(Ne)Poctivý študent, veľa veľa papierikov a ako som zablúdila do náboženskej sekty

S príchodom septembra sa zrejme každý druhý bloger pobral na zimný spánok. Alebo minimálne obmedzil svoju aktivitu tak ako ja. Niet sa čo čudovať... Prednedávnom som počúvala rádio a zaujal ma jeden rozhovor s babou, ktorá vyštudovala školu v Thajsku. Pýtali sa jej na slovenské školy a povedala: "Na Slovensku je ten problém, že sa musíme učiť všetko naspamäť." 
A veru, mala úplnú pravdu. Lenže načo sa niečo nabiflím, keď tomu nerozumiem? Kedysi som si myslela, že poznámky, ktoré nám profka diktovala na hotelovom manažmente, sa nedajú pochopiť, no na výške je to iná káva. Mám po ruke slovník cudzích slov a niekedy nechápem ani s ním. Dokonca ešte aj anglickej high fantasy s kopou nových výrazov porozumiem rýchlejšie než niektorým našim drístom v odbornej literatúre. 
Pretože niekto si tu raz zmyslel, že o čo zložitejšie opíše nejakú jednoduchú vec, o to bude pôsobiť zaujímavejšie a múdrejšie. Toto je "veľké tajomstvo" politikov. Naučia sa zopár cudzích slovíčok, a potom, keď rozprávajú, im my chudáci, obyčajní občania, nerozumieme a iba prikyvujeme, akí sú múdri, a hovoríme si, že tí určite vedia, čo robia. 


1. Máš FX, ale stále je to lepšie ako FX!
Ľudia, výška je des a ak nemusíte, netrepte sa tam. Ja sa každý deň čudujem, čo tam robím a nie, po prvom článku, ktorý som dávala hore, sa to nezlepšilo. Asi sa len viac rozčuľujem nad tým, ako sa mi nechce učiť. Stane sa zázrak, pokiaľ dám prvý ročník a budem si prenášať iba jeden predmet. Teória literatúry je hrôza. Staršia slovenská literatúra je otras. No vážne, neviem, ktorý z týchto dvoch predmetov je horší. 
To aby som si pred Teóriou literatúry dala dva neuroly, neprekotila sa od nervov, keď profák vyvolal moje meno a snažila sa po celý čas nemyslieť na to, že ak nedám písomku, tak sa už o týždeň nemusím ukazovať. Vyletieť na skúške by som nejako predýchala, ale stresovať sa pred každou hodinou, že možno je moja posledná... A ako skorý darček na Vianoce nám s úsmevom na tvári a s posmechom v očiach podrobne objasnil,  z akých troch častí pozostáva skúška. Mám dojem, že hneď ako dohovoril, celá trieda sa pokúsila utiecť na druhý koniec sveta. 
Staršia slovenská literatúra bola fajn. Väčšinou meškala pätnásť minút, potom pol dňa robila prezenčku, zvyšok dňa vysvetľovala, čo sa máme naučiť na hodinu o týždeň a zrazu sa nám končil seminár. Takto to šlo pár týždňov a zrazu nám šupla písomku. Ja, ako vzorný študent, som si najprv ešte raz prečítala tie dve otázky, čo nám nadiktovala, neosvietilo ma, tak som sa ďalších desať minút obzerala po triede a zisťovala, či som jediná, na koho smutne žmurkal prázdny papier. Na záver sme mali ešte všetci jednu otázku a tú som nejakým zázrakom vedela. Nedostala som FX!, ale len FX. 
Takže niekto test "iba nespravil" a niekto ho "fááákt, že nespravil"?
Unikla mi pointa toho výkričníka. 

