Návrat (Draki #3), Sophie Jordan

Autor: Sophie Jordanová
Názov knihy: Návrat
Názov série: Draki #3
Pôvodný názov: Hidden (Firelight #3)
Počet strán: 261
Vyšlo u nás: 15. 4. 2013


Draki svorka je ohrozená – enkrosi, neľútostní vedci pátrajúci po jej tajomstvách, zajali Cassianovu sestru Miram a sú ochotní ju detailne preskúmať, aby zistili všetko o jej druhu. Jacinda po spojení s Cassianom intenzívne vníma jeho pocity a prežíva tak všetku jeho bolesť. Ona aj Will sa rozhodnú svorke pomôcť. 

Bude výprava lovca a skupiny draki úspešná? Podarí sa im spolu zachrániť Miram? Je možné, že v cieli na nich čaká niečo oveľa, oveľa hrôzostrašnejšie než enkrosi...


Na záverečný diel trilógie som sa veľmi tešila, pretože dvojka sa mi páčila a dúfala som, že ak sa autorka tak zlepšila, v tejto časti bude jej písanie vrcholiť. Ale teraz neviem, čo si mám myslieť. Recenzia sa mi píše dosť ťažko, a to som o nej uvažovala zopár dní. Stále mám trochu zmiešané pocity a zmätok vo všetkom, čo sa udialo. 

Dej, zápletka
Autorka mala asi náladu písať niečo poriadne akčné a svoju energiu vložila práve do trojky, do ktorej by to sedelo, keby bola kniha trošku hrubšia. Takto som mala dojem, že celá tá ich naháňačka šla na úkor deja a opäť - aj keď je to posledný diel - sme sa o enkrosoch skoro vôbec nič nedozvedeli. Nehovoriac o veľa veciach, ku ktorým mi chýbalo vysvetlenie. Keby som nevedela, že je to záver, povedala by som, že nás ešte čaká ďalší diel. Na môj vkus sa odohrávalo všetko príliš rýchlo, ako keby to chcela mať autorka už čo najskôr za sebou, lebo ju tlačili v hlave nápade na inú sériu. Zdalo sa mi, že sa pokúša akciou zakryť všetky nedostatky, neustále držala čitateľa v napätí, aby sa nesústreďoval na ostatné aspekty príbehu a to sa mi nepáčilo. Návrat by si zaslúžil viac pozornosti, aspoň toľko ako dvojka. 
Vlastne to bolo celé iba o naháňačke a veľmi ľahko sa dalo predvídať, čo sa stane ďalej, až na pár momentov pri konci, kde som zostala skôr šokovaná - vyriešilo sa to dobre, ale trochu jednoducho. 
Dialógy mohli byť tiež lepšie spracované. Niekedy stáli postavy pri rozhovore v jednom bode a nevedeli sa pohnúť ďalej, z čoho vyplývalo, že ste tam našli veľa zbytočných vecí, ktoré nemuseli byť rozoberané a ušetrilo by sa miesto. Autorka zabila veľa miesta aj tým, že po sebe postavy neustále volali menom  tam, kde to nebolo treba. Aj v rozhovoroch neustále zakončovali priamu reč oslovením. 
Trochu mi prekážali kostrbaté vety, ktoré brzdili plynulosť čítania. 

Myšlienka na to, že by ma chytil a vrazil do mňa svoje telo ostré ako britva, ma napĺňa strachom, ktorý je taký intenzívny, až sa mi v pľúcach začne hromadiť oheň a zaplní mi ústa. A ja viem, že nemám na výber. Musím sa postaviť a brániť sa. 

Ach, tie jašterice
Nikto mi zatiaľ nepovedal, že som človek s nedostatkom fantázie, ale pri tejto sérii si to začínam myslieť. Ani pri tejto časti som si nevedela poriadne predstaviť draki. Ako vyzerajú, aké sú veľké... a tak ma trochu šokovalo, keď bol Cassian premenený a odhŕňal si vlasy alebo držal v rukách nejakú vec alebo nebodaj niekoho objímal. Vážne, mohol by mi niekto objasniť, ako je toto všetko možné, keď som si ich celý čas predstavovala ako jašterice? Celé to ich premieňanie a ako to Jacinda opisovala, mi vadilo a pýtala som sa samej seba, ako vie nejaký človek s takou vecou randiť. 
Mám v tom obrovský zmätok a pre pokojný spánok by som potrebovala jasné vysvetlenie toho, ako vyzerajú. Sophie by to mohla podrobnejšie opísať na svojom webe alebo čo. Nehnevala by som sa. 

