V podsvětí | Linda odhaľuje tajomstvá podzemného mesta Léthé


Autor: Meagan Spooner
Názov knihy: V podsvětí
Názov série: Skylark #2
Pôvodný názov: Shadowlark
Počet strán: 315
Vyšlo u nás: 24. 3. 2014
Môžete si objednať TU
Linda Ainsleyová byla nucená prchnout z domova, z města, které od okolní zpustošené krajiny odděluje energetická zeď, a od té doby touží po jediném – najít svého bratra Badyána. Už ji unavuje věčně utíkat a žít ve strachu a věří, že právě Badyán to může zastavit. Pátrání po něm ji zavede do podzemního města Léthé. Města, které sužují obavy z jeho zakladatele, záhadného Prométhea, a místní pořádkové služby. Aby se Linda dozvěděla pravdu o tom, co se stalo s jejím bratrem, musí se Prométheovi postavit. Vypořádat se s vlastním strachem se už naučila, dokáže se ale vypořádat i s pravdou, kterou chce znát?

Spomínate si ešte na Vtáčí spev? A na tú úžasnú obálku a ešte úžasnejší dej? Ja teda áno. Príbeh ma hneď od začiatku pohltil a cestovala som spolu s hlavnou hrdinkou dokonale prepracovaným a očarujúcim krajom. 
Trochu som sa obávala, že druhý diel už nebude mať takú úroveň, ale mýlila som sa. Meagan asi nie je jedna z tých autoriek, ktoré by ma mohli sklamať. 


Do knihy som bola vtiahnutá od prvej vety a napätie rástlo rýchlosťou svetla. Autorka už povysvetľovala to najhlavnejšie v jednotke, takže vývoj postáv dostal oveľa viac priestoru. Takisto aj akcia - čo zapríčinilo, že táto časť bola hádam ešte lepšia ako prvá. 
Linda sa vydáva na výpravu za bratom Badyánom. Chce ho za každú cenu nájsť, aby mohla odhaliť, kto alebo čo je v skutočnosti zač. Lenže cesta cez krajinu plnú tieňov a iných hrozieb nie je taká jednoduchá. Linda a jej spoločníčka Veronika sa nakoniec ocitnú v podzemnom meste, kde vládne obyvateľom tvrdou rukou tajomný Prometheus, a ide po obnoviteľných. Linda však nemôže pokračovať v ceste, pretože si najprv musí pospájať omrvinky, ktoré jej v Léthé zanechal brat, a popritom musí pomôcť obnoviteľným, ktorí sa skrývajú, aby mohli opäť slobodne žiť. 
Opisy podzemia sú rovnako dotiahnuté do dokonalosti ako opisy povrchu - autorka ma na ne rozhodne obrovský talent. Nie som veľká fanúšička dlhých opisov, ale pri prvej časti tejto série mi nevadili. V dvojke ich už ale nie je tak veľa - asi si aj Meagan uvedomila, že to mnohých čitateľov odradzovalo od čítania, a tak sa trochu držala na uzde. 
Jediná vec, ktorú by som vytkla, je predvídateľnosť, ALE iba ohľadom jednej veci. Netušila som, ako sa bude príbeh vyvíjať, no rozlúštila som jednu záhadu asi dvesto strán pred Lindou, čo mi trochu pokazilo  dojem, aj keď mám pocit, že autorka čakala, že si čitatelia uvedomia, ako to vlastne je. Pekne to napokon  vyriešila s výbornou záverečnou akciou, za čo jej ďakujem. Už dávno som nemala takú obrovskú chuť doslova hltať stránky.


