RC Draki 2 - Útek

Autor: Sophie Jordanová
Názov série: Firelight
Názov knihy: Draki - Útek
Pôvodný názov:  Vanished
Počet strán: 285
Slovenské vydanie:  Albatros Media
Vyšlo u nás: 26. 11. 2012
Knihu si môžete kúpiť TU

Príbeh šestnásťročnej Jacindy, patriacej medzi výnimočné tvory - Draki - pokračuje presne tam, kde sa prvá časť skončila, takže nemáme šancu sa ani poriadne nadýchnuť a sme vtiahnutí do nebezpečnej jazdy, ktorá vyráža dych.
Nie je to typický nudný začiatok, na aké som zvyknutá. V poslednej dobe sa zrejme niektorí autori zobudili a uvedomili si, že začínať knihu siahodlhými opismi domu, ulice a stromu, nie je práve najvhodnejší spôsob, ako čitateľa zaujať. Neznášam, keď niekto povie: "Nudné to je iba do polovice, ďalej ťa to určite bude baviť." To mám teda dvesto strán trpieť, kým príde niečo, z čoho padnem na zadok? Ďakujem neprosím.

Tí, čo čítali moju recenziu na prvý diel, si určite všimli, že som tam napísala niekoľko bodov, prečo ma kniha až tak veľmi nezaujala a taktiež som napísala, že mohla byť oveľa lepšia, keby sa autorka posnažila. Buď si pri písaní druhej časti vstúpila do svedomia, alebo jej niekto veľmi stručne a jasne vysvetlil, že sa musí spamätať, ak nechce skončiť v jednom vreci so spisovateľmi, čo píšu trápne príbehy s nudnými romantickými trojuholníkmi a... blbými hrdinkami.
Dobre, dobre, beriem späť. Jacinda sa mi zdala v niektorých prípadoch naivná a dosť blbá, dokonca ma zopár krát aj poriadne naštvala. Povedala som minule, že má odvahu? No... možno, ale mala som dojem, ako keby ju autorka v niektorých prípadoch naschvál robila sprostou, lebo nevedela, ako inak vyriešiť problém knihy.
Príklad: Nechápem, prečo sa na zhromaždení (tí, čo čítali, vedia, o čom hovorím) aspoň nejako pred Severinom neobhájila. Severin vedel veľmi dobre, že sa Miram dostala do šlamastiky iba preto, lebo jej prikázal niečo, čo by podľa mňa malo byť tiež zločinom. Jacinde mali trochu ujsť nervy a mala sa obhajovať, hnevať, kričať na neho, že si to zavinil sám. Aspoň ja som si hovorila, že by to tak bolo zaujímavejšie. Takto mi pripadala Jacinda iba ako prázdna schránka, čo tam stála a čakala, kedy jej vezmú to, čo si cení najviac a kvôli čomu by nevedela žiť. Cassian nebude vždy nablízku, aby jej zachraňoval zadok. Celý čas som sa samej seba pýtala, kedy konečne niečo povie alebo aspoň na niekoho vychrlí oheň.

"Vieš, aký je rozdiel medzi mnou a tebou, Jacinda?" vyštekne a jeho hlas je pre mňa trochu strašidelný a neznámy.
Vyškriabem sa do pozície v sede a zažmurkám na tohto nahnevaného, neznámeho Willa. 
"Rozdiel je v tom, že ja viem, kto som."
Naježím sa. "Ja viem, kto som!" 
"Nie. Ty vieš, čo si. Ešte si neprišla na to, kto si."

