Papier vs počítač

Rozhodla som sa opäť pustiť do témy týkajúcej sa písania (ja viem, som otravná, a čo?), pretože som nad ňou akurát minule rozmýšľala a aj som chcela zosnovať nejaký článok, ale potom nebol čas a zabudla som na to.
Takže o čo ide?




Otázočka pre všetkých maniakoch spisovateľov:
Kam sa vám lepšie píše? Na papier alebo do počítača? 

V dnešnom modernom svete technológii máme oveľa viac možností písať a zlepšovať kvalitu vlastného rukopisu.
Ja osobne som rozhodne zástancom písania do môjho maličkého zlatučkého netbooku, bez ktorého by som si nevedela predstaviť život. Trištvrtina dokumentov v ňom má niečo spoločné s písaním.
V mojej izbe to väčšinou vyzerá ako pri bombardovaní a s písaním a značením si dôležitých vecí, na ktoré nesmiem zabudnúť, to vyzerá presne tak isto. V počítači v tom ale ešte mám relatívne celkom dobrý prehľad - som asi jediná. Nikto cudzí by u mňa v žiadnom prípade nezistil, ktorá je aktuálna a upravená kapitola, alebo ktorá vlastne patrí k akej knihe. Medzi obyčajným textom a Word dokumentmi sa mi ešte potulujú aj samé stiahnuté obrázky, kde-tu aj pesničky a minule som našla film Som číslo štyri v zložke so staršou verziou kapitol z VZA, aj keď nemám tušenie, ako sa tam dostal. Mnohí si povedia, že je to chaos, ale je to istý druh poriadku pre mňa nevyhnutný, aby som dokázala písať a vo všetkom sa orientovať.

Na druhej strane písanie na papier je úplne iný kaliber - a to som si myslela, že už teraz mám toho po krk. Som zvedavý človek, a preto som samozrejme musela vyskúšať aj druhú možnosť.
A. Je. To. Hrôza.
Aspoň u mňa. Totálna. Bolo to asi pred dvomi rokmi, cez letné prázdniny. Mala som taký pekný prázdny zošit s tvrdým zeleným obalom a nudila som sa, keďže som ešte v tom čase nemala netbook a mohla som písať iba do stolového počítača, keď som bola doma.
Tešila som sa, lebo sa mi konečne podarilo ponoriť do príbehu nie s klávesnicou, ale s perom. Síce som pri tom mala divný pocit - predsa len, bola to zmena -, no nejako som to ignorovala. Musela som dostať z hlavy všetky nápady, inak by mi asi do mozgu vyžrali diery.
Nakoniec som s tým sekla asi po štyridsiatich strán a povedala si, že teraz si to idem odznovu prečítať a skontrolovať. Bola som zdesená, bolela ma ruka a skoro som sa rozrevala, lebo to, čo sa mi podarilo napísať, malo ďaleko od niečoho čitateľného. Každý spisovateľ má vlastnú nočnú moru. Tá moja je asi papier a pero.
Keď som písala ručne, vôbec som si neuvedomila, aké nezmysly vkladám na papier, nehovoriac o gramatike alebo o slovách, ktoré sa mi niekedy ani nepodarilo prečítať. Ešte horšie bolo asi to, že sa mi veľmi často opakovali slová a dvakrát som si pomýlila mená dvoch mužských hlavných postáv! Hanba mi!
Tak som sa pustila ešte do horšej fázy - neplánovala som to vzdať. Začala som škrtať a to som už fakt skončila v mŕtvom bode. Nebolo to ako vo Worde, kde keď sa mi niečo nepáči, vymažem to a prepíšem. Nie. V zošite som to musela preškrtnúť, ale nemala som tam dosť miesta, aby som napísala, čo sa tam viac hodí. Úplnú katastrofu pre mňa predstavovali preškrtnuté odstavce. Tam som potom musela dať hviezdičku a napísať to na štyridsiatu prvú stranu, zaznačiť si, ku ktorej kapitole ten odstavec patrí a tak.
Zúfalstvo je slabé slovo pre to, o čo som sa pokúšala. Keď boli preškrtané skoro všetky posledné strany a  za príbehom mi svietilo dvadsať hviezdičiek s novými vetami, vzdala som to. Asi by bolo lepšie tie odstavce písať na nový papier a ten si potom založiť tam, kde patrí. Lenže ani to mi nesedelo a prepisovať sa mi to už nechcelo.
Môj spôsob písania je taký, že ak sa mi niečo nepozdáva, väčšinou vždy odznovu prepisujem tú a tú scénu alebo dokonca kapitolu, kým na tom nie je lepšie.
Asi by som sa zbláznila, keby som musela písať stále odznovu tie isté kapitoly ale ručne! Odumreli by mi prsty, zápästie by sa mi rozpadlo na prach a zúfalstvo by mi spôsobilo mŕtvicu.
Amen.

