Niečo od nás - Books 2012 (2)


Knižiek, čo som čítala od slovenských autorov, je až biedne málo. Dobre, dobre, sú tri. Jedna z nich patrí rozhodne medzi moje obľúbené, druhá... no... povedzme, že k nej mám nejaké výhrady a tretiu som akosi nedočítala. Dala som ju kamoške, tá to prečítala a potom mi dorozprávala obsah. Napriek tomu som mala pocit, že ich musím spomenúť. Čítanie od našich autorov je u mňa veľkou zvláštnosťou. Zoberte si už len fakt, že tie tituly sú IBA tri.
Kto ma dobre pozná, vie, že voči slovenským autorom som značne pesimistická. V minulých rokoch som čítala nejaké tie knihy a zdali sa mi povrchné a nudné.
Výnimka bola potom už len jedna séria. Nie je síce z roku 2012, ale myslím si, že stojí za to o nej niečo povedať, pretože jednotka z tej série bola moja úplne prvá kniha. Autori série majú moju úctu a aj keď prešiel dlhý čas od vydania tretej knihy, stále budem dúfať, že si spomenú na chudákov fanúšikov, ktorých tu zanechali bez odpovedí.





Kameň večnosti od Michaely Vysloužilovej - Tento výber z mojej strany asi nebude pre nikoho prekvapujúci. Áno, presne táto knižka patrí medzi moje obľúbené tituly a budem sa tým chváliť každému, koho stretnem, lebo naša Michelle je naozaj jedinečný prípad, má fantáziu a výborne vás jej písanie vtiahne do deja.
V minulom článku som písala, že mi ide práve o  vžitie sa do príbehu. Kameň večnosti to hravo dokázal a som si istá, že nebudem sama. Carry (Vidíš, Michelle? Napísala som to dobre! :D Dúfam, že si hrdá!) je výborne zvládnutá postava a neradí sa medzi blbé sliepky, ktoré musia byť zachránené. Zachraňuje ona a práve to je na knihe cenné. Michelle sa dokázala zamerať na akciu a rovnako aj na emočnú stránku príbehu, za čo má u mňa ďalšie veľké plus.
Už si len počkať na vydavateľstvo, ktoré ju raz objaví a vydá jej to.

Vedeli ste, že...
... pôvodnú myšlienku na príbeh Nemŕtvych dostala Michelle počas sledovania reality show Vyvolení? 
... mená v príbehu sú väčšinou mená postáv z jej obľúbených seriálov? 

Súboj lásky od Dominiky Spodniakovej - Toto som si kúpila zo zvedavosti. Neočakávala som nič veľké ani nič, čo sme tu ešte nemali, len som chcela vedieť, ako niekto dokáže napísať príbeh LEN na 150 strán. Ja to totiž nedokážem, mám problém natlačiť pomotané myšlienky na päťsto strán. 
Po prečítaní tejto knihy som sa presvedčila, že to autorke tiež veľmi nevyšlo. Príbeh mi pripadal skôr ako poviedka, ktorú by som si zverejňovala na blogu, než niečo, čo by malo byť vydané. Zaujímalo by ma, ako sa to vôbec dostalo na pulty kníhkupectiev. 
Čítala som mierne hodnotenia. Veľa ľudí hovorilo, že je to jej prvotina a na to je celkom dobrá. Nesúhlasím. Mohla byť oveľa lepšia. Keby každý vydával len takéto knihy, asi by nám padol knižný trh. Malo to byť na viac strán a premyslenejšie. A to, že sa to podobalo na viacero kníh, ktoré som už čítala, k tomu sa ani nevyjadrujem. 
Napriek tomu však budem držať autorke palce a veriť, že to dotiahne aj ďalej. Štýl písania má dobrý. 

Prežila som svet od Miroslavy Varáčkovej -  Knižku som si kúpila spolu so Súbojom lásky a čítala som ich za sebou. Je jasné, že Prežila som svet je oveľa lepšia a originálnejšia. Dystópia je dnes veľmi moderná a Mirka za ostatnými ani trochu nezaostala
Prvých pár strán ma celkom bavilo. Zlomový bod pre mňa nastal až v polovici - nemohla som sa pohnúť ďalej. Kamoška to prečítala a dopovedala mi to. Vravela, že koniec sa jej zdal čudný. 
Hm... možno zo zvedavosti to tiež raz prečítam, ale tento rok mám na pláne prečítať toľko kníh, že neviem, kedy sa k tomu vrátim. Ak raz z nejakou knihou seknete na dlhú dobu, je už len malá šanca, že ju dočítate. 
Pre mňa bol príbeh až príliš povrchný a jednoduchý, v podstate o svete, ktorý autorka vytvorila, sme sa nič nedozvedeli, ako keby tam šlo len o románik medzi Elou a Alexom.  V takýchto knihách sa priam žiada dobrá zápletka, ale tu som ju nejako nevedela nájsť
Knižka je napísaná dobre, ale nie podľa mojej chuti. Mnohým sa aj páči, no ja ten prípad asi nie som. Čítala som už toľko dobrých kníh v porovnaní s týmto, že to neviem ohodnotiť lepšie a ani si povedať: "Dobre no, na slovenskú autorku je to super kniha." 

A nakoniec jedna séria:  


 Dievčatko z krajiny Drakov - Mezzarthys bola moja úplne prvá kniha - samozrejme krátke rozprávky so zopár slovami a obrázkami nepočítam. Autori tejto série pochádzajú zo Slovenska, čo som dlho netušila, ale keď som to zistila, zostala som úprimne prekvapená. Vôbec mi to ako dielo z pera našich autorov nepripadá. Príbeh je jedinečný, dobre premyslený a v prvom rade nádherný. Vtiahne vás do seba, ani sa nenazdáte. Pre mňa bola najlepšia druhá časť, ale ani tretia nebola zlá, len ten koniec ma totálne naštval a ešte niekoľko rokov som sa niečo snažila zistiť o pokračovaní. Písala som maily aj autorom a nechala odkazy na ich stránke, ale všetci mi kašľali na hlavu. 
Je to vážne škoda, pretože toto je jedna z najlepších sérii, aké som čítala.