Ale bohužiaľ, nemôžeme mať všetko, čo od knihy očakávame. Našťastie som sa čo to dozvedela o fungovaní svorky, aj keď na jej minulosť, staré tradície sa veľmi dôraz nekládol. O enkrosoch sa hovorilo ešte menej ako v prvej knihe a tí zohrávajú podstatnú úlohu v celej sérii. Som si istá, že budú dôležití hlavne v trojke.
Naopak pozitívnou zmenou bolo pre mňa nečakané prebudenie draki u Tamry a vývoj Cassianovho charakteru. Je dosť riskantné strčiť do knihy dvoch chalanov, ktorí sa pobijú o jednu ženskú, no aspoň niečo Sophie ako tak zvládla. V dnešnej dobe je milostných trojuholníkov veľmi veľa a nerada by som skončila v bode, kde si Jacinda nebude vedieť vybrať. Páči sa mi, že zaujala tvrdý postoj a za nič na svete sa nechce vzdať lásky k Willovi, ani v prípade spojenia s Cassianom. Občas je zmätená, to by bol asi každý, ale nakoniec sa vždy dopracuje k pôvodnej myšlienke a nenechá sa zviesť na zlé chodníčky. Vie, že život s Cassianom by bol jednoduchší, správny, bezpečný a dovolený, no na druhej strane Will je tým, koho naozaj chce, koho potrebuje. Preto dúfam, že sa to v trojke nijako nezvrtne a ona sa nezapletie s Cassianom. Ako som napísala, jeho charakter je dobrý, ale vidieť Willa smutného a zraneného by bolelo aj mňa.

Prostredie bolo ako inak očarujúce a nebudem sama, ak poviem, že by sa mi celkom páčilo žiť na mieste, kde ich svorka. Opisy lesa sa môžu zdať často jednotvárne, ale v skutočnosti je tam veľmi veľa vecí, podľa ktorých si viete vytvoriť nádherný obraz. Na druhej strane opisy svorky v draki podobe ma už tak veľmi nenadchli. Prečítala som si druhú knihu a stále nemám predstavu, ako vyzerajú. Keď som čítala o tom, ako sa Jacinda premieňa - že sa jej predlžujú kosti - nejako extrémne ma to nenadchlo a o to neveriacky som sa tvárila, keď si ten pocit Jacinda užívala. Neviem ako vy, ale podľa mňa predlžovanie kostí veľmi príjemné nie je.

"Zvyčajne nečakám so zatajeným dychom s veľkými očakávaniami, Will. Ja len chcem, aby sme boli spolu. V bezpečí. Šťastní."

Draki 2 sa mi páčili viac ako jednotka. Čítalo sa mi to rýchlejšie a neboli tam klišé prvky so strednou školou a s babou, ktorá sa nachádza na konci potravinového reťazca. Dej bol trochu predvídateľný, ktovie ako to budú vidieť ostatní. Jacindu niekto sledoval, myslím, že autorka nemala v úmysle hneď povedať kto, no každému to bolo  jasné, čo mi pripomína zápletku Cinder, kde som v momente, ako sa Mesačná princezná spomenula, vedela, že je to Cinder. Dobrý pokus, ale nevyšiel.

Najviac sa mi páčili až posledné kapitoly knihy, za ktoré som sa rozhodla zdvihnúť hodnotenie. Sophie sa každou napísanou vetou zlepšuje, nechcem si predstaviť, čo nám naservíruje v tretej knihe, ale mimoriadne sa teším a som zvedavá, či bude v tomto zlepšovaní sa pokračovať.

Odporúčanie: Každý, kto prečítal Draki 1 a náhodou sa mu to nepáčilo, by mal určite siahnuť po dvojke, aby si trochu poupravil názor. Táto séria zrejme nikdy nedosiahne úroveň TMI alebo VA, no jednoznačne stojí za prečítanie a vylepší vám náladu.

4,5/5

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Albatros Media.

4 komentáre

  1. Tamra bude mať Draki? 8D jeeej, to mi hneď vylepšilo deň, som ju ľutovala v 1tke 8(
    tak teraz si ma ešte viac navnadila na knihu 8) dúfam, že si ju čoskoro zaobstarám, 1tka sa mi veľmi páčila, drakov mám rada 8)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak hej, nechcela som veľa prezrádzať, ale mne sa už v jednotke zdalo, že by mohla mať draki, nezdalo sa mi to, že s Jacindou sú dvojky a Jacinda je výnimočná, kým ona nie.

      Odstrániť
  2. Pekná recenzia. V mnohom súhlasím.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ćóoooože? Ty už to máš prečítané! Ja tiež chcem. Teda, vidím, že podľa teba sa kniha zlepšila. Tak potom u mňa to bude najmenej na päť. ;) Už sa na Útek naozaj teším. :)

    OdpovedaťOdstrániť