Wait for you, J. Lynn

Autor: J. Lynn
Názov knihy: Wait for You
Názov série: Wait for You
Vyšlo: 26. 2. 2013


Traveling thousands of miles from home to enter college is the only way nineteen-year-old Avery Morgansten can escape what happened at the Halloween party five years ago—an event that forever changed her life. All she needs to do is make it to her classes on time, make sure the bracelet on her left wrist stays in place, not draw any attention to herself, and maybe make a few friends, because surely that would be a nice change of pace. The one thing she didn’t need and never planned on was capturing the attention of the one guy who could shatter the precarious future she’s building for herself.

Cameron Hamilton is six feet and three inches of swoon-worthy hotness, complete with a pair of striking blue eyes and a remarkable ability to make her want things she believed were irrevocably stolen from her. She knows she needs to stay away from him, but Cam is freaking everywhere, with his charm, his witty banter, and that damn dimple that’s just so… so lickable. Getting involved with him is dangerous, but when ignoring the simmering tension that sparks whenever they are around each other becomes impossible, he brings out a side of her she never knew existed.
But when Avery starts receiving threatening emails and phone calls forcing her to face a past she wants silenced, she’s has no other choice but to acknowledge that someone is refusing to allow her to let go of that night when everything changed. 



To som vážne taká naivná, keď som si myslela, že táto kniha nebude ako výlet do Klišélandu? Po tejto anotácii? Niekto by mi mal rozhodne prehrabať to-read list a urobiť mi v ňom poriadok, lebo inak hrozí rapídny nárast mojich negatívnych recenzii. Knihy by sme si mali užiť, ale v poslednej dobe mám dojem, že to ide s niektorými príbehmi dolu vodou. 

Od tejto autorky som čítala prvý a druhý diel série Lux. Jednotka sa celkom dala, ale to naťahovanie vzťahu medzi hlavnými postavami mi trochu vadilo. Napriek tomu som sa pustila do dvojky, kde mi to začalo liezť poriadne na nervy, takže keď už fakt boli spolu, ani som si to poriadne nevedela užiť a nedočítala som to. 
Po tomto zúfalom volaní autorky asi ani nedočítam, lebo ma naštvala. 

Avery Trafená Traumatizovaná Morganstenová
V poslednej dobe sa s takýmito knihami roztrhlo vrece a v podstate všetky hrdinky sú na jedno kopyto. Len niektoré autorky spracujú lepšie ich charakter a iné horšie. Tie prvé sa tam občas pokúsia dať aj niečo originálne namiesto kopírovania niekoľkých, už existujúcich, charakterov. Avery mala z každého niečo a dokopy to tvorilo jeden veľký chaos. 
Nehovoriac o jej neustálom divnom uvažovaní, mrnčaní nad každou maličkosťou. Chápem, bola traumatizovaná tým, čo sa jej stalo, ale aj tak. Nič, čo robila, som jej neverila. Proste mi celé jej správanie pripomínalo amatérske hranie v divadle. Do ozajstnej postavy sa dokážete vcítiť, smútite s ňou, smejete sa s ňou, lenže tuto som iba krútila hlavou nad tým, čo robila. 


Cam Dokonalý  Vždy Vtipný
Už mám plné zuby sebavedomých chalanov (pri Jacovi to je super, ale toto teda nie!), ktorí si myslia, že všetko, čo vypustia z úst, je vtipné a neskutočne zaujímavé. O to viac ma štval Cam. Nevedela som, či je ozaj taký sebavedomý a fakt si o sebe myslí, že je dokonalý, alebo si tým správaním chcel len niečo vykompenzovať. Väčšina rozhovorov medzi Avery a ním sa mi zdala zbytočným naťahovaním a zaťažovaním deja. Nezmyselné dialógy, ktoré knihe nič nedali a nikam neviedli zabrali pár strán, kým sa postavy dopracovali k téme, ktorá aspoň trochu za niečo stála.
Autorka sa rozhodla spraviť z tohto obetného baránka  nového Edwarda a on z toho vyšiel ako idiot. Skutočné postavy sa takto jednoducho nesprávajú. Všetky ich rozhovory nie sú zaujímavé, vtipné a preplnené zbytočnými frázami, ktoré majú spraviť nudnú zápletku zaujímavejšou. Menej je niekedy viac a občas mi už vadilo, že ich doťahovanie a Averina pribrzdenosť nikam neviedli.

