Poviedková katastrofická súťaž - vyhodnotenie

Keďže zajtra má nastať údajný koniec sveta, prinášam vám vyhodnotenie mojej časti poviedkovej súťaže.
Pre stručné zhrnutie, témou poviedky boli - Katastrofy a hodnotili sme dej, originalitu, postavy a gramatiku. Mne a Moon bolo trochu ľúto, že sa nezapojilo viac ľudí. Dokonca sme dali článok aj na známy portál, kde sa píšu poviedky, ale nikto tam zrejme nemal záujem súťažiť o knihy a stavím sa, že ich z veľkej časti odradila aj skutočnosť, že poviedky nemohli byť FF.
Dúfame, že nabudúce bude účasť väčšia a určite dovolíme zapojiť sa aj českým autorom, ktorí mali podstatne väčší záujem posielať do našej súťaže poviedky. Zrejme zohral veľkú rolu aj krátky čas, čo sme na to dali a potom veľa z nás malo skúškové obdobie.
Do mojej časti súťaže sa zapojili štyria autori, čo bolo dobré v prvom rade pre nich, lebo mali väčšiu šancu vyhrať.
O čo sa vlastne hralo?
U mňa ste mali možnosť získať knižku: Delírium od Lauren Oliver, ktorú som už aj prečítala a moju recenziu nájdete: TU.
Pokiaľ ste zvedaví, ako to dopadlo v druhej časti súťaži, mali by ste zablúdiť na blog Moon.

Viac nejdem zdržovať. Tu je moje hodnotenie.

Na prvom mieste sa umiestnila Michelle s poviedkou Prízraky.
Počet bodov: 14
Gramatika: 4 body
Dej, postavy, originalita: 10 bodov

Niekedy dĺžka nehovorí za kvalitu poviedky. Prízraky sú najkratším príbehom, aký mi do súťaže prišiel, a predsa bol najlepší. Nedočkavo som čítala až do konca a nevedela sa od príbehu odtrhnúť. Bol plný napätia, naozaj ma fascinovalo, ako sa podarilo Michelle vytvoriť iba vďaka pár slovám taký skvelý príbeh. Nebol plný vysvetľovania, zato iskril emóciami a tie emócie ma zasiahli. Nepýtala som sa, čo bude ďalej, páčilo sa mi to tak, ako to bolo a mala som dojem, že tam nič viac  nechýbalo.
Michelle je výborná spisovateľka, čo sa výrazne odrazilo aj na jej poviedke. Keď som si porovnala jej poviedku s ostatnými, bolo zbytočné dlhšie rozmýšľať.

Poznámka: Výherná poviedka bude zverejnená zajtra v samostatnom článku. 

Na druhom mieste sa umiestnila LadyOceansoul s poviedkou Samovražda v Paríži.
Počet bodov: 11
Gramatika: 4 body
Dej, postavy, originalita: 7 bodov

Príbeh sa mi páčil a celkom dobre sa čítal. Nerušili ma v ňom žiadne zbytočné a hluché miesta alebo gramatika. Dokonca aj dialógy sa mi zdali v pohode. Nápad bol jednoduchý a asi je vec názoru či bol originálny. U mňa sa nachádzal niekde medzi.
Jediná vec, čo mi prekážala, bola Edelin. Nejako som ju nepochopila, jej vnútornú dilemu a prečo sa chcela zabiť. Nie je trochu choré spáchať samovraždu kvôli tomu, že má niekto veľa fanúšikov? Priznám sa, že vždy keď si niekto prečítal moju tvorbu a napísal mi, že bola super, potešilo ma to. Dokonca naplnilo skvelým pocitom, že som vytvorila niečo, čo sa iným páči. V tomto prípade sa mi zdala Edelin úplne divná. Chcela sa zabiť, ale keď sa rútilo lietadlo, ospravedlňovala sa za to, že na ostatných ľudí privolala takúto katastrofu. No... samovražda je podľa mňa sebecký čin tak či tak. Nehľadiac na to, či ide o cudzích ľudí, alebo o našu rodinu, ktorá nás bude oplakávať, vždy pri tom myslíme len na seba. Pretože človek, ktorý by sebecký nebol, by sa určite nezabil. Vedel by, čo to spôsobí jeho rodine, pochopil by, aká obrovská strata by to bola. Edelin sa cítila zle a mala pocit, že je na dne hlbokej priepasti.
Ibaže zabudla, že hlbšie už ísť nemôže, z priepasti mohla jedine stúpnuť hore.
V každom prípade autorke držím palce a nabudúce, keď bude nejaká súťaž, pevne verím, že sa zapojí.

