Heather W. Petty | Lock a Mori

Heather W. Pettyová | Lock a Mori | Lock a Mori #1 | 240 strán | český jazyk CooBoo | Goodreads | Knihcentrum | Martinus | Gorila

Prvá veta: Když jsem Sherlocka Holmese potkala poprvé, měla jsem na hlavě klobouk s pštrosím perem.

Sherlock si našiel cestu nielen na televízne obrazovky, ale aj do knižných príbehov. Dalo by sa povedať, že sa momentálne nachádzame v sherlockovskom období. Teda neviem ako vy, ale ja určite áno. Asi pred rokom som si pozrela seriál Sherlock od BBC, ktorý je mimochodom úplne super, a nedávno som sa pustila aj do seriálu Elementary (Jak prosté). Sherlocka hrá v oboch seriáloch niekto iný, a predsa majú obaja niečo do seba.
Knižka Lock a Mori je v podstate FF, no predsa len sa nachádza o dva stupienky na rebríčku kvality vyššie než typické FF príbehy, aké nájdete počas nočného blúdenia na internete. Kniha zachytáva tínedžerské roky Sherlocka a Mori v súčasnosti, ale príbeh je podávaný iba z hrdinkinho pohľadu. Povedala by som, že pohľad do duše Sherlocka by príbehu prospel, ale zrejme si autorka netrúfala zachytiť jeho spôsob nazerania na svet, však čo ak by to náhodou pokazila? Všetci vieme, že je Sherlock génius, je super a má veľmi špecifické vnímanie reality. Bolo by náramne ťažké podať príbeh z jeho pohľadu tak, aby sa na strane čitateľov neobjavila búrlivá vlna námietok.
O Mori/Moriartym (v tomto prípade je to dievča) akurát viem, že vždy to bola skoro rovnako intelektuálne vyspelá osoba ako Sherlock. Predsa len je však pri nej trochu viac priestoru na prácu s charakterom. Neviem veľmi posúdiť, koľko vecí je príbuzných s originálom, pretože aj keď Sherlocka pozerám, nemám o ňom nejako hlbšie preštudované nič a túto knihu môžem porovnať iba so seriálmi a s filmami.
Čítanie bolo rozhodne zaujímavým zážitkom a spracovanie geniality oboch postáv sa mi zdalo na YA obstojné. Vidno, že si s tým autorka dala námahu.
Protože milovat někoho znamená předstírat, že je s vámi v bezpečí a bude v pohodě, i když se ocitne na dně.
Sherlock a Mori pozorne vnímali okolie a všímali si detaily – ich vnímavosť bola dostatočne prepracovaná na to, aby som príbehu uverila. Ak ale ide o ich charaktery, v tomto smere sa mi to zdalo trochu ochudobnené. Neviem, či to bolo iba tým, že ide v podstate o útlu knižku, do ktorej toho autorka chcela napratať veľmi veľa, alebo je to jej štýlom, no mala som problém nejako sa vcítiť do postáv a prežívať s nimi. Bola som pozorovateľom stojacim mimo aj napriek tomu, že bol príbeh písaný v prvej osobe – a vtedy máva väčšinou čitateľ dojem, ako keby sa ho dej týkal osobne. Tým pádom sa ma vlastne Morin ťažký život až tak nedotkol. A pokiaľ máte problém nájsť nejaké spojenie s hlavnými postavami, stáva sa, že vás kniha rýchlo prestane zaujímať.


Spôsob písania knihy je pomerne jednoduchý, aj keď sa riešia zložitejšie témy a vyšetrovanie zločinu. Príbeh je na niektorých miestach trochu predvídateľný (aspoň pre mňa bol), kvôli čomu by som odporučila knihu mladšiemu publiku. Lenže čo potom s tými náročnými témami, ktoré sa tu riešia, a mladším čitateľom by som ich neodporúčala? Kniha sa tak pre mňa ocitá niekde na hranici s literatúrou pre vekovú skupinu pod štrnásť rokov.
„No, mám takovou zkušenost, že sliby nic moc neznamenají.“
Ale potom som sa zamyslela, že aj taký Artemis Fowl je pre mladších a tam sa nedalo predvídať vôbec nič. Takže tuto skôr bude problém v tom, že si toho autorka zrejme naložila až príliš a aj keď sa to snažila zvládať čo najlepšie, v deji a charakteroch postáv sa predsa len objavili menšie medzery.
Kniha Lock a Mori je pre nenáročných čitateľov, je to oddychové čítanie určené hlavne pre mladších fanúšikov Sherlocka a pre tých, čo sa nudia počas upršaného dňa. Je to vhodný spôsob na zabitie času. Knihu nepokladám za nijako extrémne výnimočnú, ide o priemer. Vyčarí vám úsmev na tvári krátko po dočítaní, ale ak sa vás na ňu niekto opýta po týždni, nespomeniete si poriadne, čo sa tam dialo. Budete si pamätať iba mená hlavných postáv. Lenže tie pozná tak či tak skoro každý aj bez toho, aby si prečítal túto knihu.

Zhrnutie: Ak plánujete začať s pozeraním Sherlocka a ste tínedžer, táto kniha by pre vás mohla byť takým menším úvodom a spríjemnením dňa, no pokiaľ ste skôr náročný čitateľ, príbeh sa vám môže zdať obyčajný.
Moje hodnotenie: 
Za recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvu Albatros Media

2 komentáre

  1. Podľa mňa autorka Sherlocka tak trochu pokazila aj keď to nebolo vyslovene z jeho pohľadu. Teda... Do tejto knihy som sa pustila už dávnejšie a spočiatku to bolo presne to, čo som chcela: milá oddychovka v guilty pleasure štýle, ibaže potom sa kniha snažila hrať na čosi viac a to už zúfalo nefungovalo. V konečnom dôsledku sa na tom priemere celkom zhodneme.:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak ja som mala zo Sherlocka dosť zmiešané dojmy a akosi som sa s ním nevedela stotožniť, ale nevedela som, či preto, lebo to s ním autorka pokazila, alebo preto, že o ňom už mám vytvorený obraz zo seriálov a tuto sa správal o dosť inak. :D

      Odstrániť