RC Legenda

Autor: Marie Lu
Séria: Legenda #1
Názov knihy: Legenda
Počet strán: 287
Vyšlo u nás: 4. 3. 2013
Objednajte si TU

Na mieste, kde sa kedysi rozprestierala západná časť Spojených štátov, sa teraz nachádza Republika - štát, ktorý je súčasťou nikdy neutíchajúcej vojny s Kolóniami. Pätnásťročná June sa narodila v jednej z najbohatších štvrtí Republiky a vďaka svojmu nadaniu a disciplinovanosti sa pripravuje na sľubnú kariéru v najvyšších vojenských kruhoch. 
Day, ktorý je jej rovesníkom, naopak pochádza z chudobnej štvrte sektora Lake a už odmlada je najhľadanejším zločincom v krajine. 
Obaja pochádzajú z celkom odlišných svetov, a tak zdanlivo neexistuje dôvod, prečo by sa mali ich cesty niekedy pretnúť. No len dovtedy, kým nie je zavraždený Matias, brat June, a hlavným podozrivým sa stáva práve Day. Ten sa však snaží iba ochrániť svoju rodinu, kým June má v úmysle pomstiť smrť svojho brata. 
Ale je všetko také, ako sa na prvý pohľad zdá? Môže June veriť systému, do ktorého od malička vkladala dôveru? 

Legenda je typickou dystópiou, ktorú spoznáte podľa nasledovných znakov:
- silná hlavná hrdinka alebo hrdina 
- bohaté a chudobné štvrte
- vojny proti rebelom
- zlí ujovia a tety, ktorí stoja na čele všetkého, a masa ľudí ich slepo nasleduje
- nespravodlivosť a boj o prežitie a o slobodu
- písané v prítomnom čase
Tieto znaky sa týkali Hier o život a dokonca aj Divergencie, ak si všimnete. No aj tak knihy o budúcnosti všetci zbožňujeme. Máme po krk urevaných a otravných hlavných postáv, ktorým sa ide zastaviť srdce pri obchádzaní tmavého lesa alebo ktoré sa nevedia rozhodnúť pre chalana č. 1 alebo pre chalana č. 2 (v horšom prípade, aj č. 3 a č. 4). Knihy o vojnách nemám rada, no v dystópii sa skrýva práve to čaro, že sa týka budúcnosti a je tam kopec nových technických vymoženosti. Baví ma čítať príbeh z pohľadu hrdinov, ktorí sa pozerajú na našu dobu ako na staré dobré časy. Je to trochu irónia. Nikdy na tom nie sme tak zle, aby nemohlo byť ešte horšie.

Legenda je vyrozprávaná z pohľadu June a Daya. Spočiatku som to nepokladala za dobrý ťah, trochu sa mi plietli ich myšlienky a zdali sa mi takí... rovnakí. Ako keby boli dvojičky. Postupom času som si na to zvykla a viac sa sústredila na príbeh. Autorka to má vlastne veľmi dobre vymyslené. Dokáže sa vo vlastnom svete orientovať, zatiaľ čo ja za ňou občas zaostávam (nejako mi ušlo, koľko je v Republike sektorov a kto s kým bojuje. Alebo je to ten typ knihy, kde stojí každý proti každému?)
Opisy boli zvládnuté dobre, vôbec ma nerušili a všetko som si vedela predstaviť. Jediná vec, za ktorú stiahnem hodnotenie na štyri hviezdičky, je ten začiatok. Ako som už spomínala June a Daya som sprvu nevedela rozlíšiť, lebo mali rovnaké myšlienkové pochody. Nešlo len o to. Zdalo sa mi, že všetky postavy sú bezcitné a správajú sa ako roboti - teda do tej doby, kým sa June nestretla s Dayom. Slabá romantika medzi nimi aspoň trochu dodala atmosfére... svetlo... alebo ako by som to povedala. Pochmúrne prostredie a kruté podmienky života tak začali byť o niečo znesiteľnejšie.
Nerada čítam depresívne knihy, ale Legendu som si na moje veľké prekvapenie začala veľmi rýchlo užívať. June a Day mi už ako roboti nepripadali, no ostatné postavy, s tými som si až tak dobre nerozumela. A Thomas a veliteľka Jamesonová? Odprisahala by som, že Sunny z Ja robot mal viac emócii ako títo dvaja. Autorka zrejme chcela vytvoriť veľmi kruté postavy, ktoré nemajú zľutovanie a záleží im iba na plnení rozkazov. Ale toto sa mi zdalo prehnané. Menej je niekedy viac.