Zasvätila som vás do zvráteného sveta vlastného úpadku a na svetlo ma opäť vytiahol až nový netbook. Ušetrila som si nervy(aspoň sčasti), nevinné stromy, ktoré by mi inak padli za obeť, perá a miesto na bordel v izbe, kde by sa mi inak povaľovali papiere s čarbanicami.
Vyzeralo by to otrasne. Momentálne mám na koberci pred Ficusom hodenú kôpku šiat, pod ktorými mám zošit z ekonomiky, jeden vešiak, žehličku na vlasy, ponožky a myš k počítaču. Kebyže tam pridám ešte aj papiere, perá a všetko moje zúfalstvo, prepadla by som sa vďaka tej váhe k susedom. A tí by neboli šťastní, lebo majú podo mnou spálňu a malé dieťa, ktoré furt vyrevuje.

Čo som vlastne zistila? 

Výhody písania do počítača:
- každú kapitolu, vetu alebo trebárs aj slovo môžete mať v inom dokumente, ak potrebujete a potom to iba rýchlo spojíte dokopy. Pri zožite by som to vnímala ako plytvanie miestom
- rýchlejšie prepisovanie
- zaberie to menej času
- ušetríte zošity, perá, priestor v skrini
- viete si lepšie vyznačiť dôležité veci a potom na ne nezabudnete
- ľahšie sa orientujete v texte a skôr nájdete chyby a opakujúce sa slová
- priebežne vidíte, koľko ste toho napísali a dokážete sa ubrzdiť, ak píšete veľa ako ja a nechcete prekročiť svoj limit pri dĺžke kapitoly

Nevýhody:
- míňate elektrinu
- kazíte si oči 

Výhody písania na papier:
- tento článok vznikol práve kvôli tomu, aby ma niekto osvietil a nejaké rozumné výhody mi ukázal, lebo ja o žiadnych neviem 

Nevýhody:
- opak všetkého, čo som spomenula vo výhodách pri písaní do počítača

Tak? Ako ste na tom vy?


18 komentárov

  1. Rozhodne počítač. Síce moja klávesnica ako som si minule všimla má pár kazov (áno, chudiatko, správam sa k nej asi hrozne, keď ešte nemá ani rok a už sa tam čosi odlepuje), ale nedokážem odolať tomu zvuku prstov ťukajúcich do jednotlivých kláves. Milujem ho. Na druhej strane je to aj jednoduchšie, pretože vo worde stačí pár stlačení a to, čo sa mi nepáči tam už nie je :D
    Na druhej strane používam aj papier a pero, mám špirálový blok, kam si píšem skôr nápady na ďalšie príbehy, nejaké krátke jednorázové poviedky, momentálne som kreslila mapu môjho sveta. Keby som to mala v počítači, asi by som na to zabudla (na tie nápady a poznámky, jednorázovky mám aj v notebooku) a hlavne si neviem predstaviť, ako by som kreslila v počítači. Dalo by sa teda povedať, že ja som kdesi medzi tým, blok používam väčšinou na prednáškach a seminároch, keď sa nudím, notebook, keď píšem kapitoly a je to hlavný dej. Ale tiež to nie je med lízať, preto obdivujem všetkých, ktorí píšu len a len na papier :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ja som papierový pisateľ :D Takže, výhoda (pre mňa) - keď píšem, potrebujem nad príbehom rozmýšľať, postupovať krok za krokom. Na počítači ma rozptyľuje tá voľnosť, že môžem čokoľvek zmazať, čokoľvek presunúť, nedopísať jedno a pokračovať niekam úplne inam... keď mám papier (používam také tie pevné A5 zošity, na cenovke to má napísané Záznamová kniha), premýšľam nad tým, čo píšem, hľadám slová dopredu (pretože viem, že ich nebudem môcť škrtať), a keď už aj niečo musím vyhodiť, tak viem, že to nestačí len podať inými slovami a musí to ísť von, pretože som popremýšľala nad všetkými možnosťami, ako by sa to dalo využiť, a ani jedna nefunguje.
    Akurát mi je ľúto pier -_- Píšem s tými lacnými jednorázovými z Tesca, ale aj tak...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No páni :D tak to máš môj obdiv, ja by som to takto písať nedokázala. Všetko musím rýchlo dostať z hlavy a potom to vylepšujem prepisovaním. Nikdy som nevedela ísť pomaly a veľmi pri tom rozmýšľať, lebo potom by som sa bála, že som tam niečo zabudla dodať - niečo dôležité. Preto je pre mňa výhodnejšie písať na počítač. A mňa fááákt bolela ruka :D

