Dva týždne nudného ničnerobenia alebo sladkej driny

Každý si predstavuje oddych trochu inak. Ten môj veľmi úzko súvisí s čítaním, písaním, pozeraním a blúdením po blogoch. Takto to znie celkom dobre, nie? Ale keď chce človek všetko pekne stíhať tak, aby mu to zapadlo do voľného rozvrhu, už to také jednoduché nie je.
Moje plány a nové závislosti na ďalšie dva týždne. 

1. Nashville 
Minule som preklikávala stránky a náhodou som objavila tento úžastný nový seriál, ktorému dokonca potvrdili druhú sériu, preto som neváhala a hneď sa doň pustila. Hayden Panettiere mám rada a bola som zvedavá, ako si poradí s úlohou slávnej speváčky Juliette Barnesovej. Doteraz som ju videla iba vo filmoch.
Musím iba chváliť. Juliette totiž nie je jediná, ktorej herecký výkon ma zaujal. Je tu kopec ňu-ňu-ňu párikov a nádherných songov.
Seriál je zameraný na životy viacerých osôb a je vhodný pre všetky vekové kategórie. Hlavnými postavami sú Rayna Jamesová, slávna country speváčka, ktorá má rodinu a jej manžel kandiduje na post starostu Nashvillu. Okrem toho je tu Deacon, jej spolupartner v spievaní, s ktorým má sa sebou dlhú a nie vždy jednoduchú a veselú minulosť.
Potom je tu už spomínaná vychádzajúca hviezdička Juliette. Sú z nej hotové všetky pubertiačky a peňazí jej vďaka nim na účte stále pribúda a pribúda. V súkromí to ale nie je žiadna princeznička. Vystriedala chlapov asi vo veku od dvadsať do päťdesiat, z čoho som bola vážne znechutená, a jej mama je zavisláčka na drogách. Uznajte, asi ani vzťah medzi nimi dvomi nie je veľmi pekný. Napriek tomu si chce za každú cenu udržať svoju kariéru.
Potom je tu Avery Barkley, Scarlett O´Connor a Gunnar Scott - títo majú svoju samostatnú zložitú epizódu a úžasné pesničky.
Seriál nám ponúka veľmi zaujímavý náhľad do zákulisia slávnych a toho, ako chodia po turné a aké je náročné spievať pred obrovským publikom a byť neustále na výslní bulvárnych plátkov.
Trailer:

2. Scarlett and Gunnar

Môj druhý bod úzko súvisí s Nashvillom, pretože spomínaní adepti - Scarlett O´Connor a Gunnar Scott - sú mojou novou závislosťou. A nie len čo sa týka spevu, pri seriáli som už niekoľkokrát kvôli týmto dvom revala.
A spolu sú tak neuveriteľne zlatíííííííííííííííííííííííííííííííí (sigh).
Kvôli nim by som Nashville mohla pozerať stále dookola a nezunovala by som ho. Bohužiaľ, už ma čakajú pred letnou pauzou iba dva poondiate diely, čo je fakt zlé, lebo netuším, ako bez nich prežijem. Asi budem stále dookola počúvať ich pesničky alebo čo.



Ukážka ich talentu ( a hlavne to nezrušte, kým nebude spievať aj Gunner... má tu super hlas!)
A tu pre istotu ešte jedna, keby ste sa pri pesničke č.1 nepresvedčili o ich dokonalosti: 

3. Knihy, knižky, knižôčky... ale vás je veľa

Ako keby mi nestačilo na popletenie myšlienok S&G (Skratka patrí vyššie spomínaným osobám. Mám dojem, že ich budem spomínať dosť často), je tu ešte aj kopec dobrých kníh.

