Victoria Aveyard | Sklenený meč

Victoria Aveyard | Sklenený meč (Červená kráľovná #2) | Goodreads | Knihyprekazdeho.sk

Príbeh v jednej vete: Mare sa pokúša vyrovnať so svojimi schopnosťami a zároveň chce zachrániť "novú krv" pred pomstychtivým Mavenom. 
Prvá veta: Zaváham – handra, ktorú mi podáva, je čistá, ale stále páchne krvou.

 O recenzii na knižku Sklenený meč som uvažovala už nejaký čas. Tak trochu som mala problém sformulovať svoje myšlienky a do toho sa priplietlo ešte aj písanie bakalárky, takže som blog odstavila na nejaký čas bokom. 
Bolo to však aj na niečo dobré. Podarilo sa mi konečne v hlave nejako poskladať súvislí obraz o dobrodružstvách hlavnej hrdinky Mare. 
Červená kráľovná si ma získala ešte pred slovenským vydaním a nevedela som sa dočkať pokračovania. Nasadila latku tak vysoko, až som mala problém predstaviť si, že by ju mohla druhá časť prekonať. Čo sa jej ani nepodarilo. Práve naopak.
V druhej časti sa objavilo na môj vkus priveľa zbytočných opisov a postáv. Uprostred knihy boli v podstate tri kapitoly, v ktorých postavy len pobehovali po meste a nič nerobili. Ich cieľom bolo zachraňovať Červených so schopnosťami Strieborných, aj keď nie vždy sa im to darilo, pretože vražedný Maven s matkou im neustále hádzali klady pod nohy. Aj napriek tomu však v dvojke pribudla ohromná, dokonca až priveľká skupina ľudí so schopnosťami, v ktorých som mala totálny chaos. Spôsobilo to, že ma nijako nezaujali a nedokázala som prežívať s nimi ich útrapy ani radosť. Po dvoch dňoch, čo som knihu dočítala, som si nepamätala meno ani jedného z nich.
„Ešte slovo a zmením ťa na baterku.“
„Mala by si si vymyslieť nejaké nové hrozby.“
Tento problém sa však rozvinul do oveľa väčšieho. Dej sa v istých smeroch nedal predvídať, no zároveň ma ani trochu neohúril (nepočítajúc s tým koncom). Bolo to spôsobené tým, že tak ako autorka pridávala do príbehu nové postavy, pribúdali s nimi aj noví hráči, ktorí mohli ovplyvniť fungovanie v krajine. V niektorých scénach mi do očí bili podobnosti s marvelovskými X-menmi a s Hunger Games. Autorka sa úplne odklonila od atmosféry v prvej časti a viac sa priblížila tomu, čo sme to už raz mali. Veľmi ma to sklamalo a čakala som od príbehu viac. Chápem, že Hunger Games je výborná séria a veľa spisovateľov sa ňou inšpirovalo, ale pri tejto sérii som jednoducho očakávala viac. 
Druhý problém pre mňa predstavovala samotná protagonistka Mare s jej nezvládnuteľnými myšlienkovými pochodmi. Tak ako som ju v prvej časti obdivovala, tak mi teraz liezla na nervy. Myšlienky typu: „Som smrtiaca zbraň, som meč, ktorý všetkých postína, som najnebezpečnejšia osoba pod slnkom“ mi pripadali až absurdné, pretože keby bola naozaj taká mocná, zrejme by sa to na ich beznádejnej situácii odrazilo o niečo viac. Ale Mare nedodala svojím myšlienkam skoro žiadnu váhu svojimi činmi. Prišlo mi to, že má veľké reči (myšlienky), ale pritom aj tak nič poriadne nerobí a iba lamentuje nad tým, aký má hrozný život a koľko zodpovednosti leží na jej pleciach. Po dvesto stranách to začne byť vážne unavujúce. 
Stred knihy pôsobil rozťahane, upadal do stereotypu aj vďaka hlavnej hrdinke, utápajúcej sa vo vlastných úvahách o tom, aká je nepremožiteľná bohyňa.
„Nie je to niečo, čo môžeš ovládať, Mare,“ odpovie stále stojac obďaleč, „nevyberieme si, koho milujeme. Viac než čokoľvek iné si prajem, aby sme to vedeli.“
Jediným pozitívom, ktoré zachránilo celú druhú časť a nepremohla ma chuť vyraziť knihu z okna, bolo posledných osemdesiat strán knižky. Tam sa čítala takmer sama, postavy sa rozhýbali, nastalo zopár pekných zvratov a záver okamžite každého navnadil na to, aby sa pustil do pokračovania. Keby bola celá kniha taká ako posledné kapitoly, moje hodnotenie by vyzeralo úplne inak. Lenže nato, že má príbeh štyristo strán, je osemdesiat strán dobrého deja príliš málo a ja nemôžem s čistým svedomím hodnotiť knihu úplne pozitívne. 
Zhrnutie: Ak sa vám Červená kráľovná páčila, určite dajte šancu aj pokračovaniu, no pripravte sa na príval otravných myšlienkových pochodov protagonistky, na príval nových postáv, nových informácií a niektorých rozťahaných scén, ktoré sú však zakončené úctyhodne a navnadia na pokračovanie. Dúfajme len, že autorka nabrala druhý dych a trojka sa vyšplhá na rovnakú úroveň ako prvá časť. Tejto série by bolo vážne škoda.
Moje hodnotenie:

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu KNIHY PRE KAŽDÉHO.

Na stránkach majú dokonca veľký knižný výpredaj. Môžete tam nájsť niektoré super tituly za výborné ceny (zopár mojich návrhov):
Iskrivá - 4,99 €
Železná skúška, Medená rukavica - každá zvlášť za 2,99 €

8 komentárov

  1. Skvělá recenze :) Já zatím nečetla ještě ani Rudou královnu, ale na tuto sérii se určitě chystám. Jen je škoda, že na druhý díl jsem moc pozitivních recenzí neviděla :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem.
      A ja si myslím, že jednotka by sa ti celkom mohla páčiť, možno dokonca aj dvojka... minimálne ten záver. Ale tak no čo. veľa sérií dopadne tak, že druhú knihu majú o niečo slabšiu a potom sa to zase rozbehne. Veľmi dúfam, že aj toto je ten prípad a nebude to iba horšie.

      Odstrániť
  2. Jednotka ma veľmi očarila, ale ako vidím, v druhej časti to tak asi už nebude... určite po nej siahnem, no myslím, že teraz si s tým dám asi načas. :)
    Pekná recenzia :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som na tom bola podobne. Keď som videla prvé negatívne názory, dosť ma to odrádzalo, ale napokon som to dala a na trojku som zvedavá. Len keby bola celá kniha taká fajn ako jej koniec.

      Odstrániť
  3. zatim jsem oba dily hodnotila tak nejak prumerem, ale presto se tesim na dalsi dil .-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne sa jednotka páčila o dosť viac, ale jedine ten koniec dvojky to zachránil, som zvedavá na trojku. Dúfam, že bude lepšia ako táto časť.

      Odstrániť
  4. Ja momentálne lúskam jednotku, tá je fakt skvelá. Čítali ste aj trojku? Ak áno, sotjí to za to? Stojí za to pokračovať?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dvojka ma veľmi sklamala... v niektorých smeroch, ale napriek tomu som zvedavá na pokračovanie.
      Trojku som ešte nečítala, no plánujem. :)

      Odstrániť