Niekedy sa klamstvá nevyplácajú

Cora Carmack | Zbohom, klamstvá | Losiing it #1 | 310 strán | Goodreads | Yoli |
bux.sk | Martinus | Megaknihy.sk

Prvá veta: Nepozorný divák by si možno myslel, že si časom zvyknem a srdce mi viac nebude rozrývať hrdzavý ručný šľahač, len čo ich zazriem. 

Zbohom, nevinnosť som čítala ešte pradávno v angličtine, keď sa o preklade ani nešepkalo. Kniha si ma ihneď získala. Trápne situácie, ktoré boli veľmi vtipné, dodávali celému príbehu šmrnc. Už si ani poriadne nespomínam, prečo som sa neposunula na druhú časť.
No teraz som tú chybu konečne napravila.
Max a Cade sú dobré hlavné postavy. Uši vám pília nariekaním iba v znesiteľnej rovine a do takej miery, že sa vám to zdá skôr milé a vtipné, v niektorých prípadoch dokonca smutné. Max je traumatizovaná z minulosti (ako inak) kvôli strate sestry. Jej rodičia sú prísni a neustále v nej vidia dokonalé dievčatko, ktorým sa musí stať vždy, keď je s nimi, čo znamená povyberať pírsingy, pozakrývať tetovania a prefarbiť si vlasy. Keby sa tak dozvedeli o jej potetovanom a už vôbec nie perfektnom frajerovi, ošediveli by od hrôzy. Ich nečakaná návšteva preto nedáva Max inú možnosť, ako si narýchlo nájsť falošného, normálneho priateľa.
Cade má tú smolu, že sa ocitne v rovnakej kaviarni ako ona, ale namiesto toho, aby zdrhal, rozhodne sa precvičiť si herecké schopnosti a popritom si, samozrejme, nenechá ujsť šancu občas sa Max dotknúť.
Ako to v podobných knihách býva, medzi Max a Cadom preskočí iskra obrích rozmerov a aj keď to zo začiatku možno ani nechcú, napokon sú dotlačení k tomu, aby naďalej predstierali falošný vzťah... ktorý však možno nie je až taký falošný.
Max pokladám za priemernú hrdinku, keďže nie je nič, čím by si ma nejako zvlášť získala, ale na druhej strane ma ani nesklamala. Jej správanie bolo rozumne odôvodnené a obohatené o pekné myšlienky o živote. Keby sa vyskytla podobná protagonistka v inej knihe od odlišnej autorky, zrejme by som s ňou mala problém. Max zbožňovala hudbu, príliš sa podceňovala, robila okolo všetkého veľké haló, čo občas budilo dojem, že je trochu rozmaznaná. No keby bola bez chýb, ako si to mysleli jej rodičia, asi by sme nemali žiadny príbeh.
Cade bol pohoďák. V druhých budil dojem, že je dokonalý - predsa len, ktorý chalan dnes v reštike odtiahne dievčaťu stoličku a pracuje ako dobrovoľník v centre voľného času pre mládež? Ale ani on nie je bez problémov a neistôt.
Priznám sa, zo začiatku som mala trochu problém s tým, že by mal medzi Cadom a Max vzniknúť nejaký vzťah. Podľa mňa sa k sebe vôbec nehodili. A to bol asi aj autorkin zámer. Ponúkla čitateľom vzťah dvoch ľudí s odlišnými povahami, ktorí si k sebe napriek mnohým prekážam hľadali cestu a snažili sa spolu naučiť vychádzať. Predvídala som množstvo hádok, ale všetko to bolo obohatené o ľahký a veľmi príjemný humor. Ani som sa nenazdala, uvedomila som si, že to ich doťahovanie a nenápadné zbližovanie sa mi pozdávalo. Niečo, čo som pokladala zo začiatku za totálne divné, dokázala autorka otočiť na niečo krásne a prirodzené.
Vedľajšie postavy boli v tomto prípade fakt vedľajšie. Občas sa tam mihli, ale nie na vyplnenie hluchých miest, ako to býva v iných knihách, tuto sa zjavili presne tam, kde mali. Či už išlo o šibnutého Cadovho suseda Mila, o Maxinho frajera Maca alebo o jej rodičov, zohrali svoju úlohu a nešlo iba o plytké postavičky bez minulosti, citov a špecifických charakteristických vlastností.
Autorka má rozhodne talent na vytváranie príbehov plných trápnych situácií, vďaka čomu som sa spolu s protagonistami hanbila alebo chichúňala aj ja. Niekedy pôsobili až neuveriteľne, ale Cora to uhrala dobre, takže vždy, keď sa moje obočie začalo pomaličky nadvihovať, zjavila sa nejaká super životná múdrosť, ktorá spôsobila, že mi to obočie zliezlo späť na svoje miesto.
Koniec bol predvídateľný a sladký, čo sa pri podobných príbehoch dá očakávať, no i tak som sa usmievala ako slniečko na hnoji. Čítanie som si užila a zároveň autorke ďakujem za to, že som pri nekonečnej ceste vlakom neumrela od nudy.
Zhrnutie: Tento typ kníh je ako stvorený na oddych pre zaneprázdneného školáka. Strany ubúdajú rýchlo a príbeh nie je vôbec náročný, takže si nebudete namáhať ani mozgové bunky. Odporúčam všetkým čitateľom, ktorí obľubujú veľmi dobre spracované, jednoduchšie zápletky a sladkú romantiku. Autorka sa vyhrala so slovami aj s trefnými myšlienkami o živote a je to pri čítaní cítiť.
Moje hodnotenie:

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Ikar

3 komentáre

  1. S týmto tvojim hodnotením sa viac-menej stotožňujem. V podstate sa s ním stotožňujem viac ako menej, ale myslím, že ak by som na to po dočítaní napísala recenziu ja, vyznela by trochu viac negatívne, aj keď by som v podstate chcela vyjadriť rovnaký dojem ako ty, lebo to je môj talent :D Ale z nejakého dôvodu som sa nikdy nedokopala k prečítaniu tretej časti, aj keď oba predchádzajúce diely som v podstate zhltla za veľmi krátky čas. Možno ma presvedčí tvoja recenzia na trojku :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ani ja som o trojke nerozmýšľala, ešte neviem, či sa do nej pustím. Uvidím podľa nálady :D a či bude preložená :D Lebo keď už mám dvojku, tak trojku nechcem čítať po anglicky.

      Odstrániť
    2. Knihu mám doma už dlho, ale neviem sa k nej ešte dokopať :)

      Odstrániť