Škola dobra a zla | Z rozprávky do rozprávky

Soman Chainani | Škola dobra a zla (Škola dobra a zla #1) | School for Good and Evil | 421 strán | Goodreads | Albatrosmedia | Gorila | knihcentrum.sk

Prvá veta: Sophie celý svoj mladý život čakala, kým ju konečne unesú.

Gavaldon je veľmi zvláštne mestečko, obkolesené hlbokými a strašidelnými lesmi, odkiaľ každé štyri roky miznú dve deti. Jedno dobré a jedno zlé. 
A prečo sa tieto unesené deti objavujú v rozprávkových knižkách? Čo to všetko znamená? 
Sophie si želá, aby ju uniesol Riaditeľ do Školy dobra, pretože chce žiť ako princezná. Predstavuje si šťastný koniec, dokonalého princa po jej boku a zo všetkého najviac dbá o výzor a o to, ako ju vnímajú ostatní ľudia. Naopak Agatha je utiahnutá, tajnostkárska a tak trochu strašidelná. Žije na cintoríne a neverí v reči o únosoch detí. 
Lenže tento rok unesie Riaditeľ do školy práve Sophie a Agathu, no namiesto toho, aby Sophie šla do Školy dobra, pôjde do Školy zla a Agathu strčia medzi vyčačkané princezničky a chrabrých princov. 
Ako sa dievčatá vyrovnajú s novým životom? Je to všetko iba jedna veľká rozprávka alebo sa za tým skrýva oveľa viac?
Pri pomyslení na túto knihu mi napadá len jedno slovo – bizarná. Rovnaké dojmy som mala po dočítaní Cinder. Je to vlastne spojenie všetkých rozprávok do nezvyčajného príbehu, ktorý sa vám postupne zažiera pod kožu. Na začiatku občas len nadvihujete obočie a čudujete sa, čo to je za knihu. Lenže ako stránky ubúdajú, uvedomujete si, že je to veľmi dobre prepracovaný príbeh a nestačíte sa čudovať, ako sa autorovi podarilo skĺbiť všetko dokopy tak, aby to dávalo zmysel. 
Škola dobra a zla je určená pre všetky vekové kategórie, ktoré to vždy nenápadne ťahalo k rozprávkam. No napriek tomu je tu náhľad na dve strany a čitateľ nenadŕža len dobrým. Myslím si, že v tejto knihe sa nájde každý človek. Postavy ukazujú čitateľovi nenásilným spôsobom, aký až dokážeme byť zlí, ale ak chceme, tiež v sebe vieme objaviť kúsok dobra. Nedá sa všetko odsúdiť do týchto dvoch skupín. Autor sa práve to snažil naznačiť. Všetci v sebe máme dobro aj zlo. Niekedy, aj keď sme ku každému dobrosrdeční, môže sa stať, že máme zlý deň, niečo sa nám nevydarilo a nesprávne sa rozhodneme. Definícia dobra a zla nie je.

„Táto škola má iba jediné poslanie,“ povedal profesor Sader. „Strážiť rovnováhu medzi dobrom a zlom.“

V Škole dobra možno boli nádherne oblečené dievčatá s vlasmi jemnými ako jarný vánok, ale niekedy sa rozhodovali sebecky a nemysleli na druhých. Všetko bolo iba povrchové – aspoň tak som to zo začiatku vnímala a spolu so mnou aj Agatha, ktorá sa nemienila zapájať do tejto frašky. 
Naopak v Škole zla boli škaredé čarodejnice a ďalšie iné potvory, ale vďaka niektorým veciam, čo urobili, som ich vnímala ako dobrých.
Tento jednoduchý príbeh je v skutočnosti veľmi zložitý. Neustále sa pri čítaní zamýšľate a snažíte sa prísť na to, kto sa stane v ďalšej kapitole vo vašich očiach zloduchom. Dej ubieha naozaj rýchlo a ani sa nenazdáte a ste na konci. Je to akčná kniha. Stále sa niečo deje, stále sa niečo rieši a vy nemáte šancu si vydýchnuť. Okrem toho kapitoly sú obohatené o veľmi pekné kresbičky.

„Agatha, čo vidíš, keď sa pozrieš do zrkadla?“
„Nezvyknem sa pozerať do zrkadla.“
„A to už prečo?“
„Pretože kone a prasce len tak neposedávajú a nehádžu zamilované pohľady po svojom obraze!“

Kniha sa môže pochváliť aj jednoduchým jazykom, povedala by som, že takým typickým tínedžerským. Do čítania som sa púšťala v nevedomosti – fakt som netušila, čo mám od príbehu očakávať. Bola som v domnienke, že je to rozprávka, aj preto ma občas prekvapili morbídnejšie časti a to, ako otvorene bolo všetko opisované. 
Autor má veľkú fantáziu a aj ju využil pri opisoch Gavaldonu, školy a prostredia. Ide o očarujúcu krajinu a bolo by fantastické zavítať tam naživo. Je iba málo miest v knihách, ktoré som si predstavovala takto živo a farebne. 
Postavy mi tiež sadli. Čo mi možno trochu prekážalo, boli ich náhle zmeny názorov a nevyspytateľnosť. Každá postava v podstate bola v jednej kapitole dobrá, v jednej zlá, v jednej niečo medzi tým a ku koncu som už mala v tom, kto je aký, zmätok, ktorý však viedol k epickému vyvrcholeniu a ja som po poslednej strane hľadala ďalšiu. Odpovede na otázky dostávate postupne. Dej sa veľmi nedá predvídať už len kvôli tomu, aký je nezvyčajný. Na záver do seba všetko pekne zapadne. Vy sa len usmievate a tešíte, že ste knihe dali šancu a neviete sa dočkať pokračovania.

Zhrnutie: Asi len poviem, že autor vedel, čo robí a som zvedavá, čím ma prekvapí v dvojke.
Čo na to ostatní?

Táto kniha ma zaujala hlavne vďaka rozprávkovému námetu. Milujem rozprávky. A ono to naozaj bolo kúzelné. Magické. Krásne. Nehovoriac o tom, že jedna dievčina mala schopnosť meniť veci na čokoládu.
Maťa

Já jsem z knihy nadšená – naprosto splnila má očekávání a vlastně je i předčila. Bylo to originální, mile zábavné a napínavé čtení. Až budu na konci roku sepisovat seznam nejlepších přečtených knih, Škola dobra a zla se tam určitě zařadí, což svědčí o tom, jak moc se mi líbila. 
Kristie
Moje hodnotenie:

Za recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvu Albatrosmedia

7 komentárov

  1. Ja som vôbec nečakala, že ma táto kniha bude tak baviť :D Tie kresby boli úplne krásne(mohli byť aj na každej strane, ale to by bola kniha príliš dlhá a a asi by to vyšlo draho :D). Neviem sa dočkať dvojky :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som na tom bola veľmi podobne. Spočiatku zmiešané pocity, ale potom sa to tak rozbehlo, že som až oči vyvaľovala! :D Veľké prekvapenie... :D

      Odstrániť
  2. V poslednej dobe sa objavujú samé kladné recenzie na túto knihu a ja mám už pomaly normálne depky z toho, že som ju ešte nečítala :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. ako vidím aj tebe sa kniha páčila :D ja som ešte stále na vážkach, asi si ju ale niekedy prečítam :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Vyzerá moc pekne, aj s tvojím Milka-hrnčekom. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :D Ďakujem :D :D A áno, ten je jeden z mojich naj, pijem z neho kávu :D ale potom mám ešte aj jeden od priateľa a jeden taký bodkovaný. :D Striedam ich každý deň :D

      Odstrániť