Zo zákulisia príbehov #8: Reklama a váš príbeh

S Moon vám prinášame novembrový článok Zo Zákulisia príbehov. U mňa sa tento mesiac konala aj súťaž. Víťaza môžete nájsť na konci. Vybrať najlepšie drabble bolo ozaj ťažké, ale napokon sa nám to podarilo. Všetkým veľmi pekne ďakujem, že ste sa zapojili, a dúfam, že aj naďalej budete takto aktívne publikovať články v našom projekte.

Ako sa môžete zapojiť do projektu?
- mali by ste sa venovať písaniu a mať blog
- s Moon budeme rady, ak ako titulný obrázok použijete jeden z našich obrázkov
- stačí si skopírovať otázky a odpovedať na ne
- pridajte sa do linkovača, aby sme vedeli, ku komu máme zavítať a prečítať si jeho odpovede

Na čo je tento projekt dobrý?
Prostredníctvom neho vám chceme poskytnúť náhľad do "zákulisia" našich príbehov a dúfame, že rovnakú možnosť nám poskytnete aj vy. Podelíme sa s vami o skúsenosti, zaujímavosti a problémy v písaní, ale takisto položíme vám aj nám otázky, o ktorých by ste inak možno nerozmýšľali. Týmto by sme vám chceli pomôcť napredovať v písaní a takisto vám ukázať, že nie ste jediní, kto sa pasuje s podobnými strasťami alebo, naopak, sa raduje z podobných úspechov.
A, samozrejme, neminú vás ani nejaké tie drobné knižné odmeny. 


Reklama a váš príbeh

1. Ako by si jednou vetou opísal vlastný príbeh? 
Je o dievčati z modernej spoločnosti, ktoré si musí nájsť miesto v novom, nepoznanom svete. 

2. Píšeš si anotácie? Pokiaľ áno, zdá sa ti to jednoduché alebo práve naopak? 
Áno, píšem si ich. Síce to nie je dokonalé, ale týmto spôsobom má čitateľ aspoň približne prehľad, o čo v príbehu asi pôjde. Ja si vždy čítam ku knihám anotácie a tie veľmi často zavážia, či sa do knihy pozriem, alebo nie. 
Písanie anotácií je ťažké. Neviete, koľko informácií tam môžete odhaliť, čo je pre čitateľa najlákavejšie, a môže sa stať, že príbeh je dobrý, no anotácia zlá a tým pádom o čítanie nikto nemá záujem. 

3. Ako ti to ide s návrhmi obálok, máp či iných ilustrácií k príbehu? 
Zle. Píšem rada, ale na robenie obálok som totálny antitalent. V hlave mám určité predstavy, ibaže ani za ten svet by som ich nedokázala previesť do skutočnosti. Našťastie, mám super najlepšiu múdru šikovnú kamošku Michelle, ktorá okrem toho, že parádne píše, tvorí ešte aj nádherné obálky. Vytvorila obálky k VZA, k VZR aj VZO a pred nejakým časom dokonca perfektne vystihla môj šialený nápad s mapou (bolo to kritické, ešte aj rieky mi tiekli na kresbe zle), ktorú musela celú prispôsobiť veľkému spoileru. Verím, že jej to dalo kopu práce a doteraz sa na mapu pozerám a obdivujem ju. Stromy sa mi však stále nepodarilo spočítať. Možno raz... 


4. Propaguješ svoj príbeh prostredníctvom sociálnych médií? 
Áno, aj keď sa to snažím nepreháňať. Viem veľmi dobre, aké je to otravné, keď sa mi niekto pokúša nanútiť čítanie jeho príbehu. Neznášam to a dosť mi to samotný príbeh znechutí, pretože už len z toho, ako na vás niekto nalieha, si spravíte o autorovi zaujímavý obrázok. Občas som oslovila pár ľudí, či by nemali záujem prečítať si VZA, a buď chceli, alebo nie. Lenže už aj z toho som si obhrýzala nechty a tŕpla, či si tá osoba nepomyslí, že som otravná. Preto som rada, že sa našlo oveľa viac ľudí, ktorí mi napísali sami od seba. Som nesmierne vďačná za všetky názory, postrehy a kritiku. Pomohlo mi to upraviť rukopis a pohnúť sa vpred. 
Najviac svoj príbeh propagujem zrejme na blogu a na Goodreads. Občas sa ozvem s novinkami na Facebooku, ale to je asi tak všetko. Instagram nemám, na Twitteri sa mihnem výnimočne a moje galérie nájdete akurát na Pintereste, aj keď mám dojem, že tie majú väčšiu hodnotu pre mňa než pre čitateľa, ktorý si zrejme polku pinov s mojím príbehom vôbec nespojí. 

5. Ako príbeh propaguješ? (ukážky, citáty, články o pokrokoch, videá, v ktorých čítaš úryvky, atď) 
Väčšinou prostredníctvom článkov, v ktorých spomeniem pokroky. Keď sa mi podarí nájsť nejaký citát, ktorý neobsahuje kopu spoilerov, tiež ho občas hodím na net. Jednu takú dlhšiu ukážku som dávala hore teraz nedávno, tú nájdete na FB na našej stránke s Moon. 
Vždy som mala sen, že si k vlastnému príbehu nafotím nejaké parádne fotky. Toho sa však pravdepodobne ešte tak skoro nedočkám, pretože ako sa poznám, potrebovala by som k tomu všelijaké kulisy a ako na tú potvoru by som mala problém ich zohnať. Možno raz, keď nebudem mať celé dni čo robiť a budem sypať peniaze. Kúpim si dlhú červenú parochňu, nejaké handry z mojich predstáv, zopár mečov a dýk. 

