Touch of Frost (Mythos Academy 1)

Autor:  Jennifer Estep
Názov knihy: Touch of Frost
Názov série: Mythos Academy
Vyšlo: 1. 8. 2011

 My name is Gwen Frost, and I go to Mythos Academy; a school of myths, magic and warrior whiz kids, where even the lowliest geek knows how to chop off somebody's head with a sword and Logan Quinn, the hottest Spartan guy in school, also happens to be the deadliest. But lately, things have been weird, even for Mythos. First, mean girl Jasmine Ashton was murdered in the Library of Antiquities. Then, someone stole the Bowl of Tears, a magical artifact that can be used to bring about the second Chaos War. You know, death, destruction and lots of other bad, bad things. 
Freaky stuff like this goes on all the time at Mythos, but I'm determined to find out who killed Jasmine and why; especially since I should have been the one who died...


Túto knihu som začala čítať s nie príliš veľkým očakávaním, ale priznám sa, dosť ma prekvapila. Fakt, že mi jej čítanie trvalo dva dni, hovorí sám za seba. V poslednej dobe nachádzam vo veľa knihách sklamanie. Kedysi to tak nebývalo, no dnes... mám pocit, ako keby autori posielali do vydavateľstiev nedokončené, neprekontrolované a nepreškrtané rukopisy.
Touch of Frost je niekde medzi. Bolo tam veľa informácii, bez ktorých by som sa v pohode zaobišla, hlavne ak ide o tie mytologické drísty. Sú zaujímavé iba zo začiatku, potom keď sa autorka už asi tisíci raz opakuje, začne vám to vadiť. 

Veľkým plusom je ale Gwendolyn (nie je to meno úžasné? A nemyslím si to len kvôli Rudej jako rubín!). V prvej knihe som jej postavu mala rada. Predstavovala pre mňa presne taký typ hrdinky, aký má byť. Občas dokonca vypustila z úst aj nejakú tú sarkastickú poznámku, čo je pre mňa niečo podobné ako nájsť poklad. Dnes je sarkazmus v knihe dosť žiadaný, ale iba dosť ťažko sa nájde a hlavne ten dobrý. 
Gwen sa občas cítila osamelo, lebo musela prestúpiť na novú školu a oproti všetkým výnimočným deťom v akadémii mala taktiež pocit, že je aj dosť zbytočná a neužitočná. Veď uvážte: Deti na Mythos Akadémii vedia odmalička, kým sú a kým sa stanú. Učia sa zaobchádzať so zbraňami, už od narodenia sú v podstate vystavení nebezpečenstvu a je pre nich normálne vidieť smrť na každom kroku. 
Pre Gwen nie. Nevie používať meč, a keď niekto zomrie, rozhodne nevie byť voči tomu ľahostajná ako ostatní. Medzi ňou a deťmi v akadémii je mnoho prekážok, ale najväčšia je asi tá, že Gwen neverí na mytologické príšery a ani na nič z toho, čo im na akadémii vtĺkajú do hlavy, kým sa sama nedozvie krutú pravdu. 


Na to, že Gwen vhodili hneď po smrti jej matky hlavou dolu do bazéna plného pubertiakov, ktorí majú dovolené robiť si, čo chcú, lebo dospelým sa zdá zbytočné nejako ich držať na uzde kvôli neustálemu ohrozeniu, Gwen zvláda situáciu celkom dobre. 
Zo začiatku ma dosť štvalo, že v knihe chýbali dialógy. Gwen bola veľakrát sama alebo aj tam, kde mohli byť rozhovory na mierne oživenie deja, radšej všetko zahrala autorka do outu a iba okrajovo spomenula, že sa pozdravili. Zdalo sa mi to také jednotvárne, až v polovici sa to trochu začalo rozbiehať. Bolo by trochu nudné čítať o tínedžerovi, ktorý je večne sám, nemá kamošov. No drama = boring!
Na druhej strane, tento dlhý rozbeh mi vynahradili postavy Logana a Daphne. Ani jeden z nich nebol nič špeciálne, nič, čo by sme tu už nemali, ale ich kamarátstvo s Gwen výrazne prebralo k životu všetky moje bunky a mozog mi začal naplno pracovať. Konečne sa u mňa objavila tá známa iskra, na ktorú pri knihách čakám, ktorá ma nepustí a núti ma dočítať to až dokonca. 
Tu sa to stalo. 
Kebyže nie, asi ju nedočítam. 

    Odporúčanie:  Touch of Frost mohla byť oveľa lepšie spracovaná. Má zaujímavý námet a autorka nám ukázala, že vie celkom dobre písať akčné scény. Kniha nie je určená pre veľmi náročných čitateľov a pre tých, ktorí sa neradi dostávajú cez nezaujímavé začiatky, lebo ten mi tak rozhodne pripadal. Ale inak celkom dobré.


                                       


                                     3/5

2 komentáre

  1. Pekná recenzia 8)
    Znie to veľmi zaujímavo, ja mytológiu môžem, keby bolo v preklade, určite po nej siahnem 8)

    btw. super nový vzhľad 8)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, som rada, že sa páči :D
      Áno, tá mytológia bola zaujímavá, ale niekedy to až príliš obkecávala, mala som pocit, že je to už zbytočné.

      Odstrániť