Elise Kova | Prvá veterná čarodejnica

Elise Kova | Prvá veterná čarodejka | Mágia živlov I. | 368 strán | CooBoo | Goodreads | Martinus 

Prvá veta: Letné búrky boli v hlavnom meste bežné. 

Na CooBoo tour sme dostali od vydavateľstva skvelý merch, v ktorom bolo okrem iného i USB s ukážkami z nových knižiek, čo majú vyjsť tento rok. Jednou z nich bola Prvá veterná čarodejka. Pár kapitol a krásna obálka ma natoľko upútali, že som si príbeh musela prečítať. 
Hlavnou postavou je veterná čarodejka Vhalla, ktorá sa akosi nevie vyrovnať s tým, že jej poslaním nie je stráviť zvyšok života v knižnici. Pokladá sa za obyčajnú, uprednostňuje svoj jednoduchý život a bezpečie kníh pred výnimočnosťou. Avšak napriek tomu, že sa svojmu dedičstvu bráni, nemôže ignorovať, kým je. Nerobí to ani Veža mágov, ktorá ju chce získať k sebe za každú cenu, alebo princ Aldrik, budúci kráľ ríše a zhodou náhod aj jeden z najmocnejších mágov.
Táto kniha sa čítala sama – to je prvé, čo mi napadne, keď si ju vybavím. Netuším, ako ani kedy som sa dostala na poslednú stránku. Autorka má neuveriteľne chytľavý štýl písania a ak niekto dokáže pripútať čitateľa na tak dlho ku knihe, má spolovice vyhraté. Obzvlášť zaujímavé je, že kniha nie je nijako výnimočné akčná, postavy sa nezapájajú do bojov v každej druhej kapitole, ako by to niekto očakával pri podobnej tematike. Väčšina príbehu je skôr oddychovým predstavením autorkinho sveta. Spoznávame Vhallu, Aldrika a ďalšie postavy. Zoznamujeme sa s prostredím či máme postupne naservírované informácie o fungovaní mágie. Je neuveriteľné, že počas čítania som sa ani raz nenudila. Akčnejšie to totiž začalo byť až ku koncu, no vôbec mi to neprekážalo. 
So svetom v knihe sme sa neoboznámili do najmenších detailov. Autorka sa sústreďovala viac na postavy a na Vhallin vnútorný boj so svojou podstatou. Páčilo sa mi to oveľa viac, než čítať o dlhočiznej histórii kontinentov. Informácie boli dávkované postupne a iba tie najpodstatnejšie a najzaujímavejšie – o minulosti mágie. O čarodejniciach som dávno nič nečítala, takže neviem povedať, nakoľko bol ten nápad ohraný, no ja som si ho obľúbila. Záleží v prvom rade na spracovaní, ktoré bolo úžasné.
Hlavná hrdinka Vhalla pôsobí zo začiatku ako sivá myška. Je až príliš obyčajná. Opisuje ju tak autorka a aj sama sa tak vníma, preto bolo pre mňa náročnejšie pochopiť, že upútala u princa (princov) a kolegu taký záujem. SPOILER: Aldrika ešte ako-tak pochopím, ale čím to je, že sa s ňou z ničoho nič skamarátil jeho brat? Je za tým niečo viac, čo ešte autorka neodhalila? KONIEC SPOILERU. Chápem, že je po storočí a pol prvá veterná čarodejka, čo je, samozrejme, výnimočné, ale napriek tomu som si nevedela pomôcť a občas sa samej seba pýtala: Čo na nej vidia? 
Dúfam, že vývoj Vhallinho charakteru sa výraznejšie prejaví v pokračovaní, lebo sa neviem rozhodnúť, ako vnímam túto hrdinku. Rozhodne sa mi neprotiví, ale zatiaľ ma ani ničím neohúrila. Je proste nemastná-neslaná. A keďže príbeh je taký super, mám vysoké očakávania.
Postavu Aldrika som si veľmi obľúbila. Nejde o typického princa. Je to skôr drsný samotár, ktorému nie vždy docvakne, že aj slová môžu ubližovať a nie iba jeho mágia. Postupne sa nám však otvára, ukazuje svoju citlivejšiu stránku a z neho a Vhally sa stávajú priatelia. Magické puto, ktoré Vhalla nevedomky vytvorila pri záchrane jeho života, im nedáva veľa možností, ako pred tým druhým uniknúť a obaja chápu, že najlepšie bude, ak nájdu spoločnú reč. 
Ich vzťah je veľmi vratký, má iskru a nejde o žiadnu instalove, za čo autorke tlieskam. Je osviežujúce čítať knihu, v ktorej sa hlavní hrdinovia nemilujú na život a na smrť po tretej kapitole. 
Vedľajšie postavy mi až tak neutkveli v pamäti. Priznám sa, že Sareem a Roan (Vhallini priatelia) ma skôr rozčuľovali, a netušila som, čo si mám myslieť o princovi Baldairovi, ale verím, že aj toto neprebádané územie autorka preskúma v pokračovaniach, keďže ide o zaujímavú postavu. 
Knihe musím vytknúť akurát predvídateľnosť. Našlo sa pár vecí, čo som nečakala, ale to, akým smerom sa bude dej uberať v závere, som predpokladala pred polovicou. Príbeh bol jednoduchší a priamočiary, nemusela som namáhať mozgové závity uvažovaním, kam to všetko asi smeruje. Avšak nejde o nič, čo by som neprehrýzla. Veľa kníh je na tom v predvídateľnosti oveľa horšie a nemajú autorkin pútavý štýl, ktorý spôsobí, že ako čitateľ odignorujete všetky nedostatky a budete myslieť iba na pokračovanie. 
Zhrnutie: Túto knihu som si nesmierne užila. Čítala sa mi ľahko a rýchlo. Autorka má úžasne chytľavý štýl písania, ktorý vynahrádza nedostatky. Postavy sú sympatické, svet mágie si ma hneď získal. Knižka nie je veľmi akčná, sústreďuje sa na Vhallin vnútorný boj so svojou podstatou a na spoznávanie postáv, čo mi však absolútne neprekážalo. Je to veľmi sľubný začiatok série. Neviem sa dočkať pokračovania.
Moje hodnotenie:

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu ALBATROS MEDIA.

4 komentáre

  1. O tejto knihe som už čítala všeličo, asi bude najjednoduchšie sa presvedčiť na vlastnej koži. :D Tvoja recenzia ma rozhodne povzbudila a teším sa, že tam nie je insta-love. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ani nehovor. čakala som instalove a vôbec to tak nebolo. Veľmi príjemné osvieženie oproti iným knihám. Už sa veľmi teším na dvojku.

      Odstrániť
  2. Ja ju mám v pláne, hneď ako spravím poslednú prekliatu skúšku :D A neviem sa dočkať. Recenzie sú rôzne, tak som zvedavá ako to sadne mne, tak snáď nesklame :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Držím palce na skúške a hádam sa ti bude kniha páčiť. :D

      Odstrániť