Keď tajomný Caraval... nie je až taký tajomný

Stephanie Garber | Caraval (Caraval #1) | 400 strán | Goodreads | Egmont | Martinus | Gorila
Prvá veta: Farby Scarlettiných pocitov boli ešte pestrejšie než zvyčajne. 

Okolo knihy Caraval bolo hlavne v zahraničí veľké haló. Všímala som si to ešte predtým, ako sa prvé správy o vydaní dostali do našich končín. Príbeh ma veľmi zaujal a chcela som si ho prečítať. Keďže knižka mala vyjsť aj vo vydavateľstve Egmont, rozhodla som sa počkať na slovenské vydanie a to anglické som nečítala. Lenže čoskoro pozitívne reakcie zatienilo niekoľko negatívnych. Povedala som si, že to nič neznamená, nápad vyzeral veľmi dobre a tak či tak som si knihu chcela prečítať. 
Pustila som sa do nej na dovolenke. Ako mi však strany ubúdali, moje nadšenie začalo veľmi rýchlo upadať. Nesmierne ma sklamalo, ako sa príbeh vyvíjal a na čo kládla autorka v príbehu dôraz. Cítila som sa tak trochu oklamane. Všade sa písalo o tajomnom Caravale a o dobrodružstve, ktoré postavám a tým aj čitateľom ponúkne, preto ma nepríjemne prekvapilo, keď som dostala otrepané romantické omáčky, popri ktorých sa akoby mimochodom objavili informácie o tom, čo sa deje. Kniha na mňa vôbec nepôsobila čarovne a postavy si ma ani trochu nezískali. Knihu som však dočítala hlavne preto, lebo som chcela čítať a nič iné som si na dovolenku so sebou nevzala. Dúfala som teda, že sa to zlepší, ale nezlepšilo.
Sem-tam sa mihli scény, ktoré ma zaujali, no zvyšok bola iba nezmyselná vata, počas ktorej si mal čitateľ oddýchnuť od našich zamilovaných hrdličiek. Prostredie, celý ten svet s obrovským potenciálom nebol vôbec prepracovaný, čo je veľká škoda, lebo na tom, ako autorka takmer poeticky podala niektoré opisy prostredia, sa dalo vidieť, že má fantáziu skoro bez hraníc. Prečo sa takmer úplne zamerala iba na romancu, netuším. 
Vedľajšie postavy teda automaticky pôsobili nezaujímavo, boli to len akési epizodické tiene skutočných postáv, ktoré nemali veľmi možnosť prejaviť sa popri „úžasných“ protagonistoch. 
Najslabší článok toho, že autorka nerozvinula svoj svet a Caraval naplno, vidno hlavne v tom, aké nelogické indície Scarlett dostávala pri riešení úloh na Caravale. Vôbec mi nedávalo zmysel, ako k nim prišla. Nijako ma neohromili, nemalo to na mňa žiadny wow efekt. 
A čo jej láska k sestre Telle? Neustále sa písalo o tom, ako ju Scarlett miluje a ako ju chce ochrániť, ale pritom som to naozaj z textu necítila. Občas si iba akoby mimochodom spomenula, že: „Aha, mala by som už vážne pátrať po sestre!“ Ale naozaj to nerobila. Vždy sa akosi stratila v Julianových očiach, obdivovala jeho svalnaté telo alebo rozmýšľala nad tým, ako budú chutiť jeho bozky. Keby jej nešlo o krk, tak nech sa rozplýva, koľko chce. No z anotácie som nemala práve dojem, že pôjde o podobný typ knihy.
Tiež som nepochopila, ako je možné, že sa Scarlett 160 strán držala svojej zásady vrátiť sa domov a vydať sa za grófa, aby mali so sestrou lepší život, ale potom zrazu z jednej strany na druhú zmenila názor a písalo sa tam, že keby ju otec donútil vydať sa za grófa, to by radšej zomrela. Prišlo mi to, že tieto myšlienkové pochody akoby sa ocitli v texte omylom. Lenže nie. 
Scarlettina naivita, nevysvetliteľné zmeny názorov a nelogické hľadanie indícií, ktorým vlastne aj tak nevenovala pozornosť a objavila ich väčšinou len akosi náhodou, ma dosť rozčuľovali. Hlavná postava úplne zatienila príbeh a nedokázala som sa sústrediť na nič iné, ani na tie drobné kosti, ktoré mi autorka hodila o jej magickom svete. Tiež sa mi nepáčilo, ako protagonistka úplne zabudla na to, čo jej každý omieľal počas celej knihy. Je to všetko iba hra, nič nie je skutočné.
Niekde som čítala, ako čitatelia slintali nad Julianom, lenže mne ako postava neprišiel vôbec ničím výnimočný. Pripadalo mi to, že to, ako hovoril, ako sa správal a ako vyzeral, možno nájsť v každej druhej knihe. Dokonca ani jeho vzťah so Scarlett sa mi nezdal ničím zaujímavý.
Keby príbeh pokračoval v rovnakom duchu až dokonca, definitívne by odo mňa dostala kniha jednu hviezdičku. Koniec však všetko aspoň trochu vylepšil, odhalili sa veci, ktoré som nečakala a kniha mala dokonca nevšedný záver. Pre mňa však nebol nevšedný natoľko, aby som chcela čítať pokračovanie.
Zhrnutie: Mňa si príbeh ani trochu nezískal, čakala som jednoducho viac. Inak skvelý svet so zaujímavým pozadím bol zatlačený do úzadia kvôli vzťahu hlavných postáv, ktorý nebol pre mňa ničím jedinečný. Správanie a myšlienky hlavnej hrdinky mi nedávali zmysel a žiadna z postáv na mňa nijako emočne nezapôsobila. Ak však stojíte o romantický príbeh s fantasy prvkami, pri ktorom nemusíte príliš rozmýšľať nad logickosťou deja, táto kniha je rozhodne pre vás. Predsa len niektorí čitatelia majú úplne iný názor. V čítaní by vás napríklad mohli povzbudiť blogerky Kristy a Adi oveľa pozitívnejším názorom.
Moje hodnotenie:
Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu ALBATROS MEDIA

