Susan Ee | Svět poté

Susan Ee | Svět poté | World After (Penryn and the End of Days#2) | 317 strán | Český jazyk | Goodreads | Albatrosmedia | knihcentrum.sk

Prvá veta: Všichni si myslí, že jsem mrtvá.
Život Penryn je po udalostiach v hniezde jedna veľká katastrofa. Raffy si myslí, že zomrela, jej mama je ešte šialenejšia ako inokedy predtým a k tomu všetkému sa jej malá sestrička Paige zmenila na podivné monštrum so zubami ostrými ako žiletky a so stehmi po celom tele, ktoré ju zohavujú až tak, že dokonca ani Penryn si nie je istá, koľko v nej z toho malého dievčatka ešte zostalo.

Príbeh pokračuje tam, kde sa jednotka skončila. Penryn sa dostane so skupinkou ľudí na čele s Obim do úkrytu v bývalej škole, kde sa zloží v jednej z tried so svojou rodinou. Nie však nadlho. Ľudia sú nedôverčiví a paranoidní, po nepeknom útoku škorpiónov Paige utečie a Penryn s mamou a Clarou sa ju vyberajú hľadať.
V tejto časti sa vrátia staré postavy, ale vyvíjanie príbehu zahrňuje aj niekoľko nových. V centre pozornosti je napriek tomu Penryn, Paige a Raffy. V tejto časti sa na scéne náš sexy anjel dlhšie neukáže, ale čitateľ nebude určite o nič ukrátený, pretože jeho meč je po celý čas s Penryn a ukáže jej zopár flashbackov z minulosti.
Táto séria nie je pre slabé žalúdky. Obsahuje mnoho nechutných častí, nad ktorými sa ešte aj mne prevracali vnútornosti, rôzne anjelske experimenty, kopu krvavých kúpeľov a bezcitných nepriateľov, ktorí sú zväčša v prevahe. Odhliadnuc od faktu, že autorka zbožňuje zvrátenosti a rada ich sprostredkúva čitateľom, je to fakt skvelý príbeh. Pre mňa určite najlepší s anjelskou tematikou. Strany mi ubiehali jedna radosť a neustále sa niečo dialo.
I keď Penryn a koniec sveta zbožňujem, dlhšia pauza medzi čítaním spôsobila, že som mala zo začiatku menší problém sa do knihy vžiť. Ako pri väčšine kníh tu platí, že druhá polovica bola výrazne lepšia ako prvá, keď sa všetko ešte len rozbiehalo. Akcie a bojov si užijete až-až a popritom vám bude autorka nenápadne podsúvať nové informácie o postavách, vďaka čomu si vytvoríte v hlave komplexnejší obraz. Zrazu vám všetko začne zapadať na miesto a nebudete sa schopní od čítania odtrhnúť, až kým nepríde koniec a nevyroníte slzičku pri pomyslení na to, koľko mesiacov budete musieť čakať na záverečný diel (ktorý má mimochodom nádhernú obálku!).
Penryn je typ reálnej a pre mňa neutrálnej hrdinky. Padla mi do oka už len kvôli tomu, že mi nelezie na nervy. Nemňaučí, nelamentuje nad svojím osudom, ale robí všetko preto, aby prežila a pomohla iným ľuďom, pokiaľ jej to sily dovoľujú.
Vopred každého varujem, že ak očakávate nejakú presladenú romantiku, nedočkáte sa jej. Vzťah Penryn-Raffy je síce fajn a neviem sa dočkať, kedy sa tí dvaja dajú dokopy, ale pri všetkom, čo sa deje, veľmi na výmeny sladkých bozkov a zamilovaných pohľadov nie je čas. Myslím si však, že romantické duše budú relatívne spokojné aj za to málo, čo dostanú. Vývoj ich vzťahu je veľmi prirodzený a uveriteľný.
Ak ide o humor postáv, ten mi nesadol. Hlavne čo sa týka dvojičiek Deeho a Duma. Bolo im venovaných zopár strán, ale nevedela som im prísť na chuť a ich rozhovory sa mi zdali skôr umelé a silené, aj keď možno je chyba iba vo mne a niekomu to ich doťahovanie príde vtipné.
Čítanie Světu poté vo mne vyvolalo širokú paletu emócií – od chute nakopať do zadku tie anjelske potvory až po vyvaľovanie očí nad parádnym záverom, ktorý vo vás zanechá dojem, aj keď nechcete. Takže ak ste milovníkmi bieleho peria a lietania, určite si túto sériu nenechajte ujsť.

