Being Jamie Baker (Jamie Baker#1)

Autor: Kelly Oram
Názov série: Jamie Baker
Názov knihy: Being Jamie Baker
Vyšlo: 14. 6. 2010

Za túto knižku by som sa v prvom rade mala poďakovať Mare. Práve u nej som videla trailer a fascinovala ma krásna obálka. Fakt. Zízam na ňu dosť často a slintám. Neviem sa dočkať, kedy uvidím tú na druhý diel.
Ibaže to si ešte počkám. 2014?! To ako vážne? Autorka alebo vydavateľstvo teda nemajú zmysel pre humor a robí im dobre takto týrať fanúšikov.
Vrelá vďaka. Dovtedy päťkrát zabudnem, o čom to bolo.
Ale k veci.

Príbeh Jamie Bakrovej sa nezačína vetou: "Som obyčajná a veľmi veľmi nudná outsiderka, ktorej jedného pekného rána padol na hlavu meteorit a zmenil ju na super-ženu." - a teraz sa to nevzťahuje konkrétne iba na meteority a na super-ženy. Myslím tým všeobecne začiatky podobného typu, kde bola obyčajná baba, ktorú nemal nikto rád, a zrazu sa u nej objavili nejaké čudné schopnosti, ktoré obrátili jej život na ruby. O tom všetkom sme museli čítať pekne od začiatku a poriadnej zápletky sme sa dočkali až pri konci knihy.
Našťastie sa Kelly rozhodla vhupnúť priamo do centra diania a nemuseli sme sa prehrýzať nudným začiatkom, ako je to pri iných knihách.
Keď tak nad tým rozmýšľam, Kelly má fakt talent písať dobré prvé kapitoly. Zaujali ma vo V is for a Virgin, v Chameleonovi a dokonca aj v tomto.
Aby som vás však hneď vyviedla z omylu, musíte vedieť, že Being of Jamie Baker nie je žiadna kniha so super premysleným dejom a hlbokými opismi okolia. Práve naopak. Autorka riešila v prvom rade vzťahy a získali sme tak dokonalý pohľad do sveta zmätenej tínedžerky, ktorá nepokladá neuveriteľne rýchly beh, manipulovanie s elektrinou a super sluch za super. Vníma skôr tie negatívne vlastnosti a to, čo dokáže, pokladá za prekliatie. Vôbec sa jej nečudujem. Keby som mala také emočné výkyvy ako ona, asi by som vyhodila poistky v celej USA a nie len vo vlastnom dome.

Jamie to napriek všetkému zvláda celkom dobre. Izoluje sa od ostatných a má na to prekvapivo(na rozdiel od niektorých hrdiniek) veľmi pádne dôvody. Spomienky vedia byť kruté a pre Jamie nie je ľahké zabudnúť na minulosť, ktorá ju tak veľmi poznačila... zničila. Občas som už mala pocit, že sa sama ľutuje a úmyselne si izoláciou od ostatných ubližuje, lebo si myslí, že musí byť potrestaná za to, čo sa stalo.

Položil predo mňa dve pekné malé čajové šálky a konečne sa mu na tvári objavil úsmev. 
"Mal si mi povedať, že budeme mať čajové posedenie," uťahovala som si z neho, "priniesla by som si Barbiny."

Začiatok je dosť odľahčený a vtipný, ale postupne to naberá na obrátkach a do popredia sa dostáva dlho ukrývaná bolesť a seba-obviňovanie. Všetko sa točí v prvom rade okolo Jamie a Ryana. Okolo toho, ako ju Ryan postupne vyťahuje na svetlo. Dokonca ani ľadová kráľovná školy nemôže odolať jeho úsmevu. Niekde uprostred knihy to mala Jamie v hlave dosť popletené. Ryana od sebe neustále odstrkovala a pri tom s ním chcela tráviť čo najviac času. Bolo to pre ňu zložité a hlavne s jej obrovským tajomstvom. Po polovici sa to zlepšilo a dalo sa vidieť, že sa postupne otvára potlačeným citom. Veľmi opatrne, ale určite to stálo za to a neľutuje to.

Jamie predstierala, že je silná a nikoho názor ju nezaujímal. Chcela si jednoducho dožiť svoj život a mať pri tom od každého pokoj. Na chvíľu tento jej flegmatický postoj zblbol aj mňa. Ako ste sa však dostávali stále bližšie ku koncu, odhaľovali sa jej zraniteľné stránky a vás začal jej osud trápiť. Je to kniha s nadprirodzenými prvkami, ibaže som mala pocit, že sa v nej  riešia dosť reálne problémy. Keď som sa potom nad tým trochu zamyslela, došlo mi, že to, čo Jamie cíti, v sebe potláča veľa dievčat. Chcú, aby ich okolie prijalo také, aké sú a aby sa nemuseli na nič hrať. Jamie vedela, že keby sa pravda o jej schopnostiach rozniesla do okolia, každý by ňou opovrhoval ešte viac. Samotu pokladala za prijateľnejšiu ako opovrhovanie.

