RC Pandemonium (Delírium #2)

Autor: Lauren Oliver
Názov série: Delírium
Názov knihy: Pandemonium
Pôvodný názov:  Pandemonium
Počet strán: 296
Slovenské vydanie:  Albatros Media
Vyšlo u nás: 21. 1. 2013
Knihu si môžete kúpiť TU

Pandemonium je písané úplne inak ako prvý diel tejto série. Na začiatku som mala pocit, že je kniha od inej autorky, lebo som nečakala toľko akcie ani napätia. V Delíriu sme sa zoznamovali zo svetom bez lásky, spoznávali sme Portland, kde Lena žila - hlavne všetky stromy na ulici, ktoré tak rada opisovala - a jej osobnosť. 
Nemala som ju rada, určite nie zo začiatku. Oveľa sympatickejšia sa mi zdala Hana.  Keď sa objavil Alex, povedala som si, že sa bude diať konečne niečo poriadne. No nič z toho. Dialógy boli dosť o ničom, väčšinou to autorka zhrnula veľmi jednoducho. Napísala, že sa "rozprávali". To bol však práve môj problém. Väčšinou ma zaujíma, o čom sa postavy rozprávajú, lebo vďaka dialógom vidíme, ako sa vyvíjajú, aký je vzťah medzi nimi. Proste všetko. Ak niekto napíše "rozprávali sa", veľa mi to teda nedá. 

V Pandemoniu autorka konečne napravila všetky chyby - ale je dobré čítať ju s miernym odstupom času. Ak skočíte hneď z prvého dielu na druhý, asi by vás nebavil. Mali by ste si nechať v hlave uležať informácie o svete z Delíria a ak zabudnete, že ste zbožňovali Hanu a Alexa, Pandemonium sa vám určite páčiť bude. Mne sa páčilo oveľa viac ako jednotka.

Tu sú moje dôvody:

1. Bol tam Julian. Áno, je to neuveriteľné, ale JA som si obľúbila chalana v knihe, ktorý sa objavil až neskôr. Toto sa tak často nestáva. Lenže na Julianovi bolo niečo silné. Ťažko povedať, čo presne. Každý by si na ňom našiel asi svoje vlastné ideálne vlastnosti. Bolo zaujímavé pozorovať, ako sa menila jeho istota a presvedčenia s každou stranou, ktorú ste otočili. A bolo vidieť, že má niečo odžité. Nie ako pri niektorých postavách, ktoré neustále rozprávajú o minulosti, kedy bojovali a zachraňovali šteniatka a mačičky pred zlými vlkmi, ale vôbec sa to neodrazilo na ich charaktere a správali sa aj ďalej ako slabé a tupé lamy. 
Julian u mňa prešiel na jednotku s hviezdičkou a vyslúžil si čestné miesto vedľa Alexa.

2. Konečne normálne a hlbšie rozhovory. Lena strávila veľa času s Julianom a postupne sa spoznávali. Páčilo sa mi, ako sa situácia zmenila. Irónia osudu. Lena bola Ilegálka, presvedčená, že liečenie lásky je zlé, zatiaľ čo Julian reprezentoval ABD - Ameriku bez delírie. Teraz to nebol Alex, kto vysvetľoval Lene, kým je, práve naopak. Lena sa snažila ukrývať pred Julianom pravdu, myslel si totiž, že je bezpečné byť s ňou v jednej miestnosti, lebo mala falošné značky po liečení. Viedli spolu mnoho rozhovorov a nemohla som prestať čítať. Zaujímalo ma, ako na seba navzájom reagovali, ako sa ich neistota menila v dôveru.

3. Nové postavy, nové skutočnosti. Vranka, Picho, Modranka, Lovec. Mená sa mi zdali čudné, aj keď som si na ne postupne zvykla a dostala som aj vysvetlenie, prečo sa vlastne volali tak, ako sa volali. Napriek tomu, že mali ťažký osud a dozvedeli sme sa čo-to o ich životnom príbehu, veľmi som si s nimi nerozumela. Zdalo sa mi, že sa autorka najviac zaoberala Julianom.
Objavil sa taktiež nový druh Ilegálov, ale oveľa drsnejších a bezcitnejších - Zdochlinári. Ilegáli, ku ktorým patrila Lena, s nimi nechceli mať nič spoločné. Pokladali ich za rovnako odporných ako šíriteľov lieku na delíriu. O organizácii ABD som v prvej časti taktiež nečítala (alebo som to prehliadla?).
Zápletka bola príjemne osviežená, vidno, že nám Lauren ešte má čo ponúknuť.

4. Nová Lena. Takmer som ju nespoznala. Od prvej knihy sa veľmi zmenila a ja som si ju aj obľúbila. Na začiatku to bola obyčajná a nudná postava, ktorá rada všetko opisuje. Teraz je z nej silná, odvážna a tvrdá hrdinka, ktorá sa poučila z vlastnej minulosti a snaží sa spraviť to najlepšie pre seba a pre svojich priateľov.

Niečo na objasnenie pre menej rozumovo schopných (ako som napríklad ja): Pandemonium je rozdelené do dvoch častí. Do kapitol "Predtým" a do kapitol "Teraz".
Kapitoly "Predtým" sa odohrávajú v Divočine hneď potom, ako Lena utiekla z Portlandu.
Kapitoly "Teraz" sa odohrávajú o polroka neskôr ako kapitoly "Predtým", kde sa už Lena aktívne zapojila do hnutia odporu a prišla v utajení do NewYorku, kde sa stretla aj s Julianom.

Možno to bolo jasné, ale ja som sa hlavne v tom začiatku nejako zamotala, nechápala som, čo sa deje a niektoré veci som si myslela, že sa Lene snívajú.
Tak len aby bolo jasné.

Odporúčanie: Ak máte radi dobrú dystópiu, poriadnu akciu, novú Lenu a lásku, určite si Pandemonium prečítajte.

4/5

7 komentárov

  1. Vypadá to moc dobře, akorát jsem bohužel ještě nečetla první díl :/. Už se těším, až to napravím :D.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Nemá zmysel vyjadrovať sa k recenzii na knihu, ku ktorej som nečítala ešte ani prvý diel, že? :D V každom prípade to hovorím aj sem: Ako, dopekla, AKO dokážeš napísať recenziu tak rýchlo? :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ja musím ešte najprv 1. časť, ale už teraz si ma navnadila na 2ku 8)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Keď sa konečne dopracujem na stránku knižnice, určite si zarezervujem prvý diel. :) Krásna recenzia. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Sociální obchodování spočívá v otevření trhů pro každého. Na eToro se můžete spojit, obchodvat a sdílet znalosti s miliony obchodníků a investorů. Navíc můžete kopírovat obchodní rozhodnutí obchodníků, kteří odpovídají vaší strategii. Registrujte se nyní a získejte chytřejší obchodní rozhodnutí využitím rozumu našich obchodníků s nejlepšími výsledky.

    Kolektivní rozum Obchodníci, kteří využívají eToro's CopyTrader™, mají o 60 % větší pravděpodobnost výhry

    Otevřené obchody na eToro: 227,651,647

    OdpovedaťOdstrániť