Podarilo sa mi minule dočítať Zlodejku duší a musím povedať, že som zostala mierne v šoku. Nečakala som totiž, že sa mi to až tak zapáči, ale budiž. Je to pecka a v druhej časti som už za polovičkou. Nie je to síce nič svetoborné, je tam veľa vecí, ktoré sme v knihách mali, ale predsa je tam niečo (možno tá jednoduchosť, akou je to všetko napísané), čo ma dostalo a drží ma pri čítaní. Slang mi síce občas vadil, hlavne v jednotke, no už aj na ten si začínam zvykať. A teraz, keď som sa s ním konečne zmierila, nachádzam tam kopec parádnych hlášok, ktoré by som sem najradšej vypísala, ale nejdem ani začínať, lebo by sa mi to nezmestilo do článku. Má to tu vôbec nejaké obmedzenie slov?
Na ďalšie podrobné rozanalyzovanie mám vypožičaný Dokonalý sen od Ally Condie. Dosť ma prekvapil útly formát knižky. Prvý diel v slovenčine bol  väčší ako toto čudo. BTW, som fakt naštvaná, že to u nás prestali vydávať. V prvom rade s tým nemali začínať.
Dva nové klenoty mi pribudli do čítačky a to jeden od Rachel Hawkins a druhý od Kelly Oram. Stále neviete?
Napoviem vám. Konečne mám School Spirits a The Avery Shaw Experiment!
S knihami, ktoré ma čakajú na poličke, mám ešte tiež nedokončený biznis. Tak napríklad Rezistencia zapadá prachom už od októbra, alebo štyri časti so série Blue Bloods, posledný diel Percyho Jackson v slovenčine (po anglicky som už čítala), Mesto popola v slovenčine (čítala som po česky) a stále som sa neprebojovala na posledné stránky Prežila som svet.

4. Osud Osudia mám konečne v rukách (doslova! No dobre... v čítačke)

Poznáte Moon? Ak nie, tu je pre istotu jej blog: TUUUU.

O čo vlastne v tejto časti článku ide? No... Moon konečne znovu nabrala druhý dych a pustila sa do opravovania Za hranicou života, ktoré je prvým dielom zo série Osudie. Mala som poctu prečítať si  desať kapitol - na jedenástu sa chystám, dvanásta sa momentálne edituje -, za čo som veľmi rada. V dnešnej dobe je ťažké nájsť originálny nápad na písanie, ale myslím, že tu sa to pekne vydarilo. 
Ak by náhodou niekto nevedel, s čím mám dočinenia, tu je anotácia:

Nie vždy sa život musí skončiť smrťou.Všetko sa začne, keď sa Jamie Evans, obyčajné dievča, zobudí v chatrči, celá dolámaná s vedomím, že mala byť mŕtva. Namiesto toho, aby sa ocitla pred nebeskou bránou alebo vo večnej temnote, objavila sa v akomsi čudnom svete medzi životom a smrťou – v Osudí, mieste, kde konfernovia riadia kolobeh talentov, aby sa ľudstvo mohlo neustále vyvíjať a napredovať.
Situácia sa však skomplikuje, keď sa Jamie začne výrazne odlišovať od ostatných konfernov. Uvedomuje si, že sa s ňou niečo deje, ale v celom Osudí nie je nikto, kto by jej to vysvetlil. Snívajú sa jej čudné sny, Hlasy o nej neustále hovoria a zisťuje, že v nej drieme sila, ktorá sa snaží dostať von.
Vtedy sa objavujú stratené zápisky odhaľujúce dejiny, ktoré mali byť navždy zabudnuté. Osudie sa opäť ponára do temných dôb a nikto nevie, ako tomu zabrániť. Jedno je však isté, truhlica bola otvorená, zlo sa snaží povstať a túžba po moci je silnejšia ako kedykoľvek predtým. Podarí sa však zachrániť Osudie?


5. Kde bolo tam bolo... nieee, toto sa tak určite nezačína
Máte chuť na dobrú rozprávku? Ja hej, preto plánujem ísť na deň detí do kina na Dobrodružstvo lesných strážcov. Nejdem tu radšej vypisovať anotáciu, pozrite si ukážku so super pesničkou od Snow Patrol. 

6. V znamení straty rozumu ametystu

Niekde tú frustráciu z neustáleho opravovania musím dostať von a tak sa mi stal obeťou môj blog. Človek by si myslel, že po takmer dvoch rokoch škrtania a prepisovania dotiahnem príbeh ku koncu, ale ani z ďaleka to tak nie je. Písanie a opravy milujem, mám rada slobodu pri tvorení charakterov a vymýšľaní toho, čo sa bude diať ďalej, ale niekedy ma táto moja zábava poriadne vyšťaví. Aspoňže nie som taký extrém, čo sa tri mesiace venuje dvom stranám. Aby sa nepovedalo, trochu som sa aj pohla, som v trištvrtine, a pevne verím, že začiatok ponechám tak, ako je.
Mnohí, čo čítali moju anotáciu, v tom majú asi zmätok, takže by nebolo na škodu niečo k nej napísať. 


