RC: Stephanie Perkins, Lola a kluk od vedle

Autor: Stephanie Perkins
Názov knihy: Lola a kluk od vedle
Názov série: Anna and the French kiss
Pôvodný názov: Lola and The Boy Next Door (Anna and the French Kiss #2)
Počet strán: 305
Vyšlo u nás: 13. 5. 2013

Lola Nolanová  to v živote nemá ľahké. Našla si o päť rokov staršieho frajera, ktorý hrá v v kapele a je potetovaný - čo sa veľmi nepozdáva jej dvom otcom. Štýl jej obliekania je tiež netradičný - každý deň nosí iný kostým. Čím trblietavejší a farebnejší tým lepšie, za čo si už neraz vyslúžila podivné pohľady okoloidúcich a ani v škole to nemala ľahké. Bol to však jej spôsob, ako sa prejaviť, milovala svoje kostýmy a parochne a ešte viac ju bavilo vymýšľať si, čo si oblečie na ďalší deň. 
Zo všetkého najviac sa ale desila návratu dvojčat Bellových do levanduľového domu hneď vedľa. Odsťahovali sa pred dvomi rokmi a ona si povedala, že na nich zabudne - a obzvlášť na Cricketa, šikovného vynálezcu a zároveň aj jej prvú lásku, ktorá jej zlomila srdce. 
Lenže teraz sú dvojčatá späť! Zvládne to Lola alebo znovu obrátia jej život hore nohami?

Rodina a iné zložité veci
Je veľmi netradičné vidieť v knihe rodinu s dvomi otcami - Nathan, Andy - a jednou dcérou, bola som naozaj zvedavá, ako sa s tým autorka popasuje. Prekvapilo ma však, aké mi to pripadalo už hneď od začiatku normálne. Vnímala som Nathana a Andyho z pohľadu Loly. Boli starostliví, prísni a o svoje dievčatko sa veľmi báli. Aby toho nebolo málo, matka Loly bola Nathanovou sestrou - nie práve bezproblémová žena. Veselo popíjala, nerada platila nájomné, občas sa dostala do problémov s políciou za výtržníctvo a zarábala si veštením z čajových lístkov.
Ako to ale dopadne, ak zrazu biologická mama nemá kde zostať a nasťahuje sa k nim? Môže takto fungovať ďalej ich život?
Lola zvláda dosť ťažko prítomnosť svojej matky a protivnosťou k nej sa snaží zakryť svoj smútok z toho, že ju opustila. Niežeby nemala rada Nathana a Andyho, iba nevie pochopiť, ako sa dokáže matka vykašľať na vlastné dieťa. Nie je pre ňu dosť dobrá? Táto otázka behala Lole hlavou veľmi často. Ak uvažujete, že nie ste dobrý ani pre alkoholičku, trochu vám to pošramotí sebavedomie, nie?
Jej mama mi nebola sympatická. Tvárila sa, že jej je všetko jedno, pripadala mi dosť tvrdá a ani potom, čo sa s Lolou začala ako tak baviť, som nemala pocit, že by k nej prechovávala nejaké vrúcne materské city. S tou ženou bolo niečo veľmi zle.

Chalani,  tetovania a neužitočné vynálezy
Z anotácie asi každý usúdil, že ide o romantický príbeh. Našťastie sa všetko v knihe netočilo iba okolo dvoch hlavných hrdinov a riešili sa aj iné - hlavne vyššie spomínané - problémy. 
Práve to, že hrdinka nemá iný život okrem vysnívaného chalana, sa mi na knihách zameraných na tento žáner nepáči. Sú všade tam, kde ich láska, dumajú nad tým, prečo s ňou nemôžu byť, veď ich predsa poznačila tragická minulosť, na ktorú nemôžu zabudnúť!, a ako sa jej vyhnú a zároveň s ňou aj zostanú. Na prvé bozky sa väčšinou čaká trištvrtinu príbehu. 
Lola a kluk od vedle má síce veľa z týchto znakov, ale sú podávané čitateľovi veľmi pekne a nenápadne. Nemohla som sa od knihy odtrhnúť a ísť ani na záchod. 
Cricket je zlatíčko, neskutočne dobrý chalan, možno trochu plachý, ale za to sa po toľkých rokoch konečne spamätal a dal najavo, čo cíti. Škoda, že si Lola  našla iného priateľa - Maxa
Päťročný rozdiel sa ale nepáčil rodičom a keď šla Lola s Maxom von, kontrolovali ju každú hodinu a v nedeľu sa u nich konal branch, na ktorom Maxa pekne vyspovedali. Aj by som ho ľutovala, keby mi nebol taký protivný. Úprimne povediac, nechápem, čo na ňom Lola videla. Vždy som z neho mala dojem, že do nej nie je ani trochu zamilovaný, správal sa občas tak chladne a nevypočitateľne, naháňal mi strach. A očividne nevedel s nikým vychádzať iba s Lolou, ešte aj jej najlepšej kamoške Lindsey sa vyhýbal. A tie veci, čo Lole povedal, no... nebudem sa radšej vyjadrovať. 
S Cricketom si rozumela lepšie a páčilo sa jej, aký je svojský. Obliekal sa, podľa Loly, veľmi dobre, mne by sa to asi nepáčilo, ale v očiach Loly bol dokonalý. Už ako malý rád vymýšľal a podarilo sa mu  skonštruovať kopec zaujímavých vecičiek. Vždy sa ale nachádzal v tieni sestry Calliope. Keďže patrila medzi profesionálne krasokorčuliarky, rozvrh rodiny Bellových sa jej musel neustále prispôsobovať. Cricketovi to nikto nevadilo, miloval svoju sestru a tešil sa z jej úspechov. Lenže potom sa zamiloval do Loly. Calliope sa to nepáčilo, žiarlila na Lolu, lebo svoju pozornosť sústreďoval viac na ňu a nepáčilo sa jej, ako ju zanedbáva. Lole sa zase nepáčilo, ako Calliope vníma svojho brata. Nikdy ju nezaujímalo, čo chcel a brala za samozrejmosť, že sa vždy podriadil jej plánom. 
Myslím si, že Calliope by nebola zlá. Až príliš si zvykla na to, že sa všetko točí iba okolo nej. Ak sa už od mala sústreďovali rodičia len na ňu a na jej kariéru, nečakala, že by sa to malo v budúcnosti zmeniť. Myslela v prvom rade na seba, lebo ju to naučili a ak sa raz niečo naučíte, je ťažké napraviť to. 

