Asi čoskoro napíšem knihu: Som zaneprázdnená

1. Krutá škola alebo hodiny strávené nad podnikateľským plánom
Áno! Konečne je to za mnou. 21. februára sme odovzdali naše "úžasné" podnikateľské plány, ktoré nás vyšli na približne 60-70 strán. Taká som bola šťastná, že už nemusím riešiť SWOT analýzu, pracovnú dobu, mzdovú bilanciu a omáčky okolo toho, že som nevedela, či mám od radosti skákať, alebo plakať, alebo sa smiať. Moje prvé pokusy napísať niečo o  lokalite (vytiahla som si Trenčín) skončili veľmi biedne, tak som to zavrela a povedala si, však mám ešte čas. O také tri týždne to už bolo o čosi kritickejšie a musela som fáákt začať makať, aby som to stihla. Vážne nechápem niektorých našich spolužiakov, ktorí sa podnikateľskému začali venovať tri dni pred odovzdaním. Moje nervy by to asi nezvládli.
Keby náhodou niekto nechápal, čo som to vlastne robila, tu je vysvetlenie, za ktoré ďakujem kamarátke Wikipedii:
Podnikateľský plán -  je dokument, ktorý sprostredkováva prvý a najdôležitejší dojem o firme. Mapuje a analyzuje celé obdobie od úmyslu podnikať až po obdobie, kedy sa podnikateľovi začnú vracať vložené prostriedky. Podnikateľský plán opisuje všetky kľúčové vonkajšie i vnútorné faktory súvisiace so založením a chodom podniku.
2. Ach, tie vysoké školy
Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre mala 20. februára DOD. Odtrepala som sa tam totálne preplneným vlakom (z celého nášho okresu sa tam asi šli pozrieť všetci vo veku 18-22 rokov). Do auly som dorazila akurát včas na prezentáciu filozofickej fakulty. Moje záujmy sa sústredili hlavne na translatológiu (prekladateľstvo) a na editorstvo a vydavateľskú prax. Mám totiž obrovskú dilemu. Najradšej by som brala oba študijné programy, ale na to by asi môj spomalený mozog nestačil a ani to málo času v dnešnej zrýchlenej dobe. Takže už asi tri dni sa samej seba pýtam, čo vlastne chcem? Editorstvo by ma zrejme bavilo viac, ale prekladateľstvo mi bude užitočnejšie.
Na našej škole sme mali psychologičku, ktorá s nami robila testy, že na čo by sme sa mali v budúcnosti zamerať. V piatok som dostala výsledky a povedala mi, že som si vyhliadla veľmi dobré smery, v ktorých mám určite pokračovať, a že mám dobrú pamäť. Ja! Chytil ma záchvat smiechu, pretože si sotva pamätám, čo sa dialo včera, alebo mi zostane v hlave len to, čo pokladám za dôležité (a učivo zo školy tam rozhodne nepatrí). Tiež som si prehliadla aj graf, z ktorého vyplynulo, že mám veľmi silné umelecké cítenie (päť bodov z piatich) a že mi nejde matematika (to som bola niekde hlboko hlboko pod priemerom). Ďalej som sa s ňou rozprávala o vydávaní kníh. Vraj ona už jednu vydala a dávala mi nejaké rady, ako postupovať, ak sa chcem niekam dostať s mojím príbehom.

3. Zopár kultúrnych zážitkov
 Po dlhom čase sa mi podarilo dostať z domu. S našimi som šla do Blavy. Naša prvá zastávka bola v Cinema City, kde sme si pozreli Babovřesky 2, potom sme chodili po obchodoch. Dobre ma naštvalo, koľko super vecí tam mali za veľmi dobré ceny. U nás, keď je BIG SALE, nájdete rifle za štyridsať euro, čo je najnižšia a najvýhodnejšia cena.
Po obchodoch nasledovalo divadlo - činohra Tak sa na mňa prilepila. Zo začiatku som bola trochu skeptická, no pekne sa to rozbehlo a rehotala som sa asi viac ako v kine. Na takomto zábavnom predstavení som ešte nebola. Zo školy nás vždy ťahali iba na kraviny, čím ma akurát tak odradili od chodenia do divadla.