Zhrnutie: Začiatok sa rozbiehal trošku pomalšie, ale to bol asi skôr problém z mojej strany. Potom už bolo všetko perfektné. Užila som si poriadnu akčnú jazdu, privierala oči nad niektorými bŕŕ scénami, sem-tam som sa rozplývala a epický koniec ma úplne dorazil. Postavy sú výborne spracované, rôznorodé a nejednu si obľúbite. Možno sa to nezdá, ale táto nenápadná knižka v sebe ukrýva poriadne veľké klenoty.
Moje hodnotenie:

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Albatrosmedia

13 komentárov

  1. Neviem sa dočkať, kedy sa do tejto knihy pustím. Jednotka sa mi naozaj páčila, bola niečím výnimočná a to aj napriek tomu, že je nechutná miestami :D Hlavná hrdinka mi miestami na nervy liezla, ale dalo sa to. Strašne som zvedavá na vývoj. (Obálka tretieho dielu je naozaj BRUTÁLNA :3)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Liezla ti na nervy? Ako to? :D Mne sa zdala prekvapivo normálna :D

      Odstrániť
    2. Neviem čím to bolo, ale niekedy v jednotke nemala inštinkt pre prežitie :D

      Odstrániť
  2. Kniha mě dokázala zaujmout především díky svému tajemnému názvu, po přečtení pěkné recenze (za kterou ti děkuji) si knihu co nejdříve přečtu :)
    http://milujemekihy.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Skvělá recenze :) To vypadá na opravdu dobrou knížku :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Zatiaľ išla táto séria mimo mňa, ale stále častejšie narážam na kladné recenzie :) Asi by som sa mala po nej poobzerať :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mala by si, je super. Síce pri jednotke sa mi začala slovenský preklad trochu kostrbatý, ale dvojka je už len po česky a to bolo fajn.

      Odstrániť
  5. Nečítala som zatiaľ ani prvý diel, ale tento rok to mám (znovu) na zozname, ale som si istá, že sa k tomu už určite dostanem. Stavím nat o pokojne aj... chlpy na ruke :D Trošku sa obávam, aby to zase nebolo niečo, čo všetci milujú, ale ja to nechápem, no risknem to :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ale myslím si, že sa ti to bude páčiť a ak nie, dáš to aspoň tri hviezdičky. Miestami to bolo dosť nechutné, ale hrdinka nie je blbá, stále sa tam niečo deje a celý ten nápad je vlastne dosť zaujímavý :D Ver tomu, že si už čítala aj oveľa horšie knihy :D ale vopred ťa varujem, aby si nebola náhodou sklamaná, nie sú tu žiadne jednorožce :D

      Odstrániť
    2. Jedna kniha!!! Prečítala som o nich jednu knihu!! :D

      Odstrániť
    3. Teraz som sama zo seba fakt v šoku, lebo som o nich prečítala jednu knihu už aj ja :D A bola otrasná :D

      Odstrániť
    4. Haha, tak tá moja aspoň bola v pohode :D

      Odstrániť
  6. Ach bože, som vedela, že k tebe nemám liezť! Presne som vedela, ako to dopadne... kde mám na všetky tie knihy brať čas??? :)) Ale nie, seriózne: Túto sériu si naozaj prečítam, veľmi sa na ňu teším.

    OdpovedaťOdstrániť