Na Cricketu Bellovi je jedna zvláštní věc. Když vchádzí do místnosti, NEMŮŽETE si ho nevšimnout. Ze všeho nejdřív zaregistrujete jeho výšku a hned na to jeho energii. Pohybuje se ladně jako jeho sestra, ale s takovým nadšením, které očividně neumí ovládat. Neustále se vrtí, hýbe rukama a nohama. Poslední dobou sa trochu držel na uzdě, ale teď znovu úplně ožil

Zmätok v hlave
Lola vždy tušila, že láska ku Cricketovi len tak nezmizne, ale zároveň milovala aj Maxa. A teraz, keď je sused zase späť, je ešte ťažšie udržať na uzde svoje pocity. Napriek tomu robila všetko preto, aby ich potlačila. 
Dobre, milostný trojuholník nie je veľmi originálny, ale tento som zniesla, vlastne sa mi páčil a ktorý príbeh dnes žiadny nemá? Priznajme si to, stále sa sťažujeme, že o nich neradi čítame, ale niekedy sú do príbehu nastrčené tak nenútene, že si ich užívame. 

Knižka je milá a jednoduchá. Občas vám vyčarí úsmev na tvári alebo vás drží v napätí. Stephanie Perkins je talentovaná spisovateľka, ktorá má rada svojich čitateľov, asi hlavne tínežderky, a poskytne im nádherný príbeh podaný spôsobom, ktorý sa každému zapáči, aj keby nad ním zo začiatku prevracal očami. 

Odporúčanie: Lola je silná a veľmi jedinečná hlavná hrdinka a nikomu neublíži prečítať si jej príbeh. Ukazuje, že nie je zlé byť iným a mať vlastné nápady, ktorým dnešná náročná spoločnosť nie vždy rozumie. Kreativita je dobrá vec, stavím sa však, že je mnoho dievčat, ktoré sa radšej nijako neprejavia v strachu, že sa strápnia. Pre Lolu je život každý deň novým zážitkom. Ak si ten svoj nechcete spestriť, zlepšite si náladu aspoň touto milou knižkou. 

5/5

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Albatros Media



10 komentárov

  1. Tvoje recenze mě ještě víc navnadila jak ta obálka/anotace. Sice mně Anna moc nesedla, ale Lole bych chtěla dát taky šanci. Jaká je Lola v porovnání s Annou?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Lolu nutne potrebujem... :D už sa jej nemôžem dočkať :D Len mám taký pocit že tento mesiac skrachujem . recenzia ako vždy skvelá :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem a Lolu vrelo odporúčam.
      Kks inak ja som mala tiež pocit, že skrachujem. Toľko dobrých vecí dávali v kine, ale akosi to musím pretrpieť a neísť :D Treba v lete niekde zarobiť :D Aspoň nech mám ísť za čo na Mesto kostí a na Percyho Jacksona 2 :D

      Odstrániť
  3. Pekná recenzia.:) Lolu som čítala, no tak úplne mi nesadla.:/ To Annu som si zamilovala.:)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Chcem, chcem, chcem. A budem mať!! :D Už z tvojho rozprávania mi je Cricket sympatickejší, ale fakt, čo to má za meno? Pripomína mi to tú hru. :D :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aj mne, ale nie je to až také hrozné. Meno jeho segry sa mi ale páči viac. Nie je Calliope super? :D

      Odstrániť
    2. Calliope mi zasa pripomína nejakú hviezdičku (alebo mesiac?) a moja sestra do mňa hustí, že kaliopky (elasťáky? to mi ani nenapadlo. :D).

      Odstrániť
  5. Po Anne si Lolu chcem určo prečítať a keďže si hodnotila celým počtom =D obávať sa toho, že by sa mi to nepáčilo nemusím :D

    OdpovedaťOdstrániť