4. Svet filmov
Najskôr by som chcela spomenúť nový seriál Star-crossed, na ktorý som čakala už od septembra, kedy som si pozrela prvú krátku ukážku. A hrá tam Matt Lanter! Už len kvôli nemu by stálo za to pozrieť si aspoň prvý diel. Okrem toho je v závere prvej epizódy úplne úžasná, dokonalá, najsamlepšia pesnička od Digital Daggers - Age of Aquarius. Kvôli nej som si ten koniec púšťala stále dookola, až kým sa konečne neobjavila na nete a nevypočula som si ju ďalších tridsaťkrát včera večer.
Do pozornosti dávam aj pokračovanie The Fosters. V každej časti je stále viac drámy a revala som asi štyrikrát, pretože je to tak nabité emóciami, že mi už šibe a vážne by mi to mali zakázať pozerať.

5. Písanie 
Zrejme si myslíte, že pri toľkej zaneprázdnenosti som na písanie V znamení rubínu nemala čas, ale sama sa čudujem, že sa predsa len nejaký našiel a ja som sa posunula na desiatu kapitolu. Stále mi nejde do hlavy, ako sa mi to podarilo. V jednu nedeľu som dokonca mala absťák z toľkého nepísania, pretože sa mi podarilo vypotiť až tri kapitoly a niečo. Samozrejme, ešte budú prebiehať po prvej časti VZR veľké úpravy, ale nateraz sa chcem zamerať na dokončenie. Však prepisovať môžem aj potom. Veľký podiel na tom, že som začala makať má aj veľa z vás. 
A keďže som fakt nadšená z dokončenia podnikateľského plánu a z toho, že som sa v písaní posunula, ponúkam aj zopár informácii k dvojke, ktoré by vás mohli zaujímať:

- prvá kapitola je z Liinho pohľadu, takže dostanete možnosť trochu jej nahliadnuť do hlavy
- oveľa viac priestoru dostane jedna z hlavných postáv príbehu, ktorá sa ukázala v jednotke len párkrát. Predpokladám, že väčšina z vás veľmi dobre vie, o koho ide (Cudzinec). Príbeh sa zo začiatku zameriaval hlavne na Meggienu cestu životom a akosi som pre túto postavu nenašla viac miesta, aby to nevyznelo silene.
- ukáže sa veľa nových postáv (fakt dúfam, že sa mi ich podarilo strčiť do príbehu tak, aby som vás neunudila k smrti)
- Meggie sa dozvie viac o svojom pôvode
- tiež pochopí z veľkej časti prepojenie medzi naším svetom a svetom, kde je teraz. A aby ste to pochopili aj vy, zrejme budete potrebovať mapu, na ktorej momentálne pracuje Michelle. Časť som už videla a je úplne úžasná, ale to asi všetko, čo Michelle vytvorí. Mapu bez veľkého spoileru možno raz pridám aj k prvej časti.
- zopár z vás mi písalo, či bude nejaká romantická zápletka. To sa ma vážne musíte pýtať? :D Čo by to potom bolo za príbeh?

A ešte by som rada spomenula E_V_E, ktorá napísala nádhernú recenziu k VZA, čím ma zároveň aj utvrdila v tom, že sa mi podarilo väčšinu vecí podať tak, aby vyvolali ten správny dojem. Chvíľu som mala  z jej slov pocit, ako keby bola priamo v mojej hlave, keď som to písala. Chcela by som jej poďakovať, že si dala v tomto ťažkom období toľko námahy a pustila sa vôbec do čítania. Veľmi si to cením. 

A ako ste na tom posledný mesiac vy?

21 komentárov

  1. Ja ešte nie som ani maturantka a už z účta chce s nami preberať maturitné témy, že sme moc dopredu, tak aby sme sa nenudili..Držím palce pri výbere školy, ale určite si dobre vyberieš :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak my preberáme maturitné témy už od druhého ročníka, to je normálka :D
      A vďaka :D

      Odstrániť
  2. Gratulujem :) A veľmi sa teším na VZR :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. 8) mi je ľúto, že som nemala čas už dávnejšie, lebo je to skvelý príbeh 8) Veľmi sa teším na 2ku, hádam to všetko pekne zvládneš 8)
    Prekladateľstvo jednoznačne vynáša veľa, to je a vždy bude potrebné, ale nemysli vždy len na praktickosť do budúcnosti. Ja som si vybrala školu podľa toho, že by som sa s ňou vedela lepšie asi uplatniť ako s UKF, kde som chcela ísť na SJL. Lenže som už dávno zistila, že toto nie je pre mňa a mala som ísť radšej za tým, čo by ma bavilo. Takže ak sa vidíš ako editorka a ešte aj spisovateľka k tomu samozrejme 8P tak ti radím, aby si sa riadila tým, čo by ťa viac bavilo. Prekladať môžeš aj tak a môžeš si aj neskôr dorobiť externe tú druhú školu, ktorú chceš. Vybrala si si veľmi dobré a zaujímavé odbory, takže to budeš mať ťažké, ale z osobnej skúsenosti ti radím, aby si si vybrala viac pocitovo, lebo sa môžeš trápiť tak ako ja 8D Ale myslím, že u teba to nehrozí, tebe pôjdu oba tieto zaujímavé obory 8)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak teraz si ma ešte viac zmiatla :D :D
      Ja fakt neviem, akože mňa baví aj prekladanie a hlavne angličtina, chcela by som vedieť viac aj rozprávať a písať, ale zase editorstvo súvisí s knihami a písaním, takže to mi je o čosi prednejšie. Ale rozmýšľam, že pôjdem skúsiť to prekladateľstvo a potom si prípadne na editorstvo :D
      To by bolo fajn, ale z toľkých vedomostí by mi asi praskla hlava.