2. To-je-nejaká-náboženská-sekta-? Nie. Len Bibliotéka...
Radšej nikomu nehovorte, že ste boli na Bibliotéke, lebo si za to vyslúžite kopu divných pohľadov a neistých úsmevov. Najvtipnejšie je, že v tejto náboženskej sekte som si mohla lacnejšie kúpiť knihu Pod týmto mužom a dokonca aj Obnaženú! Trochu náboženskej literatúry pred spaním nikdy nie je naškodu.
Takže pre tých, čo nevedia, BIBLIOTÉKA je knižný veľtrh. 
A teraz už k piatku. Bolo super, aj keď som bola najprv dosť v strese kvôli besede so Slovartom. Ja a mikrofóny nie sme veľkí kamaráti, no vyvrbilo sa to celkom dobre a zrejme mi veľmi pomohlo nezakoktať sa, keď tam nesedelo milión ľudí. Moje rečnícke prejavy totiž ani zďaleka nie sú také ako tie písomné. Rozprávať aj začnem, len mám problém skončiť. Táto trápna situácia nastala, keď som bola na vyhodnotení Eseje Jána Johanidesa, našťastie ma vtedy zachránila moderátorka. 
No nakoniec som šťastná, že som tam šla a spoznala osobne Erika, Luu, Sašenku a Filipa
Nikto z nás neodišiel z besedy naprázdno. Mohli sme si vybrať dve knihy, takže teraz mám na poličke novučičkého Ritmatika a Sabriel (aj s podpisom od Erika :D Vďakáá).
Okolo jednej sa ku mne a k Simi pripojila Maťa, Evelin a jej spolužiačka Vivi. Prešli sme ešte raz cez stánky, hľadali čo najväčšie zľavy, a keď sme už umierali od hladu a nechcelo sa nám chodiť, skončili sme v reštaurácii v Auparku, kde robia, mimochodom, úžasnú pizzu. 
Nie je nič lepšie, ako sa stretnúť s ľuďmi, ktorí majú rovnaké záujmy ako vy a porozprávať sa s nimi bez toho, aby ste sa museli krotiť, ako to robievam pri iných kamarátoch, ktorí ani nevedia, ako vyzerá kniha. 

3. Ceruzka Klub
Evelin (E_V_E) aj spolu so svojimi spolužiačkami využila čitateľské a blogerské skúsenosti a rozhodla sa vytvoriť ako školský projekt stránku určenú na pomoc pre začínajúcich autorov. Takže ak píšete, môžete sa vďaka projektu trochu zviditeľniť a zároveň tým pomôžete aj babám v škole. 
Viac TU

4. Všetko okrem školy je zaujímavejšie
Blogujete? Recenzujete? Píšete články pre nejaké portály?
Nejako sa stalo, že som sa pridala na citaj.to a stala sa tam recenzentkou. Čo je divné, lebo doteraz som písala recenzie len na svoj blog a v podstate vyzerali asi tak, že som do nich buchla všetko, čo mi napadlo. Písanie pre čitateľský portál je trochu odlišné, ale stále super a dúfam, že tam pobudnem ešte veľmi dlho. 
Nedávno sa mi ale ozvali aj z portálu zelania.sk, či by som sa nechcela stať Inšpirátorkou. 
Takže teraz som na dvoch portáloch, na blogu, mám sa veľa učiť, píšem VZR a netuším, kedy to budem všetko stíhať. Keď si neviete spraviť poriadok v rozvrhu, dopadnete ako ja. Poriadne si naložíte a potom sa čudujete, ako sa vám podarilo zabudnúť na recenzák, ktorý vám stojí na poličke už takmer mesiac. 

