RC: Zelená jako smaragd (Drahokamy#3)

Autor: Kerstin Gierová
Názov série: Drahokamy
Názov knihy: Zelená jako smaragd
Predošlé diely: Rudá jako rubín#1, Modrá jako safír#2
Pôvodný názov: Smaragdgrün
Počet strán: 408
České vydanie: CooBoo
Vyšlo v Česku: 18. 2. 2013
Knihu si môžete kúpiť TU

Asi nebudem jediná, ak poviem, že bola Zelená jako smaragd jedna z najočakávanejších kniha tohto roka. So sériou som sa zoznámila približne pred polrokom. Ani neviem, ako sa to stalo, zrazu som si len objednávala prvý diel, lebo kamoška povedala, že je to super. 
A bolo to. 
Zamilovala som sa. 
Čakanie na ďalšie diely sa nedalo nijako skrátiť. Rovnaký pocit som mala po dočítaní dvojky a trojky. Skončila sa jedna z mojich obľúbených sérii a je mi do plaču. Moja prvá reakcia po konci bola: "Dočerta, už nikdy nenájdem takú dobrú sériu. Už nikdy nebudem čítať o Gideonovi!" Samozrejme s výnimkou, kedy sa k čítaniu Drahokamov vrátim. 
Posledný diel trilógie sa začína - tak ako predošlý - tam, kde sa skončil. Gwen má zlomené srdce, cíti sa zradená a chce iba ležať v posteli a smútiť. Našťastie tu máme skvelého a vždy vtipného Xemeriusa - malého démona chŕliča - a najlepšiu kamarátku Leslie, ktorí je nezabúdajú pripomínať, aké je dôležité sústrediť sa na povinnosti cestovateľov v čase, medzi ktorých Gwendolyn patrí. 

Gwen sa mi zdala zo začiatku dosť ufňukaná. Priznám sa, nemám rada také hrdinky, ale v tejto knihe bol je charakter spracovaný bravúrne a vôbec mi to neprekážalo. Knižka bola pre mňa ako jedna veľká komédia, plná super vtipov až na tú časť, v ktorej ste si uvedomili, že vám na hrdinoch ozaj záleží a nechcete, aby sa dostali do problémov a všetka tá krásna atmosféra sa pokazila. 
Nemám rada posledné knihy zo sérii. Z veľkej časti za to môže Boundless: jediné veľké šťastie má Cynthia v tom, že sériu ukončila aspoň trochu podľa mojich predstáv!. Ale v prípade Zelenej sa cítim úplne inak. 
Áno, je mi smutno, že je koniec, ale nemám chuť vytrhať si  vlasy. Ďakujem ti, Kerstin.

Príbeh mal rýchly spád, vždy sa niečo dialo a nešlo tu iba o nezmyselné vyznávania lásky medzi dvomi tínedžermi stíhanými osudom - toto čítam v poslednom čase skoro všade. Páčilo sa mi, že sa príbeh zameral hlavne na dej a na vyriešenie všetkých tajomstiev, ktorými nás autorka v predošlých dieloch nakŕmila. Neviem, aký majú názor ostatní, no ja som rozhodne zopár krát kukala s vyvalenými očami. Knihy, ktoré sa mi v poslednej dobe dostali do ruky, boli predvídateľné, povrchné a hneď som vedela, kde je pes zakopaný. Tu nie. Už len preto by som dala vysoké hodnotenie - samé zvraty, nečakané odhalenia a úžasne opísané prostredie. 
Niektorí ľudia proste majú talent písať a vtiahnuť čitateľov do deja tak veľmi, že je nemožné prestať čítať. Utrpel môj mechúr a spánkový režim. Autorom, ako je Kerstin, by mal niekto vysvetliť, že je dôležité napísať do knihy nejakú nudnú časť, pretože do jediné by ma donútilo ísť spať. Ona očividne nemyslela na naše zdravie, za čo by som jej dala pokutu. Keď budem veľká a slávna, napíšem takú nudnú knihu, že ju budú lekári predpisovať namiesto tabletiek proti nespavosti. 


Chtěla jsem se na něj podívat káravě, ale nemohla jsem jinak než prostě láskyplně zářit. Můj sladký, malý mrzutý démon z chrliče. "Tebe mám taky ráda!" řekla jsem mu. 
"No pane jo," vzdychl. "Kdybys byla televízní program, teď bych přepnul."

A aby toho nebolo málo, okrem úžasného deja a vtipných dialógov sme dostali ešte aj tajomného chalana - na tých všetci letíme, nie? Gideon sa správal ako aktívna sopka. Úplne nepredvídateľne. Čakala som od neho toto a on spravil iné. Jeho mysleniu a konaniu som vôbec nerozumela. Aj keď predpokladám, že za tú jeho nepredvídateľnosť mohol z veľkej časti jeden veľmi veľmi zlý chlap, ktorý by ma mohol zaškrtiť bez použitia rúk, keby vedel, že o ňom práve teraz hovorím. Väčšinou ma štve, ak postave nerozumiem, no tu mi liezlo na nervy akurát tak to, že sa Gideon neukázal v príbehu častejšie a hlavne na začiatku.
Čo sa mi ako jediné nepáčilo, bolo časové obdobie, v ktorom sa všetky tri knihy odohrali. Vôbec sa mi to nezdalo ako pár dní, ale skôr ako pár mesiacov. Hlavne z toho dôvodu som občas nerozumela silnému putu, ktoré medzi sebou Gideon a Gwen mali. Pripadalo mi absurdné, že sa dva dni neznášali a potom o ďalšie dva dni sa už bozkávali a vyznávali si lásku. Síce to bolo spracované podľa môjho gusta, mali ste pocit, že sa vzťah medzi nimi vyvíja postupne, no nakoniec, keď ste sa nad tým zamysleli, uvedomili ste si, že sa všetky prevraty a dôležité veci odohrali behom krátkeho časového úseku. Kvôli tomu som zostala na pochybách - nechápala som, ako sa môžu postavy za taký krátky čas vyvinúť, spoznať a  zmeniť, ako sa to stalo s Gwen. 


