Každý si zaslúži šťastný koniec

Stephanie Perkins | Isla a šťastné konce (Anna and the French Kiss #3) | 310 strán | CooBoo | Goodreads | Martinus | Knihcentrum.sk | Gorila

Prvá veta: Je půlnoc, hrozné dusno a po prášku na bolest s omamným účinkem bych se měla cítit uvolněně, jenže ten kluk – tam přímo tamhle - to je on. 

Isla študuje na americkej škole v Paríži. Už počas prvého ročníka sa v podstate zabuchla do tajuplného Josha s obrovským talentom na kreslenie, ale nikdy mu nedala najavo, ako sa cíti. Všetko sa zmenilo až v poslednom ročníku, keď si ju Josh konečne všimol. Isla si to ani poriadne neuvedomila a už boli vo vzťahu. Žila si vo svojej šťastnej bublinke, až kým sa opäť neobjavila realita a s ňou aj kopu problémov.

Knižka je naozaj skvelý záver romantickej trilógie, z ktorej som si užila všetky časti. Zvyčajne nie som fanúšikom kníh, kde sú v prvej časti nejaké postavy a ďalšie diely sú potom o ich kamošoch a takto to ide ďalej... Znudilo ma to napríklad pri Pushing the Limits, ale tuto, prekvapivo, nie. Všetky páry v trilógii mali niečo do seba a ich príbehy neboli presladené, ale zároveň sa tam tej romantiky našlo dostatok, takže zaplesalo srdiečko každej milovníčky romancí. 
Ja mám z čítania maximálne pozitívne dojmy. Toto je ten typ knižky, ktorá vám vyčarí úsmev na tvári, aj keď je vonku zamračené a vy viete, že už o pár dní sa vám začne škola. 
Isla bola trošku bláznivá, utiahnutá do seba, neistá a občas dosť paranoidná - mala v sebe presne to, čo každá druhá zmätená pubertiačka. Nepoznala svoje miesto vo svete a vďaka Joshovi si to konečne uvedomila a začala zisťovať, čo chce v budúcnosti robiť a aké má v živote poslanie. Bol to boj, často dosť bolestivý. Neistota z budúcnosti vie narobiť poriadnu šarapatu v hlave, o tom vieme asi všetci to svoje, kvôli čomu často vyvádzame hlúposti a potom sa z nich snažíme poučiť. 
Bohužiaľ, takto vyzerá dospievanie a Isla sa mu, tak ako nikto z nás, nevyhla. 
Josh sa mi tiež získal. Ide o to, že nech by autorka spracovala hádam aj postavu priadneho zloducha, stále by nad ním všetky čitateľky vzdychali, aký je úžasný. To je jej talent. Vložiť do postáv tú iskierku svetla, ktorá nepriťahuje iba hrdinky, ale takisto skutočné ženské osadenstvo. Josh bol totálny introvert a najradšej sa zahrabal vo svojich kresbách. Trápila ho situácia v rodine, cítil sa osamelo a po tom, čo mu odišli zo školy priatelia, sa všetko ešte viac zhoršilo. Škola ho nezaujímala a pravidlá mu tiež veľa nehovorili. 
S Islou sa pekne dopĺňali, asi preto tvorili taký super pár. Mali negatívne aj pozitívne stránky, takže som nemala dojem, že čítam rozprávkový príbeh o dvoch zaľúbencoch. Strany vďaka ľahkému humoru postáv a ich sviežim dialógom plynuli veľmi rýchlo, ale takisto som sa dočkala aj nádherných, nie príliš dlhých opisov New Yorku, Paríža či Barcelony. Spôsob, akým nás autorka preniesla do svojho sveta fantázie, bol neuveriteľný už len kvôli tomu, že vlastne opisovala skutočné miesta. Pekne spracovala detaily, ale na druhej strane neriešila úplne nepodstatné drobnosti, kvôli čomu by sa mohol čitateľ začať nudiť. 
Pol hviezdičky som sa rozhodla strhnúť iba za ten stred. Tam som sa na pár stranách dosť zabrzdila a zopár pasáží by som pokojne vyhodila. Nezachránil to ani kamarát Kurt, ktorý sa mi z počiatku dosť pozdával, no ako kapitoly plynuli, začínal mi trochu liezť na nervy. Isla je fakt skvelá kamoška, keď s ním mala toľko trpezlivosti, ale ja by som niektoré veci asi neprekusla. No inak to bola svojská, dobre spracovaná postava, ktorá sa nedostala do tieňa hlavného páru. Páčilo sa mi, že sa neriešili iba romantické vzťahy, ale aj tie kamarátske a rodinné. 
V závere knihy som mala pocit, že je všetko tak, ako má byť. Postavy dostali svoje šťastné konce a ako čitateľka som bola šťastná spolu s nimi – hádam to nebude nikto vnímať ako spoiler... každému musí byť jasné, ako sa to skončí už z názvu knihy. 
Odporúčanie: Je to proste roztomilá oddychovka pre dievčatá. Usmievate sa na každej strane a želáte si, aby sa aj váš životný príbeh skončil takto šťastne. Nečakajte žiadne prehnané zvraty ani akčné scény. Dostanete presne to, čo vám ponúka názov a anotácia, no aj napriek tomu si vás kniha získa.

Moje hodnotenie:
Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Albatrosmedia


6 komentárov

  1. Z tejto série som zatiaľ nečítala ani jednu knihu, aj keď som sa na to už párkrát chystala. Netuším, či to niekedy napravím, ale z tejto tvojej recenzie to znie ako taký fajn oddychový príbeh, ktorý nerozčúli :D No uvidíme, či sa k tomu niekedy dokopem :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mala by si, myslím si, že by sa ti to páčilo. Všetky tri časti sú také milé... nedá sa pri čítaní neusmievať :D

      Odstrániť
  2. Na Annu to nemalo, ale bolo to super :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Pekná recenzia! :)
    Zatiaľ som čítala iba Annu ale od Loly ma všetci odvrávali, že je nudná a o ničom tak som ju nečítala a k Isle som sa zatiaľ ešte nejako nedostala. Dúfam, že raz sa to podarí, lebo Anna sa mi celkom páčila. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To kto ťa odhováral? :O Vôbec to nie je nudné, aj Lola bola super! :D

      Odstrániť