"Aké veci si nechala v jeho byte?" zaujímalo ma. Snažila som sa upokojiť. 
"Och, len tvoje staré pompony, tvoju korunku a pár nohavičiek," povedala  mama. Mykla plecami, ako keby to nič neznamenalo a potom sa usmiala. "Strčila som mu ich pod vankúš."
"Mami!" Zalapala som po dychu. 
"Linda!" zvolal otec, úplne zhrozený. Z tváre mu zmizla všetka krv pri slove "nohavičky". 
"No čo?" obhajovala sa mama. "To je presne jedna z vecí, ktoré by si vzal strašidelný prenasledovateľ!"


Postáv tu nebolo tak veľa. Ako som povedala, v prvom rade sa riešil vyvíjajúci sa vzťah-nevzťah medzi Jamie a Ryanom. Občas sa v príbehu zjavili Jamiini rodičia, Becky, Paige, Mike alebo pán Edwards a Carter. Úprimne dúfam, že v ďalších dieloch dostane viac priestoru hlavne Becky.
Kniha bola plná pekných a dojímavých scén - teda niečo, čo si užijú jednoznačne fanúšikovia dievčenských románov. Nechýbal ani humor. Mierna dávka sarkazmu všetko príjemne oživila.

Išlo vlastne o to, že sa Jamie musela vyrovnať sama so sebou a prísť na nejaký spôsob, ako zladiť dokopy svoje schopnosti a emócie, aby neusmažila ostatných, keď ju naštvali. Beriem to tak, že grilované mäso asi veľmi nemá rada.

Kelly má šťastie, že to ukončila šťastne, lebo na ten ďalší diel musíme čakať fááákt dlho. 

Odporúčanie: Nie je to nič svetoborné ani plné akčných scén. Ak si ale chcete oddýchnuť, trochu smútiť s hlavnou hrdinkou pri hľadaní cesty späť do života, rozhodne si to prečítajte. 

4/5





10 komentárov

  1. Aby som dnes nebola zbytočne ukecaná.
    Chcem si oddýchnuť a porozmýšľať nad trpkým osudom hlavnej hrdinky - čiže - neviem kam tú knihu uložím a kúpim si ju až keď napíšu ďalší diel.
    Mám rada všetko pokope. A hneď (toto síce bude nejaký ten piatok trvať, no prežijem). :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je to fakt že dievčenský román a občas je tam aj nejaké to fňukanie a tak :D ale inak je to super a TÁ OBÁLKA!

      Odstrániť
    2. Nevadí, uvítam "návrat ku koreňom " (keď vynecháme Kinga boli toto knihy, ktoré vo mne spustili chuť čítať). :)
      :DD
      Áno, táto obálka je krásna. Fakt, že krásna...keby som si mala knihy vybrať iba podľa obálky kníhkupectvo by si mohlo povedať, že bolo vyrabované práve mnou. Niekedy je tá obálka ako magnet. Vlastne, väčšinou. :D

      Odstrániť
  2. Říkáš šťasný konec? Mě se V is for Virgin líbilo, ale ten klišé konec... :/ takže pořád váhám, jestli se pustit do něčeho dalšího od autorky.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne sa páčila Jamie oveľa viac ako V is for Virgin :D A malo to lepší koniec. Pri V... sa mi nepáčil ten koniec ani trochu - bol totálne divný.
      Ale toto končí šťastne a okrem toho, aj tak do bude mať pokračovanie. :D

      Odstrániť
  3. Mne sa páčil aj trailer, ktorý som si pozrela, keď som hľadala trailer k V is for Virgin. A toto si určite prečítam, hoci som to nemala v pláne. (Vidíš, aký máš na mňa vplyv?) :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To som celá ja :D otravná a nasadím ti chrobáka do hlavy, aj keď nechceš :D :D Ale nie, akože myslím si, že to bolo celkom dobré, čo je u mňa fakt dobrá správa, lebo sa na dosť veľa kníh pozerám kritickým okom :D
      Furt mi niečo vadí. Akože aj tu sa našli nejaké tie veci, čo by som zmenila, ale rozhodne som to počítala medzi tie lepšie knihy. Bavilo ma to a to je hlavné :D Okrem toho to bolo vtipné. Tie úryvky hovoria samé za seba :D

      Odstrániť
  4. To znie úžasne! Tú obálku som už zachytila, wau! 8)
    Pekná recenzia, knihu by som brala 8)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem. Ak by si niekedy chcela knihu, daj vedieť. Mám ebook.

      Odstrániť
  5. Normálne sa červenám :D Skvelá recenzia ! :D

    OdpovedaťOdstrániť