Zo zákulisia príbehov #5: Plot Bunnies

Keďže minulý mesiac som mala nabitý a nestíhala som sa skoro ani učiť na skúšky, blog sa akosi dostal do úzadia a s Moon sme nepublikovali ani májový článok. Priznajme si to, po tej aprílovej téme, ktorá nám poriadne roztočila závity, možno aj menšia pauzička padla vhod. 
Lenže dnes som bola konečne odovzdať výkazy a najbližšie tri mesiace do školy ani nepáchnem. Plánujem totiž využiť voľný čas na doháňanie knižných, blogových aj autorských restov. 
Stavím sa, že nebudem jediná. 

Ako sa môžete zapojiť?
- mali by ste sa venovať písaniu a mať blog
- s Moon budeme rady, ak ako titulný obrázok použijete jeden z našich obrázkov
- stačí si skopírovať otázky a odpovedať na ne
- pridajte sa do linkovača, aby sme vedeli, ku komu máme zavítať a prečítať si jeho odpovede

Na čo je tento projekt dobrý?
Prostredníctvom neho vám chceme poskytnúť náhľad do "zákulisia" našich príbehov a dúfame, že rovnakú možnosť nám poskytnete aj vy. Podelíme sa s vami o skúsenosti, zaujímavosti a problémy v písaní, ale takisto položíme vám aj nám otázky, o ktorých by ste inak možno nerozmýšľali. Týmto by sme vám chceli pomôcť napredovať v písaní a takisto vám ukázať, že nie ste jediní, kto sa pasuje s podobnými strasťami alebo, naopak, sa raduje z podobných úspechov. 
A, samozrejme, neminú vás ani nejaké tie drobné knižné odmeny.


PLOT BUNNIES

1. Máš nejaké plot bunnies popri hlavnom príbehu?
A kto nemá? V mojej hlave sa odvíja jeden hlavný príbeh a niekoľko vedľajších, ku ktorým som sa však ešte nedostala. Tieto nápady si buď zapisujem, alebo dúfam, že ich nezabudnem. Väčšinou sa mi však stáva to druhé a potom si nadávam, že som si ich nezapísala. Lenže po nejakom čase sa náhodou objaví nejaká drobnosť, niečo, čo vidím alebo cítim, a to mi môj nápad úplne nečakane pripomenie.

2. Čo robíš, keď ti napadne super námet na príbeh, ale nechceš ho hneď riešiť, lebo práve na niečom pracuješ? 
Keď je to nápad, ktorý sa mi zdá veľmi dobrý, čo najpodrobnejšie si ho niekam zapíšem, ale väčšinou, keď sa k nemu po nejakom tom roku dostanem, tak už sa mi vôbec nezdá taký super. Tie najlepšie nápady, ktoré som ešte nemala možnosť napísať, mám stále v hlave a v temnom zákutí mysle sa mi rozvíjajú popri hlavnom príbehom Kroniky strateného impéria. Lenže kým dokončím KSI, ešte aj to mi potrvá dosť dlho, takže nejako výrazne o iných príbehoch zatiaľ neuvažujem.

3. Vedela by si písať dva alebo viac príbehov naraz?
Nie. Skúšala som a tento spôsob mi nesedí. Pokiaľ som písala VZA alebo VZR a dostala som do toho nejaký schopný nápad, tak som rozpísala niečo ďalšie a VZA s VZR išlo úplne do úzadia. Nevedela som napríklad urobiť to, že jeden deň som písala VZA a druhý deň niečo úplne iné, čo nemá s VZA nič spoločné. Aby som sa vedela naplno ponoriť do príbehu, nesmiem ich riešiť viac naraz, lebo potom sa to odrazí aj na kvalite. 

4. Kde si ukladáš nápady?
Stále so sebou nosím malý zápisníček na nápady, okrem toho mám jeden veľký zošit doma, kam si tiež všetko píšem, a keď potrebujem niečo zapísať, ale nemám po ruke zošit ani zápisník, tak na stole sa mi povaľujú farebné papieriky a nápad poputuje na ne. Papieriky vyhodím až vtedy, keď si nápad zapíšem do zošita. Ja mám vlastne vo všetkom dosť veľký chaos, ale zároveň je to taký môj poriadok, v ktorom sa nikto okrem mňa nevyzná. V zložke Kroniky mám napríklad 1200 súborov a aj napriek tomu, že pri nich je dátum, stavila by som sa, že by v tom mojom bordeli nikto nevyhrabal najnovšiu verziu. 

5. Aký je najšialenejší alebo najbizarnejší nápad, ktorý ti napadol na príbeh? 
Raz som sa pohrávala s myšlienkou napísať príbeh, ktorý sa celý odohráva iba v jednom dome. Už som si aj spravila nejakú tú osnovu,  ale napokon sa mi to celé akosi znechutilo a nedostala som sa k tomu.