"Nevěřila bych, že to kdy řeknu, ale Charlotte má očividně příliš bujnou fantazii. Stačí, abychom domem pronesli starou truhlu, a hned z toho blázní."
"A co bylo v té truhle?" zeptal sa bez výrazného zájmu. Můj ty bože, jak je průhledný!
"Nic! Používáme ji jako karetní stolek, když hrajeme poker."

To bola asi jediná vec, ktorá sa mi nezdala. Všetko ostatné vyústilo do pekného a zaujímavého záveru, aký si knižka zaslúžila. Som spokojná a o niečo múdrejšia. Bolo vidieť, že autorku baví história a aj jej rozumie. Ja by som nikdy nič podobné napísať nedokázala tak, aby mi sedeli roky, správanie postáv, vhodné oblečenie a k tomu všetkému ešte preskakovanie medzi jednotlivými obdobiami. 

Takže čo na koniec? 
Milujem Xemeriusa, Charlotte mi liezla na nervy, Leslie je múdra haluzáčka, ktorú by som chcela za naj kamošku, závidím Gwendolyn to množstvo šiat, ktoré si mohla vyskúšať, a tiež jej závidím všetky miesta, ktoré mala a aj má možnosť vidieť. 
A tuším začnem nosiť nočnú košeľu s Hello Kitty

Odporúčanie: Máte radi dobrodružstvo, kvalitnú zápletku, lásku, super hlášky a výrazné a hlavne silné charaktery? Pokiaľ áno, séria Drahokamy je presne pre vás. 

Poznámka: Kto by to ešte náhodou nevedel, dočkáme sa aj filmu, ktorý sa mi podľa traileru a klipom zdal úplne super ( aj keď som okrem Gwendolyn, Gideon a diamant nič iné nerozumela. Jaj! Ešte som rozumela, ako Charlotte  povedala, nech dá Gwen ruky preč od Gideona! Som za to na seba hrdá).
Trailer nájdete TU
Ukážka 1 Ukážka 2 


5/5

Za recenzný výtlačok by som chcela poďakovať vydavateľstvu AlbatrosMedia. 

8 komentárov

  1. Už si chcem konečne prečítať 2ku! Je to skvelý príbeh 8)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Odporúčam :D K tomu najlepšiemu si sa ešte ani nedostala.
      Nech žije Xemerius a jeho hlášky! :D

      Odstrániť
  2. Moja reakcia po dočítaní: "UŽ ABY TIE KNIHY BOLI DOMA, PANEBOŽE!"
    Nemýlila som sa, keď som písala, že týchto trinásť dní bude najťažších v mojom živote vášnivého knihomoľa! Ešte majú čas do Soboty. A ak ani v ten deň nepríde Rudá so Zelenou, mňa môže pokojne poraziť. :P :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je to vážne výborná séria a treba pri nej aj rozmýšľať. A Xemerius je úžasný :D Bude sa ti to páčiť, len potom nezabudni napísať nejakú recenziu :D

      Odstrániť
    2. Názor budem písať hodinu po dočítaní asi ešte uväznená v úžasne strhujúcom opare tých kníh, ako sa zdá! :D
      Budem pekne ovplyvnená evidentne nadšením (z každej recenzie na tie knihy si niečo vypíšem aby som nakoniec mohla citovať špeciálne v prípade Drahokamov si dávam záležať, môžem ťa teda citovať?).
      A toto je prvá jasná správa, že (*panebože, dramatická pauza*) budem rozmýšľať pri takejto knihe /knihách
      (ono, keď už nie sú knihy, ktoré čítam odskúšané aspoň piatimi rokmi existencie a nemmajú "niečo" zmením sa vždy na desnú mrchu, som príliš kritická. Ale to aj ty mám ten pocit. Na tvoj vkus si s istotou stavím, som zvedavá). :D

      Odstrániť
    3. Môžeš ma citovať :D :D Prečo by mi to malo vadiť? :D
      A to že na môj vkus stavíš, ešte to nezakríkni :D Možnože tebe sa to páčiť nebude, aj keď toho by som sa veľmi nebála. :D

      Odstrániť
  3. Najprv si musím prečítať všetky neprečítané knihy čo mám doma, a potom si idem určite kúpiť túto sériu, lebo zatiaľ som nenatrafila na nikoho, komu by sa nepáčila :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak negatívny názor som zatiaľ nikde nevidela ani ja. :D Ale nepoviem, že je to čudné, lebo je to fakt dobrá séria :D

      Odstrániť