Leigh Bardugo | Bouře a vzdor

Leigh Bardugo | Griša - Bouře a vzdor (Griša #2) | 384 strán | Fragment | Goodreads | Gorila | Martinus

Prvá veta: Už dávno předtím, než poprvé spatřili Pravé moře, snili spolu chlapec a dívka o lodích.

Knihy od Leigh Bardugo som si veľmi obľúbila. Teda, čítala som od nej zatiaľ len dve, ale aj napriek tomu mi jej písanie hneď sadlo. Najprv som čítala prvú časť Griša trilógie a po nej som sa zase vrhla na Vraniu šestku. A zatiaľ čo Vrania šestka je autorkiným najlepším počinom, ani Griša za ňou nezaostáva.
Autorka vybudovala obdivuhodný svet so zaujímavými postavami a zápletkou. Povedala by som však, že Griša trilógia sa viac približuje k takým bežným YA fantasy knižkám, radím ju medzi lepší priemer. Je to proste séria, ku ktorej sa možno raz vrátite a možno nie, ale ste aj tak radi, že ste ju prečítali. 
Druhá časť série pokračuje skoro tam, kde predošlá skončila. Alina je na úteku s Malom a dokonca im ich útočisko aj nejaký ten čas vydrží. Čo sa však dá, to sa hneď pokazí a inak to nie je ani tu. Darkling Alinu a Mala zajme. Túži po ďalších zosilňovačoch a je presvedčený o tom, že mu s ich získaním pomôžu. 
Kniha sa čítala veľmi dobre. Alina a Mal mi ako hlavné postavy neprekážali, nemôžem však ani tvrdiť, že by som si ich nejako extrémne obľúbila. Náramne som si však obľúbila novú postavu – Nikolaja. Priniesol do príbehu novú dynamiku a dodal mu takú super sviežosť, že som neustále čakala na scény s ním. Už dávno som sa pri knihe tak nezasmiala ako tu. Jeho skvelé hlášky príjemne nadľahčili už aj tak temnú atmosféru. Vážne sa neviem dočkať jeho knihy. Pri tom, aká super bola Vrania šestka, mám vysoké očakávania a som zvedavá, s čím autorka príde. 
Darkling je pre mňa samostatná kategória. Zatiaľ čo väčšina čitateľov je z neho namäkko, u mňa je to presne naopak. Táto postava mi je nesympatická a vlastne... príde mi dosť plytká. Vnímam ho len ako nutného záporáka, bez ktorého by hrdinovia nemali nič na práci. Objaví sa v príbehu len sporadicky, aby pôsobila atmosféra akčnejšie a aby predviedol, aký je mocný. Inak mi v jeho správaní chýba akási motivácia, zdá sa mi, že to, čo robí, je iba zlé a podlé preto, lebo on je zlý a pre nič iné. Viem, že ľudia niekedy nepotrebujú dôvod na to, aby boli zákerní a odporní k ostatným, ale napriek tomu mi tu niečo chýbalo, čo by mi pomohlo sa s touto postavou lepšie spojiť. Prišlo mi, že je to len vedľajšia postava, o ktorej sa dokopy nič nevie a ktorá sa neustále liepa po Aline, či už preto, že od nej stále niečo chce, alebo preto, že po nej túži – hranica medzi jeho túžbou po hrdinke a túžbou po moci je v tomto prípade úplne rozmazaná. 
Poriadny nádych reality vnáša do príbehu vzťah Aliny a Mala. Čitatelia Mala dosť hejtujú, ale ja si práveže myslím, že ich vzťah je veľmi realistický. Nejde medzi nimi o obrovskú lásku a postupne, ako sú spolu, si začínajú uvedomovať, akí sú odlišní a že vlastne sa k sebe ani nehodia. Alina prejavuje istú náklonnosť aj k Nikolajovi, čo taktiež svedčí o tom, že medzi ňou a Malom to v budúcnosti nebude práve ružové. Táto dvojica si preskákala niekoľko prekážok a som zvedavá, ako to autorka vyrieši v závere trilógie. Či postavy rozdelí vzhľadom na prílišné odlišnosti alebo či ich lásku naopak týmto spôsobom stmelí. Práve toto sa mi zdalo na príbehu najoriginálnejšie. Po prvýkrát pri čítaní podobnej knihy nemám istotu, čo autorka spraví s hlavnou dvojicou, pretože v iných YA knihách vieme už od druhej kapitoly, že postavy sú si súdené a aj keď sa počas série miliónkrát rozídu, stále tušíme, že napokon sa dajú dokopy. 
Tuto to tak nie je.
Veľkým pozitívom druhej časti sú opäť akčné scény. Na tie je autorka macherka. Čítajú sa výborne, ani som pri nich nedýchala. Akčné scény pekne vyvážili tie pokojnejšie.
Takže celkovo mám z druhej časti pozitívne dojmy a som zvedavá na záverečný diel. 

Zhrnutie: Ak sa vám páčila Vrania šestka, určite dajte šancu aj tejto sérii. Dvojka netrpela typickým syndrómom druhých dielov a aj keď to nie je veľdielo, určite stojí za prečítanie. Ak nič iné, je tam Nikolaj. Už len kvôli nemu si to musíte prečítať.
Moje hodnotenie:
Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu ALBATROS MEDIA

Čítali ste Griša trilógiu alebo Vraniu šestku? 
Ako sa vám páčia knihy od Leigh Bardugo?

Žiadne komentáre