Reviews - The Secret of Ella and Micha, Poison Princess, Anna krví oděná, Obnažená

Nejako v poslednej dobe nestíham a ani sa mi veľmi nechce pravidelne prispievať na blog. Momentálne sa viac zameriavam na písanie VZA, ktoré sa už dúfam blíži ku koncu, ale nedarí sa mi ten čas rovnomerne rozdeliť medzi všetky činnosti.
Takže prinášam kratšie recenzie na knižky, ktoré som nedávno prečítala.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Autor: Jessica Sorensen
Názov knihy: The Secret of Ella and Micha
Názov série: The Secret
Vyšlo: 4. 10. 2012
Postavy: Ella, Micha, Ethan, Lila
Anotáciu nájdete TU
Jazyk: Angličtina

Mám rada Jessicino písanie - o čom som sa už presvedčila v The Coincidence of Callie and Kayden. Je svieže a jednoduché. Nezaťažuje sa zbytočnými opismi a príliš zložitými zápletkami. Na jednej strane je to dobré, predsa len spĺňa tínedžerské predstavy zaujímavého príbehu. Vzťahy, nejaká tá dráma, sex, alkohol a traumatizujúca udalosť, ktorá poznačila ako inak hlavné postavy. Všetko to dokopy tvorí prekvapivo dobrý mix, s ktorým nie každá autorka postúpi na rebríčku veľmi vysoko - hlavne u mňa nie. Väčšinu zlátanín podobného typu pokladám za nudnú a nečitateľnú.  
Ako som povedala, je to taká pohodovka, nad ktorou nie je veľmi dobré zamýšľať sa, lebo by ste našli veci, čo vám vadia. Ja som sa tie veci snažila ignorovať. 
Dokonca som sa statočne popasovala aj so zbytočným naťahovaním medzi hlavnou hrdinkou a hrdinom. O nervy ma neobralo ani neustále opakovanie "stará Ella je mŕtva, teraz je už len nová". Nie som veľmi na podobný žáner, iba v málo knihách urobím výnimky a tie Jessicine tam rozhodne patria (na fantasy od nej som vážne zvedavá, po tejto knihe ešte viac. Neviem si predstaviť, ako také niečo píše, keď jej ide tak dobré vymýšľanie dramatických situácii a opisovanie sexuálneho napätia medzi postavami. Ak do príbehu zakomponuje ešte aj fantasy, môže to byť poriadna jazda!). 

"She looks weird, but kinda hot. So is the girl she´s with."
"Yeah, but she´s not your type."
"Everyone´s is my type. Besides, she could be a stripper and that´s definitely my type."

Odporúčanie: Raz za čas si treba dať pauzu od fantasy - čo sa u mňa tento raz vyplatilo - a prečítať si niečo, z čoho si nebudete trhať vlasy alebo všetko ostatné na vašom tele. Príbeh bol o kúštiček horíš ako The Coincidence, ale tejto knihe dávam plus za relatívne uzavretý koniec. 
A je mi jedno, že to má mať pokračovanie!
Rozhodne odporúčam, je to klenot, ktorý by som mala rada na poličke už len vďaka nádhernej obálke. 
Dávam: 4 hviezdičky z 5


Autor: Kresley Cole
Názov knihy: Poison Princess
Názov série: The Arcana Chronicles
Vyšlo: 2. 10. 2012
Postavy: Evie, Jackson, Matthew, Selena
Anotáciu nájdete TU
Jazyk: Angličtina

Moonlight musela počúvať kopec mojich sťažností ohľadom tejto knihy, za čo sa vopred ospravedlňujem, lebo je to vážne dobrý príbeh a aj kvalitný, len mi zo začiatku liezli na nervy niektoré slová, čo mi ani slovník nepreložil a nechápala som začiatok. 
Lenže cez všetky sťažnosti mi nejako ušlo, aká je táto kniha výnimočná. S odstupom času, keď sa mi to už v hlave trochu uležalo, mi to našťastie došlo. Nehovoriac o konci, ktorý ma zničil. Kým sa dočkáme pokračovania, asi ma porazí. Hneď po prečítaní Posion Princess som musela prejsť na nejakú inú peckovú sériu, aby som o tom nemusela príliš veľa uvažovať. No vedela som, že mám nos na dobré knihy. Trvalo mi polroka dostať sa k tomuto kvalitnému kúsku + tá obálka je dokonalá. Viete si predstaviť niečo lepšie? 
Post-apokalyptická atmosféra bola trochu depresívne vykreslená, ale nie na ten spôsob ako v Lese kostí. Hlavní hrdinovia vám poskytli dosť dôvodov nehádzať sa z okna, nie ako taká Mary, nudná a bez menšieho zmyslu pre humor. Tu som sa aj občas zasmiala.
Úplne najlepšie na tejto sérii je, že som nebola vhodená priamo do novej budúcnosti, ale najprv ma Evie zoznámila so svojím starým životom a až potom prišla apokalypsa. Presne tu sa dalo vidieť, ako rýchlo sa môže všetko zmeniť. Stačí deň a celý svet je hore nohami. 
Nemám viac čo dodať. Asi iba, že sa neviem dočkať pokračovania. 

