RC Som roztrieštená (Shatter me #1)

Autor: Tehereh Mafi
Názov knihy: Som roztrieštená
Názov série: Som roztrieštená #1
Pôvodný názov: Shatter Me
Počet strán: 287
Vyšlo u nás: 18.3. 2013
Môžete si objednať TU

Juliette trávi stovky dní zatvorená v betónovej cele, ďaleko od všetkých, bez možnosti komunikácie, bez dotyku druhého človeka, zavrhnutá a sama. Pre svojich blízkych, spolužiakov a rodičov predstavuje hrozbu, ktorú je treba pred svetom ukrývať. Keď sa jej niekto dotkne, začnú sa diať veci. Čudné veci. Zlé veci. Smrteľné veci. Nikto nevie, prečo je Juliettin dotyk smrteľný, no nový systém s ňou má veľké plány – chce ju použiť ako svoju zbraň a jej ničivú silu sa chystá využiť v prospech skazeného sveta. Avšak Juliettina predstava je celkom iná. Jej dotyk je jej silou, no na to, ako s ňou naložiť príde až po tom, čo do jej opusteného života vstúpi Adam – chlapec s tetovaním vtáka na hrudi, ktorý sa po celú dobu zjavuje v Juliettiných snoch – a odhalí jej svet, o ktorom doposiaľ ani len netušila...

Nový systém

Začali sme samých seba zabíjať tým, že sme sa snažili zostať nažive. Počasie, rastliny, zvieratá a náš boj o prežitie sú neoddeliteľne spojené. 
Dej knihy je zasadený do budúcnosti - je to jedna z ďalších veľmi vydarených dystópii. Všetko vo svete je zlé, ľudia zomierajú, vedú sa kruté boje a zavádzajú sa zmeny. Nový systém sľubuje nový začiatok, ale aby sa tak mohlo stať, plánuje zničiť všetko, čo ľudstvo dovtedy malo; ako sú napríklad aj jazyk a knihy. Jedným slovom je to zvrátený svet a ja si neviem predstaviť, že by som v ňom mala žiť. Zo začiatku knihy som to ešte tak nevnímala, Juliette sa zväčša dostala iba k opisom vlastnej cely, kde ju držali a možno tak k opisu výhľadu z okna, no keď vyšla von a viac sa pustila do opisovania, až vtedy to začalo naberať trochu drsný smer.


Nezvyčajný štýl písania
Je to domov, centrum pre problémovú mládež, pre zanedbávané deti z rozvrátených rodín, bezpečné miesto pre psychicky narušených. Je to väzenie. Takmer nás nekŕmia a vôbec nič nevidíme, okrem zriedkavých zábleskov svetla, ktoré ukradomky prekĺznu cez sklenené pukliny, čo predstierajú, že sú oknami. 
Priznám sa, ťažko sa mi na autorkin štýl písania zvykalo. Kniha sa čítala takmer sama, ale škrtané vety ma trochu vyrušovali a keď som zbadala, ako zabrali pol strany opakované vety Nie som šialená, bolo mi ľúto toľkého miesta, ktoré sa mohlo využiť oveľa lepšie. No určite by som nepovedala, že je to napísané zle. Prvú polovicu knihy som dokonca zhltla na jeden šup, a aj keď bol ten začiatok pre mňa veľmi nezvyčajný a nový, postupne sa do toho dalo dostať. Čo sa týka niektorých divných metafor alebo prirovnaní, s tým som si už tak dobre nerozumela. Okrem niektorých zbytočných škrtaných myšlienok sa tam nachádzalo aj mnoho - aspoň ja som z toho mala taký dojem - nepremyslených viet . Ako keby sa autorka v niektorých momentoch prepla do módu mám-chuť-písať-hlúposti a nacápala to na papier bez toho, aby o tom uvažovala. Čo ma tak trochu mätie, lebo neviem, či to tak mienila, alebo mal jej editor slabé dioptrie. 
V každom prípade, rozhodne som fanúšikom podobných kníh a príbeh som si nenechala jej štýlom pokaziť. Ani zďaleka. 
Môj dotyk je smrtiaci
Zachrániť ho by mohlo byť ľahké: Musím ho zdvihnúť, nájsť bezpečnú časť a držať ho, až kým nebude po experimente. 
Je tu však jeden problém. 
Ak sa ho dotknem, môže zomrieť. 
Prvé, čo som si pri otvorení knihy o Juliette pomyslela, bolo: "Z toho miesta, kde ju držia jej asi vážne trochu prepína." Aspoň mne sa to kvôli tým divným vetám a myšlienkam tak zdalo. No postupom času som zistila, že je Juliette iba vydesená a zároveň možno aj zmierená s tým, čo sa z nej stalo a že možno pre ňu bude lepšie, ak ju udržia pod zámkom, aby nemohla nikomu ublížiť. Ak niekto s jej povahov dostane schopnosť zabíjať dotykom, môže ju to pekne zlomiť. Nie je bezcitná, nebaží po moci ako niektorí tam vonku a je len vydeseným dievčaťom, ktoré robí všetko preto, aby ostatných uchránilo pred vlastným prekliatím. Chcú ju využiť ako zbraň, mnohí sa jej boja a pokladajú ju za monštrum. Možno to je na Juliette práve dobré, že až tak nevenuje pozornosť tomu, čo si ostatní myslia. Snaží sa len zostať nevinná, aby sa nemusela znovu topiť vo výčitkách svedomia. 
Ak ste ale ako ona, niekedy je príliš ťažké zostať pridlho nevinným a čistým, raz príde moment, kedy nemôžeme utiecť ani sami pred sebou a pred tým, čo dokážete. A Juliette nebude mať na výber, bude sa s tým musieť vyrovnať, nehľadiac na následky. Práve jej vyvíjanie a spoznávanie nového sveta je veľmi zaujímavé a hlavne jej reakcie. Prekvapila ma.