Vedeli ste, že...
... dievčatko na knihách sa volá Saška a žije v Austrálii? Jej rodičia však pochádzajú zo Slovenska.

12 komentárov

  1. Kameň večnosti by som si rada celý prečítala 8) čítala som nejaké úryvky len 8)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dievčatko má tretí diel???? Akože ja o tom neviem???? To čo má byť? No šak počkajte všetci! Ja vám dám.

    PS: Prvé dve knihy som nečítala, ale s názorom na Prežila som svet súhlasím. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jasné, že má, len ešte viac ma štve, že štvrtý to už nemá. Trojka bola tiež výborná a malo to dosť nečakaný koniec, lenže aj taký, že by to malo mať pokračovanie. Neznášam, keď niekto nedokončí príbeh.

      Odstrániť
  3. Jééé Saška?! *úprimná radosť, no hádajte prečo? * :DD
    Dievčatko z krajiny drakov sme mali v siedmackej učebnici. Akurát úryvok nezaujímavý ale niekedy sa k tomu mienim vrátiť.
    Prežila som svet mám na stolíku už dlho. Akurát dočítavam jednu knihu (Barry Trotter a zbytočné pokračovanie) takže si bude musieť na svoj ortieľ počkať.
    Tá kniha od Michelle, kedy sa plánuje objaviť v kníhkupectvách? Úprimne ma to zaujalo.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dievčatko z krajiny drakov je super! Slovo nezaujímavosť spojené s týmto príbehom predo mnou ani nespomínaj! :D To je hriech :D Najlepšia slovenská séria :D

      Som zvedavá, čo povieš na Prežila som svet :D
      Knižka od Michelle zatiaľ nie je v pláne na vydanie, ale je to veľmi šikovná autorka a super baba. Veľa mi svojimi nápadmi a názormi pomohla aj s písaním. Má toho už dosť veľa napísaného a momentálne čakám, kým mi pošle tretí diel (dúfam, že som to mohla povedať). Ale rozhodne je to pecka, čo stojí za prečítanie. :)
      Odporúčam.

      Odstrániť
    2. V tom prípade som naozaj knižný barbar. Ale skús si vychutnať jeden úryvok z doteraz nepoznanej knihy keď je koniec vyučovania a jeden to číta akokeby zomieral na pokročilé štádium týfusového ochorenia..ehh..veľmi dobrý dojem z toho nemal nikto iba ja. :D
      A to tiež pre môj prehnaný záujem nad niektorými dielami.
      Aj ja celkom. Ale zatiaľ nuda mno..xD
      Tretí diel, áno? V tom prípade ako je možné, že ešte nemám jej knižku na nočnom stolíku? Som..naozaj šokovaná! :D
      Zapisujem si ju do zoznamu. Snáď už tie jej dielka budú mať rýdzu knižnú podobu, ja potrebujem stále niečo nové. Vďaka za tip. :)

      Odstrániť
    3. Pani autorka písala komentár hneď podo mnou :D Ak by si to chcela tak veľmi čítať, treba jej napísať :D Možno ti to pošle, nikdy nevieš :D

      Odstrániť
  4. Tí Vyvolení tam znejú, ako keby som bola nejaký magor :D Ale ja som sa nimi fakt ani v najmenšom neinšpirovala, iba som začala produkovať myšlienky na písanie práve vo chvíli, kedy šli v telke :D Inak, prežila som svet ma čaká doma na poličke, takže to bude moja premiéra v slovenskej literatúre (s výnimkou Troch gaštanových koní a slovenských rozprávok :P), takže sa s tebou potom podelím o svoj názor. A vlastne som zo slovenskej tvorby čítala aj to dievčatko a tvoje rozhorčenie nad nedekončenou sériou zdieľam, toto sa proste nerobííííí...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som sa čudovala... lebo zatiaľ som neobjavila nikoho, kto by čítal dievčatko. Aspoň sa po tých šiestich rokoch mám komu sťažovať :D Sú to hnusáci, pôjdem za nimi do Austrálie a budem ich naháňať po Sydney, až kým im z toľkého strachu nenapadne, že bude fakt lepšie dopísať to :D

      Na tvoj názor na Prežila som svet som fakt zvedavá, lebo Sue sa to páčilo :D

      Odstrániť
  5. ja som si kedysi s autormi Dievcatka z krajiny drakov pisala, boli celkom mili, myslim, ze mi Muska odpisovala. nakoniec seriu nedopisali, lebo do australie prisla kriza a oni ako architekti nestihali pisat knihy a tiez financie asi v tom zohrali velku rolu a hlavne cas...
    dokonca chceli seriu vydat pre usa ale museli by robit velky re-edit, lebo pre usa to bolo nezaujimave. nedavno som im pisala po xy rokoch opat, tak som zvedava, ze ci odpisu.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vážne? Písala si? Tak potom mi prosím ťa daj určite vedieť. Lebo ja som im písala asi aj dvakrát a nikto sa mi nikdy naspäť neozval.

      Odstrániť
    2. hadam odpisu, hoci neviem po tolkych rokoch ci este chodia na ten mail... ale vzdy odpisali, aj ked to trvalo niekolko mesiacov... a urcite ti dam vediet, ked sa ozvu, ak sa ozvu

      Odstrániť