      Odstrániť
  3. U mňa je to pol na pol.
    Keď začínam písať príbeh musím aj vedieť či mi to bude stáť za čas a námahu. Píšem preto prvých 50 stránok do zošita a potom (keď to viem prečítať a má to tú moju určitú "hĺbku") to pekne prepíšem do Wordu.
    Takto som postupovala v prípade jedného príbehu...píšem ho stále. Ale to prepisovanie mi trvalo dlho. Dobodky to bolo vo Worde potom som kritickým okom vymazala asi 20 strán, čo mi vôbec nebolo ľúto a urobila významné zmeny vo vetách, štylistike a gramatike...tú som opravovala ako prvú, pôsobila totiž - ako vraziť si ihlou do oka.
    A keďže som väčšinou strašne kritická aj z toho zvyšku zostalo 8 strán. :D Rukopis som spálila. Zošity sú pre mňa fajn vodítkom, náčrtom ale potom si to naozaj nepotrebujem nostalgicky pripomínať.
    Lebo mi ide odumrieť ruka.
    Inak? Word 4 -ever!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Najhoršie je na tom, že keď niekto píše do zošita, nakoniec to aj tak musí prepísať do počítača a to by sa mi maximálne nechcelo :D

      S tým vymazávaním je to už raz také, až na to, že ja keď niečo opravujem, väčšinou to len skopírujem do texťáku a uložím si to, lebo so vždy myslím, že to ešte budem potrebovať :D

      Odstrániť
  4. Nenávidím písanie na papier! Bolí ma z toho ruka a neznášam škrtance, keď nemám kde niečo prepísať. A navyše, vždy začnem písať veľmi pekne, potom keď sa rozbehnem, tak sa to mení na škrabopis, aby mi neuleteli myšlienky a nakoniec zistím, že po sebe neprečítam. Ale chcela by som podotknúť, že ani písanie vo Worde nie je stopercentné. Raz som už mala napísaný celkom dobrý príbeh aj dosť dlhý a vieš, čo sa stalo?? Padol Windows!! Som myslela, že to neprežijem. Odvtedy všetko čo napíšem mám uložené aspoň na trikrát. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak nemusí byť stopercentný, ale ja si to priebežne počas písania ukladám, keby náhodou a okrem toho. Stále si to kopírujem do stolového pc, do Dopboxu - to je taký internetový server, kde si vieš uložiť nejaké veci, pre istotu to mám aj na USB a ešte aj na hardisku :D

      Odstrániť
    2. Odporúčam. Je to praktické. Asi by som nezniesla, keby sa mi to stalo ešte raz. To už by to bola rovno mŕtvica. :D

      Odstrániť
  5. Presne na túto tému som nedávno písala článok :) Bola som prekvapená, pretože mi bolo povedané, že netboky majú málo miesta a treba kúpiť poriadny windows, lebo majú iba ten štartér. Ako ale pozerám, ty píšeš v netbooku, takže moje informácie sú mierne nepresné.
    Písala som kedysi na papier, je to strata času, vlastne všetko čo si dosiaľ opísala v článku...
    Ale predsa len, keď mi minule skoro odišiel harddisk, nebolo mi všetko jedno, lebo som to ako hlúpa nezálohovala. Niektoré veci, síce ešte mám v zošite a na blogu ale tú konkrétnu vec nie. Myslela som, že to neprežijem :D Najhoršie pre mňa, že som ľaváčka a niekedy mám neznesiteľný škrabopis...Keď som to potom išla prepísať, nevedela som po sebe prečítať...
    Takže od teraz už len PC...aj keď by som chcela vlastný malý notebook.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne frčí netbook lepšie ako stolový počítač a mám aj normálny Windows, kopu miesta, milión programov... a som spokojná. Je ľahký, všade sa mi zmestí a zbožňujem ho. Je ako moja pravá ruka :D
      Hej, moja taká najdôležitejšia rada znie, aby si si všetko zálohovala, lebo to je najhorší pocit, keď niečo napíšeš a potom to už zrazu nie je.
      A netbook určite odporúčam, ale taký normálny. Jedna moja kamoška má ten štartér a nevie si zmeniť ani pozadie :D

