju viac. 

Evan je ďalšou pozitívnou stránkou príbehu, tak trochu záhadný, ale veľmi milý chalan, z ktorého sa vykľuje pravý hrdina. Čo ma však zarazilo, bolo, že som autorove úmysly s touto postavou odhalila hneď na začiatku. Neviem, či to bolo iba mnou, keďže som mala o Piatej vlne poradu s Moon a tá sa na mňa naštvala, že som jej vyzradila veľké tajomstvo, aj keď mne sa to tajomstvo zdalo úplne očividné. 


Spočiatku mi nesedel štýl, akým je kniha písaná. Niektoré vety ma miatli. Veľa vecí sa tam opakovalo, ako keby bol čitateľ zaostalý starec na drogách, ktorému už poriadne neslúži pamäť. Scény, čo by som naopak trochu viac rozpísala, boli len zhrnuté. Autor sa venoval viac myšlienkam a uvažovaniu nad životom a existenciou - hlavne zo začiatku - potom sa však príbeh naplno rozbehol a nastúpila akcia. Druhú polovicu knihy pokladám za oveľa lepšiu a aj dejovo bohatšiu. Charaktery sa začali rozvíjať vďaka ich činom a už sme neboli ponorení len do ich spomienok. 

Natrafila som aj na parádne myšlienky. Napríklad sa mi páčila časť, kde autor vysvetľoval Druhú vlnu. 

"Zoberte kovovú tyč dva razy dlhšiu a tri razy širšiu ako Empire State Building. Umiestnite ju na jeden zo spomenutých zlomov. Spustite ju z horných vrstiev atmosféry. Nepotrebujete nijaký pohon ani navigačný systém, stačí ju nechať spadnúť. Vďaka gravitácii pri dopade na zem dosiahne rýchlosť takmer dvadsať kilometrov za sekundu, čo je dvadsať ráz viac, než má vystrelený náboj. 

Narazí na zemský povrch silou, ktorá je miliardu ráz väčšia, ako bola bomba zvrhnutá na Hirošimu."


Samotné vykreslenie atmosféry splnilo moje očakávania. Vzbudzovalo presne také dojmy, aké chcel autor v čitateľovi zanechať. Vystriedala sa u mňa celá škála pocitov. Nebola som ukrátená ani o romantické scény a dokonca ani o dobrý príbeh a zápletku. Niektoré veci som predvídala, ale myslím si, že sa to v ďalšej časti zlepší. Vzhľadom na hrúbku druhej časti predpokladám, že nám ešte autor má čo povedať. 
Piatu vlnu som pôvodne neplánovala čítať. Odradili ma negatívne recenzie, ale teraz viem, že to bola chyba. Očividne som ako vždy výnimka, ktorá obľubuje niečo úplne odlišné ako zvyšok knihomoľov. 
Teším sa na filmové spracovanie a veľmi dúfam, že v hlavnej úlohe Cassie bude naozaj Chloe. Perfektne mi tam sadne. 

Odporúčanie: Dostala som niečo úplne iné, ako som čakala. Myslím si, že ani vy neoľutujete, ak si knižku prečítate. Vďaka zaujímavým myšlienkam a zápletke sa rozhodne nebudete nudiť. 


Za recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvu Tatran


12 komentárov

  1. Tiež si myslím :D určite to skús, som zvedavá, čo na to povieš :D ale tak tebe sa všetko páči :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Zatiaľ som čítala len negatívne recenzie, preto sa Piatej vlne vyhýbam. Ale zdá sa, že tebe sa to páčilo a táto recenzia by ma sama o sebe presvedčila, aby som to aspoň skúsila. :) A mimozemšťania sú skvelí námet. O nich som ešte žiadnu knihu nečítala.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak mne sa to zrejme páčilo preto, lebo som od toho veľa neočakávala. Som zvedavá na dvojku.
      Mimozemšťanov mám rada, ja som už čítala nejaké knihy. Alienated ma ku koncu akosi prestalo baviť, ale Gravity bolo super a aj druhá časť Hover

      Odstrániť
    2. Beriem Ťa za slovo. :D Idem si to šupnúť do to-read nech sa mi to nestratí. :) Ja som čítala len ukážky z toho, čo bolo na ZŠ v čítanke a nenadchli ma tie príbehy. :D

      Odstrániť
  3. Presne!!!Úplne súhlasím :) (Sice som ešte nedočítala ale....) Zombieho mám najradšej...a k tomu prekvapeniu k Evanovi..neviem či myslíš to čo ja :D lebo to čo myslím je úplne očividné...no neviem..uvidím keď skončím.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. tak potom je to určite to, čo myslím ja :D však vedela si hneď, kým je, nie? :D Lebo ja hej, nemali dať na začiatok kapitolu Tlmiča a neuhádla by som to :D

      Odstrániť
    2. Presne ! :D Veď to bolo úplne jasné :D Určite nemali dať,ale zas aj tak by som na to asi prišla...No čo už teraz.

      Odstrániť
    3. Však ja som potom rozmýšľala nad tým, či chcel autor docieliť, že na to hneď prídeme, vlastne, že mu to bolo jedno, alebo to bol nejaký chabý pokus o nepredvídateľnosť :D do by ma fakt zaujímalo. Lebo ak to druhé, nejako mu to nevyšlo.

      Odstrániť
  4. Na toto som bola zvedavá :) Bavia ma tieto "mimozemské veci" a už dávno som si chcela prečítať knihu s touto tématikou, takže hneď ako bude viac financii, idem si po ňu do kníhkupectva :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ja som ešte asi nič dobré o knihe nečítala pred tvojou recenziou, tak teraz už neviem.:D Ale pekná recenzia.:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som sa bála, že ma to nebude vadiť, ale zostala som v šoku, lebo ma to chytilo :D

      Odstrániť