Mary E. Pearson | Zradné srdce

Mary E. Pearson | Zradné srdce (Kronika pozostalých #2) | 370 strán | CooBoo | Goodreads | Gorila | Martinus 

Prvá veta: Jediný rýchly čin.

K Falošnému bozku som sa po prvýkrát dostala, keď vyšla kniha v CooBoo. Samozrejme, predtým som o nej už čo-to počula, ale nikdy som sa do nej nepustila. Som však nesmierne rada, že bola preložená do slovenčiny, pretože je to rozhodne niečo, čo výrazne obohacuje YA fantasy žáner a otvára tak bránu do nového sveta aj slovenským čitateľom.
Jednotku som si užila a pri tom konci by človek najradšej siahol po pokračovaní, ktoré sa ku mne dostalo aj v anglickej, aj slovenskej verzii. Tie obálky sú jednoducho nádherné a upútajú na prvý pohľad. Knižku taktiež dopĺňa mapa sveta, aj keď pri tejto časti nie je zase taká potrebná, keďže sa dej odohráva vo Vende, v krajine nepriateľov, kde sa Lia a Rafe stávajú väzňami. Musia spraviť všetko pre svoju záchranu a aj keď to nemajú jednoduché, veľmi sa mi páčilo, ako to autorka všetko vymyslela. 
Prvý diel nebol až taký prešpikovaný akciou a rovnako je na tom dvojka. Autorka sa nezameriava na veľké boje, príbeh sa odsýpa skôr pomalšie. To však nie je nevyhnutne zlá vec. Postavy sa mi zdali komplexné a môžeme pri nich sledovať viditeľný vývoj od prvej časti, obzvlášť pri hlavnej hrdinke. Nie je to typická rozmaznaná princeznička, jasne vidieť, ako ju udalosti z Falošného bozku zmenili a posunuli ďalej. Najviac ma však na nej zaujalo to, ako vie rýchlo zapadnúť. Dostala sa do nepriateľského sveta, v ktorom nie je miesto na žiadne chyby. Za každú cenu chcela prežiť. Postupne si uvedomovala, ako jej záleží na jej krajine aj ľuďoch. Zmenili sa jej priority. 
Stále sa neviem rozhodnúť, či mi v tejto sérii prekáža očividný milostný trojuholník, ale skôr asi nie. Predsa len, zdá sa, že Lia má dosť jasno v tom, s kým chce byť a iba v niektorých momentoch sa dostala do situácií, kde v tom mala trochu guláš. Je to vlastne super, pretože ide o rozhodnú postavu, ktorá mala iba občas slabé momenty, predsa len je mladá, ale zato nebola ako iné baby z YA, ktoré dokážu meniť rozhodnutia, hlavne ohľadom lásky, z jednej strany na druhú. 
Veľký vplyv na to, ako rýchlo som čítala, mal aj prvok tajomna, do ktorého je zahalený celý príbeh a to iba vďaka Liinmu záhadnému daru. Stále akosi nerozumiem, o čo tu vlastne ide, ale to je na tom zrejme najzaujímavejšie. Že existuje. Je súčasťou tohto sveta aj hlavnej postavy, ktorá sa ho však vytrvalo snaží pochopiť, použiť vo svoj prospech. Lia nemá až také neuveriteľné schopnosti, žiadna Wonder Woman z nej nebude, no je zaujímavé, že aj keď sa o tajomnom dare len šepká, dokáže upútať davy, získať si rešpekt ľudí a dokonca aj krutého vodcu Vendy. Lia si to veľmi dobre uvedomuje. Zaplieta sa do zložitej politickej hry, v ktorej môžu vyhrať len tí najlepší. 
Rafe a Kaden za ňou nezaostávajú. Rafe je... no proste Rafe. Ktorý čitateľ ho nemá rád, že? A Kaden, chvíľu mi prekážal, ale potom zase nie a obľúbila som si ho hlavne pre jeho neistotu v rozhodovaní sa. Bola to veľmi dôveryhodne opísaná postava. Neustále akoby bojoval medzi tým, čo sa mu zdalo správne, a tým, čo pokladal za povinnosť vzhľadom na jeho minulosť a oddanosť Vende aj Komizarovi. Jeho príbeh mal toho veľa čo ponúknuť. 
Celkovo sú hlavní hrdinovia dynamické trio a bavilo ma sledovať ich interakcie, či už medzi sebou, alebo s ostatnými postavami. 
Napriek tomu však musím povedať, že táto časť ma asi bavila o niečo menej ako jednotka, zdala sa mi akási pomalšia. Akcia tú síce až tak nechýbala, ale možno by som zopár takých rýchlejších scén uvítala namiesto riešenia intríg a namiesto slovných súbojov, ktoré mali zastúpenie v hojnom počte. 
Koniec mi opäť vzal dych, bol skvelý, ale zároveň nútil čitateľa hneď siahnuť po pokračovaní. To som hľadala ešte zúfalejšie ako po Falošnom bozku
Zhrnutie: Pokiaľ ste fanúšikmi YA high fantasy, táto séria by vám určite nemala ujsť. Rozhodne stojí za to.
Moje hodnotenie:
Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu ALBATROS MEDIA

2 komentáre

  1. Hm, ten pomalší dej a milostný trojuholník ma od série priebežne odrádzajú, ale zase - toľko skvelých ohlasov! Tuším si ju predsa len nesmiem nechať ujsť.:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som veľmi rada, že som po sérii siahla. :) Je to príjemné čítanie.

      Odstrániť