Knižný svet trochu inak

Kai Meyer | Stránky světa (Die Seiten der Welt #1) |  395 strán | CooBoo | Goodreads | Martinus | Gorila | Megaknihy | Knihcentrum

Prvá veta: Furia ucítila příběhy, jen co se rozeběhla po schodech dolů ke knihovně.

Byť bibliomantmi je nebezpečné. Vie o tom svoje aj hlavná hrdinka Furia. Netrpezlivo čaká na svoju dušeknihu, vďaka ktorej získa neuveriteľnú moc. Spolu s rodinou žije na úteku pred Akadémiou a s otcom často podniká výpravy za prázdnoknihami, ktoré môžu spôsobiť Librokalypsu. 
Ale teraz úprimne. 
Keby som si predošlé riadky prečítala pred pár týždňami, asi by som len nadvihla obočie a nechápala. Zrejme by som si myslela, že kniha ponúka nejakú paródiu na samotné knihy a písanie. Príbeh je celkovo taký bizarný, že zo začiatku som čakala, že to ani nemôže fungovať. Autorovi sa však z tohto nápadu predsa len podarilo spracovať serióznu knižku s dejom, dobrou zápletkou a nezvyčajnými postavami.
Táto kniha neponúka ľahké čítanie a ľudia, ktorí neobľubujú siahať do hĺbky vlastných predstáv, by s čítaním asi mali problém. Predstavivosť a pozornosť je totiž pri čítaní najpodstatnejšia. Chvíľu nedávate pozor a už netušíte, koľká bije, pretože príbeh obsahuje veľa nových výrazov, histórie a niekoľko zložitých tematík. Vždy som obdivovala autorov, ktorí sa odvážili písať o cestovaní v čase a o zmene minulosti a ovplyvňovaní budúcnosti. Mne by sa nikdy nepodarilo dôverne zachytiť to, čo pri tejto téme treba. Nedávno som natrafila na seriál Frequency, v ktorom hlavná postava komunikuje so svojím otcom z minulosti a tým, čo mu hovorí a ako zmení jeho rozhodnutia, ovplyvní aj svoju prítomnosť. Starú verziu svojho života si zapamätá, no ostatní nie. Ostatní budú mať nový život. 
Svet kníh spracoval túto tematiku zložito, ale zároveň pre mňa trochu nezmyselne. Mala som dosť problémy niektorým veciam porozumieť. Autor sa úplne uzavrel vo svojom svete a voči čitateľovi bol niekedy úplne bezohľadný. 
Hlavná hrdinka Furia pozmenila minulosť a výsledok tohto činu v prítomnosti nedával zmysel. Ani som ho vlastne nepochopila. Ovplyvnila zásadnú vec a dôsledky akoby neboli dostatočné. Napríklad, keď sa Flash – hej, zase vyťahujem seriál, ale bez toho sa to fakt nedá – rozhodol zmeniť jednu vec v minulosti, zmenilo sa úplne všetko. Tu však zostalo skoro všetko také isté a ovplyvnilo to len niekoľkých ľudí tak, že im pribudlo zopár nových spomienok.
Ak ide o samotnú hrdinku Furiu... no... občas bola super, občas sa nedala zniesť. Prišla mi trochu rozmaznaná, niekedy však mala svetlé chvíľky a dokonca aj nejaké mega vražedné sklony, ktoré ukazovali jej bezcitnú časť. Do celkového konceptu jej charakteru mi však toto jej bezcitné vraždenie akosi nezapadalo. Chápem, že to bolo zrejme kvôli tomu, že ju ovládala moc jej dušeknihy a ťažko sa tomu odolávalo, ale ona vôbec nemala výčitky. Nerozmýšľala o tom ani po tom, čo spôsobila. Dalo sa vidieť, že ide o uvažovanie dievčaťa, ktoré sa ešte poriadne nevyvinulo a nedbalo o následky svojich činov. V kontraste s týmto správaním mi poriadne udierala do očí jej občasná dievčenská naivita, až rozmaznanosť. Akoby bola dievčaťom, ktoré dostalo vždy, čo chcelo, ale táto pekná ilúzia sa tragickou udalosťou na začiatku skončila. Furia si kvôli tomu musela hľadať svoje miesto vo svete, o ktorom si doposiaľ myslela, že ho pozná, a stavala sa ku všetkému ľahkovážne. Páčilo sa mi však, že mala svoj cieľ a toho cieľu sa po celú knihu držala. Nenašli sa žiadne odklony, každé Furiino rozhodnutie súviselo s tým, čo chcela dosiahnuť. 
