J. R. Wardová | Králové bourbonu

J. R. Wardová | Králové bourbonu | The Bourbon Kings (The Bourbon Kins #1) | 466 strán | Baronet | Goodreads | Knihcentrum

Prvá veta: Nad líným proudem řeky Ohio visel závoj řídké mlhy a stromy podél Říční cesty na charlemontské straně zářily tolika odstíny svěží zeleně, že rozlišení jednotlivých barev vyžadovalo bezmála šestý smysl. 

Od Wardovej som ešte dávnejšie čítala jednu knihu, ale boli v nej časti, ktoré ma v čítaní úplne zabrzdili, až som ju nakoniec nedočítala. Už ani neviem, o čom presne bola (o upíroch?), ale pamätám si ešte tie pocity, minimálne z pasáží, ktorých čítanie som si užívala. Králové bourbonu ma zaujali anotáciou aj témou. Minulý mesiac som sa dostala ku knižke o bohatej smotánke (Paper Princess) a v podobnom duchu som pokračovala. 
Bradfordovci podnikajú s bourbonskou whisky a vzhľadom na to, že si žijú ako členovia kráľovskej rodiny, im tento biznis očividne veľmi dobre vynáša. Perfektne a nedotknuteľne však pôsobia iba navonok. Pravda je taká, že ak má niekto viac prachov ako menší európsky štát, nevie, čo s nimi a nezmestí sa do kože. Takže zatiaľ čo normálny smrteľník si také bohatstvo nevie ani len predstaviť, pre člena rodiny Bradfordovcov musí byť život na Zemi poriadnou nudou a potrebuje si ho nejako spestriť za každú cenu.
Autorke sa podarilo do knihy natlačiť toľko drámy, že som si doteraz myslela, že sa to ani nedá, ale jej sa to nejakým spôsobom podarilo dať dokopy a výborne prepojiť. Práve vďaka jej štýlu písania z knihy nevznikla nová argentínska telenovela, ale príbeh pôsobil veľmi reálne a zachytával všetky, temné i svetlé, stránky života. Vidno, že Wardová v písaní nie je žiadnym začiatočníkom, dokázala sa perfektne pohrať so slovami, so zápletkou aj s postavami. Nevedela som, komu môžem veriť, nevedela som dokonca ani len to, kto je mojou obľúbenou postavou, pretože sa moji obľúbenci v procese čítania neustále menili. Autorku som si vďaka predošlej knihe zapamätala aj podľa toho, že v texte využívala na môj vkus priveľa opisov.
„Snažíš se mě vychovávat?“
„Někdo to dělat musí.“
Kniha Králové bourbonu je dosť hrubá, takže som sa asi oprávnene obávala opisov, no po prelistovaní poslednej strany bolo jasné, že moje obavy sú zbytočné. Pri žiadnom z opisov som totiž nemala dojem, že by bol zbytočný a umelo predlžovaný. Presne zapadali na svoje miesto medzi dialógy a dej.
Pri tom všetkom, čo sa v príbehu dialo, som ani nemala čas zamýšľať sa nad tým, koľko sa toho dalo predvídať a koľko nie. Rôznorodé vzťahy postáv boli dôveryhodne vykreslené na pozadí pútavého deja a ku koncu do seba veľa vecí začalo zapadať, ale zároveň sa vynárali nové otázky, na ktoré zrejme dostaneme odpoveď až v ďalších častiach série. 