Na treťom mieste sa umiestnila Astesia s poviedkou Nájdem si ťa v temnote.
Počet bodov: 10
Gramatika: 2 bodov
Dej, postavy, originalita: 8 bodov

Poviedka bola dobrá, mala zaujímavú myšlienku a páčilo sa mi, ako bol spracovaný nápad s dňami tmy. Ešte viac ma potešilo, že sa tam našiel nejaký ten fantasy prvok.
Myslím si však, že by bola táto poviedka oveľa lepšia ako dlhší príbeh. Je tam dosť vysvetľovania a niekedy som mala pocit, že autorku až príliš obmedzoval počet slov. Skôr by som jej odporučila rozšíriť tento skvelý nápad do poviedky na pokračovanie. Určite by z toho bolo niečo veľmi zaujímavé.
Ak ide o gramatiku, na veľa miestach chýbali čiarky, našlo sa aj zopár preklepov a zle napísaná priama reč, za čo som musela strhnúť body.
Nabudúce to bude hádam lepšie a keby si sa rozhodla Nájdem si ťa v temnote nejako rozpísať, určite mi daj vedieť, rada si to prečítam.

Na štvrtom mieste sa umiestnila Mademoiselle-Noir s poviedkou Zápisky z konca.
Počet bodov: 9
Gramatika: 4
Dej, postavy, originalita: 5

Časť s tými vlkmi sa mi zdala dosť zbytočná, kde ju otec presviedčal, že sú to psy. A prečo by niekto nemohol zastreliť psa? To som nejako nepochopila. Nášho lenivého Filipa, ktorý sa túlal po ulici, tiež zastrelili.
Pud tebazáchovy - najromantickejšia spomienka a ona si nepamätá, kto to povedal? To mala toľko chalanov, že ich nevie rozoznať? Ale predsa len, keby to bola moja najromantickejšia spomienka, určite by som si pamätala, s kým som ju zdieľala.
Táto poviedka mi nesadla. Asi to nie je príliš objektívny názor, ale tak keďže ja som jediná hodnotiaca na mojom blogu, iný sa odo mňa veľmi očakávať nemôže. Aj keď... dá sa vôbec v takýchto súťažiach hodnotiť objektívne?
Zápisky z konca ma nenadchli preto, lebo tam neboli dialógy, viem, že nie je nutné, aby tam boli, ale aj tak mi chýbali. Nebola tam žiadna vec, kvôli ktorej by som chcela čítať ďalej. Pripadalo mi to nezaujímavé a prvú polovicu som nechcene vždy prirovnávala k filmu 2012. Vadilo mi, ako sa niekedy splietala slovenčina a angličtina a bolo tam veľa nespisovných výrazov. Napríklad Boha nazvať "bro" sa mi zdalo v tomto prípade úplne nevhodné. Bola sama, sledovala všetok ten chaos a čakala na koniec. No pripadalo mi to skôr, ako keby si zo všetkého robila dobrý deň, čo príbehu nedodalo žiadnu vážnosť a pripadalo mi to ešte absurdnejšie.
Ten koniec ma zarazil a tak nejako neviem, čo si mám o celom príbehu myslieť. Zmiatol ma.
Koľko ľudí, toľko chutí, možno by mali ostatní na túto poviedku iný názor. Som zvedavá, čo na ňu povie Moon.



Dievčatám ďakujeme za účasť a ceníme si, že sa rozhodli téme Katastrofy venovať nejaký ten čas a poslali nám to. Držíme im palce a dúfame, že sa zapoja aj do ďalších súťaží, ktoré s Moon chystáme.


1 komentár

  1. Ďakujem za milé (a stručné :D) hodnotenie. A ďakujem aj za umiestnenie - poviedky rozhodne nie sú mojou silnou stránkou, čiže som tak akosi prekvapená. Ale toho zajtrajšieho zverejnenia sa vcelku obávam :D

    OdpovedaťOdstrániť