V Ametystovom lese žije prírodné spoločenstvo pod ochranou Ametystového lampáša. Doposiaľ si o ňom sedemnásťročná Meggie myslela, že je výplodom maminej fantázie a existuje iba na papieri. 
Obdivovala svet plný víl bez krídel, pravidiel a temných tajomstiev, sčasti to pokladala za svoju povinnosť, keďže jej rodičia zomreli pri autonehode. Mala pocit, že čítaním maminých zápiskov uctí ich pamiatku. 

Originálne, ja viem, ale príbeh sa nejako začať musí a siroty sú v dnešnej dobe in. Úvod sa odohráva v našom svete, kde Meggie žije vo Vinelande, v štáte New Jersey, so svojím strýkom a bratrancom Carsonom. Chodí na strednú, zbožňuje volejbal a gymnastiku a iné nudné veci. 
Rodičia Meggie možno sú mŕtvi, to im však ani náhodou neuberá na tajomnosti (stále tá originalita, sledujete? Ale  dostávam sa k jadru). Jej mama jej totiž zanechala zápisy o vymyslenom svete, ktoré si Meggie každý deň čítala, aby s ňou aspoň cez slová nadviazala aký taký kontakt a pochopila, čo sa jej kedysi premávalo hlavou. Chcela byť jej mama spisovateľka? 
Ani nie.
Je to, čo opisovala skutočné?
Rozhodne. 
Meggie v našom svete nepobudne dlho, ako to už asi väčšina z vás posúdila z názvu série (Kronika strateného impéria), ale pocestuje s jednosmerným lístkom do maminho vymysleného sveta. 

Meggien skutočný svet sa ale čoskoro začne rozpadať. Zistí, že ju sledujú čudné fialové vlny, ktoré sa podobajú na polárne žiary, a vidí ich len ona. Po silnej búrke je prechod medzi svetmi otvorený a Meggie sa za pomoci prorokyne dostáva do sveta, o ktorom si myslela, že existoval len v maminej hlave. Do sveta, kde nie je ľahké prežiť, ak nepatríte k prírodnému spoločenstvu. 

Meggie veľmi nemá právo na spochybňovanie vlastného zdravého rozumu kvôli novému svetu, keďže ani ona nie je práve normálna. Má schopnosť uzdravovať dotykom, jej vlasy sú výrazne červené a dlhé a nedajú sa ostrihať ani prefarbiť našimi farbami na vlasy, k tomu všetkému ju sledujú fialové vlny a občas jej trochu ujdú nervy. Čo k tomu dodať. Červenovlásky vedia byť poriadne náladové. 
Meggie sa vďaka prorokyni dostane do Ametystového lesa, no niečo sa pokazí a ona skončí ďaleko od
nej a bez vysvetlenia. Konkrétne v malej osade. Lenže prítomnosť človeka v Ametystovom lese nie je bežná a už vonkoncom nie bezpečná... pre toho človeka. Preto bude mať Meggie menšie ťažkosti s prežívaním. Vo svete, kam sa dostala, sa riadi všetko špecifickými znakmi - to znamená, že víly a voktariani (môj názov pre víly opačného pohlavia) v lese majú svetlé blond alebo svetlo-hnedé vlasy, modré alebo sivé oči a fialovú auru. Podľa špecifických znakov sa dá určiť, ku ktorému národu bytosť patrí. (Príklad: mesačníci majú veľmi bledú pokožku, svetlo modré, strieborné alebo sivé oči, biele vlasy a striebornú auru; mágovia majú dvojfarebné dúhovky, krikľavú farbu vlasov, oranžové aury).
Takže Meggie do Ametystového lesa so svojím červeným hniezdom a zelenými očami ani trochu nezapadá. Okrem toho nevie spievať a nedokáže sa zmieriť s prísnymi zákonmi. Prírodné spoločenstvo nenávidí cudzincov a urobí všetko preto, aby sa bytosti s inými špecifickými znakmi nedostali do ich lesa, práve kvôli tomu musí zostať Meggie ukrytá. Keby ju niekto videl a udal, strážcovia by ju bez mihnutia oka zabili.
Prísne zákony a vytrénovaní strážcovia nie sú jedinou ochranou prírodného spoločenstva pred ostatnými národmi žijúcimi za hranicami. Les chráni aj Ametystový lampáš, ktorý vytvára okolo celého územia neviditeľnú bariéru a nikto iný okrem prírodného spoločenstva cez ňu nevie prejsť. 
Meggie má asi smolu, keďže lampáš ju do lesa v pohode pustil.