6. Máš čitateľov a betareaderov? Ako sa ti s nimi spolupracuje? 
Najviac ovplyvnili moje písanie Moon, Michelle a spolužiačka Aďka. Vyhrabali mi v rukopise chyby, aspoň tie väčšie, aby som sa potom nemusela hanbiť, keby to čítali iní. Samozrejme, našlo sa kopu užitočných rád aj od ostatných čitateľov. Niektorí mi napísali názor do správy, do mailu, niektorí mi príbeh ohodnotili a boli aj takí, čo sa už neozvali. Ale s tým zrejme treba počítať, nikdy sa váš príbeh nebude páčiť každému a v dnešnej dobe, keď je knižný trh zahltený obrovským množstvom titulov, som neskutočne vďačná za osôbky, ktoré si spravili čas na dielo, ktoré ani nevyšlo, a ešte sa aj namáhali so spätnou väzbou. 

7. Mal by si odvahu poslať rukopis do vydavateľstva? 
Raz som poslala do Slovartu rukopis, ale to som mala pätnásť a nie je to práve svetlý moment mojej existencie. Bola som natoľko šikovná, že som tam nestrčila sprievodný list a ani kontakt. Teda niežeby to nejako zavážilo, ten rukopis bol strašný. Je veľa mladých, ktorí žijú v ilúzií, že napísali peckové dielo a sú presvedčení, že z nich bude slovenská Rowlingová. Týmto si asi prešlo viac autorov, až kým spolu so mnou nedrisli tvrdo na hubu a nezistili, že vydavateľstvo z ich diel nebude padať na zadok. Je to skôr naopak, autor bude padať na zadok, keď mu odniekadiaľ nejakým zázrakom odpíšu aspoň to, že nemajú záujem. 
Na vydanie VZA som jednu ponuku dostala, ale tá mi vôbec nevyhovovala a chceli odo mňa zacvakať nemalú sumu prachov. Očividne im z mojej správy nedošlo, že nie som milionárka. 

8. Máš vlastný web/blog zameraný len na tvoje príbehy? 
Nie. O mojom príbehu nájdete najviac informácií tu na blogu alebo na Goodreads.
Minulý mesiac som organizovala súťaž, v ktorej ste mali napísať drabble. Zúčastnených síce nebolo veľa, no napriek tomu boli vaše práce veľmi dobré a s Moon sa nám vyberalo naozaj ťažko. Vo výbere sme sa vlastne nezhodli, takže napokon rozhodol tretí hlas nezainteresovanej osoby, a to konkrétne blogerky Neliss, za čo jej veľmi pekne ďakujem.

Víťazom autorského balíčka sa napokon stáva: 
Lulu


Otázky na skopírovanie:
1. Ako by si jednou vetou opísal vlastný príbeh?
2. Píšeš si anotácie? Pokiaľ áno, zdá sa ti to jednoduché alebo práve naopak?
3. Ako ti to ide s návrhmi obálok, máp či iných ilustrácií k príbehu?
4. Propaguješ svoj príbeh prostredníctvom sociálnych médií?
5. Ako príbeh propaguješ? (ukážky, citáty, články o pokrokoch, videá, v ktorých čítaš úryvky, atď)
6. Máš čitateľov a betareaderov? Ako sa ti s nimi spolupracuje?
7. Mal by si odvahu poslať rukopis do vydavateľstva?
8. Máš vlastný web/blog zameraný len na tvoje príbehy?

2 komentáre

  1. Haha, až tie stromy raz spočítaš, tak sa podeľ o číslo :D Škoda, že som ich nerátala, keď som ich tam jeden vedľa druhého kreslila :D

    Anotácie sú ťažké. Myslím, že na to musí byť človek vytrénovaný, aby ju dokázal napísať a aby bola napísaná dobre. Povedala by som, že autori by to možno ani byť nemali, pretože my predsa len nemáme skúsenosti s marketingom (ak ho zrovna niektorí teda nevyštudoval) a nevieme, čo by reálne mohlo čitateľa osloviť. Veď niektoré anotácie znejú tak skvelo a potom pri čítaní zistíš, že sa v nej točili okolo jednej malej veci, ktorá je v samotnej knihe zanedbateľná alebo bola iba zbytočne nafúknutá. Inak tie fotky by som chcela vidieť - dúfam, že sa ti raz podarí zohnať správne "kulisy" a niečo nafotíš. A možno ti ani netreba kulisy, stačí ti vypožičať nejaké šaty a parochňu a slovenská príroda sa postará o zvyšok :D Jedine ak by si chcela fotku pri sekvojách, to by si asi hľadala dlhšie :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to určite áno, ale niekedy, aj keď je za to človek platený vo vydavateľstve, tie anotácie bohvieako nevyznievajú. Autor by si ich zrejme písať nemal, no ak mu ju nikto iný nenapíše a chce, aby čitateľ aspoň približne tušil, do čoho sa púšťa, myslím si, že vtedy sa to oplatí risknúť :D
      Tak les je samozrejmá kulisa, tie tú máme super, keď by som fotila, určite práve tam... u nás na dedine v lese. Ale ja by som aj tak chcela milión ďalších vecí, ktoré by sa mi k tomu hodili :D

      Odstrániť