Crazy cooking challenge | Lyn a experimenty s palacinkami (1)



Blížia sa pre nás chudákov, maturantov, ťažké časy. Dnes som si spravila dva testy z angliny a učím sa slovenčinu, pretože v našej škole nás za tých päť rokov, čo som tam, nič nenaučili a zabudla som ešte aj to, čo som už vedela zo základky. 
A keďže som sa rozhodla v budúcnosti študovať prekladateľstvo (anglina a slovina), bolo by pekné, keby som sa už konečne začala drviť. Moja dementnosť v oblasti slovenčiny stúpla až do takých výšin, že som nevedela určiť ani to, kto napísal Slávy dcéra. 
Hanba mi! Sloh síce môžem mať dobrý, ale prehľad nemám vôbec žiadny. 
Toto moje intenzívne učenie sa po piatich rokoch mi spôsobilo aj občasné nervové zrútenia. Písanie je teraz veľmi časovo náročná záležitosť a dnes som nemohla ísť ani bežať, lebo tam hore si niekto povedal, že sme mali až príliš dlho sucho. 
Musela som sa odreagovať trochu inak. 
Varením.
Konkrétne varením  toho, "čo nájdeš v špajzi a čo sa ti z toho podarí ukuchtiť". 


Palacinky plnené nutelovým krémom, preliate horúcou čerešňovo-jahodovou omáčkou
(Podrobný návod aj pre nechápavých ako som napríklad aj ja)

Palacinky:

1 liter mlieka
Šálka polohrubej múky
Šálka hladkej múky
3 vajíčka
Citrónová kôra
1 PL vanilkového cukru
Trochu škorice
Kakao (podľa uváženia)
Olej (je len na vás)

Príprava
Zbuchla som všetko dokopy, rozmixovala to a bolo cesto. (Väčšinou začínam najprv rozmiešaním mlieka, cukru, vajec, citrónovej kôry a škorice, a potom postupne pridávam múku. Nakoniec olej.) Ak je cesto husté, dávam tam trochu vody. 

Plnka:
4 dcl mlieka
1 Zlatý klas
Cukor
2 PL nutely
 Maslo
Príprava
V 2 dcl mlieka som rozmiešala Zlatý klas a zvyšné mlieko spolu s cukrom som priviedla do varu. Potom som priliala Zlatý klas s mliekom, dala plameň na slabšie a miešala, až kým Zlatý klas nezhustlol. Hneď ako som odstavila hrniec z plameňa, pridala som jeden tenký plátok masla a za stáleho miešania som pridala aj dve polievkové lyžice nutely. Ešte asi takých tridsať sekúnd som krém miešala, aby bol hladký, a potom som ho zakryla, aby nevychladol. 

Omáčka:
Jahody (podľa uváženia. Naše zamrazené boli mega veľké, takže som ich vybrala len osem)
Polovica čerešňového kompótu
Gustin (škrob - na zahustenie omáčky - tiež podľa uváženia)
Citrónová kôra
Citrónová šťava
Med (podľa uváženia)
Príprava: 
Vykôstkovala som čerešne. Polovicu z nich som rozmixovala ponorným mixérom spolu so šťavou z fľaše (aby bola omáčka hustejšia), citrónovou šťavou aj kôrou. Mrazené jahody som dala do voku (v takejto panvici sa mi robia omáčky najlepšie, nestrieka mi do všetkých smerov) a zaliala ich rozmixovanou zmesou. Prevarila som trochu pod pokrievkou jahody, a nakoniec som pridala ešte aj druhú polovicu vykôstkovaných čerešní, ktoré som nerozmixovala so šťavou. Dala som tam za malú lyžičku škrobu a pod pokrievkou som to chvíľu varila. 

Ako to dať všetko dokopy?
Palacinky som natrela hrubou vrstvou nutelového krému. Ten medzitým dosť zhustol, ale nebojte sa, dá sa v pohode natierať (je úplne hladký). Natreté palacinky som zložila na šatôčky, dala som na ne šľahačku, nastrúhala som na vrch trochu bielej čokolády (na obrázku vyzerá ako syr, to mi veľmi nevyšlo :D). 
Na záver som malou naberačkou obliala palacinky ovocnou omáčkou (ja jej dávam menej, nemám rada, keď sa mi v nej palacinky topia).

Tipy:
Plnka: Nepridávajte tam veľa cukru, aby ste náhodou nedostali cukrovku. Myslite na to, že je tam už aj nutela. Odporúčam NAJVIAC DVE polievkové lyžice.
Omáčka: Ak ste milovníkmi škorice, určite jej tam trochu pridajte, ALE POZOR, nie škoricový cukor. Ak tam dáte ten, určite tam už nepridávajte med alebo cukor. Budete to mať príliš sladké. Samotná kompótová šťava na osladenie bohato stačí. 
Výsledná chuť má byť asi takáto: 
Palacinky nie príliš sladké + plnka mierne sladká + omáčka sladko-kyslá.
Ak bude sladká aj plnka, aj omáčka, s nervami z maturity alebo z náročného dňa už nebudete mať problém, zato ale budete mať menšie ťažkosti s trávením. Pokrm je veľmi sýty. Natlačím do seba všeličo, ale tu som nevládala dojesť dve palacinky. :D
Keby niekoho zaujímalo, kde som zobrala recept, je to môj výmysel.
Veľkým plusom je, že som sa neotrávila, takže to určite stojí za pokus.