Všetko má svoj dôvod a Meggien príchod do lesa je iba slabým odvarom toho, čomu bude musieť čeliť. 
Nad krajinou visí temný tieň a Spoločenstvo národov je na pokraji novej Obsidiánovej doby. 

Spoločenstvo národov - Porta della Vega - tvorili kedysi všetky národy v krajine dokopy. V dnešnej dobe však pokope držia iba bytosti s rovnakými špecifickými znakmi a nikomu inému neveria. Spoločenstvo národov sa definitívne rozpadlo pred dvesto rokmi, po skončení Obsidiánovej doby, ktorá mala za následok len chaos, strach a smrť. Spôsobil ju obsidiánový prúd. Vchádzal do iných bytostí a ovládal ich. Chcel moc a keďže sa proti nemu nevedel nikto brániť, rýchlo sa rozniesol po celej krajine a takmer všetko zničil. 
Teraz hrozí, že sa stane minulosť novou prítomnosťou a a aj biedna rovnováha medzi kráľovstvami bude zničená. 
Ako do toho všetkého zapadá Meggie?
Niekto predsa musí rozprávať príbeh.  

Túto blbú anotáciu som rozoberala pol dňa, a potom nech sa mi niekto čuduje, že ledva napchám celý dej na šesťsto strán. 
No čo, asi by som vážne mala začať makať.
GR     Prológ



25 komentárov

  1. Nashville vyzerá zaujímavo, aj keď mi nešli videá, mrkla som to na youtube a nemusí to byť zlé, možno to pozriem cez leto teraz nemám na nič čas :D som rada, že pozerám tri seriály :D
    School Spirits mám aj ja a musím sa set sakra ovládať aby som sa na to nevrhla, lebo inak by som neurobila posledné skúšky a rozhodne si nechcem školu zbytočne predlžovať :D ale tých kníh, ktoré mám prečítať sa hromadí, to v júni nebudem robiť nič iné len si užívať doma s knihami v posteli :D
    Ha, už je aj 13 a 14 kapitola, aj by som ti ich poslala, ale brzdí ma tá debilná 12-tka :D skúsim ju v piatok upraviť na ceste domov z BA a potom by som ti ich všetky poslala na posúdenie :D
    Inak, myslím, že mi potom budeš musieť VZA poslať od začiatku, lebo sa v tých verziách začínam strácať a potrebujem osviežiť pamäť :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno,áno, v lete kukni! Budeme nad SandG vzdychať spolu! :D
      Tak dúfam, že to opravíš, ale v piatok mi to pošli skôr, aby som si to vedela zobrať so sebou k babke. Neviem, či pôjdem v sobotu alebo v piatok, takže sa podľa toho zariaď :P
      Neboooj... ja som aj plánovala poslať ti to od začiatku, len sa bojím, že to neustále čítanie ti celý môj príbeh akurát tak dobre znechutí :D

      Odstrániť
    2. ja hlavne milujem filmy alebo seriály, kde sa spieva :D
      hmm... uvidím, kedy v piatok skončím skúšku, ale asi to bude až poobede, takže budeš asi čakať do pondelka :/ a to je tam už Mason v plnej kráse :D to mi pripomína, že by som ho mala do ďalšej kapitoly mala dať viacej :D
      ale nie, ja rýchlo zabúdam, takže momentálne mám hlave základný príbeh, ktorý si mala na začiatku a nejaké zmeny, ktoré si urobila... a o tom neustálom čítaní príbehov by si vedela rozprávať aj ty... niektoré kapitoly si odo mňa čítala aj 4x :D