One side of his lips curved up. "But you will eventually."
My eyes narrowed. "You are delusional."
"I´m determined."
"More like annoying."
"Most would say amazing."
I rolled my eyes. "Only in your head."

"I´ve been trying to get you to say I´m wonderful from the first time you plowed into me. If I´d known that all it would take was handing you a toothbrush, I would have done that a long time ago. My loss."

Čo je vlastne tento príbeh?
Bývalá hviezda školy, ktorú znásilní iná hviezda školy (toto hádam nie je pre nikoho spoiler. Predsa len si to všetci, aj tí menej rozumovo zdatní, po prečítaní anotácie uvedomia), sa rozhodne po zhrabnutí pár miliónov odsťahovať čo najďalej od domu, do malého zapadákova, kde začne chodiť na výšku. Jej najlepší kamoš je, ako inak, gay a rád sa rozpráva o sexe. Slintá nad najkrajším chalanom školy, ktorého čistou náhodou zaujme práve utiahnutá a traumatizovaná Avery. Ich doťahovanie sa vlečie celou knihou, sem-tam prídu Avery smsky s nepeknými nadávkami a občas dokonca aj mail, a potom to ich doťahovanie pokračuje, ako keby sa nič nestalo. Kamaráti Avery sú v knihe iba na to, aby sme nemuseli listovať prázdnymi stranami, keď sa práve nerozpráva o ničom s Camom. Ale aby sme neboli ukrátení o zaujímavé časti, pre istotu jej aj oni dohovárajú, nech prestane byť taká blbá a konečne so sebou niečo robí.
Plytká zápletka začala byť ešte plytkejšou, keď sa všetko vyriešilo podľa mojich očakávaní. Už som písala, že neznášam predvídateľnosť?
Autorka ma absolútne ničím neprekvapila a pokazila ešte aj to, čo sa dalo. To už ani nejdem hovoriť o tom, ako veľmi jej šlo opisovanie sexuálnych scén a pri tom akosi zabudla spomenúť kondómy alebo antikoncepciu, takže Avery by už asi päťkrát mohla byť tehotná.
Áno, presne tento bestseller treba dať pod stromček dnešným pubertiačkam, ktoré nevedia, čo so sebou. Veď ak mohla mať Avery sex bez ochrany a neotehotnela, tak prečo by aj ostatní nemohli mať také šťastie?
Mám ešte niečo dodať?
Amen.
Toto všetko zachránila jedine plynulosť. Čítalo sa to rýchlo a za to jediné autorke ďakujem. Ale inak jej radím odložiť pero a od písania si trochu oddýchnuť. Nejako jej to prerástlo cez hlavu.

Odporúčanie: Vážne?

1,5/5


8 komentárov

  1. 8D milé 8D milujem tvoje negatívne recenzie 8D knihu vieš dobre a od srdca zdrbať 8D
    O tejto autorke veru veľa chvály nepočujem. Chcem si prečítať Lux, ale stále je ďaleko na spodnej priečke môjho to-read listu.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No vďaka :D odteraz budem asi písať len negatívne recenzie alebo čo :D
      Nepočuješ? Fuu mne sa práveže zdá, že všade vidím len pozitívne recenzie a potom nechápem prečo, lebo podľa mňa ani Lux nie je nič moc. Keby to tak nenaťahovala, bolo by to oveľa lepšie.

      Odstrániť
  2. :D úžasná recenze :D
    knížku nejspíš odstraním z to-read listu... :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tento komentár bol odstránený autorom.

      Odstrániť
    2. Ďakujem :D
      Ja by som ju na tvojom mieste odstránila, ale tak ktovie, aký by si mala názor na to ty. Videla som aj dosť recenzii s pozitívnym hodnotením, aj keď teraz už nechápem, čo na tom ľudia videli. :D

      Odstrániť
  3. Ojojoj, tak tohle bylo drsné. :D Mně se ta kniha od ní celkem dost líbila.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. WfY sa chystá vydať Baronet :D

    OdpovedaťOdstrániť