5. NaNoWriMo, jeden úžasný e-book a pokroky
Niektorí už asi viete, že práve prebieha novembrová výzva pre spisovateľov a keby ste aj nevedeli, stačí sa prekliknúť k Moon, ktorá vám o stránke NaNoWriMo povie viac. V skratke ide o to, aby ste behom novembra napísali 50 000 slov. A viete čo? Poriadne ma to naštartovalo. Momentálne som pri čísle: 32 421 a stále píšem, takže s VZR sa prekvapivo rýchlo blížim ku koncu. 
Nebolo by ale fér, keby som nespomenula aj Markétu Růžičkovú, ktorej stránka ma natoľko inšpirovala a povzbudila v písaní, že som hneď večer sadala k počítaču s cieľom dokončiť aspoň jednu kapitolu. Nie som veľmi na motivačné knihy a podobné kraviny, ale Markétina stránka je dokonalá a jej e-book, ktorý si môžete stiahnuť obratom hneď, ako začnete odoberať novinky, je plný múdrych citátov a rád. E-book som čítala v škole a nestačila som sa čudovať, ako som sa v ňom videla. Pripadalo mi to, akoby mi autorka čítala myšlienky a presne vedela, čo má povedať, aby som potlačila pochybnosti do úzadia a prestala smútiť nad tým, že mám málo času. 
Kúpila som si malý poznámkový zošit, ktorý si so sebou všade nosím pre prípad, že by som si potrebovala zaznačiť nejakú myšlienku. Spísala som si na kartičky dôležité scény a rozložila som si ich podľa toho, ako nasledujú. Potom som niektoré scény prehodila a ľahšie sa mi určovalo, ktorým smerom by sa mal príbeh uberať bez zbytočných omáčok. Okrem deja som si spísala na kartičky aj históriu a dokonca som potrebovala kalkulačku. Ja a počítať roky? Nočná mora. Ale nakoniec som si v tom našla systém a podarilo sa mi vyriešiť a upraviť kopu hluchých miest. Dala som do súvislosti také veci, na ktoré by som inak v živote nedošla. 

Pár skvelých myšlienok z e-booku:

Výmluvy nás odhání od práce a od našich snů. Je načase si uvědomit, že mezi sněním o úspěchu a skutečným úspěchem leží hodiny dřiny, ale také tvoření a splétaní příběhu, což je přece něco, což nás baví. Je načase začít psát a najít způsob, jak se dostatečne motivovat, aby ste v psaní pokračovali až do úplného konce. Naučte se rozlišit mezi výmluvami a opravdovými důvody. 


"Psaní je forma terapie. Někdy se divím, jak ti, kteří nepíší, neskládají hudbu nebo nemalují, mohou uniknout šílenství, melancholii, panice a strachu, který je nedílnou součástí našich životů." Graham Greene


"Fantazie je sotva únikem z reality. Je způsobem, jak realitě porozumět." Lloyd Alegander


Moje úlovky z Bibliotéky


Keď si píšem dej na papieriky...

Keď si píšem históriu na papieriky...

Novembrové recenzáky sú ladené domodra

A na záver obrázok retro masla... To tam akože tú sumu dali, aby ma naštvali? 
(Ako raz niekto múdry povedal: "Paradoxom je, že v budúcnosti budeme nazývať túto otrasnú dobu staré dobré časy..." Vidím to tak, že o pár rokov bude niekto predávať retro maslo, kde bude 1,45 €, a všetci si s povzdychom povieme: "Ach, aké bývalo kedysi lacné.")

Ako vyzeral váš november? Boli ste na Bibliotéke?

22 komentárov

  1. :) Ja sa vždy dobre bavím nad tvojim vysokoškolskými útrapami. Ale myslím to v dobrom! Nezabudnem na tie strasti, čo mi Blava uštedrila, fuj, tam na VŠ ani za zlaté prasa! Inak, čítala si knihu od Pressfielda War of Art? Doporučujem ako audioknihu :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak aj ja som chcela ísť najprv do BA, ale Simi ma od toho odradila. Stačilo mi čítať tie správy, čo mi niekedy písala a hneď mi došlo, že to nie je nič pre mňa :D

      Odstrániť
  2. Ahoj, ráda bych ti poděkovala za slova o mém ebooku, opravdu jsi mě moc potěšila. Není nic lepšího, když někdo ebook motivuje k psaní, čímž se vyplnil můj záměr. Díky moc a přeju, ať ti psaní dělá jen radost. Markéta ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem veľmi pekne. Máte naozaj skvelú stránku a ten e-book by si mal prečítať každý autor, ktorý nevie, ako pokračovať.