Odporúčanie: Zbožňujem prírodné a iné katastrofy odohrávajúce sa v knihách. Nehovoriac o skvelých charakteroch - dobre, Evie mi zo začiatku vadila no pri tom konci, na to mám len jedno slovo: hustééééé. Ak máte chuť na dobrú dystópiu a nejakú tú akciu, určite sa do toho pustite, nebudete ľutovať. 

Dávam 5 hviezdičiek z 5



Autor: Kendare Blake
Názov knihy: Anna krví oděná 
Názov série: Anna
Vyšlo: 30. 8. 2011
Postavy: Cass, Anna, Carmel, Willl, Thomas
Anotáciu nájdete TU 
Jazyk: Čeština

Táto kniha ma milo prekvapila. Príbeh bol napísaný pomerne jednoducho a čítal sa skoro sám. Milovala som Cassovo sarkastické  zmýšľanie, ktoré asi pri lovení duchov potrebujete. Ak sa človek stretáva so smrťou tak často ako on, je dobré zamerať sa na tú časť života, ktorá vám pomôže udržať sa pri rozume. 
Trvalo mi dosť dlho, kým som sa do knihy pustila a teraz to ľutujem. Niesla sa v podobnom štýle ako Supernatural, čo ja fáákt môžem, a je to dobré čítanie aj pre osoby opačného pohlavia, ktoré určite nepohrdnú troškou akcie a krvilačnými duchmi. Okrem toho kniha je písaná z pohľadu Cassa. Pokladala som to za príjemnú zmenu, pretože väčšinou sa stretávam len s príbehom vyrozprávaným z pohľadu dievčat - prípadne sa to strieda. 
Bolo tam zopár vecí, pri ktorých som si nebola tak celkom istá, ako sa tam dostali a už vonkoncom som nečakala zložité zaklínanie a voodoo. Ale ani neviem ako, všetko mi to do deja na koniec pekne zapadlo a dodalo mu to šmrnc. Je to dosť temný príbeh, ale osviežený humorom, takže aj osoby ako ja, ktoré nemusia depresívne prostredie a neznášajú horory, sa s touto knižkou vedeli veľmi ľahko zžiť. 

Než sme odešli z domu, proběhla krátká diskuse o tom, že bychom se měli pokusit zfalšovat si nějaké alibi, až policie objeví Willa a Chase. Rychle jsme od toho ale upustili. Protože když vám hrozí, že vás v příštích několika dnech něco sežere, koho k čertu zajímá alibi?

Odporúčanie: Odporúčam každému. Je to plné akcie, hlavné postavy nie sú ani trochu otravné a Annin charakter ma prekvapil a zaujal. 
Dávam: 4,5 hviezdičky z 5


Autor: Sylvia Day
Názov knihy: Obnažená
Názov série: Crossfire
Vyšlo: 12. 6. 2012
Postavy: Gideon, Eva, Cary
Anotáciu nájdete TU
Jazyk: Slovenčina

Fifty Shades je FF na Twilight a mala som dojem, že Obnažená je zase FF na Fifty Shades. Vedela som, že je táto kniha z podobného cesta, ale našla som oveľa viac podobností, ako mi bolo príjemné. 
K podobným príbehom si asi neviem nájsť cestu. Myslela som si, že mi nesedí len Fifty, no po tomto som absolútne zhrozená presvedčená, že zostanem verná YA a fantasy/ sci-fi. Bolo tam dvakrát viac sexu, dvakrát viac osôb traumatizovaných minulosťou, ktoré si to vynahrádzali sexom a tromi orgazmami v priebehu piatich minút - čo ani neviem, či je fyzicky možné. 
Zo začiatku som si optimisticky nahovárala, aké je to super, no stránky postupne ubúdali a mala som problém dočítať to. Nenašla som si žiadny záchytný bod ako v iných knihách, ktorý má nútil pokračovať. 
Hlavná hrdinka Eva je u kúsok rozumnejšia ako Ana, čo asi každý očakáva kvôli jej veku. Lenže potom sa začala stretávať s Gideonom a rozum sa pobral na prázdniny. Niektoré jej rozhodnutia som nechápala, mala som pocit, že si s ňou autorka zametala dlážku. 
Výsledok? 
Ako je možné, že majú niektorí autori úžasnú schopnosť pokaziť tak veľmi svoje postavy? 
Zbytočné dramatizovanie, v niektorých prípadoch sa mi to už zdalo len ako naťahovanie a veľa sexuálnych scén, ktoré šli na úkor deja. Chýbali tam všetky veci, čo v knihe hľadám. 