      Odstrániť
  4. Len aby si nakoniec nevyzerala ako ten Konštantín v tom logu školy :D Lebo ja rozhodne niekedy vyzerám ako ten náš ded v logu UK :D A to vtedy nie je príjemný pohľad :D
    Bože, už nech máš tie matury za sebou, nech môžeš písať, opravovať, písať a ešte raz písať (dala som tam opravovať len raz, aby si to neprehnala s tými úpravami jasné?!) a aby bolo VZR už hotové, lebo mi chýba Sky :3

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ježiši, nestraš! Už aj tak so dosť vydesená zo školy (z oboch), nemusíš mi naháňať ešte väčšiu hrôzu (síce asi si to zaslúžim za tie reči o heroíne a doučovaní... sorryyyyyyy, fakt ti držím palce, aby to vyšlo).

      Ale k písaniu sa nejako dostanem a v lete budem hlavne makať. Však už aj teraz sa mi podarilo zbúchať desať kapitol. S opravami nič sľúbiť nemôžem, ale obávam sa ich, ktovie, čo tam nájdem za hlúposti, keď to budem po sebe čítať ako celok :D Najviac sa obávam, že spravím nejakú totálne nelogickú kravinu, čo bude mať dopad na celý diel a budem musieť prepisovať. To by sa na mňa podobalo.

      Odstrániť
    2. Aby si ma ešte neprosila, aby som ti toho heroínu trochu doniesla :P Hlavne pred maturami :P

      Sa sústredíš a nebudeš robiť logické chyby :D

      Odstrániť
    3. Hej, ja a sústrediť sa, to bude ešte sranda :D
      To je asi rovnako vtipné, ako keď mi povedala psychologička, že mám dobrú pamäť :D

      Odstrániť
  5. Och totálne chápem ako sa cítiš. Síce mám len pred monitorom, ktrorý je s prepačenín najväčšia kravina akú kedy slovenské školstvo mohlo vymyslieť, ale už si idem trhať vlasy. Hlavne z hrozných hodín matiky. Lebo to je fakt nad moje sily. Svet na míle vzdialený od toho môjho. A hrozne sa teším ako bude po všetkom a budem môcť konečne písať.
    Vybrala si si naozaj zaujimavé odbory. Ako deviatačka tiež musím premýšľať nad budúcnosťou čo sa mi vôbec nepáči. Lebo od výberu strednej školy sa všetko odvíja.
    Tak prajem pevné nervy :) A tiež dúfam, že si budem môcť VZA prečítať

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Monitor je ešte v pohode, počkaj si, čo s vami budú robiť na strednej. Už sa cítim ako handra. Furt sú to výhovorky typu: "Lebo sa zmenila legislatíva".
      Sú trápni.

      Odstrániť
  6. SC je super seriál, dnes sa akurát chystám na ďalší diel :D
    A ďakujem :D

    OdpovedaťOdstrániť
  7. 60-70 strán? Preboha...
    Matika ani mne nejde :D :D
    Tiež som už dlho čakala na Star-crossed a tú pesničku počúvam furt dokola =D
    Jú VZR! :D
    Ináč, potom o dnešku určite napíš článok, chcem vedieť, ako dopadol film :D ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, tak veľa. Jedna moja spolužiačka to má také hrubé ako učebnicu zo sloviny :D
      Ja ju tiež furt počúvam a ešte som to nezunovala :D
      Pokúsim sa napísať ešte dnes, ale neviem, či sa mi bude večer chcieť :D