      Odstrániť
    3. Nie vždy mám také rada, ale v tomto spev rozhodne môžem. Glee som ešte stále nepozrela druhú sériu, to ma nejako rýchlo prešlo :D
      No a ak by som bola v sobotu doma? Nedávaj ho tam viacej, kým ti nepoviem, že ho tam chcem :D
      Tiež mám väčšinou v hlave základný príbeh, ale keď ho znovu čítam, vybaví sa mi, že toto som už čítala a potom sa mi postupne zjavujú aj iné podrobnosti.

      Odstrániť
    4. mne sa strašne páčilo Pitch Perfect ale Glee som ani nepozerala :D
      Neviem ako mi vyjde skúška, dám ti ešte vedieť :D ale ja ho tam chcem! :D
      ja by som už potom z toho bola asi dopletená totálne keby som mala meniť celý príbeh :D

      Odstrániť
    5. Pitch Perfect bolo super, len s tým grcaním to trochu prešmykli :D
      Myslíš, že ja v tom chaos nemám? :D Všetko si všade zapisujem a aj to len na to, aby som ten papier potom vyhodila :D

      Odstrániť
  2. Nashville vyzerá zaujímavo! Hayden som v Heroes milovala, takže by som si aj kukla pilot, nevedela som, že má taký pekný hlások 8)
    Zlodejka duší je úžasná trilógia 8D veľmi som sa smiala, mám to rada 8)
    Dokonalý pár ma až tak nezobral, takže sa na 2ku moc nehrniem, hlavne keď nie je vydaná v sk, no uvidím, ako sa k nej dostanem a kedy.
    Och bože, ty más už School Spirits???!!! to strašne chcem! už si to musím zohnať a nebude mi teraz vadiť angličtina, to si musím prečítať, Hex Hall zbožňujem 8_)
    Obdivujem vás baby, že ste vyprodukovali také super príbehy 8)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dokonalý sen mám po česky a to ani nejde o to, že ma to príliš nezaujalo, skôr ide o ten princíp. Neznášam, keď načnú sériu a kašlú na to.
    Ak chceš, SS ti pošlem, či?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hej aj ja ten ich princíp nemusím, zbytočne potom začali...
      Stiahla som ARC, ale keď máš lepšie, tak by som ocenila 8) Ďakujem.

      Odstrániť
    2. Čo ja viem :D v pdf to má dosť veľa strán, ale veľké sú písmená, no kvalita vyzerá byť dobrá. A mobi verzia v čítačke je ešte lepšia.
      Však ti pošlem na FB a ktoré sa ti bude zdať lepšie, to môžeš čítať :D

      Odstrániť
    3. Ďakujem 8) už som včera začala aj čítať to ARC 8D trochu...

      Odstrániť
  4. School spirits máš v originále ? :D a kdes ji sehnala ? ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Nashville vyzerá zaujímavo :D Možno sa doňho pustím, ale až potom čo dopozerám The secret life o American teenegers (tiež dobrý seriál :D). Joooj ako sa už teším na School Spirits a už ani nehovorím o The Avery Shaw Experiment- Túto knihu hľadám hľadám a ani za nič je nemôžem nájsť ! :D Inak dievčence....aj ja si chcem vaše príbehy prečítať :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. The secret life som kukala na nete ukážku, ale nejako ma to nenadchlo, to video sa mi zdalo divné. Na obe knižky sa už teším aj ja.
      Keď bude môj, určite ti pošlem :D