Jedna zaujímavá postava za druhou
"Warner je bezcitný - s nikým nemá zľutovanie. Miluje moc, vzrušuje ho, keď môže ničiť ľudí. No začína mäknúť. Tak zúfalo chce, aby si sa k nemu priadala. Najviac ho desí to, že ťa nechce k ničomu nútiť. Chce, aby si s ním sama chcela spolupracovať. Aby si si ho svojím spôsobom vybrala."
Warner. Už len keď vidím to meno, ide ma rozhodiť. Neznášam ho, vážne. Je to tak neskutočne otravná postava, že by som ho najradšej vyškrtala v celej knihe - čo autorka očividne robí veľmi rada, no nie s ním, ale s inými nepodstatnými vecami. Bola by som však hlúpa, keby som povedala, že je to zle napísaná postava. Práveže nie, preto som hneď po prečítaní nevedela napísať recenziu. Netušila som, ako sa k nemu vyjadrím aspoň trochu objektívne, pretože keď si to tak vezmem, je to ten najhorší, otravný, nervy žerúci, ale zároveň aj najlepšie vymyslený záporák v knižnom svete. 
Nechápete, o čom rozprávam? 
Prečítajte si to a veľmi rýchlo pochopíte. 
Na druhej strane taký Adam, to už je o niečom inom. Toho podľa mňa nikto nevie nenávidieť. Neotravuje, je to proste typ hrdinu, o ktorom chcete všetko vedieť. Ani si neuvedomíte a čakáte, kedy sa znovu objaví. Ešteže má v knihe pomerne veľkú úlohu a na zahodenie nie sú ani hot scenes
Páčili sa mi Kenjiho poznámky, ľutovala som Jamesa, vôbec sa mi nepáči, čo to decko muselo prežiť, a mrzelo ma, že sa Castle, dvojičky a Brendan objavili až pri konci. 
Odporúčanie 
Som roztrieštená mi trochu pripomínala film X-men, hlavne pri tom konci, čo je dosť vtipné, keďže tá časť ma zaujala najviac. Pevne verím, že sa to ale bude vyvíjať tým správnym smerom a príbeh si ponechá rovnakú kvalitu. Teším sa na dvojku a vrelo odporúčam milovníkom nových vecičiek. Aspoň zistíte, či mám v knihe sadnú škrtané vety. Ak hej, tak ja som asi vážne čudná. 


4,5/5

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Albatros Media

4 komentáre

  1. Akonáhle som uvidela tvoju recenziu, hovorila som si: "Bože, nech sa jej to páčilo, prosím!" 8D A tebe sa to páčilo 8D Lebo mne sa to veľmi páčilo 8) Tie jej vnútorné monológy a časti v cele sa mi lúbili najviac a ten koniec fakt pripomínal X-menov, nevedela som na to dojsť, že na čo sa mi to podobá 8D Som rada, že sa objavili noví, je to zaujímavé 8) Warner je hajzel, nemám ho rada. Adam je veľké zlatíčko 8)
    Určite si knihu potom dokúpim do knižnice 8)
    Pekná recenzia 8)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :D ja len dúfam, že si dvojka udrží rovnakú kvalitu :D

      Odstrániť
  2. Super recenzia, na knihu sa dllho chystám.:) Tak som vážne zvedavá... Ja mám rada škrtanie!:D Teda, v knihe som sa s tým asi nestretla, nie takto, ale... Znie to fajn. Tak uvidím, čo si budem myslieť po prečítaní.:D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tahle knížka vypadá dobře:) Mě zaujala hned podle obalu

    OdpovedaťOdstrániť