6. Aký príbeh by si v budúcnosti chcela napísať (netreba nič konkrétne, len nejaké záchytné body)?
Jedného dňa by som chcela napísať NA z budúcnosti (ani neviem, či to môžem nazvať dystopiou alebo utópiou... skôr to druhé), ktorá by sa však až tak nesústreďovala na odpor voči systému a na vojny vo svete, ale skôr by zachytávala život ľudí v budúcnosti, ako sú ovplyvnení technickým pokrokom, novým usporiadaním sveta a novými hodnotami, ktoré zastávajú v tejto pozmenenej spoločnosti. Keďže rada posúvam hranice predstavivosti, chcela by som zachytiť akúsi alternatívnu budúcu realitu, v ktorej si ľudia uvedomujú, že svoje úsilie musia sústrediť na záchranu planéty a nie na výrobu vojnových zbraní, ktoré by viedli k ich záhube. 
Svet je preľudnení, poznačení vojnami, obrovským sťahovaním národov, hladovaním, vyčerpaním prírodných zdrojov, topením ľadovcov, stúpaním hladiny morí, rozširovaním púští, toxickým vzduchom, nie je dostatok priestoru na uskladňovanie odpadu...  
Vytvorím generáciu odhodlanú nájsť riešenie na všetky tieto problémy. 
Otázky na skopírovanie:
1. Máš nejaké plot bunnies popri hlavnom príbehu?
2. Čo robíš, keď ti napadne super námet na príbeh, ale nechceš ho hneď riešiť, lebo práve na niečom pracuješ?
3. Vedela by si písať dva alebo viac príbehov naraz?
4. Kde si ukladáš nápady?
5. Aký je najšialenejší alebo najbizarnejší nápad, ktorý ti napadol na príbeh?
6. Aký príbeh by si v budúcnosti chcela napísať (netreba nič konkrétne, len nejaké záchytné body)?
Boli ste aj vy počas mája takí zaneprázdnení? Pocítil to aj váš príbeh alebo ste mu, naopak, venovali čo najviac pozornosti a stíhali ste sa venovať taktiež blogu?


11 komentárov

  1. Mám sa cítiť blbo, že som si slovné spojenie "plot bunnies" vyhľadávala na Internete, pretože som nemala absolútne tušenie čo to je? :D
    Túto časť aspoň určite spravím, nepotrebujem na to do detailov premýšľať nad svojimi príbehmi.
    A úprimne, ja počas roka nestíham písať - popri škole totiž nestíham takmer nič. Dosť to pociťuje aj môj blog.
    Tak sa drž, nech to všetko postíhaš. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Necíť sa blbo, ja som sem zabudla dať vysvetlenie, ale Moon ho má. Inak ja som to tiež nevedela, až kým mi o tom Moon nepovedala.
      Ale teraz to sem neviem pridať, lebo mám na prd net a budem rada, keď sa mi postne koment :D
      No ja mávam už niekedy zo školy také nervy a písanie mi veľmi pomôže dostať to zo seba, takže keď dlho nemôžem písať, nedá sa so mnou vydržať :D

      Odstrániť
  2. Mám dojem, že sa v mnohom zhodneme - nedokážem sa venovať inému príbehu, keď mám jeden rozpísaný. Skúšala som to, lenže nakoniec som sa zakaždým vrátila k tomu pôvodnému - ak niečo, tak mi tie "iné" príbehy akurát tak pripomenuli, prečo mám ten pôvodný tak rada a prečo ho potrebujem dokončiť. Osobne ale nie som taká kreatívna ako ty a Simi, pokiaľ ide o zaznamenávanie si nápadov. A rozhodne nedokážem byť taká konzistentná. Ak sa mi niečo fakt páči, tak si to zapíšem do poznámok v PC, ale mnohé príbehy som si doposiaľ nespoznámkovala a žijú výlučne v mojej hlave, až sa sama čudujem, že si ich stále pamätám, keď si na ne náhodne spomeniem. Ale pokiaľ dostanem iba náhodnú myšlienku, väčšinou si ju zaznamenám do mobilu, keďže je to jediná vec, ktorú so sebou nosím úplne všade :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Na mobil som aj zabudla, tiež som si tam už nejaké veci zapisovala, ale skôr to bolo k VZA a VZR, nie k iným príbehom. Ale tak aj mne zostáva veľa príbehov v hlave, lebo sa mi ich nechce zapisovať a zase ak s tým začnem, tak potom ho už automaticky ďalej rozvíjam, čo nechcem, pretože teraz sa musím venovať Kronike :D aby som sa už konečne niekam pohla.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tvoje oddanie VZA obdivujem. Ja som v písaní stále roztekaná a striedam nápady ako ... mobily? =D Moje zajačiky ma naháňajú kým s nimi aspoň niečo nespravím a niekedy nedajú pokoj kým sa im plne nevenujem len aby odišli a zanechali ma z rozpísaným nápadom s ktorým neviem pohnúť. A to s tím zošitom si tiež neviem predstaviť. Určite to musí byť praktické, mať to pred sebou ale ja by som sa zbláznila z toho, že ak chcem niečo upraviť musím toľko prepisovať a ak chcem pridať novú myšlienku a nie je miesto ... Ja som rozmýšľala nanajvýš spraviť si takú tabuľu, s fotkami a špagátikmi a papierikmi aby bolo všetko prehľadné a zároveň inšpiratívne.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nie je čo obdivovať :D ja som len príliš tvrdohlavá na to, aby som to vzdala a nech sa deje hocičo, jednoducho túto sériu MUSÍM dokončiť. Bolo by pekne, keďže sa s ňou babrem už päť rokov.
      Čo ja viem... zošit je fajn. Akože necháp ma zle, ja mám milión súborov s nápadmi aj v compe, ale zošit je venovaným iba nápadom ku Kronike. Mám tam mapky, rodokmene, o postavách, časovú os, a zvyknem si tam odškrtávať aj to, čo už mám napísané... Vlastne v ňom mám rovnaký chaos ako vo všetkých dokmentoch, ale tak prvoradé je, aby som sa v tom vyznala ja :D
      Príbeh ale nikdy nepíšem do zošita, to by som sa zbláznila aj ja, pretože veľa mažem a škrtám, potom by sa to nedalo ani prečítať a okrem toho, rukou mi písanie ide dosť pomaly. Viem, že niekedy je to dobré, lebo som nútená viac uvažovať o tom, čo strčím na papier, lenže bojím sa, že mi ujde nápad.