      Odstrániť
  6. Eh, netušila som, že ten Nashville je o speve :D Ale aj keď by som rada pochopila tvoju mániu, zrejme sa k tomu nedostanem - moja lenivosť dosahuje takých rozmerov, že som lenivá aj pozerať seriály :D No prajem príjemné sledovanie posledných dvoch dielov. Ako tebe, tak aj Moon vo vašom písaní (a upravovaní a prepisovaní a editovaní a mazaní a dopisovaní) vo veľkom skandujem :D Len neviem, či si mi ty v chápaní tvojho príbehu tou anotáciou, teda jej rozborom, pomohla, alebo ma ešte viac poplietla :D Považujem to za príliš veľké množstvo informácií, ktoré zatiaľ nemám na čo nadviazať - keďže niekto tu stále vykonáva tie činnosti, ktoré som menovala vyššie :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Posledný diel ešte stále nevyšiel a ten predposledný nechcem kukať, kým nebudem mať aj posledný, lebo potom budem určite kvôli tomu koncu zúriť a týždeň nedočkavo čakať.
      Ďakujem a aby si vedela, v tých opravách sa vážne ponáhľam. Čo sa týka vysvetlenia, jooj, ty si to radšej asi ani nemala čítať. Snažila som sa to napísať zrozumiteľne, ale mám taký dojem, že okrem mňa tomu nikto nerozumie, takže ak bude mať niekto knihu, kvôli všetkým tým zmotaninám ju radšej odloží, lebo sa mu nebude chcieť trápiť s jej pochopením :D

      Odstrániť
    2. To je dobrá technika, lenže mne pri pozeraní seriálov väčšinou nevychádza - pokiaľ som teda s pozeraním seriálu "nesekla" niekde uprostred série, ale napríklad pri OUT by som nebola psychicky ani fyzicky schopná čakať :D A ak si nechcela, aby som to čítala, tak si to tam mala napísať :D Ale ja si myslím, že ak to budem čítať ako celistvý príbeh a tieto informácie ku mne budú prichádzať jedna po druhej v súvislosti s dejom, tak bude pochopenie tvojho príbehu vôbec nie také problémové, ako si to predstavuješ :D Skús si prečítať sériu Tajemný Amber od Rogera Zelazneho - to je príbeh, ktorý musíš prečítať aspoň dvakrát, aby ti to začalo dávať zmysel. Neverím, že by si v zložitosti príbehu dokázala Zelazneho prekonať :D

      Odstrániť
    3. Toho určite neprekonám... poriadne neviem prečítať ani jeho meno. Ja sa len bojím, že sa to bude zdať čitateľovi absurdné, ale tak hádam, že to je asi riziko, keď píšem high fantasy.

      Odstrániť
  7. Zase Hex Hall...no čo už. Kašlem to. xD
    Telku teraz nepozerám a videá mi nejdú pustiť, tvoj tip na seriál s najväčšou pravdepodobnosťou nevyužijem.
    Čo sa týka písania celkom závidím tú výdrž. 600 strán je ehm...fakt dosť. A aj závidím, že na to nachádzaš čas. Ja momentálne vôbec neviem kde som skončila s tým čo píšem (ale aj tak to vymažem a začnem odznova, musím mať čistú hlavu) lebo ma učiteľka nechutne využíva...neznášam uzávierku (už iba pár dní a koniec nikde, zabiť) literárnych súťaží. Niekto to ale napísať musí. xD

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Literárne súťaže? Uf... tie ja nemusím, raz mi chcel učiteľ jednu na nútiť, ale nešlo to. Neviem písať krátke poviedky a ani ešte keď mám určený aj čas, dokedy to má byť hotové, to je horšie.
      Tak času teraz mám dosť, musím ho využiť, kým sa dá :D

      Odstrániť
  8. Musím sa priznať, že som v tvojom príbehu už dosť stratená :D Naposledy som čítala, keď Princ zomrel.. nuž, neviem či všetkému správne chápem, ale som rada, že pokračuješ :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pravdepodobne si stratená, u mňa žiadny princ nezomrel ani v predošlých častiach a ani teraz :D

      Odstrániť
    2. Tento komentár bol odstránený správcom blogu.

      Odstrániť
    3. Noo... teraz to bude o dosť inak, keby si to čítala, pravdepodobne tam nájdeš možno tri veci, ktoré sa podobajú na tú verziu, čo si čítala. Totálne som zo zmenila.

      Odstrániť
    4. A sorry, ale vymazala som tvoj comment kvôli spoilerom. Predsa len niektoré veci zostávajú :D
      Však, keď to raz dokončím (nejakým zázrakom, po všetkých tých opravách), pošlem ti to na zhodnotenie, mám tam aj jednu novú postavu, ktorá tam predtým vôbec nebola :D

      Odstrániť