Hlavnými postavami boli Lizzie, záhradná architektka Easterly, a Lane, člen rodiny Bradfordovcov. Začiatok knihy na mňa pôsobil trochu mätúco a chvíľu som si bola istá, že som zabudla na prvý diel. Autorka ma uvrhla rovno do deja a v hlave sa mi vytvárali otázniky vždy, keď nenápadne odkazovala na Lizzienu a Laneovu tragickú minulosť. Príbeh sa totiž nezačínal typickým prvým stretnutím protagonistov, ktorí sa do seba hneď zamilujú a v druhej kapitole si to už rozdávajú. Autorka vystavala hlavnú romantickú líniu na vzťahu, ktorý už mal nejaké tie poriadne základy vytvorené dva roky pred aktuálnym dianím a aj keď som zo začiatku nestíhala držať s autorkou krok, nakoniec som sa jej tempu prispôsobila a čítanie plynulo jednu radosť. 
Vzťah Lizzie a Lanea sa mi nezdal nejako obzvlášť výnimočný v porovnaní s inými podobnými knihami, ale aj tak si ma získali. Na knihe však boli najväčším pozitívom vedľajšie postavy – oproti ich vzťahom sa Lizzie a Lane mohli niekam schovať. Od znásilnení, únosov, nemanželských detí až po samovraždy a vraždy sa tu objavilo asi úplne všetko.
„Ve své podstatě nejsi schopná monogamie, ba co víc, jsi příliš unuděná, než aby sis vážila trvalého vztahu. Já a ty se spolu můžeme čas od času pobavit, ale nikdy nepoctím děvku tvého kalibru svým příjmením.“
Postáv sa v knihe ukázalo dosť veľa, človek by aj čakal, že sa mu po pár dňoch v hlave pomiešajú, ale recenziu píšem s odstupom skoro troch týždňov a stále mám jasno v tom, kto je kto a kto sa ako volal, čo je dobré znamenie, lebo inokedy mi mená postáv vyšumia z hlavy krátko po dočítaní. Vďaka tomu sa mi darí rozlišovať medzi iba priemernými a fakt peckovými postavami. V knihe nebola žiadna z nich vyslovene dobrá alebo zlá, dostala som náhľad na ich kladné aj záporné vlastnosti, čo ich robilo ľudskejšími. Dokonalé postavy bez škandálov, ktoré môžu vyplávať na povrch, už v dnešnej dobe pokladá väčšina čitateľov za nudné. Wardová si nachystala niečo pre každú z nich. Ja osobne sa neviem dočkať hlavne toho, ako bude pokračovať vzťah Edwarda a Sutton alebo čo bude ďalej s Gin. 
Aj napriek tomu, že autorka jednotku až po okraj naplnila drámou a zápletkami, nemala som po dočítaní dojem, že nám už nemá čo povedať. Práve naopak, predpokladám, že v druhej časti sa môžeme tešiť na ešte viac dobrodružstiev. Zároveň však dúfam, že tento raz Edward a Gin dostanú viac priestoru na to, aby sa prejavili. 

Zhrnutie: Nie je to ľahké čítanie. Ak je však vaša tolerancia drámy vyššia, možno je táto kniha presne pre vás. Postavy majú pestré charaktery, čo z nich robí istým spôsobom dokonalých hrdinov, a dej je tiež výborne zvládnutý. Budú spokojní nielen fanúšikovia dobrého príbehu, ale aj všetky romantické duše. Autorka sa nikde zbytočne neodklonila od hlavnej dejovej línie a všetky scény boli spolu prepojené, vedúc tak k obstojnému záveru. Kniha je trochu zložitejšia, kvôli čomu by ju niektorí nemuseli pokladať za oddychové čítanie, ale ja som si príbeh náramne užila a dobre som si pri ňom oddýchla. Medzi písaním seminárok a robením prezentácií sa vždy treba nejako odreagovať alebo zabaviť a práve to mi Králové bourbonu ponúkli.
Moje hodnotenie:

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem online kníhkupectvu KNIHCENTRUM.SK

3 komentáre

  1. Úplne zdieľam tvoj názor na túto knižku. Ja mám na Wardovú slabosť - zamilovala som si aj jej Bratrstvo a aj Anjelov, no zároveň som si všimla, že Bratrstvo od 10. dielu pekne upadlo, čiže to už ani nečítam, škoda.
    Bourboňáci sa jej podľa mňa veľmi vydarili. Užívala som si drámy, napätie a zvraty. No a takisto dúfam, že Edwardovi sa bude venovať v následujúcich dieloch :3

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vidíš! Tá prvá kniha, čo som od nej čítala, to bolo tuším Bratstvo :D :D :D Ale s tým som uprostred nejako sekla. Toto je podľa mňa oveľa lepšie.

      Odstrániť
  2. Vôbec som neplánovala ttúto knihu čítať, lebo ma presne napadlo, že to bude len nejaká blbosť ako v telenovele ale poriadne som zmenila plány a fakt to vyzerá dobre :)

    OdpovedaťOdstrániť