      Odstrániť
    2. Nejako mi u teba na blogu zase nejde komentovanie :D

      Odstrániť
    3. Aj to je niečo. Aj to je fakt úžasné. Ja sa snažím byť detailná a realistická a všetko to ešte nenápadne a po troškách zakomponovať do deja ale keď pracuješ na príbehu už 5 rokov tak máš ... no, časovú os a rodokmene =D zatiaľ čo ak na tom nepracuješ ani jeden celý rok, máš jednoducho veľa poznámok, ktorými sa treba prebrodiť a dať im hlavu a pätu. Kreatívny chaos pozná každý správny umelec =D. Tak to som ani nečakala. Mne by nielenže ušli nápady, mne by ušlo akékoľvek zapálenie a viac premýšľať? Ja by som sa skôr chtiac-nechtiac zaoberala ako nečitateľne to vyzerá, či je to gramaticky správne vôbec, ako to budem musieť rozvrhnúť na stránke ... Haleluja počítačom jednoducho =D.

      (Ja viem! =( Tie komentáre ma raz privedú do šialenstva. Ale boli myslím preč len na chvíľu, všimla som si to celkom skoro. Menila som vzhľad a z nepochopiteľného dôvodu sa to rozhodlo zmeniť mi komentáre. Grrrrr.)

      Odstrániť
    4. A ja že iba ja mám takú smolu a keď chcem u teba niečo komentovať, iba mne to nejde :D Lebo inokedy, keď si kuknem článok a koment nechcem pridať, vtedy ho tam strčiť viem.
      To je určite naschvál :D

      Odstrániť
  5. Ja som asi jediná, čo sa na školu nesťažuje a rada sa učí úplne všetko. Vážne, drístanie vecí naspamäť je mojím koníčkom a žiadne predmety mi nerobia problémy, škola je pre mňa niečo ako relax :D :D
    1200 súborov? Páni... O mne všetci vravia, že som neporiadna a že si neviem organizovať veci, ale to je blbosť. Všetky osobnostné testy tvrdia opak a v čom ostatní vidia bordel, pre mňa je to organizovaný chaos.
    Myslíš, že príbeh, ktorý by sa odohrával celý v jednej izbe je geniálny neokukaný nápad. Keby si k tomu rozvinula nejakú zaujímavú fabulu...mohlo by to byť dosť hlbokomyseľné, na zamyslenie. Rodina, ktorá prišla o svoju slobodu a je prinútená žiť v jednej izbe...
    NA veľmi nemusím, ani motív budúcnosti, ale tvojmu príbehu by som šancu určite dala.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. AJ ja mám pocit, že si jediná. :D Ty si nejaká opačná, chcela by som mať tiež podobný prístup. Neviem, mne príde veľa vecí ako brutálna strata čas, lebo okrem celodenného vysedávania s trojhodinovými prestávkami medzi seminármi som už dávno mohla doma spraviť milión iných vecí.

      To by znelo zaujímavo :D ale neviem, či by som to ja nejako vedela zosnovať, keďže ja rada chodím po svete a skúmam nové miesta (v príbehu myslím).

      Odstrániť