Meagan Spooner, Vtačí zpěv


Autor: Meagan Spoonerová
Názov knihy: Vtačí zpěv
Názov série: Skylark
Počet strán: 316
Vyšlo v CooBoo: Máj, 2013

Patnáct let čekala Linda Ainsleyová, až ji předvolají ke kouzlobraní. Až se konečně stane dospělou a začne se připravovat na svoje budoucí povolání. Počítala s tím, že jí po odebrání kouzelné síly bude přidělena nějaká menší úloha v zaběhnutém, pevně daném řádu města, které od okolní krajiny odděluje energetická zeď. Myslela si, že bude pomáhat zajistit a udržet útočiště lidí, kteří jako jediní přežili hrozivou válku, že se stane kolečkem v dobře promazaném stroji. Ani ve snu ji nenapadlo, že by její úloha měla spočívat v tom, že bude napájet celé město svou energií. Patnáct let Linda Ainsleyová věřila lži. A najednou zjišťuje, že jí nezbývá nic jiného než utéct do nebezpečného a neznámého světa za zdí, nebo přijmout osud, který je snad ještě horší než smrt.

Svet, ktorý autorka vytvorila, má svoje kladné aj záporné stránky, ale skvele sa dopĺňajú a vzniklo z toho niečo ohromné. Vidno, že tomu venovala veľa času a námahy, aby to dotiahla až do dokonalosti. Už dávno som nečítala nič s takto dobre prepracovaným prostredím. Strhlo ma už na prvých stranách, krásne doplnené o akciu a napätie. Toto je presne moja predstava začiatku. Neznášam, keď sa všetko rozbieha pomaly s nudnými opismi a dialógmi. Postavu sa dá lepšie spoznať cez jej činy, ako keby len niekto napísal: „je tvrdohlavá“.
Práve vďaka začiatku sa mi príbeh dostal pod kožu neuveriteľne rýchlo a držal ma až do konca. Prečítala by som ho asi aj naraz, taká som bola zvedavá, čo sa bude diať, škoda, že ma ráno čakala práca. Knihy dokážu vyšťaviť a obzvlášť tie dobré, keď vám poriadne poprehadzujú spánkový režim.
Vtáčí spev medzi tieto knihy rozhodne patrí.

Linda žije v meste, kde sa ľudia riadia pravidlami archivárov z Ústavu. Musia sa zúčastňovať kúzlobrania. Z
ich energie potom fungujú všetky stroje a bariéra chrániaca mesto pred svetom tam vonku. Nikto ale nevie, aké to tam je, až kým to nezistí sám.
Ako Linda.
O čom by to bolo, keby hlavná hrdinka nebola iná... výnimočná? Príbeh je rozprávaný z jej pohľadu, ale všetko pekne a postupne vysvetľuje a opisuje, takže ak aj na začiatku nemá nikto šajnu, o čo autorke ide, po pár stranách sa mu všetko zázračne vyjasní. Vďaka Lindinmu cestovaniu do neznáma som získala široký prehľad o tom, ako to v ich dobe asi funguje. Svet sa po vojne úplne zmenil. Všade sú energetické bubliny, pod ktorými sa tiež ukrýva život – aj keď by ma naozaj zaujímalo, ako tam prežívajú všetky stromy a kvety. Živí ich bublina, lebo dážď sa tam nedostane? Neviem, či je toto odpoveď alebo som ju prehliadla.
V každom prípade som si istá, že má toho autorka ešte veľa čo povedať a už sa naozaj neviem dočkať.

Postavy sú ďalšia vec. Z tejto stránky by som knihu už asi plným počtom bodov neohodnotila, pretože som mala pocit, že ich charaktery boli trochu zanedbané. Meagan si dala rozhodne viac práce s opismi. Ešteže neboli dlhé a nudné, to by som asi mala problém. Jediné plus je, že na písanie má talent a neuspala by ma, ani keby opisovala na pol strany ceruzku.
Obdivujem aj prekladateľku. Odviedla skvelú prácu, neviem, ako by som sa popasovala s niektorými slovami na jej mieste. Rozhodne to s nimi vie, nenašla som skoro nič, čo by ma pri čítaní rušilo, dokonca ani kostrbaté vety.
Ale zase rozprávam od veci. Späť k postavám.
Lindu vlastne ani neviem opísať. Pripadala mi len ako sprievodkyňa v novom svete, ktorá všetko čitateľovi ukazuje, a čo sa s ňou dialo, čo prežívala a cítila, sa mi zdalo odsunuté na vedľajšiu koľaj. Myslím si, že čitateľa to trochu miatlo, a preto asi viacerí písali, že ju nemali radi.