      Odstrániť
  8. wááá som veľmi rada, že oveľa viac priestoru dostane veď vieme kto :D :D a som rada, že tam bude aj romantická zápletka, ktorá dúfam, že sa bude týkať toho, koho mám na mysli.. :D :D veľmi sa teším na druhú časť :D nedá sa to zniesť, keď dávaš na verejnosť takéto informácie :D potom premýšľam a robím si rôzne teórie :D .. premýšľala som, že si dám re-reading VZA v najbližšej dobe, aby som bola na VZR pripravená, a aby mi niečo náhodou neušlo.. :D .. inak držím palce s tými výškami, musí byť dosť ťažké si niečo vybrať, ale hlavne aby ťa to bavilo a aby si sa tam dostala... :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nemusíš si dávať re-reading :D ešte nie som s písaním ani v polovici :D ja sa ti potom ozvem :D

      Odstrániť
  9. Yes! Je super, že pracuješ na VZR! Boh vie, že sa na to neskutočne teším a neviem sa dočkať! :D Rozmýšľam, že si VZA prečítam znova a potom konečne napíšem tú recenziu! :D
    Inak ako som ti spomínala, že netuším, či to tu vyjde a je aj možnosť návratu na SR, tak sa už určitú dobu pohrávam s myšlienkou ísť na UKF na to prekladateľstvo (moja segra si tam dávala prihlášku a tuším má pododbor, alebo ako sa to volá Angličtina a kultúra? ...neviem presne) a chcela som povedať to, že donedávna som bola rozhodnutá pokračovať tu v štúdiu záhradnej architektúry, ktorú som začala v SR, mala som vyhliadnutú UNI, odbor, proste všetko, brzdili ma akurát prachy a IELTS, ktorý furt nemám, ale na tom sa pracuje. :D Náhle akoby prišlo niečo na spôsob prebudenia a ja som sa sama seba začala pýtať, či mi to na debilnom Slovensku alebo dokonca aj tu bude na niečo dobré, a aj keď som vedela, že by ma to celkom bavilo, či tu nie je niečo, čo chcem robiť viac. Samozrejme bolo by dobré, keby to niečo sa dalo spojiť aj s dačím, čo sa mi zíde. Skrátka chcela som mať viac možností. :D Plus sa chcem vŕtať v umení ako takom, maľba kresba a pod. čo len pridáva ďalšie možnosti.
    A tak som skončila tam, kde som teraz, niekde na začiatku mojej vysnívanej cesty. Našla som na tej istej UNI odbor, ktorý je úplne super(môžem ti poslať link a garantujem ti, že budeš zdieľať môj názor), dá sa spojiť s ďalším super odborom, teda môžeš študovať dva naraz, navyše tá univerzita má veľmi dobrú úroveň, nedá sa to porovnať so SR :(
    Bohužiaľ.
    Viem, také odbory sú v podstate podobné na rôznych univerzitách, ale narazila som naň náhodou a pri prehliadke predmetov sa mi úplne otvorili oči a začala som vymýšľať nový plán. :D A potom som náhodou zistila, že segra si dala prihlášku na odbor s rovnakým názvom do Blavy a na UKF. Telepatia? :D
    A keďže ma furt brzdia prachy a možno sa vrátime, vyzerá to tak, že sa možno stretnem na UKF s pár ľuďmi ako to tak sledujem. :D

    OdpovedaťOdstrániť
  10. To by bolo super, kebyže tam ideš!
    Našla som na tej istej UNI odbor, ktorý je úplne super - o čo ide?
    Inak s tými školami je to fakt na prd, ja máme ešte stále dilemu, ale vždy rozmýšľam nakoniec tak, že čo mi bude užitočnejšie. A ty by si mala na prekladateľstve aj veľkú výhodu s jazykom, či?

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Tak nevravím, že som sa tu nenaučila strašne veľa toho, hlavne čo sa týka listeningu a readingu...ale tá komunikácia moja je strašne zlá, čo skôr pripisujem nervom a tréme. Napriet tomu si nemyslím, že moja anglina je až taká dobrá (keď bývaš v dome, kde všetci hovoria po slovensky alebo česky), ale od októbra do decembra chcem ísť ešte na kurz, na konci ktorého by som mala mať nejaký Certificate III in Writen and Spoken English (ak by som spravila testy). :D Ale neviem, či mi to na niečo bude a či sa to dá napr. porovnať s nejakou úrovňou Academic IELTS... ktovie. :D Pošlem ti link na fb, kde si môžeš pozrieť aj predmety a tak...dúfam, že aspoň niečo podobné je na UKF. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak ja nevykokcem takmer nič, také nervy mám :D
      Pošli :D

      Odstrániť