Zápletka bola zvládnutá na úrovni. Trochu predvídateľná, no čítalo sa to veľmi rýchlo a dobre. Daya som si obľúbila ako hlavnú postavu viac. Prežil si svoje a musím povedať, že toho chalana nezlomilo vôbec nič. Vydržal aj tie najkrutejšie podmienky. A ako? Myslel na rodinu. Nechcel ich klamať, v snoch sa stále vracal k starým časom a niesol ťažké bremeno starostlivého súrodenca, ktorý nemôže opustiť svojich bratov.
June sa naopak hnala za pomstou a zdalo sa, že ju nič nezastaví. Bola osamelá a zranená, tiež sa rozhodla radšej nasledovať systém ako vlastné inštinkty. Práve Day, po ktorom pátrala, v nej vzbudil neistotu. June bola iba zmäteným dievčaťom, ktoré oplývalo jedinečnými rozumovými schopnosťami a dobrou kondíciou. Stratila sa medzi pravdou a lžami, čo ju navždy poznačilo a sama nevedela, čomu má veriť. Chvíľu jej trvalo nájsť si z chaosu cestu von, no to ju len zaviedlo ešte do väčších problémov.
Stále je to však lepšie - teraz už aspoň vie, kým je a proti komu skutočne bojuje.

P.S. Už sa neviem dočkať druhej časti. Dúfam, že bude aspoň taká dobrá ako jednotka a autorka ma nesklame.

Odporúčanie: Pre všetkých milovníkov dystópie a pre tých, ktorí očakávajú od knihy aj nejakú zápletku a nie len trápne vzdychanie pubertiakov o tom, že nemôžu byť spolu. Hrdinovia v Legende na také veci nemajú čas. Treba zachrániť Ameriku!!! (Ako inak. Európa a zvyšné kontinenty sú každému ukradnuté :D )

4/5

Za recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvu Albatros Media


12 komentárov

  1. Samozrejme, Amerika prežije všetko a my zvyšní sme v háji 8D To sa dalo čakať 8D
    Ja keď čírou-náhodou raz napíšem nejakú dystópiu, tak nechám vyhorieť celú Ameriku a ostane len SR, ČR a Maďarsko, ktoré budú medzi sebou bojovať, nech je sranda 8D
    Pekná recenzia, knihu by som chcela 8)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :D :D :D len SR, ČR a Maďarsko, to je záruka toho, že nakoniec nezostane nažive vôbec nikto :D :D

      Ináč skvelá recenzia a súhlasím. Mňa kniha veľmi oslovila a tiež netrpezlivo čakám na pokračovanie :)

      Odstrániť
    2. Také to je isté, že by sme to dlho neustáli. Ja sa vlastne čudujem, že si nejdeme po krku ešte teraz. Alebo možno už aj idem, ale zatiaľ len tak nenápadne :D
      A ďakujem :D

      Odstrániť
    3. 8D Ale veď si ma máme všetci radi, to len naši politici vytvárajú nezhody 8D Ja by som zaviedla inú dystopickú politiku vo svojej knihe 8P To by sme všetci žili šťastne až kým 1 zlý "Voldemort" nepovstane 8D

      Odstrániť
    4. E_V_E ak takú knižku napíšeš, tak si ju ihneď kúpim :D Pekná recenzia, Legendu si mám v pláne taktiež kúpiť :)

      Odstrániť
    5. E_V_E: Vraj sa máme všetci radi :D Haha to bolo vtipné :D V dnešnej dobe u nás každý hrabe len pre seba. Mám taký pocit, že si berieme príklady od politikov :D

      Odstrániť
  2. Posledná veta zabila. :D Ale fakt sa mi to zapáčilo. Asi to posuniem v to-reade o dosť vyššie. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Posuň, posuň :D som zvedavá, čo na to povieš :D

      Odstrániť
    2. To aj ja som zvedavá. Dávno som dystópiu nečítala. :D

      Odstrániť
  3. Podľa tohto sa mám na čo tešiť, len kedy sa ku knihe dostať :D Inak, ten Day má fakt dlhé blond vlasy? :D Neviem prečo, ale kvôli tej predstave mi príde na um Bowie keď hral v Labyrinte, tu: http://24.media.tumblr.com/tumblr_m2qi502yAK1rqounyo1_500.gif xD

    Btw, ja mám v hlave nápad na dystópiu, kde prežila len stredná Európa, lebo pobrežné krajiny zalial oceán :D :D :D

    A ešte niečo...ty si dala na TEN mail Dare You To? A to vyjde len v júni...len jedno: áj láv jú :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hej hej má dosť dlhé vlasy, ale stále ich nosí v cope :D podľa mňa bol celkom v pohode a mne chalana z toho obrázku nepripomína :D

      Ten nápad znie dobre, dúfam, že ho niekedy zrealizuješ. Ja som mala tiež jeden nápad, ale bolo to skôr tiež niečo podobné, že začali vojny a čo zostalo z našich štátov. Že padli medzi nami hranice a veľa vecí bolo zničených všade boli vojaci a normálni ľudia sa ukrývali v lesoch alebo v podzemných krytoch.
      Ale takých nápadov je už veľa, takže... a okrem toho musím dopísať VZA

      Hej hej, ja som to tam dala :D

      Odstrániť