Falošný bozk

Mary E. Pearson | Falošný bozk (Kronika pozostalých #1) | 377 strán | CooBoo | Goodreads | Gorila | Martinus
Prvá veta: Dnes nadišiel deň, keď tisíce snov zhynú a jeden sa zrodí. 

High fantasy o princeznej, ktorá utečie, aby sa nemusela vydať za princa z druhého kráľovstva? Je to síce otrepaný motív, ale aj tak málo stačí na to, aby moje srdiečko zaplesalo radosťou. Keď som sa dozvedela, že kniha sa bude prekladať do slovenčiny, tak som sa rozhodla trpezlivo počkať na náš preklad a vyplatilo sa. 
Kniha sa zameriava na princeznú Liu, na Princa a Zabijaka. Mená Princa a Zabijaka vám neprezradím, pretože práve najväčším lákadlom prvej polovice knihy je to, že hádate, kto je kto. Čakala som nejaký otrepaný bermudský trojuholník, prvých pár kapitol mi dokonca zopárkrát zablikal v hlave alarm, no kríza bola rýchlo zažehnaná. Neviem ako vy, ale mňa to neskutočne bavilo. Akcia a vlastne akékoľvek dianie bolo v prvej polovici knihy potlačené do úzadia a celkové napätie deja budovalo hlavne čitateľské tipovanie ohľadom toho, ktorý z dvoch chalanov je Princ a ktorý Zabijak.
Autorka týmto spôsobom veľmi úspešne zakryla pomalé tempo knihy. Ja som si uvedomila až na konci, že prvá polovička bola v podstate o ničom. Týkala sa len toho, ako sa Lia skrývala v krásnej dedinke a pracovala v hostinci so svojou kamarátkou Pauline. 
Mne zvyčajne pomalšie tempo neprekáža, pokiaľ má autorka dobrý štýl písania a vie upútať, čo Mary rozhodne vie. Povedala by som, že Falošný bozk je zaujímavá kniha len veľmi jemne poznačená fantasy prvkami a skôr sa v nej nájdu romantické duše. Myslím si však, že na svoje si čoskoro prídu aj fanúšikovia worldbuildingu a všemožných záhad, ktorými je opradená celá zápletka. Najväčšiu záhadu pre mňa predstavoval Liin dar. Netuším, čo presne to je. Viem len, že to nejako súvisí s predkami a so vznikom krajiny. Neskutočne ma zaujíma, ako to vypáli.
„A čo bohovia? Kde sa v tom všetkom nachádzajú oni?“ spýtala som sa.
„Rozhliadni sa okolo seba, dievča. Vidíš azda niečo, čo by nestvorili? Sú tam, kde sa ich rozhodneš vnímať.“
Lia je zaujímavá hrdinka. Ako jedna z mála mi neliezla na nervy. Princezné mávajú často... nežiadané vlastnosti, tejto sa to však netýkalo. Väčšinou som ju mala rada, zaujímal ma jej osud. Čo ma ale trochu iritovalo, boli jej sklony k perfektnosti. Zdalo sa, že Lia vie všetko. Je dobrá v obsluhovaní, je pekná, vie hádzať dýkou, vie narábať mečom, vie dobre jazdiť na koni, má dar, získala si pozornosť hneď dvoch chalanov aj prezlečená za slúžku. No, samozrejme, ovláda taktiež tie menej chlapčenské veci, ako napríklad vyšívanie.
Pokiaľ ide o Zabijaka a Princa, nemám k nim veľmi čo povedať. Oboch som si obľúbila a vážne by ma naštvalo, keby som si medzi nimi musela neustále vyberať. Spôsob, akým autorka niektoré veci vyriešila, mi veľmi vyhovoval.
„To všetko je súčasť sveta. Čo iné je mágia ako jeho spôsoby, ktoré sme ešte nepochopili?“
Pokiaľ ide o záporné postavy, ťažko sa určovalo, kto je hlavný záporák. Nevedia to postavy ani čitatelia. V prvej knihe sa to ani nedozvedia, pretože autorka sa zameriava na odlišné veci. 
Opisy krajiny aj postáv boli dobré. Našla som len niekoľko odsekov, ktoré sa mi zdali zbytočné alebo zdĺhavé, trochu škrtania by knihe neublížilo. To je však iba taká drobnosť a väčšina čitateľov si ju asi ani nevšimne. 
Falošný bozk je výborné čítanie. Stránky mi plynuli takmer samy a veľmi ma zaujímali osudy hlavných postáv. Tie vedľajšie si ma až tak nezískali, no postupom času sa to zmenilo. Po dočítaní prvej časti budete prahnúť po pokračovaní. Koniec vás nezanechá chladnými a užijete si dokonca aj niekoľko dojemných scén, pri ktorých si poplačete. 
Zhrnutie: Autorka vytvorila veľmi zaujímavý svet aj postavy. V knihe nájdete romantiku, dobrú zápletku i záhady. Trochu ma sklamal nedostatok akcie, ale chápem, že písanie akčných scén nie je silnou stránkou úplne každého autora a tuto to až tak neprekážalo. Aj napriek tomu sa to čítalo rýchlo. Pokiaľ sa vám páčili knihy: Red Queen, Snow Like Ashes, Throne of Glass či The Orphan Queen, mohla by vás osloviť aj táto.
Moje hodnotenie:
Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu ALBATROS MEDIA

Čítali ste Falošný bozk? Ako sa vám páčil?

Žiadne komentáre