Autorka sa zlepšila aj v tomto smere a to teda poriadne. Pri prvej časti sa zamerala na dve hlavné postavy, no v tejto časti dostalo priestor viac osôb. Príjemne to oživilo atmosféru a získala som aj lepší prehľad o protagonistoch vďaka tomu, ako sa správali v spoločnosti k ostatným. Ucelilo mi to obraz o nich a dokonca som si obľúbila aj Lindu. Stala sa z nej poriadna kick-ass hrdinka a často musela robiť rozhodnutia, pri ktorých by mne vybuchla hlava. Za to, ako všetko zvládala, ju obdivujem. 
Oren. Ach, Oren. Moje zlatíčko. Až na pár chybičiek krásy, bez ktorých by nebol asi žiadny poriadny príbeh, mu nemám čo vytknúť. Páčilo sa mi, ako sa snažil zapadnúť a robil všetko preto, aby mohol byť normálny. Jeho oddanosť a láska k Linde bola neuveriteľná.  Priamo sa o tom síce nehovorilo, ale čitateľ to jednoducho vycíti. Všetko v ich vzťahu bolo opatrné, presne také, aké by to malo byť po tom, čo o Orenovi Linda zistila pravdu. 
Čo sa týka vedľajších postáv, je tu moja obľúbená Bzučilka, ktorá však uprostred knihy veľmi nebola, a objaví sa tiež zopár známych tvárí z jednotky (Dorian, Veronika). Nové postavy patria väčšinou medzi obnoviteľných. Najviac sa mi pozdával Wesley - správny chlap -, a Olivie. K Marcusovi a k ostatným som si nevybudovala žiadny zvláštny vzťah. Pekne príbeh dopĺňali, ale boli to skôr vedľajšie (a ešte raz) vedľajšie postavy. 
Zlatú medailu za najhoršieho zloducha prenechávam protivnej bosorke Gloriete, no striebornú má hneď po nej Pobočník. 


Som rada, že som mala šancu začať čítať túto sériu. Je to niečo nové, netradičné a zaujímavé. S množstvom prekvapujúcich momentov a zážitkov, ktoré mi už navždy zostanú v hlave. Láska a romantické prejavy neboli prehnané a nešli na úkor deja. Všetko sa pekne vyvážilo. Postavy konali rozvážne a logicky a kľúčové, veľmi dobre spracované, akčné scény zapríčinili rýchlu jazdu, takže som nemala potuchy, ako som sa vlastne dostala na koniec. 
Teraz netrpezlivo očakávam záverečný diel. 


Odporúčanie: Odporúčam každému 



9 komentárov

  1. Wow, taková nadšená.. Ehm, právě díky tvému vychvalování jsem se do Ptačího zpěvu, ale zas tak očarovaná nejsem. Možná spíš opačným směrem. Druhý díl už jsem ani číst nechtěla, ale teď jsem se rozhodla, že mu ještě šanci dám. :) Třeba mě ochromí, že ani hlavou nebudu moct hnout (to bych nemusela uklízet, hmm).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Možno mám pre túto sériu slabosť a nie je až taká dobrá, neviem :D :D
      Väčšinou som videla len priemerné hodnotenia, ale mňa ten nápad nadchol a nevedela som prestať čítať :D

      Odstrániť
  2. Až teraz som si všimla, že si tiež začala rozdeľovať recenziu, pekné ikonky :D Inak je to podľa mňa fajn, lebo sa človek potom lepšie orientuje :D
    Ja sa teším na tie opisy, lebo v jednotke boli neskutočne dobré, tak som zvedavá, že čo to bude, ale bojím sa, že si nebudem pamätať, čo sa stalo v jednotke, bolo to už dávno, ale čosi sa mi marí :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To preto si si všimla teraz, lebo len teraz som to spravila :D
      Vôbec to nevadí, len sa nezľakni začiatku, ten je od veci, to som ani ja nepochopila, ale bol to len sen :D

      Odstrániť
  3. Tie opisy podzemia musia byť úžasné, knihu na tento spôsob som asi ešte nečítala... :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja raz napíšem a potom ti pošlem :D :D Už mám načatý príbeh.
      Inak ty si mi ešte prečo nič neposlala? :D

      Odstrániť
  4. Ja som sa ešte stále nedostala k jednotke, hoci ju mám v čítačke.:D Ale keď takto pekne píšeš o dvojke, čo je často úskalím pre série... Nuž, musím si to prečítať už konečne.:D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To by si mala, som zvedavá na tvoj názor, aj keď väčšinou sa stretávam skôr s negatívnymi ako pozitívnymi.
      Tejto sérii nikto nerozumie :D :D Podľa mňa je úžasná :D

      Odstrániť
    2. No bola by to jedna z výnimiek, keby sme sa ozaj zhodli.:D Ale trebárs...:D

      Odstrániť