      Odstrániť
  3. Tak záleží na tom, koľko si získala bodov v hranici Fx, preto je niektoré lepšie a niektoré horšie :D
    Inak s tým NaNoWriMo ma jemne štveš, lebo ťa chcem poraziť, ale akosi nemám šancu :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hej, ale aj tak som neurobila, nie je to potom jedno? :D

      Tak tento týždeň sa budem musieť veľa učiť, takže budeš mať šancu :D Ale chcela by som aspoň dačo napísať, keď sa dotrepem zo školy a nebudem veľmi unavená.

      Odstrániť
    2. Pre niektorých profákov nie, lebo ak máš Fx na hranici s E-čkom vedia prižmúriť oči :D
      ja sa buď mám alebo nemám čo učiť čo je des, lebo keď sa mám učiť, tak nestíham a nechce sa mi :D

      Odstrániť
    3. Tak to je divné :D ale pochybujem, že ja som bola na hranici. Do prvých otázok som napísala len dve slová (Kyjevske listy) a doteraz neviem, či to bolo dobre, ale aspoň som tam strčila periodizáciu :D

      to poznám, ja som zase také, že si všetko nechávam na poslednú chvíľu a potom nestíham :D lebo keď sa mám učiť niekoľko dní pred testom, to sa mi nechce a vždy si poviem, však mám ešte čas :D

      Odstrániť
  4. eeej, ďakujeme za reklamu 8D pomaly sa posúvame, ešte máme stále málo, nás tiež obmedzuje čas a povinnosti 8(
    dobre bolo na Biblio veru, škoda, že som nemohla od rána tam už byť 8(
    podľa mňa zimné semestre sú tie najťažšie a najhroznejšie a potom už to bude len lepšie 8)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :D Nie je začo :D
      A dúfam, že s tým semestrom máš pravdu :D ale ja fakt neviem, ako to dám, lebo ja a učenie :D ach, to aby som sa konečne naučila učiť :D

      Odstrániť
  5. :D jaj tie tvoje články :D Normálne ma strašíš pred výškou :D

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ja mám hlavne dojem, že učitelia - obzvlášť slovenčinári alebo tí, čo učia všeobecne literatúru - majú nutkavú potrebu znieť medzi všetkými najmúdrejšie. Sú to najväčší parchanti a to preto, lebo sú na svoj odbor až nezdravo naviazaní. Literatúra je pre nich skoro ako biblia a ak sa k nej nesprávaš podľa ich predstáv, tak im nervy buchnú ako balón. To s tým FX dosť pobavilo, ale mám taký dojem, že aj u nás raz niekto dostal výkričník :D Možno FX! znamená päťku, zatiaľ čo FX je len štvorka. Tak to si na tom ešte dobre :D Ten stres je určite nepríjemný, ale zase musíš mať na pamäti, že jedna nespravená skúška neznamená, že vyletíš. Ani dve. Vždy máš ďalšie možnosti a podľa mňa ich treba všetky využiť. Možno budeš mať šťastie a v ďalších semestroch vás už učiť nebude, tak mu nesprav tú radosť :D V každom prípade sa teším s tebou, že si sa konečne takto rozbehla a hoci mne tieto motivačné reči nepomáhajú (zisťujem, že aj to nanowrimo na mňa má skôr negatívny ako pozitívny účinok, lebo moja kvalita ide dolu bleskovou rýchlosťou, čím viac sa toho snažím napísať), som rada, že to pomohlo tebe a očakávam, že v blízkej dobe si budem môcť KONEČNE prečítať pokračovanie, mehehe :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. FX a štvorka? :D Ale to by potom znamenalo, že som prešla, lenže keď máš FX, neprejdeš, nie? :D :D To s tými skúškami a že ich treba všetky využiť :D dobrý nápad, možno si na tretej skúške vytiahnem otázku, ktorú už budem vedieť :D
      A zase obávam sa, že ma bude učiť, lebo čo mám interpretáciu umeleckého textu v druhom semestri, musím si ju nakoniec zrejme dať, lebo má veľa kreditov a podľa všetkého ju učí on :D no horšie ako teória literatúry to hádam nebude :D
      A v písaní... no ja fakt netuším, na akom princípe funguješ, ale ja som rada, že mi nanowrimo a články u Markéty pomohli :D inak by som ešte furt sedela a vzdychala, že sa mi nechce a že nemám čas. :D