Odporúčanie: Ak ste fanúšikmi Fifty, určite si prečítajte aj toto. Ale ak nie, a dúfate, že sa vám Obnažená zapáči, radšej príliš nefantazírujte. Jediný dôvod, prečo je táto kniha bestseller, je sex. Ale to si už rovno môžete pozrieť nejaké porno. Rozhodne tento druh literatúry neschvaľujem. Sex mi v knihách nevadí, práve naopak môže príbeh dobre okoreniť, ale opisovanie tých... vecí v Obnaženej mi dobre poprevracalo žalúdok. Myslím si, že toľko nechutných podrobností by malo zostať zamknutých za dverami spálne. Čítala som už všetko možné, ale ani horor ma neznechutil tak ako táto kniha. 
Moje hodnotenie je také vysoké len preto, že je to o polovicu kratšie ako Fifty. 

Dávam 2,5 hviezdičky z 5


12 komentárov

  1. Poison Princess by som si rada prečítala, vyzerá to super 8)
    Anna sa mi páčila, keď bola krvilačná, keď bola zaľúbená, už to nebol ten správny duch, ktorého som chcela 8D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Čo ja viem, pre mňa to bola stále Anna. Som zvedavá, čo s ňou bude v dvojke. Len dúfam, že sa to neskončí zle :D

      Odstrániť
  2. Okrem poslednej knihy sú všetky na mojom to reade. :D Takže sa do nich čím skôr pustím, keď si to tu všetko takto pekne dala na kôpku. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. počkaj, Obnažená dostala len 2,5??? Ja som mala nutkanie jej dať 5 :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne sa to nepáčilo :D Totálne ako Fifty a také ja asi veľmi nemusím alebo čo. Postavy sa správali čudne a furt len sexovali. Už mi to liezlo na nervy :D

      Odstrániť
  4. Nech ti to s VZA vyjde, držím palce =)

    Na Poison Princess som fakt zvedavá, ako si sa popasovala s tými slovíčkami?(Sú písané v kanadskej francúzštine či ako...? xD)

    Inak, zase píšem! Ešte som sa do toho nedostala tak, ako predtým, ale dúfam, že som na správnej ceste :D Prišla som na to, že bude lepšie to písať v tretej osobe(doteraz som vždy písala v prvej, ale vzhľadom na to, koľko informácií je tam treba, jeden či dva pohľady nestačia, ale musím sa aklimatizovať =D)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, aj ja si držím palce :D

      Sama neviem, furt som sa s tým jedovala, nič na internete mi to nechcelo preložiť a sťažovala som sa aj Moon, že tomu nerozumiem a štve ma, ak niečomu nerozumiem. Ale potom sa mi nejako podarilo ignorovať to a keď som už bola v tom bode, príbeh začala naberať grády :D Takže odporúčam :D

      Tak to sa teším, dúfam, že aj tebe to tento raz vyjde. Ja som písala prvých osem kapitol (ktoré sú samozrejme teraz úplne zmenené) dvakrát v prvej a dvakrát v tretej osobe, ale zistila som, že mi ani jedno z toho nesedí a že celý začiatok je o ničom, tak mi došlo, že asi na to musím ísť inak.

      Odstrániť
  5. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Tenhle článek je totálně skvělý! :) Moc se mi líbí ty pidi-recenze 4 v 1... a rozhodně je to elegantní řešení!^^
    Jinak první dvě knížky putují do mého to-read, fakt jsi mě nevnadila (takže děkuju moc! :D)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Na Annu krví oděnou se strašně moc těším. Na poličce mi leží od doby,co vyšla a já ji pořád nepřečetla.. :// :)))

    OdpovedaťOdstrániť