Bermudský trojuholník trochu inak
Nie je to typický príbeh milostného trojuholníka, čo sa mi náramne pozdávalo. Jacinda vedela presne, do koho je zamilovaná, ale miatlo ju puto, ktoré ju spájalo s Cassianom, aj keď sa proti tomu snažila bojovať. Vžila som sa do jej kože a po záverečných úvahách som prišla na to, že toto jediné sa Sophie fakt podarilo  dobre. Neznášam v knihách, keď sa hlavná hrdinka háda sama so sebou a nevie sa rozhodnúť pre jedného chalana. Väčšinou to potom dopadne zle, príbeh sa mi znechutí a hrdinku začnem pokladať za tupú sliepku. Zapliesť sa vo vlastných myšlienkach je veľmi nebezpečná vec, ak si chce autorka udržať čitateľov. Tí menej kritickí to prejdú a povedia si, že čítali už aj horšie, no tí druhí môžu rýchlo zanevrieť na sériu. 

Cez hmlu pohľadom prečesávam okolie, premeriavam si každého padnutého lovca. Pristavím sa pri tom, ktorý má na rukách dymiace popáleniny. Pohnem sa k nemu, lebo viem, že bez ošetrenia, ponechaného v bezvedomí, to možno neprežije. 

Postavy
Jacinda a Will potiahli celý príbeh, ale tento raz dostali viac priestoru aj Tamra a Cassian. Bolo načase, nie? Na zahodenie neboli ani Deghan a Miram. Medzi lovcami sa nenašiel nikto zapamätateľní, na konci sa trochu mihla Willova rodina, ale aj to mi pripadalo ako nepremyslené. Po celý čas, čo ich naháňali ostatní neznámi lovci, sa jeho rodine vyhli a potom sa zrazu zjavia na konci, keď príbeh vrcholí? V tomto prípade by som skôr strčila jeho rodinu medzi lovcov, ktorí po nich šli už od začiatku, dávalo by mi väčší zmysel, prečo sa potom zjavili aj na konci. 

Veľmi rada by som si prečítala niečo ďalšie od tejto autorky, podľa mňa by nevadila ani ďalšia časť z Draki, kde by sme sa konečne dozvedeli, ako je to celé s enkrosmi, s Willom a s ostatnými svorkami. Tieto tri knihy akoby prechádzali iba po povrchu samotného príbehu a poriadne ho nerozvinuli. Príbeh bol viac zameraný na vzťahy medzi postavami, pri trojke na akciu a ako vlastne vznikli draki alebo prečo sa dialo všetko to, čo sa dialo, zostalo zabudnuté niekde v rohu temnej izby.

Odporúčanie:  Myslím si, že túto sériu je lepšie čítať ako jednu hrubú knihu a nerobiť si medzi jednotlivými dielmi pauzy. Jednotku a dvojku som čítala hneď po sebe, trojku až s odstupom času a uvedomila som si, že sa mi nedarí do príbehu tak dostať ako pri predošlých dieloch. Napriek tomu som veľmi rada, že som Draki mohla čítať. Nesklame a občas vám dokonca vykúzli úsmev na tvári. 

Hodnotenie: 3/5

Za recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvu Albatros Media





4 komentáre

  1. Máš pravdu. Autorka by kľudne mohla urobiť niečo ako urobila Cassandra Clare a napísať ďalšiu trilógiu, odohrávajúcu sa v minulosti. Myslím že by to bolo celkom zaujímavé. A nespomenula si že kniha mala krásny obal, teda aspoň myslím :D Ale nebudem kritizovať :D Rada čítam recenzie čo napíšeš :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mne sa séria veľmi páčila, taká zaujímavá, originálna a autorka ma vedela udržať pri knihe 8)
    Tie jašterice fakt nechápem ani ja 8D to si človek musí prispôsobiť a zmeniť slová v knihe, lebo inak si to nepredstaví 8D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. No neviem, ja som skončila pri jednotke, veľmi ma neoslovila.:D A asi by sa to nezmenilo.:D Ale super recenzia.:)

    OdpovedaťOdstrániť