      Odstrániť
  6. Pěkné zamyšlení, čtivé :).
    Já mám radši počítač, člověk se může rozjet a taky může všechno opravit bez škrtání, jako na papíře. Ale já zase miluju sešity a ujíždím na pěkných obalech, takže na papír si vždycky píšu shrnutí děje a postav, než se vrhnu na příběh na počítači :).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja si na papier nakreslím možno tak mapu, nejaké krátke body a potom si tam rýchlo píšem dialógy alebo veci, čo mi napadnú, keď práve nemám zapnutý počítač :D

      Odstrániť
  7. Písať na papier je pre mňa nepredstaviteľné. Aspoň pokiaľ ide o nejaký súvislý a zmysluplný text a to presne z dôvodov, ktoré si napísala ty - zbytočné míňanie tuhy, papiera, bolí ťa ruka a keď niečo škrtneš tak to musíš niekam dopísať a potom tie hviezdičky a je to nehorázne. Vo svojich začiatkoch som písala na papier, ale to iba preto, že som pri PC nezvykla tráviť veľa času a okrem toho sa okolo mňa vždy niekto hýbal a ja nemôžem písať, ak mi niekto stojí za chrbtom. Potom som si kúpila špeci zošiť kam som chcela písať druhú verziu - áno, nedostala som sa ďaleko. A potom som prešla na PC. Do toho zošita som si písala nejaké scény z rôznych príbehov, keď som bola v škole a nudila sa a potom si ich prepísala do PC. Akurát si ešte spomínam na jedno leto, kedy som bola v Prahe a chcela som písať, tak to som stále odniekiaľ kradla papiere a písala to tam - napísala som možno polovicu jednej kapitoly a tým to padlo. Doteraz mám niekoľko papierov uložených pod tabletom a vytiahnem, ak si niečo prepočítavam, lebo si niečo značím alebo si robím diagramy, aby som si utriedila myšlienky. Inak sa papierom vyhýbam najlepšie ako viem :P

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Síce sa nepokúšam napísať žiadnu knižku a ani v budúcnosti sa nechystám, tak napríklad teraz sa venujem písaniu bakalárky a zistila som, že sa mi lepšie píše na papier, než do pc. A prečo? Asi, že keď to píšem na papier, viac rozmýšľam nad tým textom, než keď to automaticky parafrázujem z kníh do notebooku.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja práveže rozmýšľam lepšie nad textom, keď ho píšem do počítača :D pri písaní na papier sa naň neviem dobre sústrediť :D

      Odstrániť
  9. Úplne s tebou súhlasím. Cez tieto prázdniny som nemala počítač, pretože sa pokazil. Zo starých zošitov som si vytrhla pár strán a začala som písať, čo som potom založila do zakladača. Keď som mala zhruba 30 strán (A4), tak som toho nechala, pretože som si necítila ruku a keď som to išla prepisovať do počítača, tak som iba zízala na chyby, opakujúce slová a nezmyselný text. Nakoniec ten zakladač niekde ešte mám, ale naozaj neviem kde, pretože je pokrytý mnohými vecami. Bieda, bieda, poviem ti. Ak by som sa rozhodla to znovu prepisovať asi by som sa nad tým dvakrát zamyslela, tak isto aj či nie je náhodou lepšie písať do zošita /na papier/, keď viem o čom chcem písať.
    Pár básničiek a krátky /jedna strana A5/ výlevov zo srdca v zošite mám, ale tie sú také, čo by som nikdy neprepisovala a pravdepodobne by som to ani nezverejnila, pretože to boli iba citove výlevy.
    Preto asi ďakujem každému kto sa podieľal na výrobu tohto úžasného stroja :)

    OdpovedaťOdstrániť