Autor výborne zvládol opisnú zložku. V tomto smere som si dokázala veci výborne predstaviť, a veru to boli rozmanité a niekedy dosť šialené predstavy. Na rozdiel od mätúcich informácií si ma opisy získali viac a dalo sa im aj lepšie porozumieť. Hneď ako ale namiesto akcie a blúdenia po miestach nastúpili dialógy, moja pozornosť sa obmieňala podľa toho, koľko nových výrazov autor v texte použil a do akej miery ich vysvetlil. Môj mozog sa asi prirýchlo preťažil, čo spôsobilo, že som knihu čítala veľmi dlho a s poriadnymi pauzami. Boli chvíle, keď sa mi k tomu ani nechcelo vrátiť, keď sa v knihe nenašiel žiadny moment, ktorý by ma nútil pokračovať. Toto je trochu problém, lebo veľa čitateľov obľubujúcich oddychovejšie čítanie to s knihou vzdá na začiatku jednoducho preto, že tomu nerozumejú.
Príjemným osviežením v tomto chaose boli postavy Finniana a Cat. (Ku Cat mám len jednu takú poznámku pomimo. Videli ste Gotham – prisahám, že toto je naposledy, čo spomínam seriál – ? Tak Cat z knihy v ňom má svoje dvojča, ktoré sa ešte aj rovnako volá. Ich oblečenie sa mi zdalo podobné, povolanie takisto a dokonca aj spôsob, akým komunikovali s okolím. Ešte sa mi nestalo, že by sa mi nejaké postavy z dvoch odlišných svetov až takto zhodovali, pokiaľ nešlo o FF. Tuto to bola zrejme len náhoda, čo je o to nezvyčajnejšie.) 
K ďalšej pozitívnej stránke príbehu patrí nepredvídateľnosť. Tým, že kniha je taká zložitá a plná nových informácií, je len malá šanca, že sa vám niečo podarí predvídať. Má to veľké plus, lebo niekedy vôbec neviete, čo môžete očakávať (dobre, hlavná vec, ku ktorej sa schyľovalo od začiatku, bola jasná hneď), ale zvyšok okolo toho ma občas dosť prekvapil. 
Pri všetkých tých zaujímavých poznatkoch, ktoré kniha ponúkla, som sa však nedokázala tak dobre vžiť do postáv, radovať sa s nimi alebo súcitiť. Ich útrapy ma neovplyvnili do takej miery, ako by to bolo v inej knihe... jednoducho tie naozaj silné emócie sa mi vyhli, lebo hlavu som mala zaneprázdnenú tým, aby som si utriedila všetko, čo som sa dozvedela, a aby mi náhodou niečo neušlo. 
ZHRNUTIE: Kniha je veľmi dobre napísaná a podľa mňa aj preložená. Hlavná postava je občas trochu... otravná, inokedy som mala problém spojiť si s ňou bezcitnosť, akú občas prejavovala. Dej sa niekde ťahal, niekde plynul veľmi rýchlo, našla sa tu aj nejedna akčná scéna a zopár veľkých prekvapení. Emočne som sa však čítaním o nič nové neobohatila a kniha zrejme zaujme v prvom rade knihomoľov tým, že hlavnú úlohu tu zohrávajú samotné knihy, či už ako ľudia, alebo ako svety. Pri čítaní musíte mať otvorenú myseľ a predstavivosť vám bude šliapať na plné obrátky. Unavení sa ani nesnažte čítať, aby ste sa nemuseli vracať dozadu kvôli tomu, že ste niečo nepochopili. Ak hľadáte len nejakú dobrú fantastickú oddychovku, táto knižka by nemusela byť úplne pre vás.
Moje hodnotenie:
Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu ALBATROS MEDIA

2 komentáre

  1. Pekne si to vystihla :) Ja som mala pri čítaní podobné pocity a postrehy, ale mala som s ňou trochu väčší problém ako ty :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :)
      Tak ja som mala s niektorými vecami problém, ale občas sa tam zjavili momenty, ktoré si ma získali. Ale zase neviem, či to je dosť na to, aby som pokračovala v sérii. Až tak ma to neláka po tom konci.

      Odstrániť