Robert Beatty | Serafína a čierny plášť

Robert Beatty | Serafína a čierny plášť | Serafína a čierny plášť #1 | 300 strán | CooBoo | Goodreads | Knihcentrum | Gorila | Martinus

Prvá veta: Serafína otvorila oči a preletela pohľadom po tmavej dielni. 

Serafína už od malička vie, že je neobyčajná. Dokáže sa ukryť takmer kdekoľvek, má štyri prsty na nohách a v tme vidí oveľa lepšie ako iní ľudia. Kvôli jej nezvyčajnosti musí zostať jej existencia utajená. Serafína žije so svojím otcom v suteréne v panskom sídle Biltmore.
Jej život a život zbohatlíkov zo sídla však narušia náhle únosy detí a Serafína je jedinou osobou, ktorá ich dokáže zachrániť. Spolu s priateľom Braedenom sa pustia do nebezpečného dobrodružstva a tentoraz nepôjde len o životy, ale aj o talenty.
Knihu Serafína a čierny plášť som zhltla na dovolenke behom dvoch dní. Autor má pútavý a zároveň jednoduchý štýl písania, ktorý sadne rovnako čitateľom vyhľadávajúcim niečo oddychové, ale zároveň osloví aj tých vyberavejších zaujímavou zápletkou. Kniha je však napriek tomu určená v prvom rade detskému čitateľovi, čo sa odráža na celkovej zložitosti príbehu. Rovnako ako štýl i príbeh je jednoduchý a pomerne predvídateľný.
Som nočný tvor, pomyslela si.
Ja som už po pár stranách vedela, kto za všetkým stojí. Našťastie, ani Serafíne netrvalo dlho, kým všetko pochopila a ako čitateľ som tým pádom mala dojem, že to nie je hlúpa hrdinka. Práve naopak, na dvanásťročnú bola prekvapivo bystrá a odhodlaná. K tomu všetkému sa pridala tvrdohlavosť a prinieslo to do knižného sveta hotový odvar sympatickej protagonistky.
Príbeh nebol zbytočne umelo predlžovaný či pritiahnutý za vlasy. Autor všetko pekne prispôsobil vybranej cieľovej skupine. Vlastne ani postáv sa tu nenašlo až tak veľa, takže veľký výber do úlohy záporáka vám nezostal. Kniha sa v prvom rade zameriavala na rozvoj Serafíny a Braedena a na ich priateľstvo, avšak napriek tomu niekedy pôsobili trochu plytko. Bolo to zrejme tým, že autor uprednostnil spracovanie textu a popritom zanedbal charakterové črty postáv, čo v konečnom dôsledku prinieslo tucet jednoliatych tvárí bez skutočnej duše. Aj preto  sa moje rýchle čítanie kde-tu striedalo s automatickým kĺzaním sa po povrchu príbehu. Neriešil nič do hĺbky, občas pôsobil až nudne. 
Vedľajšie postavy tvorili naozaj len akési nutné kulisy a keby mohol, autor by zrejme celý čas písal len o dvoch postavách. Ani záporná postava nemala až také vyhranené charakterové vlastnosti. Bolo vysvetlené, prečo robil to, čo robil, no napriek tomu ma to nijako nezasiahlo a jeho postava mi prišla suchá. Autor nám túto jednotvárnu paletu vedľajších postáv vynahradil hlavne akčnosťou protagonistky. Nebyť toho, zrejme by som mala problém knihu dočítať. 
Je to ale iba prvá časť série, tak veľmi dúfam, že autor v ďalších dieloch siahne hlbšie do jadra rodiny Vanderbiltovcov, ktorých životný príbeh by sa dal zaujímavo spracovať, keby sa mu viac venoval.
My dvaja sa musíme držať bokom od ostatných. Nemá zmysel, aby ťa ľudia videli a kládli ti otázky.
Pozitívnou vlastnosťou knižky bolo výborne opísané prostredie. Autor sa s ním pohral, vedela som si živo predstaviť sídlo Biltmore a dôverne vystihol aj prostredie lesa či tajomného cintorína. Z príbehu cítiť autorov blízky vzťah k prírode a zvieratám. Jeho písanie sa nieslo na nenásilnej vlne, plynulo prirodzene. Keby som mala o pár rokov menej, niektoré scény by mi dokonca nahnali zimomriavky, možno až tak, že by som knihu určite neodporúčala tým úplne najmenším.
Zo série síce nebude ďalší Harry Potter, avšak rozhodne stojí za prečítanie nielen kvôli nápadu, ale aj kvôli rýchlo plynúcemu deju. Som zvedavá, čoho sa dočkáme v druhej časti.
Zhrnutie: Autor si dal najviac záležať na charaktere a vystupovaní Serafíny. Predstavil čitateľovi jej život a prostredníctvom jej činov poukázal na jej nezvyčajnosť. Nezanedbal ani postupne vznikajúce priateľstvo Braedena a Serafíny, ktoré ešte určite zohrá dôležitú úlohu v pokračovaní. Trošku ma sklamali vedľajšie postavy a zápletka bude zrejme pre starších čitateľov dosť predvídateľná. Knižka je v podstate príliš útla na to, aby ste v nej objavili nejaké hluché miesta, i keď niekedy to pôsobí, že nejde úplne do hĺbky, kvôli čomu vo vás nevzbudí taký silný citový zážitok. Čítalo sa to veľmi rýchlo. Ak máte chuť na niečo oddychové, určite choďte do toho.
Moje hodnotenie:
Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu ALBATROS MEDIA

2 komentáre

  1. Hmm, znie to relatívne zaujímavo, ale keďže to nie je nič ohromujúce podľa teba a keď sa pozriem na knihy, ktoré mám na poličke čo čakajú na prečítanie, asi by to bolo zbytočné premrhanie času, keby sa do tejto knihy pustím v najbližšom období... dobrá recenzia. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :D
      ale zase ono to nebolo zlé, lebo podľa mňa išlo skôr o taký pekný priemer. Neviem, asi som z iných kníh zvyknutá na viac prepracované postavy, tieto boli všetky tak trochu povrchové... okrem Serafíny.

      Odstrániť