Čítali ste Caraval? Čo si o knihe myslíte vy?

4 komentáre

  1. Začala jsem knihu číst při tom společném čtení a do dnes jsem ji nedočetla... nechytlo mě to tak, jak by mělo, ještě ji tu stále mám odloženou z knihovny, do osmnáctého října ji zkusím dočíst, třeba budu nakonec hodnotit jinak. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ktovie, ale mňa keď niečo nebaví zo začiatku, tak potom sa už do toho len ťažko dostanem. Je však zopár kníh, ktoré som tak prečítala. Dala som len pár kapitol a zvyšok som dočítala až po pár mesiacoch :D

      Odstrániť
  2. Presne si vystihla moje pocity.
    Tá kniha ma nútila pretáčať očami a rozmýšľať, či vôbec niekto tak naivne sprostý môže byť hlavnou postavou.
    Ten koniec, kedy sa z Telly nakoniec stala tá, ktorá to mala všetko premyslené ma totálne dostal do kolien. Mala som ju rada asi ešte menej než Scarlett a nakoniec zistím, že ona je tá "múdrejšia"? :DDD No nemohla som.
    Ako vravíš, sesterskú lásku som z tejto knihy necítila. Sem tam si spomenula na to, že má sestru, ale to skôr len formou konštatovania, nevyvolalo to vo mne dojem, že jej na sestre až tak záleží.
    Ten jej otec a gróf tiež boli úplne na nič. Prišlo mi to akoby len potrebovala vyplniť miesto a odrazu si pvoedala: why not? A tak ich tam vsunula.
    Ako jediné pozitívum tejto knihy vnímam to, že má peknú obálku, bohužiaľ ani tá mi nedokázala vykompenzovať sklamanie z obsahu.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne sa ten koniec páčil len preto, lebo som to nepredvídala, tak aspoň to som na tom ocenila, ale veľmi ťažko sa mi hľadali pozitíva. Keď sa mám priznať, ja až tak nechápem, prečo je táto kniha populárna. Tie postavy si ma jednoducho nijako nezískali. Boli ploché a zdali sa mi vytvorené akoby podľa nejakej šablóny.
      Obálka je pekná, ale nie až tak, aby ma to dotlačilo k čítaniu dvojky. :D :D

      Odstrániť