V podstate bola v pohode. Správala sa presne tak, ako by som očakávala od osoby uvrhnutej do podobnej situácie. A po všetkom, čo prežila, si myslím, že bolo jej správanie aj trochu ospravedlniteľné. Keby som zažila niečo podobné, pravdepodobne by ma už obžierali pred energetickou bublinou tieňoví ľudia. Dúfam, že v druhej časti sa jej charakteru bude Meagan venovať viac a takisto aj vzťahom medzi postavami a nedopadne to tak, že skôr ako sa medzi nimi nejaké vytvoria, bude Linda putovať na opačný koniec sveta. 
V poslednej tretine som mala dojem, že dostala viac priestoru a jej charakter sa mi začal trochu vyjasňovať, no skôr ako získal jasnú podobu, sa kniha skončila a mne zostalo iba mnoho otázok a netrpezlivé čakanie na ďalší diel. 


Dobrý príbeh by nebol dobrým, nebyť poriadneho chalana, ktorý všetko oživí. Oren bol určite zaujímavejší ako hlavná hrdinka a ak sa mu stane niečo fááákt zlé, moje výhražné maily si nájdu cestu veľmi rýchlo do autorkinej schránky. 
Napokon ešte spomeniem Zinku (bzučilku), ktorá Lindu sprevádzala na cestách. Je to malý stroj, ale mala som ju rada. Príjemne nadľahčovala atmosféru a trochu oživila Lindinu samotu. 

Ešte by som chcela pochváliť obálku. Je rovnako vydarená ako príbeh – čo sa mi už dosť dlho nestalo. Veľakrát som mala skúsenosti s tým, že tak ako bola obálka krásna, tak bol príbeh otrasný.
Tuto to neplatí a kto je stále na vážkach, či si knihu kúpiť, alebo nie, rozhodne som za áno, pretože až na konci som pochopila, že si autorka vlastne chystala pôdu na všetko, čo sa bude diať. Ak si udrží svoju kvalitu, pravdepodobne bude Skylark veľmi rýchlo patriť medzi moje obľúbené série.

Odporúčanie: Páčilo sa vám Pod nekonečnou oblohou alebo iné dystopické príbehy? Radi objavujete nové svety a znesiete aj akciu? Siahnite po tejto knihe, neoľutujete. 



Za poskytnutie recenzného výtlačku by som sa rada poďakovala vydavateľstvu Albatrosmedia.

5 komentárov

  1. Super recenzia, knihu si chcem prečítať už dlhšie a toto ma len povzbudilo.:) Už dlhšie som nečítala dystópiu a toto vyzerá zaujímavo.:)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Som rada, že sa ti knižka páčila, ten svet bol opísaný tak dokonale, normálne že som pozerala na to, že kde sa to v tej autorke všetko vzalo :D a tá obálka, to je niečo úžasné :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Musela na tom poriadne makať, neviem sa už dočkať pokračovania :D

      Odstrániť
  3. Táto kniha je už dlhšie v mojom to-reade a teraz by som si ju najradšej prečítala ihneď. neviem, čím to je, ale tvoje recenzie ma vždy na knihu úplne nalákajú. Síce si myslím, že Oren nie je bohvieaké meno, ale asi bude stáť za to, keď si si ho tak obľúbila. :D Obálka je naozaj nádherná, len by bolo skvelé, keby kniha vyšla aj v slovenčine, aby som ju mohla nájsť v knižnici. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak neviem, ako sa ti bude páčiť, lebo je tam dosť opisov, ale fakt vidno, že to má premyslené a teraz už len dúfam, že si kvalitu udrží.
      Oren je super, podľa mňa taký netypický hrdina, ale super :D

      Odstrániť