      Odstrániť
  7. Môj november bol úplne klasický, na Bibliotéku som bohužiaľ nakoniec nešla, hádam nabudúce... Tá vaša diskusia musela byť super.:D A skvelé prírastky, Sabriel závidím.:)
    So školou ti prajem pevné nervy, hádam sa to časom zlepší... Veci povedané/napísané jednoduchou rečou by občas rozhodne neuškodili.
    Rada čítam, že sa ti tak darí s písaním.:) Nech ti to dlho takto pekne vydrží!^^

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Oh ja milujem tvoje články :D Aj keď mi asi neprospievajú lebo len čím viac nechcem ísť na výšku.Ale ja mám ešte čas kedže mám 5 ročné gympeľ. Nenávidim slovenčinu a preto je pozitívum že napr. taká architektúra čo ma zaujíma ju dúfam nemá :D Vždy som chcela ísť na bibliotéku :o Snáď na rok no :D ..+ Úžasné úlovky..na Ritmatika už dlho pozerám...no uvidíme :D ..A konečne ideš na Znamenie Atény! Som zvedavá čo povieš na koniec...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ktovie či ju architektúra má... moja kamoška študuje záhradnú architektúru a zdá sa mi, že ona žiadnu slovenčinu nemá, ale zase podľa mňa niektoré veci má horšie :D A tam je veľa rysovania... nič pre mňa.

      Vďaka :D a na Ritamtika som už zvedavá. Znamenie Atény je zatiaľ fajn, len najhoršie je to, že teraz mám obdobie, keď sa mi vôbec nechceš čítať, iba písať, ale musím čítať, lebo recenzáky nepočkajú :D

      Odstrániť
  9. Jen jsem četla slovo teorie, věděla jsem, co bude následovat. Je to všude stejné, já se pokouším číst literární teorii a pořád ještě nevím, co to ta teorie je :D Dneska jsem vstávala v 9, doteď se učím a mám sotva polovinu, ještěže je zítra ten svátek, snad to doženu, uf. Je toho moc a mnoho a děsím se zkouškového :D A připadám si jako blbec.
    Bibliotéku vám závidím, hned bych se jela taky podívat, ovšem na cestu do Bratislavy jsem neměla ani čas, ani finance, tak možná jindy :)
    Držím palce! :))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nič si z toho nerob, ja si tiež pripadám ako blbec a najhoršie je, že už ani nie som nervózna z toho, že nič neviem. :D
      Veru, mala by si niekedy prísť. Však Bibliotéka býva každý rok, takže ešte máš čas :D

      Odstrániť
  10. Na VZR sa už neskutočne veľmi teším :3

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Gratuluji k úlovkům z bibliotéky (že se nestydíš chodit na TAKOVÝ místa! :D ) i ke spolupráci s portály :) Tvůj článek je hrozně super napsaný, hodně jsem se při čtení pobavila a trochu ve mně teď hlodá červíček, jestli lidem svými nadšenými vysokoškolskými shrnutími nedávám plané naděje :)

    Moje zkušenosti s vysokou jsou totiž zatím totálně kladné. Takhle nadšená jsem nikdy z ničeho nebyla a už se mě to nadšení drží rok a půl...tak snad mě nečeká o to tvrdší pád na hubu :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to máš potom obrovské šťastie, keď si z vysokej taká nadšená. Hádam ťa to neprejde. Ja som na tom tak, že výšku beriem v pohode, pretože keby som tam nebola, netuším, čo iné by som robila. Takto aspoň NIEČO robím :D :D

      Odstrániť