Píseň zimy

S. Jae-Jones | Píseň zimy (Wintersong #1) | 391 strán | CooBoo | Goodreads | Gorila | Martinus
Prvá veta: Byla jednou jedna holčička, která v lese hrála písně pro malého chlapečka. 

Na knihu Píseň zimy som čítala zopár pozitívnych recenzií. Nijako zvlášť ma nelákala, no niektoré názory čitateľov na GR ma presvedčili, a tak som sa do nej pustila. V prvom rade by som chcela pochváliť obálku, ktorá je naozaj krásna, pôsobí nostalgicky a presne sa hodí k nášmu dnešnému počasiu (sneží u nás v novembri, neuveriteľné!). Z knihy som mala dlho dojem akejsi pohodovej predvianočnej rozprávky. Ako som sa však splietla. Dojem niekedy môže naozaj klamať, pretože žiadnu rozprávku som teda nedostala.
Liesel je milé a nevinné dievča s citom pre hudbu. Miluje skladanie, čo sa dalo vidieť na každej strane, v každej vete i v každom slove. Hudba tvorila celý hrdinkin život a veľmi sa mi páčilo, ako čarovne o nej autorka písala. Tieto časti, venované práve hudbe, ma úplne ohromili, bolo to krásne a poeticky podané. No to je tak všetko, čo ma na tejto knihe dostalo a obávam sa, že to nie je dosť na to, aby som si knihu obľúbila ako celok. 
Začiatok ma až tak nebavil. Autorkin svet na mňa pôsobil zvláštne, nebola som si istá, čo sa deje a prečo sa to deje. Spomínali sa tam škriatkovia, podsvetie a Kráľ duchov, ktorý si zháňal v pozemskom svete nevestu. Niektoré veci akoby boli v príbehu nesúrodé a naoko mi nešli vôbec dokopy. Alebo možnože v inom prípade by to šlo, lenže tu ma o tom autorka až tak nepresvedčila. 
Musím však oceniť motív so stratenou sestrou, ktorý mi hneď pripomenul Caraval. Caraval sa mi nepáčil a vôbec tam nepôsobilo dôveryhodne hľadanie hrdinkinej sestry. V tejto knihe to však naopak bolo celkom dobre podané. Zo strán sa na mňa vyliala frustrácia Liesel, cítila som spolu s ňou, ako veľmi chce nájsť svoju sestru a ochrániť ju. Spravila by pre ňu hocičo. Dúfala som, že v tomto duchu sa ponesie aj zvyšok knižky, no opäť som sa dobre sekla, pretože príbeh sa onedlho zmenil na čudné romantické omáčky. 
Vo chvíli, ako sa Liesel dostala do podsvetia, začal sa u nej prejavovať syndróm rozdvojenej osobnosti a to ma neskutočne rozčuľovalo. Slintala nad úžasným, dokonalým Kráľom duchov na jednej strane a na druhej strane naňho nadávala, nenávidela ho, bolo jej z neho zle. Nestíhala som sledovať jej schizofrenické zmeny postoja. Toto večné slintanie nad dokonalou postavou prepáčim Belle, no nedokážem to pri tejto knihe. 
Postava Kráľa duchov na mňa pôsobila nereálne a veľmi plocho. Vôbec som si ho neobľúbila, nechápala som, prečo robí niektoré veci. Zatiaľ čo on sa pokúšal tváriť ako tajomný a nedostupný chudáčik s hroznou minulosťou, ja som z neho mala úplne iné, nie práve pozitívne pocity. 
Netrvalo mi dlho uvedomiť si, že v knihe sa vlastne nič nedeje. Ono to aj najprv pôsobilo, že sa niečo diať bude, ale rýchlo sa to zvrtlo na akúsi 400-stranovú predohru. Liesel ochkala nad Kráľom duchov, Kráľ duchov sa jej snažil vyhýbať, Liesel sa na neho vešala ako hotová sexuálna dračica, ale pritom nemala v tomto smere žiadne skúsenosti, Kráľ duchov však sex odmietal, pretože... pretože... nie, nebol storočný panic, ale predsa treba udržať čitateľa v napätí, tak hádam si to hrdinovia nebudú rozdávať v tretej kapitole. Dopadlo to totiž presne, ako som čakala. V sekunde, ako nastala ich „osudová noc“, ma kniha úplne prestala baviť. 
Chválim autorkin výber témy. Zakomponovala do deja aj nezvyčajné prvky ešte nezvyčajnejším spôsobom, ale kniha ako kompletný príbeh mi nesadla. Boli kapitoly, ktoré ma pohltili, potom prišli také, ktoré ma vôbec nebavili. Nezžila som sa s postavami, boli mi ľahostajné. Svet opísala autorka pekne, veľa vecí som si vedela živo predstaviť a vidno, že má obrovskú predstavivosť, no to je tak všetko. Tento príbeh u mňa nefungoval. Má špecifickú atmosféru aj postavy, zápletka je podsúvaná čitateľovi iba v mikro dávkach. Pre niekoho je možno takéto čítanie zaujímavé, no pre mňa nie. Čakala som od knihy niečo iné a som trochu sklamaná z toho, čo som dostala. 
Zhrnutie: Ide vraj o gotický román – rozhodne nie pre každého. Na podobný príbeh asi musíte mať chuť aj náladu, aby vám sadol. Atmosféra pôsobí dobre, tajomne, príbeh sa však rýchlo zvrhol na erotickú predohru a v spojení s rozprávkovými prvkami na mňa tieto sexuálne narážky nepôsobili až tak vábne. Kniha má mnoho dobrých ohlasov a je veľmi ťažké podať na ňu objektívnejší názor, najlepšie je prečítať si to a urobiť si vlastný. Úplne iný názor mala na knižku napríklad blogerka Lili.
Moje hodnotenie:
Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu ALBATROS MEDIA

Čítali ste Píseň zimy? Čo si o knihe myslíte?

4 komentáre

  1. Zajímavá recenze, na knihu jsem slýchala samou chválu a tak mě tvoje nízké hodnocení zarazilo. Mám ji na seznamu a ráda bych se k ní co nejdřív dostala. Uvidíme co na ní povím já... :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som čítala dosť pozitívnych, ale objavilo sa už aj pár negatívnych.
      Mám pocit, že táto kniha nesadne každému.
      Som zvedavá, čo na ňu povieš. :)

      Odstrániť
  2. Ja som knihu čítala a veľmi sa mi páčila, hoci netvrdím, že nemala chyby (mala). Osobne sa mi veľmi zapáčila atmosféra a to prepojenie s hudbou ako aj vykreslenie podzemia. Súhlasím, že Kráľa duchov mohli rozpracovať viac a Elizabeth bola občas veľmi rozdvojená, ale ja som sa v nej akosi našla a možno aj preto mi kniha sadla. Ono samozrejme, sto ľudí, sto chutí :D A inak obálka je skrátka geniálna a krásna, to sa zhodneme všetci :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vážne to asi záleží od toho, kto má čo rád. Lebo niektorí to napríklad tak veľmi vychválili a ja som nechápala prečo. Niektoré tie veci som tam jednoducho vôbec nevnímala tak ako iný čitateľ.
      Opisy podzemia a hudby boli fajn, ale nejako som sa nevedela stotožniť s postavami. Mne prišlo, naopak, správanie Liesel veľmi čudné.

      Odstrániť