Výsledok: 


Ešte jeden bonus (čo som videla alebo ochutnala na praxi - výhody čašníčky):



















Sushi:

Na záver ešte moja tortička k dvadsiatke:


Tak čo? Tečú vám sliny? Lebo mne už zase začali :D

P. S. Crazy Cooking Challenge je môj nový nepravidelný projekt. Keby sa chcel niekto zapojiť, budem iba rada. S knihami to síce nesúvisí, ale varenie je rovnako upokojujúce ako dobrý príbeh. A aspoň si môžeme navzájom vymeniť recepty. Zaujímalo by ma, či nejakí blogeri občas varia. 
Určite sa ozvite do komentu s nejakými zábavnými príhodami, ktoré sa vám prihodili počas varenia. 

17 komentárov

  1. Vôbec to sem nezavesíš večer, aby si poctivých ľudí, ktorí sa snažia zdravo stravovať, mučila, vôbec :D Ale torty vyzerajú parádne, u nás pečie bratrancova žena, tá keď sa do toho pustí, tak všetci priberieme minimálne tri kilá, musím ti poslať tortu, čo urobila starkým na 50 výročie svadby, tá bola nádherná a chutila výborne :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pošli, pošli, tú chcem vidieť. Tú jednu, štvrtú zhora s hroznom, mala moja babka na narodky, ale to som tam zabudla napísať. Chutila výborne. Moju zase piekla Matúšova mamina, aj tá bola super, s lesným ovocím a tvarohovým krémom.

      Sorry, ale až teraz sa mi podarilo dopísať článok a musela som sa takýmito úžasnými palacinkami podeliť čo najskôr. Keby som nebola taká prežratá, ešte by som si z nich dala :D

      Odstrániť
  2. No, tak to ti budem veľmo držať palce, nech ti to vyjde a nech sa už nervovo nezrútiš :)))
    Tie torty sú skvelé a práve sa aj hodia, pretože sesternica bude mať v máji svadbu a moja mama ešte stále nevie, akú tortu jej máme dať spraviť :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tie palacinky vyzerajú úžasne. Ty že nevieš variť ? Ja sa sotva neporežem pri krájaní chlebe a na palacinky si asi netrúfnem ani po tridsiatke :) :P

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ale to hádam nie :D :D
      Však ja mám o štyri roky mladšieho brata a aj ten si vie spraviť palacinky. No robí ich len vtedy, pokiaľ mu ich nespraví niekto iný :D

      Odstrániť
  4. Čo sa týka varenia viem asi tak čaj a kávu, Pri veľkej snahe možno puding :D A držím palce, dnes maturuje aj môj chlapec a stresujem sa za neho viac ako by bolo vhodné . :D :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak aj ja som kedysi vedela len čaj a kávu, dokonca asi ani len to. :D Ale to sa našťastie zmenilo.
      Aj ja jemu držím palce :D

      Odstrániť
  5. Tie torty vyzerajú parádne a tvoje palacinky niekedy skúsim :D

    OdpovedaťOdstrániť
  6. mňaaaaaaaaaam tie torty vyzerajú strašne super a tie palacinky si raz prosím! aj keď mám nakysnuté cesto zakázané, nevadíííííí, zhreším! 8D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to máš šťastie, pretože cesto na palacinky kysnúť nemusí :D :D

      Odstrániť
  7. to mi nedělej takový chutěěěěěěěě mňam vypadá to božsky

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Rada prídem :D alebo pošlem ti mailom, ak chceš :D

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Úááá! To mi niekto robí naschvál. Pred chvíľou som si utierala monitor a teraz môžem zase...V poslednej dobe na mňa podobné výtvory lezú z každej strany. Všetci moji priatelia robia nejaké torty a koláče, ale nikdy nie je žiadna pre mňa. To je tak kruté! *fňuk* :(

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Fúha, tie torty sú riadne pekné! :-)
    Tvoje palacinky určite vyskúšam. Už som robila kadejaké kombinácie, ale takúto nie. Cesto väčšinou robím od oka, ale dávam tri vajíčka a zhruba 1l mlieka, čiže to asi bude podobné.
    Inak som na varenie a pečenie magor. Dajako sa tým vždy ukľudním, ale väčšinou len tak improvizujem bez receptu, prípadne si ho vylepším...málokedy robím niečo úplne presne tak, ako je napísané. Stačí mi, že to mne a ostatným chutí (plus sa niekedy zabavím ozdobovaním a podobnými kravinami)...dakedy ani neviem, ako som to vykúzlila. A tak, aspoň čosi, čo mi ide. :D

    OdpovedaťOdstrániť